Friday, March 15, 2019

Hello March, Thanks February:)-

Friday, March 15, 2019 0
As Salam,
Hello March, Thanks February:)-
Sebenarnya mood ke laut nak menaip post terbaharu.Tapi sebagai diri yang mengaku seorang Blogger kononnya, saya gagahkan diri untuk menaip juga dalam post ini.Chaiyokk. Kalau ikutkan ada dua ke tiga post baru yang dalam draft, dan sedia untuk publish, tapi perangai saya lain sikit.Kalau tak puas hati dengan post yang saya dah taip tu, selagi itulah saya tak akan publish. Dok perap dalam draft jelah jawabnya!

Sebenarnya bulan February kali ini walaupun singkat sahaja, tapi banyak juga aktiviti sekolah yang saya terlibat secara langsung. Ini pic dengan kengkawan guru AJK Kelab Guru.Hari sukan tahun ini, kali kedua kami buat jualan untuk cari dana kelab:) Alhamdulillah, walau tak sampai sehari, tapi pendapatannya agak lumayan!

Tahu-tahu kita sudah berada pertengahan Mac 2019!
Kesibukan awal tahun berlarut-larut sampai pertengahan Mac.Setiap hari, balik jam 5 petang, kadang-kadang ada mesyuarat, bila tiada mesyuarat anak-anak pula ada kelas Chess atau kelas Kafa sebelah petang.haih.Inilah rutin cikgu-cikgu yang ada anak-anak yang masih sekolah.Bertabahlah weii.

gadget baru saya menjelang March:) Tak larat tengok berat badan yang semakin naik berganda-ganda since kelahiran anak ke-5, 6 tahun lepas.Saya pilih untuk berubah.Slowly but surely.InshaAllah:) 

Bila balik rumah, sebelah malam memang sah-sah dah penat.Tinggal tido jelah.hehhe.Hujung minggu macam ni baru mood nak berblog mari.Nampak sangat ke"part time"annya tu.Orait, kesibukan dengan kerja memang semua orang pun sama.Syukurlah ada keroje kan.At the same time, dalam kehidupan orang lain, tengah survive nak dapat kerja yang diingini atau sedang mencari pekerjaan yang sesuai untuk menyara keluarga.Ya Allah, jadikan kami dalam kalangan hambaMu yang tidak pernah berhenti bersyukur.aamin.

Hand Over Kunci Rumah Baru di Cyberjaya

Alhamdulillah, satu lagi pencapaian kami pada tahun ini, Encik Suami baru sahaja selesai menguruskan pengambilan kunci rumah baru yang dibeli pada tahun 2017

Rumah jenis SOHO ni Encik Suami beli sebagai tujuan pelaburan sahaja.Jadi, hari tu time datang tengok rumah, taklah excited sangat sebab tahu kami tak duduk rumah tu pun nanti.

Rumah ni memang pemaju dah siap fully furnished dan dalam tempoh tiga tahun, kami tak payah fikir macam mana nak bayar rumah ini sebab depa ada satu agreement masa awal beli dulu, dalam tiga tahun pertama, pemaju akan setelkan hal rental rumah.Untuk tahun ini sahaja, pemaju dah bagi cheque ikut amount bulanan yang perlu suami transfer untuk setel bayaran bulanan.best kan??

Kenwingston Square Garden Residence, Cyberjaya.

Hello March!
Syukur.Maasuk bulan ketiga dalam tahun 2019, saya selalu positif, semoga Allah memberikan lebih banyak lagi ilmu-ilmu baru bagi saya dan Suami menguruskan kehidupan kami. Kami bukanlah kalangan hambaNya yang banyak amal soleh, jadi dengan kesihatan dan pinjaman usia ini, kami mohon semoga segala impian dan perancangan kami Allah permudahkan dan kabulkan dengan sesuatu yang lebih baik.aamiin.

Anda bagaimana?
Teruskan positif dengan kehidupan ini.Kadang-kadang dalam hidup kita, memang banyak benda negatif yang Allah datangkan ( negatif mengikut perspektif kita ), namun bila kita terima hal negatif dengan fikiran positif, InshaAllah, hal-hal positif akan datang akhirnya.

Semoga Allah beri kemudahan kepada kita menguruskan tanggungjawab kita dengan sempurna dan tidak menyibukkan kita dengan hal dunia sehingga melupakan urusan akhirat kita.aamiin.Sampai jumpa lagi.:)

Monday, February 18, 2019

Kematian Itu Nasihat Kepada Kita Yang Hidup

Monday, February 18, 2019 1
As Salam,
Kematian Itu Nasihat Kepada Kita Yang Hidup-Lama benar saya tangguhkan tulisan ini.Pertama kali dalam hidup saya berdepan dengan kematian, atau kehilangan insan tersayang ialah abah saya sendiri.Masih dalam ingatan, sebaik selepas subuh, kami mendapat perkhabaran dari Tabung haji di Mekah, bahawa abah sudah tiada, saya tidak lagi menangis.Saya masih bertahan.

Surah Yaasin yang selalu menjadi hadiah kepada si mati.Bila tiba saat kita nanti, siapakah yang kita harap dapat menghadiahkan kita bacaan ini? Allahuakbar.

Hanya tatkala abang Long saya mengajak kami adik beradik berkumpul dan menghadiahkan bacaan Yassin kepada arwah abah yang jauh di Mekah, ketika itulah saya menangis sehingga sukar untuk menyebut kalimah demi kalimah dalam surah Yassin tersebut.Asyik berhenti dan membaca Yassin dengan suara tertahan-tahan.Peristiwa ini telah berlaku hampir 9 tahun yang lalu.

Akhir-akhir ini, saya menghadapi beberapa khabar kehilangan dan meskipun tidak begitu mengenali dengan rapat, tapi pemergian mereka juga dekat dengan hati saya.Antaranya pemergian Puan Guru Besar sekolah saya, yang baru sahaja berkhidmat di sekolah kami sekitar 3 bulan.Saya menziarahi arwah Guru Besar di wad ICU, ketika itu sempat berbual-bual dengannya, namun tanpa sengaja saya menumpahkan air mata dihadapannya, dan spontan arwah mengesat air mata saya dengan hujung kain tudung saya.Itulah kenangan akhir saya dengannya.Allah dah atur semuanya.Pasti DIA lebih tahu apakah yang lebih baik buat kita yang ditinggalkan.

Terbaharu, saya mendapat perkhabaran pemergian ayahanda adik ipar saya sendiri diikuti pemergian suami sahabat baik saya sendiri sejak zaman sekolah menengah lagi.Semuanya banyak membuat saya merenung nasib diri sendiri.Bagaimana pula nanti kesudahan hidup saya?

Saat saya mendapat perkhabaran pemergian suami kepada sahabat baik saya, saya hantar personal wassap kepadanya.Hanya dua hari selepas itu, barulah sahabat baik saya respon wassap saya.Saya dengar suaranya yang lirih dan sedih dan minta saya doakan kekuatan untuknya menghadapi dugaan ini.Status di atas, antara yang saya ucapkan kepadanya.Semoga dia terus tabah.aamin.

Allahuakbar.
Saya percaya dan penuh yakin.Kisah-kisah kematian ini adalah nasihat yang paling berguna buat kita semua yang masih hidup, yang pasti akan mati juga.Terkenang-kenang saya akan beberapa ayat Quran yang saya cuba tadabbur maksudnya, antaranya mengingatkan kita supaya buatlah amalan baik, kerana dunia ini hanya sementara, akhirat jua yang kekal.

Kita semua tahu, saat kematian menjemput, sebanyak mana pun harta, anak dan saudara mara, sahabat handai, tapi akhir hidup kita nanti, kita akan sendiri.Sendiri di alam barzakh, yang saya pasti hanya bekalan amal soleh sahaja yang akan jadi teman kita di sana.Masya Allah.Memang gerun!

Tambah-tambah kalau amal kita tidak seberapa.Yang dibuat pun tidaklah sesempurna dan sebaik mana.Terbayang juga, kadang-kadang sebaik usai solat, takut-takut kita menjadi kalangan manusia yang meminta untuk dihidupkan dan dikembalikan ke dunia semula hanya untuk buat amal soleh.Masa tu sesalan sudah tidak berguna lagi.Allahuakbar.

Kematian itu benar.Ia adalah nasihat kepada kita yang masih hidup.Sementara masih Allah pinjamkan masa dan nyawa, marilah kita pertingkatkan amal soleh.
Ya Allah,
Lindungi kami dari azab api neraka dan siksaan kubur.Ampuni segala dosa-dosa kami ya Allah yang maha pengampun.Terimalah amal kami yang sedikit dan tidak sempurna ini atas kelemahan dan kekurangan iman kami.Janganlah Engkau hukum kami dengan kesalahan-kesalahan yang kami jahil tentangnya.
 Aamin Ya Rabbal alamin.

Sunday, February 17, 2019

Resepi Kek Minyak Susu Azlina Ina Yang Sedap dan Moist Dengan Sukatan Cawan

Sunday, February 17, 2019 1
As Salam,
Resepi Mudah Kek Minyak Susu Azlina Ina Dengan Sukatan Cawan-Masuk tahun 2019, belum pernah lagi saya buat kek.Kali ini saya nak cuba buat kek minyak versi Azlina Ina.Mesti korang dah pernah tengok kek gebus gebas minyak susu air tangan bakers yang dah selim melim tu kan?heheh.

Harapnya cobaan kek minyak dengan resepi baru ini menjadi dengan jayanya.Time taip post ni, kek minyak susu saya sedang dibakar dalam oven.Kek minyak susu ni boleh dikukus dan juga dibakar.Saya pilih untuk buat versi bakar.Jom kita tengok resepinya dulu:)

resepi kek minyak susu yang moist dan sedap
rupa kek minyak susu sebelum dibakar:) saya guna pewarna hijau epal, merah dan warna asal adunan.Warna hijau epal tu kurang menyerlah pulak kan, tak nampak sangat warna hijaunya.

Resepi Mudah Kek Minyak Susu Azlina Ina Dengan Sukatan Cawan
Sumber resepi : Azlina Ina
Dicuba oleh : Blogger Cik Matahariku

Bahan-bahan
3 biji telur
1 sk esen vanilla
1/2 cawan gula halus
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk baking powder
3-4 sudu besar susu tepung
1/2 cawan susu pekat
1/4 cawan butter yang dicairkan
1/4 minyak masak
tambah 1 sk baking soda ( jika dikukus)

kek minyak susu sukatan cawan
kek minyak susu yang saya buat dah siap:) rasanya dah sedap dan moist.Cuma warnanya sahaja tak semengah mana.haha.

Cara menyediakan Kek Minyak Susu Azlina Ina Dengan Sukatan Cawan
  1. Ayak tepung, baking powder dan susu tepung
  2. Satukan telur, esen vanilla dan gula.Mix hingga gebu.
  3. Masukkan susu pekat dan mixkan.
  4. Masukkan pula butter cair dan minyak masak dan mixkan.
  5. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit
  6. Bahagikan warna kepada beberapa adunan.
  7. Isikan adunan selang seli ke dalam loyang
  8. Panaskan oven, bakar dalam suhu 170 darjah, guna api atas bawah ( boleh ikut kepanasan oven masing-masing ).Tempoh membakar dalam 45 minit atau sehingga masak.
kek minyak susu moist
 kek minyak ni memang sedap makan time panas-panas.

cik matahariku buat kek minyak susu moist
hirisan kek minyak susu untuk hidangan anak-anak dan encik Suami.

resepi kek minyak susu sukatan cawan
rupa kek minyak sebaik dikeluarkan dari oven.Frust sikit sebab tengok rupa tak macam yang saya  inginkan.Tapi kek berkembang dengan baik, moist dan sedap:)
Kek minyak susu versi  Azlina Ina:)

sebelum dibakar, warna kek bukan main cantik.kihkih.

Alhamdulillah, syukur dapat peluang belajar dan cuba buat sendiri kek minyak susu.
kalau korang nak cuba buat kek ni, cubalah buat.Bila dah petang-petang, makin sedap pulak kek minyak ni.Tak jemu dimakan tau:)

Thanks for reading this entry, harap dapat dimanfaatkan oleh readers semua.Sampai jumpa lagi.



                                                                                                                                                                                                  


Friday, February 08, 2019

Menjemput Rezeki Dan Mencapai Impian Hidup Dengan Amalan Surah Al Waqiah

Friday, February 08, 2019 2
As Salam,
Menjemput Rezeki Dan Mencapai Impian Hidup Dengan Amalan Surah Al Waqiah-Ini bukan cerita tiba-tiba atau kebetulan ya! Saya yakin Allah dah atur dan tentukan saya mendapat kebaikan daripada seseorang ini, seseorang yang tidak saya kenali tapi dia menjadi asbab terbuka hati untuk saya memulakan amalan ini.InshaAllah, semoga Allah beri jalan dan permudahkan bagi saya dan anda semua.aamiin.

Saudara CarlSamsuddin bersama isterinya dihadapan bangunan kedai mereka Bella Ammara

Kali ini, saya mahu berkongsi apa yang saya perolehi dari seorang instagrammer yang juga seorang bisnessman.Saya follow instagram beliau kerana menyukai passion dan bagaimana beliau mengembangkan perniagaannya.Pernah dengar produk dengan label Bella Ammara? Yup! beliaulah pengasasnya:)

Bukanlah setiap hari saya tengok instagram beliau, tapi sesekali bila saya buka instagram, saya akan cari update terbaru beliau.Sehinggalah suatu hari, dalam tahun baru ini, saya membaca statusnya tentang amalan surah Al Waqiah.Saya terus mahu mengamalkannya.Jadi lembut hati mahu terima hidayah Allah.Alhamdulillah.Segala pujian bagiNya yang melembutkan hati saya untuk menerima ini sebagai kebaikan buat diri saya.

inilah posting saudara Carlsamsuddin yang mengerakkan hati saya untuk beramal dengan surah Al Waqiah.Saya mahu anda juga seperti saya, tidak melepaskan peluang dan hidayah yang Allah ingin bagi.Dia hanya asbab.Mungkin saya juga hanya asbab.Beruntungnya mereka yang menjadi asbab kebaikan kepada orang lain.Allahhuakbar.

Sebelum ini, saya suka buka youtube sambil memasak.Sambil dengarkan zikir atau alunan ayat Al Quran.Ada sekali waktu selepas tahajud, sebelum masuk subuh, saya mengikuti bacaan tadabbur surah ini melalui youtube.Entah, tapi selepas itu, saya terkenang-kenang ayat-ayat dalam surah ini, sehingga saya baca posting saudara Carl, saya terus ingin mengamalkan surah ini.Allah yang maha kuasa mengizinkan ia berlaku.

Hari pertama saya mula membaca surah ini, saya sudah mendapat satu keajaiban.Allah bukakan satu lagi pintu rezeki untuk saya terokai.Saya dan Suami mempunyai komitmen yang agak tinggi.Kami mahu buat bisnes tapi kami tiada masa untuk uruskan.Kami mahu buat part time sahaja.Ya, itulah yang Allah lorongkan kepada saya dan Suami.Subhanallah.

Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran,

Fadilat dan Kelebihan surah Al Waqiah ( Sumber :shafiqolbu.wordpress.com )
Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana diambil dari lafaz Al-Waqiah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

 Di dalam surah Al-Waqiah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah SWT dan adanya hari berbangkit.


Al-Waqiah Surah Kekayaan
Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.

1.Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”

2.Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3.  Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4.Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Khasiat Surah Al-Waqiah
Di dalam surah Al-Waqiah terkandung beberapa fadhilat dan khasiat, antara lain:

1.  Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.

2.  Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

3.  Mereka yang membacanya sebanyak 14 X setiap lepas Solat Asar, Insya’Allah akan dikurniakan dengan kekayaan dan rezeki yang berlimpah ruah.

4.  Jika dibaca surah ini sebanyak 41 X dalam satu majlis, Insya’Allah ditunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

5.  Menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 X selepas Solat Subuh dan 3 X selepas Solat Isyak. Insya’Allah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

6.  Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki; Insya’Allah berhasil:
Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.
Selepas tiap solat fardhu bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya.
Pada malam Jumaat berikutnya, selepas solat Maghrib bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali dan selepas solat Isyak sebanyak 125 kali.
Diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali.
Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah.
Kemudian amalkanlah Surah Al-Waqiah ini sekali pada waktu pagi dan petang.

7. Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah, ayat 35-38 sebanyak 7 X. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.



Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

8.  Surah Al-Waqiah ini jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, Insya’Allah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, Insya’Allah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Petua Kaya Syeikh Abi’l Abbas
Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya;  Dengan mengamalkan seperti berikut, Insya’Allah, ia akan menjadi orang kaya.

 1.  Bila hendak mengamalkan surah Al- Waqiah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Buka puasanya hanya makan sayur-sayuran / tumbuhan sahaja (tidak memakan sesuatu yang bernyawa seperti tidak makan ikan, daging, segala haiwan).

2.  Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqiah sebanyak 25 X. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isyak pada Jumaat berikutnya.

3.  Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqiah sebanyak 125 X, kemudian berselawat 1000 X.

Insya’Allah, dengan mengamalkan surah Al-Waqiah seperti yang diberitahu dalam hadis-hadis Nabi SAW, kita akan memperolehi rezki yang banyak, supaya kita dapat menolong dan membantu orang lain yang memerlukan bantuan dan memperbanyakkan lagi amal jariah kita supaya dapat dibawa ke sana nanti.
Bacalah surah Al-Waqiah ini dengan hati yang ikhlas memohon rezki dariNya. Jangan berniat untuk kaya di dunia yang sementara. Dalam niat kita dengan rezeki yang banyak kita dapat beribadat kepadaNya dan membuat amal jariah. Barulah Allah SWT memperkenankan doa-doa kita.
Semoga menjadi manfaat yang tidak terhingga buat kalian readers blog yang saya kasihi:)

Thursday, February 07, 2019

Tips Rahsia Yang Sangat Berkesan Untuk Mulakan Bisnes Home Tuition

Thursday, February 07, 2019 0
As Salam,
Tips Rahsia Yang Sangat Mudah Buat Bisnes Home Tuition-Orait.Cuti sekolah panjang hampir seminggu ini saya cuba manfaatkan sebaik mungkin sebagai Blogger dan sedang cuba meneroka bidang baru:) yeahh. Buat masa ini saya zip mulut dulu sebab nak tengok perkembangan dalam bidang ini, nanti kalau dah nampak hasil, saya akan kongsikan dalam blog.No worries okey!

klik sini untuk dapatkan panduan memulakan home tuition yang betul

Post kali ini saya nak kongsikan tentang satu bisnes yang semakin berkembang dan semakin ramai yang mulai menyukai bidang tuisyen ini.Tambah lagi, kalau geng cikgu sekolah yang macam saya, yang memang dah sah-sah ada kelayakan ihtisas untuk mengajar, buat part time sebagai guru tuisyen memang perkara yang paling mudah.

Tapii, betul ke mudah nak setup kelas tuisyen ni???

Kenapa saya begitu teruja nak kongsi bisnes tuisyen ni? Jawapannya ada di sini:) Ini adalah perkongsian pengalaman sebenar seorang pengusaha bisnes tuisyen yang telah berjaya membuktikan bahawa bisnes tuisyen bukanlah pekerjaan part time yang membuang masa!

e-Book step by step untuk anda yang ingin memulakan bisnes home tuition

Tips Rahsia dan Sangat Mudah Buat Bisnes Home Tuition
Jadi, apakah tips rahsia kalau kita berminat nak mulakan bisnes tuisyen? Mana-mana bisnes pun kita harus mula dari langkah pertama.Jadi, saya kongsi kat sini, tips mudah yang kini bukan lagi rahsia jika anda mahu memulakan bisnes tusiyen di rumah.Mari kita lihat tips memulakan bisnes ini.Sumber tips dari sini : Fadzilahmamat.com
  1.  Buat flyers yang simple tetapi menarik perhatian
  2.  Buat pamplet yang menerangkan servis atau perkhidmatan anda dengan lebih detail
  3. Buat namecard yang menyatakan kelayakan anda dan servis atau subjek yang ditawarkan
  4. Bina website yang boleh memberi maklumat lanjut tentang perkhidmatan anda
  5. Hantar flyers di sekitar taman perumahan anda atau di kawasan target market anda. Untuk hantar flyers ni, anda boleh hantar sendiri, guna perkhidmatan syarikat penghantar flyers (yang selalu hantar flyers rumah, shopping complex dll), gunakan khidmat posmen, gunakan khidmat penjual surat khabar dll.
  6. Bila prospek menelefon anda, aturkan pertemuan dan bawa bersama namecard dan pamplet
  7. Jika anda merupakan seorang guru sekolah, itu satu kelebihan buat anda. Sebaliknya jika anda bukan seorang guru sekolah, anda boleh menggunakan ayat power berikut (ini merupakan ayat cari makan yang saya cipta untuk kakak saya tetapi atas dasar ingin berkongsi ilmu, saya perturunkan pada anda).
  8. Anda kenalah menjual diri anda dengan memberitahu para prospek (ibu bapa) bahawa anda memang berpengalaman di dalam mengajar (kalau pernah mengajar adik /anak saudara/kawan pun boleh dikira pengalaman) dan anda memang minat mengajar
  9. Kalau boleh, bagi testimoni para pelajar anda yang terdahulu.
  10. Tips yang last ni memang nampak pelik, tapi hasilnya sudah terbukti iaitu tampalkan servis tuisyen anda di pokok-pokok.haha.Buat yang macam Ah Long buat tu.
Contoh Ayat convince kan parents yang sangat mudah diamalkan:)

Walaupun ramai parents yang rasa lebih yakin untuk hantar student belajar tuisyen dengan seorang guru sekolah, tetapi sebenarnya guru sekolah adalah sangat sibuk. Jadi, mereka selalunya tidak dapat memberi komitmen sepenuhnya terhadap kelas tuisyen. Tambahan pula, guru sekolah biasanya mengajar di dalam bentuk lecture kepada student yang ramai. Sebaliknya guru home tuition seperti saya lebih berpengalaman di dalam mengajar murid secara perseorangan..
Berdasarkan pengalaman sendiri, kita tidak akan dapat memulakan satu bidang baru dengan mudah dan lancar jika tanpa bimbingan dan ilmu yang berkesan.Jadi, sangat perlu bagi anda yang serius mahu membuat bisnes Home tuition ini, merujuk kepada mana-mana panduan atau guide line yang berkaitan bidang ini supaya pengurusan dan impian kita membina home tuition sendiri dapat dilaksanakan dengan jayanya.

Anda boleh dapatkan panduan yang saya kongsikan ini bagi memudahkan cita-cita anda membina home tuition yang cemerlang;) Boleh klik gambar untuk daftar.


Terima kasih dapatkan info dan tips di Blog ini, keep reading this blog guys!

Sunday, February 03, 2019

Januari Yang Berlalu

Sunday, February 03, 2019 2
As Salam,
Januari Yang Berlalu-Kesibukan pada Januari tahun ini memang buat saya tak cukup nafas.Tahu-tahu saya sudah harus menilik kalendar Februari.Syukur ada seminggu yang menyenangkan dan mengembirakan untuk dilalui.haha.Siapa yang tak suka cuti woi!

Mesyuarat Panitia dengan ahlinya termasuk Guru Besar sendiri.huhu.Terpaksa handle mesyuarat dengan serba kekok.walaweh.GB baru pulak tu.bertabahlah!

Banyak benda saya hold untuk perancangan tahun baru 2019, demi memberi komitmen kepada tugas hakiki di sekolah dan rumah.Hampir setiap hari dalam seminggu pula, saya pulang lewat petang dari sekolah.Apapun saya bersyukur, banyak juga tugas yang dapat saya sempurnakan, walaupun ada juga yang sedia menanti untuk dihantar selepas bercuti tahun baru cina kali ini.huwaa.

Aktiviti gotong royong bilik BOSS sambil makan-makan.Best jugak ni.haha.

Januari 2019-jadual saya padat dengan pelbagai mesyuarat dan aktiviti.Antaranya :
  • Minggu bertugas pada minggu kedua persekolahan
  • Mesyuarat Sukan Tahunan sekolah
  • Mesyuarat Panitia 
  • Aktiviti Gotong Royong sekolah
  • Seminar Memahami Masalah Murid Pembelajaran Khas
  • Urusan Unit Skim Pinjaman Buku Teks (SPBT)
  • Urusan mengisi borang dan sistem e-pangkat untuk kenaikan DG44
  • Mesyuarat pemilihan kelayakan KWAMP.
  • Kejohanan Merentas Desa
  • Balik kampung Kota Tinggi
Pic semasa Kejohanan Merentas Desa.Untunglah jadi Cikgu.Jaga check Point je.larinya idok.Macam mana nak slim.hahaha.

Ini antara list yang saya sempat senaraikan, selebihnya saya perlu siapkan pada cuti ini untuk penghantaran tugasan melengkapkan Borang Keberhasilan pada minggu kedua selepas cuti.Eh, tak pasal-pasal saya buat post luahan rasa dalam blog ini.Cukuplah tu.Korang belum tentu nak ambik tahu benda-benda ni semua kann.Sabo je.

My wishlist book on 2017-2 years Ago:)

Dalam kesibukan ini, barulah saya teringat, saya belum sempat lagi menyediakan sebuah buku wishlist untuk tahun 2019-sedihnya!Sudah hampir 3 tahun since umur masuk angka 40, saya berusaha untuk memastikan pengurusan hidup saya lebih teratur dan bermakna.Insha Allah.

Catatan pada halaman pertama buku wishlist saya pada 2017.-Doa yang diajarkan Nabi SAW untuk kita amalkan tatkala usia memasuki 40 tahun.Doa ini adalah doa yang diucapkan Nabi Sulaiman AS.

Semoga setiap harapan dan doa Allah kabulkan dengan penuh keredhaan.aamiin.

Wishlist book saya, simple je.Biasanya saya cuba list 100 my dreams in the year.Sebenarnya, bila ko cuba duduk dan list impian dan harapan ko dalam hidup ini, nak capai 100 dreams pun belum tentu kita mampu tulis.Itulah yang saya rasa.

Antara yang tertangguh sepanjang Januari lalu.Saya tidak berkesempatan lagi untuk menulis 100 impian saya dalam buku nota kecil ini:(-

Doa yang saya dapat dari DMFK, elok diamalkan setiap kali keluar bekerja.Semoga bermanfaat kepada anda yang mengamalkannya:)

Apapun, mari kita mula.Saya mula menulis 100 dreams ni pun selepas saya ada membaca sebuah buku e-book tentang Menulis 100 impian- Kalau ikut pengalaman peribadi, memang banyak dan hampir semua yang saya inginkan dalam 100 wishlist itu Allah izinkan untuk terjadi, dan kalau tak sama seperti yang saya doakan, saya yakin Allah beri yang lebih baik kepada saya:)

Moga Allah kabulkan jua semua doa, hajat, keinginan dan cita-cita kalian yang setia bersama Blog Cik Matahariku.aamiin.

Anda mahu mencubanya? Buatlah sekarang:)
Allah sebaik-baik perancang.Bila satu demi satu wishlist kita tercapai, tahulah kita bahawa Allah itu sungguh Maha Baik, Maha Pemurah, Maha Penyayang dan Allah Nyata SegalaNya bagi kita.Sehinggakan dalam Facebook pun saya tulis tagline dibawah photo saya dengan kalimah ini :
Bila Engkau Ada Allah,Engkau ada SegalaNya! 
InshaAllah, sehingga bertemu lagi.Semoga kehadiran Februari menjadikan kita kalangan HambaNya yang lebih baik dan istoqamah dalam mengerjakan kebaikan.aamiin.


Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Patin Versi Orang Johor.

Sunday, February 03, 2019 1
As Salam,
Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Patin Versi Orang Johor.-Orait.Resepi ini disediakan dan dimasak oleh seorang Johorean, maka haruslah title dia macam tu kan.heheh.Mungkin Johorean lain, cara masak asam pedas dia dan bahan yang digunakan tak sama dengan apa yang saya masak, yang penting kan sodap kat tekak masing-masing.iyolahhh.

Tak tahulah, asam pedas kegemaran saya dan Encik Suami ni tidak menjadi kegemaran anak-anak pula.Mungkin jenis ikan yang kerap saya masak asam pedas di rumah bukanlah ikan kegemaran anak-anak.Kadang-kadang saya masak asam pedas ikan talang, kepala ikan mayong, ikan kembung dan yang terkini ikan patin.

cara masak asam pedas ikan patin yang mudah dan sedap
 Asam Pedas Ikan Patin Versi Orang Johor-Beriya masak asam pedas versi orang Johor kononnya kann.Of Course.Dah tukang masaknya orang Johor jati, nak jugak asam pedas brand Johor.hehhe.

Resepi Mudah Asam Pedas Ikan Patin Versi Orang Johor.
Sumber resepi : Mak Muo
Disediakan oleh : Blogger Cik Matahariku

Bahan-Bahan
6 ketul ikan patin saiz sederhana 
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 batang serai dititik sahaja
satu gengam daun kesum
dua batang ( saiz kecil ) bunga kantan
10 biji bendi muda buang tangkai saiz kecil
satu sudu teh serbuk lada hitam
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
2 biji tomato
1/2 cawan cili kering blend ( kalau nak kuah pekat, kalau nak kuah cair, kurangkan cili bend)
minyak masak untuk menumis
2 sudu makan pes asam jawa Abadi / 3 keping asam keping
Garam dan Gula sebagai perasa
3 @4 cawan air

Cara Menyediakan Asam Pedas Ikan Patin Yang Sedap
  1. Cuci ikan sehingga bersih
  2. Blend atau tumbuk kasar bawang merah, bawang putih, halia, kunyit. Titik serai.
  3. Hiriskan satu biji bawang merah saiz sederhana.
  4. Masukkan minyak dan tumis hirisan bawang sehingga naik bau.Kemudian,masukkan bahan yang ditumbuk dan serai dalam kuali atau periuk. Masukkan juga serbuk lada hitam.
  5. Masukkan pula cili kering blend dan kacau perlahan.Biarkan sehingga mendidih dan sehingga terbit minyak.Pastikan api perlahan sahaja. Masa ni dah boleh juga masukkan garam atau gula.
  6. Bila dah terbit minyak, masukkan ikan.Biarkan sebentar supaya bahan yang diblend tadi sebati dengan ikan dulu.
  7. Masukkan 3 cawan air.Kalau nak kuah lebih, boleh tambah.
  8. Kalau kuah dah mendidih, boleh masukkan bendi, bunga kantan, tomato dan daun kesom.
  9. Biarkan sehingga bendi lembut, kemudian sedia untuk dihidang

 Cara saya masak asam pedas, mesti masak sambal asam pedas tu sampai terbit minyak atau pecah minyak, baru saya masukkan ikan dan masukkan air. Biarkan sehingga mendidih, kemudian masukkan daun kesom, bunga kantan.

 Sebelum masukkan ikan, saya akan terlebih dahulu masukkan garam dan sedikit gula serta paste Asam Jawa Adabi.Masa ni jugak dah boleh tahu rasa kuah asam pedas kita macam mana.Kalau ada yang kurang, kita boleh tambah masa ni.


Pic asam pedas ikan patin  selepas saya dah masukkan daun kesum, tomato, dan ikan patin serta air yang secukupnya.Macam saya pula, saya suka kuah asam pedas yang pekat, jadi saya hanya masukkan air yang secukupnya sahaja.

Boleh klik link kat sini, kalau nak tengok cara saya masak asam pedas dengan versi ikan yang berbeza:)
Alhamdulillah, syukur sebab akhirnya lulus jugak saya masak asam pedas ikan patin.Sebenarnya, cara masak asam pedas ni mudah sahaja, cuma ikut korang nak masak jenis ikan apa.Orait, selamat mencuba dan jangan lupa kongsi kat ruangan komen kalau korang dah cuba resepi ni ya!


Saturday, January 26, 2019

Blog Rasmi Berkaitan Pengurusan Buku Teks Di Sekolah Rendah

Saturday, January 26, 2019 0
As Salam,
Syukur.Dah lama saya berangan nak buat blog rasmi berkaitan tugas dan peranan saya di sekolah.Cuma kali ini di sekolah baru, saya berkesempatan menguruskan dan membangunkan sebuah official blog yang saya  namakan : Blog Rasmi Bilik BOSS SK Kampung Baru Si Rusa.yay!!

Inilah rupa blog rasmi Bilik BOSS sekolah saya:) saya pilih tema purple white sama dengan pilihan warna bilik BOSS sebenar di sekolah.Jangan lupa follow ya!

Saya jemput korang ramai-ramai follow blog rasmi di sini ya : Follow Blog Rasmi Bilik Boss SKKBSR

Sebelum ini, ketika menguruskan Program Nilam di sekolah lama, saya ingin kongsikan banyak aktiviti menarik di sekolah saya berkaitan Nilam, tetapi kekangan masa yang terhad, saya simpan dahulu hasrat tersebut. Insha Allah, saya mahu semua peranan saya di sekolah, yang saya lihat dapat tambah nilai dalam pekerjaan rakan guru , saya akan kongsikan.Doakan saya ya!

Rak buku dan ruang pemprosesan buku di Bilik BOSS sekolah yang kini sudah menjadi pejabat rasmi saya. Bilik ini selalu dikunjungi pengawas-pengawas SPBT sekolah pada waktu rehat bagi tujuan membantu saya menjalankan tugas-tugas mengagihkan buku dan sebagainya.

Sebenarnya saya ada dua ruang yang saya manfaatkan fungsinya sebagai Bilik Boss.Ruang ini merupakan ruang meletakkan buku teks, ada satu lagi bahagian yang saya tak sempat nak snap gambar, merupakan ruang kaunter dan tempat saya menjalankan tugas-tugas sebagai guru dan penyelaras SPBT sekolah.

Maklumlah Blog baru, maka takdelah post yang banyak.Baru buat tiga hari lepas kot.haha.Saya jemput semua follow blog saya yang baru ini jika ingin mendapatkan input atau sedikit pengalaman saya menguruskan Buku Teks di sekolah:)

Saya pernah kongsikan sebelum ini, Tahun 2019 merupakan tahun kedua saya menjadi Penyelaras SPBT sekolah.Kini, saya mulai belajar menguruskan Bilik BOSS dengan lebih baik dan bersungguh-sungguh.Semoga Allah beri kemudahan kepada saya:)

Antara pengawas SPBT yang berkelapangan hadir ke sekolah semasa aktiviti gotong royong pada hujung minggu ini.Memang seronok dapat makan bersama-sama anak-anak ini selepas penat bergotong royong:)

Orait, thanks for reading this entry.Jangan lupa follow tau!

Monday, January 21, 2019

Story Mory Cikgu Buku Teks Di Sekolah:)-

Monday, January 21, 2019
As Salam,
Kisah Cikgu Buku Teks Sekolah Yang Tak Viral-Masa kali pertama saya diminta dan dicadangkan mengambil alih pengurusan Buku Teks di sekolah, ketika itu saya baru sahaja 5 bulan berada di sekolah ini.Saya memohon pertukaran ke Negeri Sembilan kerana mahu berpindah ke rumah baru yang sudah boleh didiami.Rupanya aturan Allah itu memang tidak pernah tidak baik untuk kita.Masa saya diminta mengambil alih tanggungjawab tersebut, guru yang bakal bersara itu berkata kepada saya begini :
Siapa yang sanggup ambil tugas ni Sham? Semua cikgu lain tak nak.Akak harap Sham boleh uruskan dengan baik, akak akan bantu sham.
Gambaran biasa tatkala hujung tahun, time cuti sekolah, cikgu-cikgu SPBT akan bertungkus lumus menyiapkan urusan memproses buku-buku teks yang dihantar oleh pembekal buku.Saya pula sangat bertuah kerana dibantu oleh anak-anak kecil Pengawas SPBT yang sangat rajin, dedikasi dan komited dalam membantu saya.

Antara aktiviti pengawas SPBT, membantu saya membuat agihan buku, mengecop buku dan mengasingkan buku mengikut tahun dan aliran.

Saya sangat hargai pengorbanan pengawas-pengawas SPBT sekolah yang komited menjalankan tugas walau sedang bercuti sekolah pada cuti hujung tahun.

Ini cerita setahun yang lalu.Saya ambil yang positif sahaja.Saya memang tiada pengalaman langsung dalam hal-hal pengurusan buku teks.Tambah menyesakkan dada ketika itu, sejak posting, saya juga bukanlah guru kelas yang biasanya hujung tahun sibuk membantu guru SPBT menguruskan buku teks murid. Saya mula uruskan buku teks di sekolah dengan bantuan guru yang bersara, selebihnya saya pandai-pandai sendiri.haha.

Rutin biasa pengawas SPBT tatkala menerima buku baru, mereka sedang menulis nombor perolehan pada buku teks yang baru sampai di sekolah.

Sistem agihan tugas yang sudah sebati bagi pengawas-pengawas SPBT. Mereka dibimbing dengan sistem agihan tugas sehingga boleh bertugas dengan pengawasan minima daripada saya:)

Time flies.Kini tahun kedua, saya sudah faham dan follow procedure yang sepatutnya saya buat sebagai seorang Guru Buku Teks di sekolah.Rupanya Allah nak bagi saya pengalaman, ilmu dan pengetahuan baru di sekolah baru:) Thanks to God, Saya manage segala masalah atau cabaran yang datang sebagai guru SPBT sekolah yang mungkin hanya kami-kami yang berada di dalamnya sahaja yang tahu.Bukan tidak gembira tapi anda juga harus tahu, tidak mudah untuk uruskan buku teks yang secara zahirnya nampak seperti bermusim, namun hakikatnya it is a lots work to do.

 Buku teks dan aktiviti murid disusun dalam bentuk set lengkap bagi memudahkan urusan agihan kepada murid-murid.

 Saya akur, tak akan mampu buat semua ini sendirian jika tanpa kerjasama dan bantuan pengawas-pengawas spbt saya.

Buku-buku teks yang sudah diikat kemas bagi tujuan agihan kepada murid-murid bagi sesi persekolahan tahun 2019.

Paling merisaukan semua guru SPBT pastinya jika mendapati bilangan buku yang tidak mencukupi.Prosedur bagi mendapatkan bilangan guru yang tidak mencukupi ialah dengan mendapatkan lebihan buku yang terdapat di Bilik Boss Daerah (BOSSD) atau mendapatkan buku dari sekolah yang berhampiran.Cabarannya pula ialah, bukan semua sekolah mempunyai masalah kekurangan buku atau lebihan buku seperti yang kita harapkan.

longgokan borang SAP dari pembekal buku yang helaiannya lebih kurang sama banyak dengan bilangan order buku, yang pastinya boleh buat penyelaras SPBT kena sign dan cop setiap helaian sampai lebam.hahaha.

Bagi ibu bapa yang hanya tahu "buku anaknya mesti lengkap dan cukup" akan bertanya kita bertubi-tubi, bila buku ganti akan dapat? atau bila buku akan lengkap? Selalunya saya terus terang je dan beritahu stok buku berkenaan tiada dalam bilik BOSS, jadi kena sabar dan tunggu sehingga saya mendapatkan tambahan buku atau ganti buku.

Ada juga ibu bapa yang sangat memahami dan bertanya dengan baik.Ramai juga ibu bapa yang memberi sokongan dengan memastikan buku teks anak berbalut kemas, bertulis nama dan dijaga dengan baik sepanjang tahun. Ramai juga rakan guru yang memberi sokongan dan memudahkan tugas saya di sekolah dengan tolong menyemak dan memastikan murid dalam kelasnya mempunyai buku yang mencukupi, memulangkan kepada saya jika terjumpa buku yang bersepah di mana-mana dan sentiasa menyampaikan info-info SPBT dari saya kepada ibu bapa melalui grup wassap kelas.

Salah seorang murid saya, yang ibu dan bapanya sangat gembira bila saya berjaya dapatkan buku teks yang lengkap dan mencukupi untuk anaknya.Murid ini antara yang tidak bernasib baik pada hujung tahun lalu kerana stok buku yang kehabisan dan banyak rosak, hanya  baru-baru ini saya dapat lengkapkan kesemua 7 buah buku yang tidak diperolehinya semasa agihan pada hujung tahun 2018.

Penghargaan Kepada Pengawas SPBT sekolah
Hujung tahun lepas, saya berkesempatan meraikan anak-anak kecil yang banyak membantu saya sepanjang tahun dengan sedikit jamuan.Merekalah tulang belakang saya dalam membantu semua urusan pemulangan dan agihan buku sehingga semuanya berjalan lancar dan teratur.Sungguh, saya benar-benar terharu dengan komitmen dan sikap tanggungjawab mereka terhadap tugas yang diamanahkan.

 Jamuan hujung tahun bersama pengawas SPBT sekolah.

 Merekalah tulang belakang saya dalam menguruskan SPBT sekolah.

Mereka yang saya anggap sebagai "Malaikat kecil" yang Allah pinjamkan untuk saya:) mereka yang sangat rajin, tidak banyak kerenah dan selalu menghiburkan.

Fahamlah saya, mengapa Allah pilih saya untuk urus hal buku teks di sekolah.Allah dah sediakan malaikat-malaikat kecil untuk bantu dan back up saya.Subhanallah.

Thanks reading this entry, keep reding this blog guys!

Loading...