Dengan Bismillah
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Assalamualaikum dan Selamat Sejahtera,
Kek Coklat Kukus merupakan antara kek coklat yang paling digemari ramai. Mungkin kerana rasa"moist" nya kesan dikukus, rasa coklat cair yang bertamu dimulut atau memang sebab namanya yang sudah pasti menjadi kegemaran ramai.Coklat itu sendiri sebabnya!
Bagi saya pula, kenangan kali pertama membuat kek coklat kukus memang menakjubkan.hehe.Saya bukanlah pakar "membaking" kek segala bagai ni.Paling teruk, saya mula memberanikan diri belajar membuat kek coklat ni kerana permintaan dan desakan anak-anak.Maknanya, hanya setelah berumahtangga dan mempunyai anak-anak yang sudah pandai "demand".huh.teruk sangat ni.
Boleh klik video di bawah untuk menonton post ini di youtube Channel Cik Matahariku :Jangan lupa subscribe ya:)
Kek Coklat Kukus Moist Sukatan Cawan
Bagi saya pula, kenangan kali pertama membuat kek coklat kukus memang menakjubkan.hehe.Saya bukanlah pakar "membaking" kek segala bagai ni.Paling teruk, saya mula memberanikan diri belajar membuat kek coklat ni kerana permintaan dan desakan anak-anak.Maknanya, hanya setelah berumahtangga dan mempunyai anak-anak yang sudah pandai "demand".huh.teruk sangat ni.
Boleh klik video di bawah untuk menonton post ini di youtube Channel Cik Matahariku :Jangan lupa subscribe ya:)
Resepi dan Cara Mudah buat kek coklat kukus yang moist
Mengenangkan permintaan si anak, saya mulai mencari resepi-resepi berkaitan kek coklat kukus di internet. Mak ai, begitu banyak saya temui cadangan resepi untuk kek coklat kukus.Saya akur akan kelemahan sendiri. Jadi, saya gagahkan diri untuk mencari resepi kek coklat kukus yang menggunakan sukatan cawan.Agak-agak jumpa ke? heheh.Hendak seribu daya kan? Akhirnya, saya temui resepi kek coklat kukus yang disediakan dengan menggunakan sukatan cawan.
Saya catat resepi tersebut dalam buku resepi khas yang saya sudah uji masakannya.Selepas itu, saya pun mula menguji kemampuan saya menyediakan kek coklat kukus yang moist dengan berdasarkan resepi sukatan cawan itu.
Inilah rupa cawan dan bahan-bahan yang saya gunakan untuk buat kek coklat kukus sukatan cawan
kek coklat kukus moist yang sedap dan sedang elok rasanya
Bahan-Bahan Kek Coklat Kukus (Menggunakan sukatan cawan )
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla
1 cawan gula pasir
1 cawan susu cair
1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
1/2 cawan susu pekat manis
1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
1 sudu esen vanilla
Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus
- Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
- Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
- Pukul telur hingga kembang. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
- Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
- Masukkan esen vanilla ke dalam adunan.
- Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
- Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.
- Kukus kek selama 1 jam.
1 cawan susu pekat manis
1 sudu makan serbuk koko
2 sudu mentega
Masukkan semua bahan ke dalam kuali atau periuk.Kacau perlahan sehingga larut.Angkat setelah cairan coklat mulai mendidih.Sejukkan sebentar sebelum dituang atas kek coklat kukus.
Anda boleh lihat perkongsian saya di sini : Cara Buat Topping yang betul dan Sedap- Saya ada kongsikan beberapa cara dan teknik untuk buat topping yang betul dan mengikut pilihan kita sendiri.
Sangat benar apabila ada pepatah menyebut, kejayaan itu harus dimulai dengan langkah yang pertama. Siapa sangka, daripada niat asal belajar membuat kek coklat kerana ingin penuhi permintaan anak-anak, kini saya sudah mulai yakin membuat kek coklat sendiri sehingga dapat menjamu tetamu yang bertandang dengan kek coklat air tangan sendiri.
Sangat berbaloi rasanya apabila melihat anak-anak menjilat jari dan mengulang makan kek coklat kukus buatan saya.Anda bagaimana? Penggemar kek coklat kukus tapi tidak tahu membuatnya? Cubalah resepi yang saya kongsikan ini..:)
budak-budak memang suka kek coklat dengan topping yang simple macam ni
Maaf. saya tak ingat asal usul dari mana saya dapat resepi ini.Sebab masa tu saya salin ke dalam buku masakan saya. Jadi, saya minta halal kepada tuan punya resepi dan terima kasih kerana resepinya saya berjaya membuat kek coklat kukus sendiri..:)-
Bagusnya Kalau Boleh Buat Part Time Dengan Menjual kek Coklat Hanya Dari Rumah
Saya ada kenal ramai rakan, sama ada rakan di sekolah atau rakan sama-sama belajar semasa di sekolah menengah dan semasa zaman kampus, mereka ini memang diberi kelebihan dan kepakaran membuat pelbagai jenis kek.Apa yang menariknya, hanya dengan menjual kek, mereka mampu menjana pendapatan sampingan yang sangat lumayan sehinga empat angka.
Jadi, saya mula berfikir bahawa, meskipun rakan saya ini mungkin hanya berkelulusan SPM atau sudah mempunyai kerjaya yang stabil, minat mereka tidak menghalang untuk mereka buat part time dengan menjual kek hanya dari rumah.
Jika ada kalangan pembaca blog ini yang berminat dan ingin tahu tentang cara buat kek atau bisnes bakeri dari rumah, saya boleh kongsikan sebuah website yang memang terkenal dengan perkongsian dan tips untuk buat bisnes bakeri dari rumah. Boleh klik banner di bawah:
Langkah Demi Langkah Buat Kek Coklat Moist Sukatan Cawan
Selepas beberapa lama, akhirnya saya berkelapangan juga untuk berkongsi step by step cara buat kek coklat kukus moist ini dengan resepi sukatan cawan.Saya dedikasikan entri masak-masak ini kepada rakan atau readers saya yang seperti saya dulunya, memang langsung tidak tahu membuat kek, tapi semangat untuk belajar dan mencuba, nyata tidak akan menghampakan sesiapa:)
Boleh klik pautan ini, untuk lihat sendiri bagaimana saya menyediakan kek coklat kukus moist dengan sukatan cawan.Sangat mudah dan sempoi beb!
Yang ini pula, cup cake coklat moist yang saya buat sendiri di rumah.Maklumlah, cuti hujung minggu dan kami tidak kemana, anak-anak pula inginkan saya buat cup cake.Saya pun tengah dalam mood rajin membaking, so inilah hasilnya:)
p/s: Memandangkan ada yang bertanya dalam ruangan komen akan masalah dalam mengukus atau membakar kek, maka saya usahakan untuk mendapatkan jawapan apakah punca-punca kek coklat kukus anda tidak menjadi seperti yang diharapkan.
Boleh klik pautan ini untuk mengetahui sebab kek anda tidak menjadi :Punca-Punca Kek Coklat Kukus Tidak Menjadi-
Boleh juga dapatkan resepi terbaru kek coklat moist Azlina Ina yang saya kongsikan di sini :Resepi Terbaru Kek coklat Kukus moist Azlina Ina-
Bagusnya Kalau Boleh Buat Part Time Dengan Menjual kek Coklat Hanya Dari Rumah
Saya ada kenal ramai rakan, sama ada rakan di sekolah atau rakan sama-sama belajar semasa di sekolah menengah dan semasa zaman kampus, mereka ini memang diberi kelebihan dan kepakaran membuat pelbagai jenis kek.Apa yang menariknya, hanya dengan menjual kek, mereka mampu menjana pendapatan sampingan yang sangat lumayan sehinga empat angka.
Jadi, saya mula berfikir bahawa, meskipun rakan saya ini mungkin hanya berkelulusan SPM atau sudah mempunyai kerjaya yang stabil, minat mereka tidak menghalang untuk mereka buat part time dengan menjual kek hanya dari rumah.
Jika ada kalangan pembaca blog ini yang berminat dan ingin tahu tentang cara buat kek atau bisnes bakeri dari rumah, saya boleh kongsikan sebuah website yang memang terkenal dengan perkongsian dan tips untuk buat bisnes bakeri dari rumah. Boleh klik banner di bawah:
Panduan lengkap cara memulakan bisnes bakeri dari rumah
Langkah Demi Langkah Buat Kek Coklat Moist Sukatan Cawan
Selepas beberapa lama, akhirnya saya berkelapangan juga untuk berkongsi step by step cara buat kek coklat kukus moist ini dengan resepi sukatan cawan.Saya dedikasikan entri masak-masak ini kepada rakan atau readers saya yang seperti saya dulunya, memang langsung tidak tahu membuat kek, tapi semangat untuk belajar dan mencuba, nyata tidak akan menghampakan sesiapa:)
Boleh klik pautan ini, untuk lihat sendiri bagaimana saya menyediakan kek coklat kukus moist dengan sukatan cawan.Sangat mudah dan sempoi beb!
boleh ikuti step by step cara saya buat kek coklat kukus dengan klik pada gambar
rasa kek ini memang moist dan sedap.Anak-anak saya pula happy sebab dapat ulang makan banyak kali dalam bekas cup comel tu..
|
Harap perkongsian ini membantu anda yang memiliki keinginan dan masa untuk mencuba perniagaan cup cake dari rumah.Boleh tengok pautan ini jika anda ingin lihat cara buat cup cake coklat moist yang sangat mudah dengan panduan gambar menyediakannya.
p/s: Memandangkan ada yang bertanya dalam ruangan komen akan masalah dalam mengukus atau membakar kek, maka saya usahakan untuk mendapatkan jawapan apakah punca-punca kek coklat kukus anda tidak menjadi seperti yang diharapkan.
Boleh klik pautan ini untuk mengetahui sebab kek anda tidak menjadi :Punca-Punca Kek Coklat Kukus Tidak Menjadi-
Boleh juga dapatkan resepi terbaru kek coklat moist Azlina Ina yang saya kongsikan di sini :Resepi Terbaru Kek coklat Kukus moist Azlina Ina-
kek coklat kukus moist Azlina Ina yang viral dan mendapat jualan tertinggi di Bakery beliau.
Resepi Kek Coklat Milo Kukus Kesukaan budak-budak Resepi sukatan cawan
Kalau korang suka kek coklat dengan versi lain, saya juga ada kongsikan kek coklat milo kukus resepi Azlina Ina-Boleh klik link ini untuk dapatkan resepinya:)
Thanks reading this entry, semoga bermanfaat kepada semua yang baru belajar membuat kek coklat:)
Kalau korang suka kek coklat dengan versi lain, saya juga ada kongsikan kek coklat milo kukus resepi Azlina Ina-Boleh klik link ini untuk dapatkan resepinya:)
kek coklat milo moist kukus kesukaan budak-budak sebab ada taste milo pada kek ni:)
saya lebih suka makan kek coklat milo ini dengan topping, kalau tanpa topping atau ganache, saya akan sangka ia kek milo semata-mata.
Thanks reading this entry, semoga bermanfaat kepada semua yang baru belajar membuat kek coklat:)
74 Comments
wow.blog menarik.saya suka tengok walaupun tak pandai memasak.jadi follow blog awak.(^_^).
ReplyDeleteterima kasih singgah blog ini.Saya dulu pun asalnya bukan pandai sangat memasak, cuma suka belajar dan mencuba resepi baru..:)
Deleteassalamualaikum sy nk buat kek blh ajar tk
Deletekenapa sikit je resepi nya
ReplyDeleteini resepi yang lengkap untuk hasilkan sebuah kek coklat yang moist dan sedap..mungkin ada cara yang tak sama, itu yang saudara nampak resepinya sikit..:)
DeleteFuhhh cukup lengkap resepi. Tq sudi share,.harap aura, rajinkite datang. Lah hehe 😂
ReplyDeleteInsha Allah, semoga bertambah rajin selepas ini..:)
DeleteSuka belog ni nampak profesional walaupun .blogspot je. Saya suka resepi guna cawan. Senang sikit nak buat.
ReplyDeletealhamdulillah, terima kasih singgah sini.Samalah kita, akak pun suka resepi guna sukatan cawan..heheh..
DeleteSuka belog ni nampak profesional walaupun .blogspot je. Saya suka resepi guna cawan. Senang sikit nak buat. 😊
ReplyDeleteSaya dh cuba resepi ni...memang senang dan hasilnya sgt best...selama ni sy buat kek coklat x gebu mcm resepi ni..anak2 pun suke....t.kasih ata pekkongsian resepi yang awesome
ReplyDeleteW
Alahamdulillah, happy akk baca komen awak..:)kek coklat kukus ni jadi gebu dan moist sebab kita kukus dia kann..tambah-tambah kalau kita letak topping coklat atas dia, lagilah anak-anak suka..bapak dia pun suka jugak..haha..
DeleteCccc.
DeleteTerima kasih kongsi resepi ini..sya nk cubalh
ReplyDeleteyup! very recommended recipe.. mesti cuba tau!
DeleteDlm kek coklat moist ni mmg kena letak susu ke? Klu x nak letak susu ada effect x pd kek? Atau boleh tukar bahan lain ke...
ReplyDeletesetakat yang saya dah cuba buat dengan resepi ini, susu akan menyebabkan kek coklat kita lebih moist, dan lemak.Ada juga yang saya tengok kat resepi lain, mereka masukkan sedikit nescaffe atau susu perisa coklat.Ikut kesukaan sis..Kalau tak letak susu, sukatan bahan dalam kek jadi tak sama, takut nanti hasilnya tak sama..itu sahaja:)
DeleteReply
setakat yang saya dah cuba buat dengan resepi ini, susu akan menyebabkan kek coklat kita lebih moist, dan lemak.Ada juga yang saya tengok kat resepi lain, mereka masukkan sedikit nescaffe atau susu perisa coklat.Ikut kesukaan sis..Kalau tak letak susu, sukatan bahan dalam kek jadi tak sama, takut nanti hasilnya tak sama..itu sahaja:)
ReplyDeleteAssalamualaikum.....saya peminat coklat kek....cantiknya kek Cik Matahari...nak kena cuba ni...
ReplyDeletewaalaikumussalam sis, terima kasih singgah blog ni😊cubalah buat kek coklat dgn resepi ni, inshaallah sedap dan moist😋😋
DeleteSedapnya, terliur tengok. Hehehe. Nak buat tu...agak malas. Kikiki
ReplyDeletekannn.. kl ada M dtg.. memanglah kann.. tunggu cik Rajin dtg br boleh membaking☺️☺️
DeleteBetul tu. Kena jemput encik mahMOOD juga kalau nak buat tu..kekeke
Deletehaha..en MahMOOD tu lagi satu hal..bukan selalu dia mari..kiki..
DeleteHi sis, thank you so much for this resepi. First time , i try really come out very well. My children really love it cake. Really mois, sedap. All the credit go to you sis. Thank you again for sharing such a good resepi.
ReplyDeleteHi! happy heard that u likes the cakes n tried the recipe..😊😊gud job👍🏻
DeleteSalam, nk tnya,sis pakai serbuk coklat apa ye? 😊😊
ReplyDeleteSis pakai serbuk koko jenama apa ye? 😊😋😋 sedapnyeee,, thank you sudi share, semoga Allah merahmati sis ❤
ReplyDeletesaya guna serbuk koko yang dibeli dari tesco sahaja,tak ingat pulak jenamanya..kadang-kadang saya guna serbuk koko yang dalam paket kecil..
DeleteSis nk Tanya kalau pakai Milo gnti serbuk koko boleh tak?
ReplyDeletesaya tak pernah cuba dengan serbuk milo, tapi untuk selamat, sis boleh cuba buat kek milo viral kalau tiada serbuk koko:)
Deletesis, kalau kita guna minyak jagung instead of minyak masak. boleh tk?
ReplyDeleteyup! boleh je.. minyk jagung lagi sodap kot kek awk nti..:)
DeleteTerima kasih cik matahariku. Akhirnya sy berjaya buat kek coklat moist idaman ank2..
ReplyDeleteSemoga cik matahariku sentiasa dilimpahi rahmat Allah swt... Krn sudi berkongsi resepi sedap dan mudah.
sama-sama:) terima kasih atas doanya, smoga dipermudahkan urusan sis kerana mengembirakan ahli keluarga dengan air tangan sendiri..hebat tu..:)
Deleteizin share ye sis...
ReplyDeleteboleh sis, silakan share:)
DeleteBoleh cuba ni...tq ya..blog saya https://cararesepi.blogspot.com/
ReplyDeleteya, silakan cuba resepi kek coklat yang sangat moist dan sedap ni.
DeleteSaya baru buat kek ikut resepi ni.alhamdulillah.menjadi.tq
ReplyDeleteWahh, alhamdulillah, dah berjaya buat kek coklat sendiri nampaknya! terima kasih cuba resepi ni.
DeleteKalau buat sendiri puas hati..
ReplyDeletebetul sis, bila buat sendiri, kita boleh olah kek nak yang macam mana kita suka.
DeleteAssalamualaikum.. terima kasih share resipi ni.. hampir 3 tahun smpi sekrang saya masih gunakan resipi akak ni.. memang sedap dan sangat senang dalam sukatan cawan.. saya ada guna resipi2 lain tpi saya suggest resipi ni.. kek berhasil, sngat moist dan sedap la! kerap sangat saya guna resipi akak tpi x pernah bosan.. thanks kak!!
ReplyDeletewaslm sis, alhamdulillah, syukur kerana resepi kek ini menjadi untuk puan, sedap pulak tu..saya pun ada cuba resepi coklat kukus yang lain, pun still suka akan resepi yang ini, sebab moist, manis dan rasa coklat dia ngam kat tekak.semoga sis juga dapat kongsi resepi ini dengan orang lain supaya amal jariah resei ini berpanjangan.aamin.
DeleteTadi petang sya bake coklat cake ni ...blum sempat nk pasang topping dah kena ngapp ...TQ sis for ur recipe ...moga kamu dimurahkn rezeki and di pemudahkn urusan.
ReplyDeletealhamdulillah, terima kasih cuba resepi ni, aamin utk doanya, utk sis juga semoga dlm rahmat Allah selalu🥰
Deleteresepi kek sedap ni, mohon share ye admin
ReplyDeletebaik, silakan share:)
DeleteResepi kek coklat terbaik👍👍.. saya buat selalu ikot resipi nie..Terima kasih Cik Matahariku kongsi resipi 😘😘
ReplyDeletealhamdulillah, terima kasih cuba resepi di blog ini, harap resepi yg lain pun boleh dicuba ya!
DeleteMaaf bertanya, Esen vanilla nk letak time bile ye?
ReplyDeleteboleh masukkan esen vanilla selepas kita dah campurkan dan sebatikan semua bahan basah dan kering.Boleh tengok semula kat bahagian cara menyediakan kek, saya dah edit kat situ.Terima kasih bertanya sis:)
DeleteMaaf bertanya, esen vanilla ltk time bile ye?
ReplyDeleteAssalamualaikum, kalau guna telur saiz c perlu letak berapa biji?
ReplyDeletewaalaikumuslm puan, kalau telur gred c boleh guna 5 biji telur ya.
ReplyDeleteAssalamualaikum nak tanya.. awk guna loyang size apa yet utk kek ni
ReplyDeletewaalaikumuslam sis, ada dalam gambar loyang yang saya guna, boleh tengok ya.
DeleteBole tak klau bakar sis
ReplyDeleteboleh, bakar pada suhu 170 @ 180 darjah, dalam 50-60 minit, atau ikut suhu oven masing-masing ya.
Deleteassalamualaikum, nak tanya, kalau susu cair tu saya guna susu full cream boleh ke ? ada effect tak kat cake nanti
ReplyDeletewalalaikumuslm sis, boleh.kalau guna susu fullcream perisa coklat, lagi sedap rasanya:) sukatan sama ya.
Deletehi kak, saya ada soalan. kalau telur tu, kita tak kembangkan takpa ke? rosak ke kek tu nanti? thank you, kak. hehe
ReplyDeletefungsi telur dalam kek, pastry atau cookies adalah untuk menaikkan adunan kek, cookies atau pastry tersebut.Jika tidak dipukul kembang, iaakan buat kek tak berapa gebuslah nanti.kek kurang naik cantik.Telur juga digunakan untuk menguatkan struktur adunan ketika dimasak sekaligus wujudkan tekstur yg basah dan lembut.Tapi kek tetap jadi.inshallah.
DeleteAlhamdulillah dah cuba memang menjadi sis, sangat gebu dan lembut, anak2 dan suamu suka. Minta Halalkan ye resepi ni, semoga bertambah murah rezeki sis dan keluarga
ReplyDeletealhamdulillah, terima kasih cuba resepi di blog ini :) Silakan cuba resepi lain yang saya kongsi dalam blog, semoga bermanfaat :)
DeleteAlhamdulillah memang menjadi, anak2 dan suami pun suka, mohon halalkan resepi ni ye sis, semoga bertambah murah rezeki sis dan keluarga
ReplyDeleteTahniah, happy for you sis:)
DeleteSedap sangat kek ni, saya dah nak 3x try :) fail proof and super delicious, tak manis sangat, very addictive especially lepas keluar fridge sehari dua! Thank you for sharing cikgu!
ReplyDeletealhamdulillah, happy for u n family sis.Lepas ni bolehlah upgrade kek coklat dengan tambah cheese atau buat kek cheese leleh..:)
DeleteSalam nk tnya,, klu kita letak chocolate kek tu dlm peti selama 3 hari kekal moist x?
ReplyDeletemasih kekal moist sis, pastikan sebelum nak makan, keluarkan dari chiller setengah jam baru makan kek, kek akan moist sprt lepas kukus.InshaAllah.
DeleteAlhamdulillah, terima kasih cik matahari atas perkongsian resepi..sy dh buat kek coklat guna resepi nie.,memang sedap.. Cara buat topping buat jadi,..alhamdulillah buleh guna buat cari rezeki sikit2.. Semoga Allah membalas balik dgn rezeki yg berlipat kali ganda kpd cikmatahari..
ReplyDeleteAlhamdulillah, aamin,semoga Allah kabulkan doa puan dan mengurniakan kepada puan sekeluarga dengan rezeki yg mewah dan melimpah dan mendapat untung berganda dalam perniagaan.aamin
DeleteThanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!