As Salam,
Dengan Bismillah,
Resepi Cara Masak Kari Daging Kambing Tanpa Santan Yang Pekat Dan Pasti Sedap Ala Mamak Style. Entri masak-masak ni sebenarnya entri throwback gitu.Saya masak menu ni untuk makan tengahari hari semalam. Weekend kan.Kita masaklah hok yang heavy sikit untuk bapak dan anak bapak makan tengahari.Lebih tepat lagi, bapak anak yang request menu ni.Haruslah kita usahakan ianya menjadi dengan jayanya.
Encik Suamiku kerap request menu kari kat rumah ni.Saya agak dia dah kena manderem dengan resepi kari saya.haha.Dalam seminggu, pasti ada ulangan menu kari.Kalau tak daging kari atau ayam, ikan pun harus dikarikan jugak.mueheh.Bersyukurlah ya.Untung dia mintak benda yang kita mampu sediakan.Kalau menu yang level tinggi lagi, memang mampu order jelah.hiks.
Marilah kita teruskan kepada tujuan entri kita pada kali ini ya Ibu-Ibu semua.InshaAllah, resepi yang saya kongsikan ini adalah masakan kari pertama yang saya kongsi dalam Blog Cik Matahariku. Kalau tak silap saya, saya pernah kongsi kari ikan senangin sebelum ini.Tapi yang ini kita masak Kari Daging Kambing pulak ya.Jom, tengok resepi dulu.
Resepi Cara Masak Kari Daging Kambing Tanpa Santan Yang Pekat Dan Pasti Sedap Ala Mamak Style
Sumber Resepi : Cik Matahariku
Bahan-Bahan Utama :
1 kilo Daging Kambing siap potong kiub
3 sudu besar kari daging Babas
3 sudu besar cili kering blend
3 sudu makan serbuk ketumbar
1 labu bawang besar saiz sederhana dihiris
5 tangkai daun kari
4 sekawan rempah tumis ( kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, buah cengkih )
Asam keping ( 1 keping )
2 sudu makan kerisik
2 biji kentang dipotong/ belah 4
1 biji tomato belah 4
1 sudu makan cuka (untuk makanan)
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan untuk dikisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci kunyit hidup
1 sudu teh jintan manis
1 sudu teh jintan kasar
Cara Menyediakan Kari Daging Kambing yang Super Sedap Mamak Style.
7 Comments
Aduh sedapnya tengok kari tuh.. pekat melekat...
ReplyDeleteyup Dana..memang kari ni pekat melikat walaupun tak guna santan..kena masak sampai betul-betul terbit minyak..barulah sedap kari dia..heh..
DeleteDaging kambing sesuai masak cara camni. Esok pagi buat chapati atau roti puri.
ReplyDeleteya betul kak Ina..tak payah tunggu pagi esoknya, sebelah petangnya saya buat roti jala..memang ngam cicah kari kambing ni..
DeleteMasak kari dengan kuah pekat camni boleh buat tambah nasi berkali-kali ini :)
ReplyDeletehaha..eh..mana tau ni kak..betul2..terpaksa tambah nasi sebenarnya..kiki..
DeleteAduhai...hari tu akak grill kambing..ni dah nampak kari kambing plak...sedapnyaaaa....dah la fav akak ni...nak buat style ni la..letak kerisik...
ReplyDeleteThanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!