Friday, January 31, 2020

Terima Kasih Januari, Suatu Permulaan Yang Baik!

Friday, January 31, 2020 7
As Salam,
Hey! sekejapnya bulan Januari dah habiss! Begitulah ungkap saya kepada seorang teman tadi di sekolah, tatkala kami sama-sama mahu punch out di pejabat sekolah.Rupanya kesibukan itu memang benar-benar buat masa berlalu dengan sangat pantas.Tahu-tahu, sudah 31 hari tahun 2020 berlalu dalam hidup kita.Mudah-mudahan 31 hari yang berlalu adalah hari-hari yang tidak akan kita sesali walau sehari atau seminit dari hidup kita.aamin.

Ada beberapa ( banyak sebenarnya ) yang saya ingin kongsi sepanjang Januari ini.Alhamdulillah, semuanya berita baik dan mengembirakan diri saya dan juga sekeluarga.Memang excited nak kongsi. Bukannya nak expose sangat, tapi saya ingin moment ini menjadi kenangan saya, suami dan anak-anak kemudian nanti.InshaAllah.

Penghujung Disember 2019, kami sekeluarga mendapat khabar gembira apabila puteri sulung kami mendapat result PT3 dengan cemerlang.Ceritanya mengambil UPSR, ke sekolah berasrama semuanya ada saya kongsikan di sini :

Kak Iman bersama result PT3nya.Syukur.Rezeki anak sulung saya masih berupaya mencapai 9 straight A, dan 3 subjek yang lain B. Anak sulung saya ni bersekolah dalam aliran agama, dia mengambil 12 subjek kesemuanya.Kalau ikut saya, memang tak mampu kot nak dapat result macam dia ni.huhu.Tahniah kak! Mama doakan akak terus cemerlang dalam apa jua usaha yang akk lakukan.aamin.

Berita Gembira kedua pula, Bilik Khas yang saya uruskan bersama rakan AJK Unit SPBT, telah dianugerahkan Pengurusan Bilik BOSS Terbilang ( Bilik SPBT ) Kategori Sekolah Rendah Peringkat JPN Negeri Sembilan.Yay! siapa tak happy kan. Saya happy sebab berkat pertolongan dan kerjasama rakan sekerja, hasrat sekolah kami untuk meraih pengiktirafan ini berjaya akhirnya.

 Bersama Puan Guru Besar yang mewakili  sekolah kami untuk menerima hadiah dan sijil penghargaan.Kalau ikut saya, mahu satu sekolah, khasnya rakan-rakan team aitns saya nak angkut sekali ke majlis AITNS ni, tapi tulah, saya datang pun sebab GB yang ajak, kalau tidak, saya pun tengok dari jauh jugak.haha.

 Anugerah Insan Terbilang Negeri Sembilan (AITNS) ni banyak kategori sebenarnya. Sekolah saya mendapat pengiktirafan ini dalam kategori  Bilik Khas Terbilang.Tak sabar nak share disebalik tabir
usaha-usaha rakan saya dalam team AITNS membantu unit SPBT dalam memastikan kami berjaya mendapat pengiktirafan ini. 

 Puan GB sekolah mewakili unit SPBT menerima hadiah dan sijil penghargaan.



Alhamdulillah, dapat wang tunai juga:) Allah sebaik-baik pemberi rezeki.aamin.

Seperkara lagi yang mengembirakan saya dan Encik Suami pula ialah anak bongsu kami telah selamat masuk ke darjah 1.yay! haha.Kemain mak dengan pak sorang ni. Nak besarkan lima orang anak dan sehingga anak bongsu masuk darjah satu, bagi saya antara nikmat dan kegembiraan kami berdua.

 Putera Bongsu kami -Aryan Iman sudah bersekolah rendah dalam darjah satu.Dia nampak happy dan mudah menyesuaikan diri.Harapnya dia tak susahkan saya kat sekolah.haha.Sebab anak yang sorang ni banyak akal sikit dan banyak songeh.haha.bertabahlah ya.

 budak Aryan ni nampak ligat, tapi rupanya ada problem nak fokus.Pada hari pertama dan kedua sekolah, dia tak sure lokasi tandas dan kelas.kiki. Baru dia tahu.Dia ingat sekolah ni kecik ke apa.

lunch kat bilik mama dengan best friend forever (abang kandung sendiri) yang tak sama dan takde rupa adik beradik langsung. kan?Bisalah anak cikgu SPBT, terpaksalah korang makan di balik timbunan buku-buku.haha.

Berita gembira yang seterusnya, keluarga besar kami baru sahaja menyambut anak buah baru-bukan baby ya.Tapi anak buah yang dah besar dan sudah bekerja.kiki.Tahniah kepada anak saudara sulung ( puteri sulung abang Long saya) yang telah selamat bernikah dengan lelaki pilihan hati yang kami juga sukai.hihi.Syukur majlis berjalan dengan sangat lancar dan meriah.

 stand dengan sign nama pengantin-berkenan dengan yang ni.lawa kann?

 pasangan pengantin Fathiah Nabila dan suami

 Family kecil Abang Long saya:)

Alhamdulillah, selamat dan sah menjadi suami isteri:)

pengantin lama yang perasan muda.Bagi chancelah ya.

Semoga segala kebahagiaan yang kami sekeluarga nikmati ini berpanjangan dan membantu kami dalam usaha menjadi hamba-hambaNya yang bersyukur dan beramal soleh.aamiin.

Sampai jumpa lagi.InshaAllah.

P/S : Bahagia bukan datang dari luar, Bahagia datang dari dalam diri kita sendiri:)


Friday, January 17, 2020

Tahun Baru Dengan Pageviews Blog Yang Ke-47 Juta Views-Its Ohsem!

Friday, January 17, 2020 19
As Salam,
Alhamdulillah.Tahu-tahu pageviews blog dah menjangkau lagi.Kali ini blog saya capai 47 juta views.Saya pernah kongsikan sebelum ini, yang sebenarnya saya dah tak berapa nak excited dengan pageviews blog yang meningkat bulan demi bulan.Mungkin itu bukan lagi target saya dalam berblog. Yup! dasar dah berubah.Ceh gitu:)
Blog Cik Matahariku selangkah ke hadapan dengan pengenalan QR Code yang tersendiri.
Melangkah ke 47 Juta Pageviews pada tahun 2020, tahun ke-10 berblog:)

Lalu, apakah yang mendorong saya untuk maintain dalam berblog?

Saya sudah mula mahu kembali kepada niat asal saya ingin berblog.Blog adalah ibarat luahan perasaan dan perkongsian saya tentang hal-hal yang dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Harapnya niat itu tidak berkubur kembali. Kadang-kadang dalam berblog banyak benda yang kita akan jumpa.Antaranya tentang buit duit dengan blog.

Saya tak nafikan yang ini.Semangat berblog tu datang berkobar-kobar bila tengok pendapatan Adsense.Bukan sedikit pulak tu jumlahnya.Rasa nak berhenti kerja dan buat blog full time.Tapi bila fikir semula.Benda boleh dapat dengan buat part time, kenapa nak full time kann.haa gitu!

Orait, Bagaimana saya meningkatkan traffik Blog walaupun saya hanya update blog jarang-jarang sekali. Meskipun blog ini hanyalah sebuah blog personal, ada tiga perkara yang saya mahu korang cuba buat, InshaAllah akan berhasil seperti saya.

Tips Berjaya Mengekalkan Traffik Tinggi Sepanjang Musim
  1. Tulis entri tentang topik yang ada nilai evergreen.
  2. Buat content yang asli, panjang sekitar 300 patah perkataan.
  3. Berikan tajuk entri yang semua orang pasti klik entri kita.

Mudah sahaja kan.Hendak seribu daya.

Kali ini saya tak berapa nak taip panjang-panjang, sebab time menaip ni pun dah dekat masuk waktu maghrib.

Selamat mencuba.Semoga berjaya!


Saturday, January 11, 2020

Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Sekolah Rendah

Saturday, January 11, 2020 4
As Salam,
Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Di Sekolah-Cikgu lain dah jauh perjalanan mengikuti teknologi Quick Respon (QR) Code ni, saya baru nak belajar buat sendiri pada tahun baru 2020 ni.Itupun ada alasan kuat yang buat saya nekad untuk try Google dan search cara mudah nak buat QR Code ni. Yelah, saya bersyukur dan berterima kasih apabila ada kalangan guru yang pandai ICT ni bagi mudah , senang dan jimat nak sediakan DSKP yang geng-geng guru sedia maklum akan ketebalannya kan.haha.

QR Code untuk DSKP Matematik Tahun 2-hasil ikut tutorial di QR Code Generator

Bukanlah kedekut sangat dengan ink printer tu, tapi bayangkanlah.Kalau satu subjek ada satu DSKP yang muka suratnya hampir cecah 50-70 helaian, kalau kita mengajar tiga subjek pun dah boleh tahu berapa banyak page yang kita kena print kan.

Ini pula hasil tutorial yang saya share kat bawah.QR Code yang colour hijau tu GB saya request untuk dia, nampak tak, GB saya pun berkenan dengan qr code customize ni tau.haha.

Ada kalangan kawan yang reti kecilkan saiz DSKP, tapi saya pula old fashioned.Tambah dengan pakej rabun, memang taklah saya nak kecilkan saiz DSKP saya kan.haha.

Sebenarnya, walaupun ramai yang share QR Code DSKP untuk dikongsikan oleh semua guru, termasuk pentadbir sekolah saya, tapi sayangnya, ada QR Code yang dikongsikan tidak seragam saiznya.Saya pulak, walaupun tak berapa advance bab ICT ni, tapi sebab nak bagi cantik Fail Mengajar saya, saya gigih ikut tutorial cara nak buat custome QR Code untuk DSKP yang saya ajar sendiri.Nah, inilah hasilnya:)


Alhamdulillah, okeylah sikit kan, boleh edit colour, tukar frame sendiri-daripada yang biasa kita tengok kalau QR Code mesti kotak empat segi je bentuknya.Sebelum explore, saya ingat memang gitulah rupanya bentuk qr code ni .haha.Kampung people betul ai ni kann.

Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Sekolah Rendah
Jom, saya kongsikan sedikit cara mudah nak buat QR Code ni.Lepas ni, korang yang geng-geng cikgu yang selalu kena handle bahagian Pendaftaran Program Sekolah, korang buatlah design qr code yang lebih cun dari ini ya.heh.

First sekali kena sign up for trial kat website qr code Generator.Kalau tak sign up nanti kita susah nak customize qr code kita.Tak susah pun, dia cuma mintak masukkan email dan password, kemudian activate password kat email.

lepas tu korang klik button hijau NEXT tu, dia akan keluar box ni.Pilih menu PDF sebab DSKP kita semua dalam pdf kan.

 Lepas kita pilih menu PDF tadi, klik NEXT, keluar box ni.Masukkan file name dan boleh upload file pdf kita.Sebelum tu korang kena download dan save siap-siap dalam folder korang dskp tu semua.

 Ini caranya yang mudah kita nak upload.Drag je dari file folder tu ke box biru yang upload pdf tu.

 lepas dah setel upload pdf, klik NEXT, korang akan nampak box ni.boleh klik preview kalau nak tengok macam mana rupa bila kita scan qr code kita nanti.

Lepas tu, keluar box ni.Kat sinilah korang boleh klik menu yang saya bulatkan tu.Ikut kreativiti korang.Boleh upload image sendiri kalau tak nak guna yang sedia ada.

 Ini yang saya buat.Orang malas macam saya, pilih je mana yang ada, dah lawa sangat lah ni kononnya.haha.Kalau dah puas hati, klik download dan save dalam pictures korang ya.

Orait, harapnya dapat bantu geng cikgu atau sesiapa sahaja yang mahu buat qr code customize sendiri.Sangat mudah.Ikut je step dalam website tu, jadilah nanti qr code kita.

Owh ya, saya ada juga buat qr code untuk blog saya ni.Punyalah excited, semua benda ko nak qr code kan.haha.Dengan qr code, dah tak payah nak taip alamat url bagai, scan je terus dapat website atau info yang kita perlukan.Best kan teknologi ni.heh.Jom sebarkan dan manfaatkan!

Selamat mencuba!

My Notes : I am Teaching, but Also Learning:)-

Friday, January 10, 2020

Selamat Tahun Baru 2020- Allah Is The Best Planner :)-

Friday, January 10, 2020 8
As Salam,
Alhamdulillah.Dah hari ke-10 kita pada bulan Januari tahun 2020.Time semua orang berebut-rebut nak update status kat media sosial dan juga stories dengan ucapan selamat tahun baru, saya hanya sekadar memerhati dan scroll akaun media sosial saya laju-laju.haha.Nak update status pun tak berapa nak ada mood.Bukan tak happy, tapi saya kelelahan menghadiri mesyuarat di sekolah setiap hari sejak 26 Disember sehingga 31 Disember.

Inilah yang saya terkesan.Jika tahun baru tidak datang sekalipun, waktu dan hari akan terus berputar dan tiada bezanya tahun lepas dan tahun ini.Kita hanyalah HambaNya di persada masa.HANYA HAMBA.BUKAN TUAN.

Tambah dengan menguruskan hal persekolahan anak-anak.Teringat perkongsian Ustaz Maza di Instagramnya, katanya tahun baru hanyalah sekadar angka.Saya pula, sejak usia mak-mak orang ni, tahun baru bukan lagi benda yang saya excited nak tunggu melainkan perasaan takut-takut kalau dah sampai masa ALLAH ambil nyawa.


Tahun baru bagi saya ialah motivasi untuk memperbaiki diri dan amalan sebab bila bermula tahun baru, umur semakin sedikit.huhu.Marilah kita sama-sama tengok balik. mana yang boleh kita perbaiki atau pertingkatkan.InshaAllah, Allah akan menolong hambaNya yang mahu mengubah nasib dirinya.Marilah kita berdoa dan berharap supaya Allah tidak tinggalkan kita walau dalam sekelip mata.( Doanya seperti di bawah, pun saya kongsi dari Ustaz Maza ).

Perkongsian Ustaz MAZA 
Kita tidak boleh mengubah masa, tetapi kita boleh menjadi masa itu berkat dengan doa dan usaha-usaha yang ikhlas dan baik. Untuk merentasi kehidupan dan belantara masa, banyak perkara yang kita tidak dapat duga. Kita mungkin merancang dengan perancangan yang hebat, tapi siapa yang dapat menjamin ia akan terjadi seperti yang dirancangkan. Kepada Allah jua kita bergantung. Berapa banyak rancangan buruk orang kepada kita, Allah tukar ia menjadi keuntungan dan kebaikan. Betapa banyak rancangan yang hebat, Allah tukar ia menjadi kerdil. Dunia ini bukan kita sahaja yang hidup. Berbagai rupa dugaan dan kerenah manusia yang lain. .

Saya yang dhaif ini sejak sekian lamanya amat tersentuh dengan doa Nabi s.a.w yang saya sentiasa ulanginya:

يا حَيُّ يا قيّومُ ، بِرَحْمَتِكَ أسْتَغِيثُ ، أصْلِحْ لِي شَأنِي كُلَّهُ ، وَلا تَكِلْنِي إلى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ “
Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini  kepadaku walaupun sekelip mata” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih). .

Sebagai seorang hamba pendosa lagi daif yang menyedari betapa hidup memerlukan perlindungan Allah, doa inilah yang sering menjadi teman di sepanjang waktu. Di setiap kesempatan yang mulia, saya lafazkannya. Saya kira saudara pembaca juga demikian. 

Menjelang tahun baharu, moga Allah memberkati umur kita dan membantu segala urusan kita. Kita tidak boleh menongkah masa. Kita tidak boleh menghalang putaran masa. Kita tidak boleh menghentikan masa. Kita tidak boleh keluar dari sistem masa. Kita tidak boleh mengembalikan masa. Namun kita boleh memohon kepada Allah agar masa kita diberkati.

Tahun Baru Adalah Motivasi Untuk Perbaiki Diri
Sebenarnya minggu akhir sebelum sesi persekolahan bermula, saya dikhabarkan akan mengajar silibus yang bukan pernah saya ajar sejak dua tahun ini.Saya pula selepas menghadiri kursus semakan Matematik KSSR 2017, sudah bersedia dengan pelbagai persediaan dan rancangan untuk pengajaran bagi tahun baru.

Hari pertama persekolahan di sekolah saya-semuanya nampak baru dan ceria-

Namun saya merancang, pastinya rancangan Allah lebih baik.Awalnya, saya menolak dan kecewa apabila dimaklumkan akan mengajar Matematik bagi kelas DLP ( Dual Language Programme).Selain perlu mendalami silibus yang saya belum pernah tahu, saya juga kena sediakan diri untuk mengajar in English Learning.Bertabahlah!Sehinggakan KP dan rakan yang buat jadual pun risau kalau saya tak okey dengan jadual baru tersebut.huhu.

Selepas meluahkan perasaan saya kepada En Suami dan berbincang dengannya, saya akhirnya terima berita itu dan melepaskan semua perasaan marah, kecewa, sedih dan terkilan.Saya pilih untuk redho sahaja.Saya positifkan diri dan fikiran.Sabarlah.Allah sedang aturkan yang lebih baik untuk saya.

Kumpulan murid tahun 1 kelas DLP yang bakal menjadi anak-anak kecil saya nanti.Termasuklah anak bongsu saya yang akan memanggil ibunya bukan lagi mama tapi Teacher.haha.

Akhirnya, pada suatu malam, usai saya solat, Allah ilhamkan kepada saya dan ianya memberi jawapan kenapa Allah rancang yang begitu untuk saya.Syukur.Kini, selepas dua minggu persekolahan, saya benar-benar gembira dan "sangat berterima kasih" kepada rakan sekerja yang "menolak" untuk menerima tugas mengajar kelas DLP untuk matematik ini.

Kadang-kadang bila kita ambil kepentingan untuk diri kita atau perasaan kita dan mengabaikan kepentingan orang lain, kita lupa Allah ada untuk menjaga kepentingan orang lain dan perasaan orang lain.

Bersama rakan guru di sekolah-Bila dah redho-semuanya jadi mudah, gembira dan lebih semangat untuk mengajar.Now call me Teacher hokey!

Apabila rakan saya yang buat jadual guru bertanya,mungkin ingin menyedapkan hati saya, jika ada guru baru yang masuk, dia akan adjust jadual saya, saya pula menegahnya dan memberitahu bahawa saya tak mahu tukar lagi.Saya nak terus ajar kelas DLP.Gitu sekali.haha.Saya sudah mendapat hikmah yang banyak dengan apa yang berlaku.Alhamdulillah.

Begitulah.Saya belajar untuk mematangkan diri.Atas segala yang berlaku dalam hidup kita, walaupun nampak asbabnya seperti orang itu atau orang ini, hakikatnya Allah yang aturkan ianya terjadi.

Akhir sekali, saya ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada readers blog ini yang sudi memberi komen atau singgah di blog ini bagi mendapatkan apa sahaja info yang dingini.Semoga yang terbaik untuk kalian di tahun baru, dan ingatlah usah terpedaya dengan masa yang kita ada.Ia hanya akan tinggal sebagai angka dan tidak memberi makna jika ia berlalu dengan sia-sia.

Manfaatkan setiap masa dan kesempatan yang ada untuk lebih banyak memberi kebaikan, memudahkan dan mengembirakan insan lain!-

My Notes :Allah Is The Best Planner-





Saturday, December 21, 2019

Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah

Saturday, December 21, 2019 7
As Salam,
Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah-Tak tahulah style family korang macam mana, tapi jika ada readers blog ini yang mempunyai citarasa sama atau lebih kurang dengan family saya, ada beberapa menu cadangan atau kudapan yang saya nak recomenddedkan kat korang. 

Antara menu hidangan minum petang yang sangat best.kiki.Kuih keria gula melaka beb.Cara penyediaannya pun mudah.Bahan pun tak banyak.Nak tengok resepi ko boleh klik sini :

Bagi saya pula, dalam menyediakan kudapan atau minum petang, ia mestilah mudah disediakan, dan sedap.ya tak ?Mana ada orang nak makan benda yang tak sedap.Cuma adabnya, bila kita dapat makan yang tak sedap, jangan cemuh makanan, sebaiknya diam je.

wei.kuih siput rangup dan sedap, berempah lagi kot.Memanglah time nak menyiapkannya ambik masa, tapi kalau ko askar ramai, suruh je depa gentel bergilir-gilir.Kata cuti sekolah kann.Yang ini memang sesuai untuk buat kudapan.Kalau nak try buat sendiri kat rumah, klik resepinya kat sini :

Orait, bukan menu baru pun.Saya nak kongsi antara menu kudapan yang saya dah kongsi pun dalam blog ni.Cuma kali ini saya post dalam bentul kompilasi.Ecehceh.kemain.Dah macam kompilasi lbum lagu gamaknya.kiki.

Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah

Pau sambal sedap dan gebus.walaweh.Ini favourite saya anak beranak.Kalau ko rajin buat donut, doh yang sama boleh juga buat pau sambal ni. Tinggal nak tambah inti sambal.
Resepinya boleh tiru kat sini : Cara Buat Pau sambal yang lembut dan gebus.

 Orang kata buat karipap ni leceh.Banyak benda kena sediakan.Nak kena uli doh bagai.Buat inti lagi.Sebenarnya yang malas akan beri banyak alasan.Sementara anak-anak kecik ada kat rumah, luangkan masa untuk sediakan makanan dari air tangan kita, karang depa dah besar, ko tak mnyesal dan rindu nak masak untuk anak-anak.ceh gitu sekali motivasinya.haha.Jom, tunjuk skill mak-mak korang dan buat karipap sendiri.Resepi tengok kat sini :

 Enaknya agar-agar pandan santan.Tambah lagi kalau dapat yang sejuk.Buat agar-agar ni senangnya sebab kita cuma perlu bahan yang ringkas.Kalau malas sangat, ko buat je agar-agar kampung kaler merah tu.Tinggal ngap je kalau dah sejukkan kat chiller.yeahh.

 Kuih kaswi style kampung ni.Saya kata style kampung sebab saya dapat resepi dari mak mertua.Memang sedap, lembut dan kenyal gitu. Boleh buat minum petang atau kalau ada tetamu nak berkunjung ke rumah.Resepinya kat sini :

 Wow! golden betul kuih apam gula hangus ni kan.Tengoklah siapa yang buat dia.muehe.Saya suka apam gula hangus ni sebab rasa gula hangus tu.Tambah lagi dia sangat moist dan gebus.Kalau buat minum petang, tak cukup seketul ko nak ngap nanti.Bahannya sangat simple, nak kukus pun tak lama.Resepinya kat sini beb : Apam Gula Hangus Yang Moist dan Sedap-

 Agar-agar milo yang sedang elok manisnya.Budak-budak ada yang kurang minat benda-benda macam jelly nikan.Dan kita tahu, ramai budak-budak suka milo!Jadi kalau nak trick depa makan benda yang macam ni, buatkan depa agar-agar milo.Rasanya tak sempat ko nak bubuh dalam acuan, depa dah terkam dulu.kiki.Orait, tengok resepinya kat sini : Agar-agar milo sedap-

 Yup! cempedak goreng ni memang legend kan.Mak-mak kita dulu, kalau time musim cempedak, hari-hari menu minum petang ko tak pun sarapan pagi ko mesti jumpa cempedak goreng kan.Bolehlah ko try buat cempedak goreng ni buat minum petang seisi keluarga.

 Kek Pisang moist.Boleh kukus atau bakar. Lagi satu kek pisang homemade ni kita boleh adjust manis dia kan.Cubalah buat minum petang.Mahunya laki ko mintak potongkan sepinggan, sebab dapat yang masih panas.Kalau beli yang dah siap, alamat terpaksalah laki ko makan sepotong je, tu pun nak ambik hati je.kiki.Jom try kat sini resepinya : Kek Pisang Moist Yang Sedap-

 Hey! kek oren in the house! Part kek oren ni memang kerap juga bersiaran kat rumah saya.Sebab anak-anak suka kek oren panas-panas keluar dari oven.Kalau takde oren sunqist kat rumah, boleh juga buat kek oren dengan oren sunquick.Kita buat dia kann.Nak cuba buat sendiri kat sini :

 Adudu.Popia goreng rangup idaman kalbu.Serius.Ini Favourite saya sekeluarga.Popia ni yang malasnya sebab ko kena gulung bagai kan.Sebenarnya, ko boleh je lipat popia tu macam ko lipat kain pelikat laki ko.Takde sapa marah, lagipun sudahnya, ko anak beranak juga yang makan kan.haha.Tapi kita ni memasak sambil nak kutip pahala berbakti pada suami dan keluarga, jadi mestilah kita nak pahala yang sempurna kann.tazkirap jap. Popia Goreng Inti Sayur Yang Rangup-

 Sagu gula Melaka lembut dan sejuk kat tekak. Sagu gula melaka ni kita akan cari time bulan puasa kan.Padahal, kalau ko dah teringin tu, buat jelah sendiri.Tak payah nak tunggu bulan puasa.Yang bestnya, kita boleh simpan dalam fridge, bila teringin, ko carilah kat dalam fridge rumah ko.Jom, buat sendiri benda yang simple dan mudah : Resepi Sediakan Sagu gula Melaka di Rumah-

 Hey! roti jala ni bukan susah sangat nak sediakan pun.Setakat tepung gandum, air, telur-semua tu mesti dah ada kat dapur umah ko kan. Kalau setakat nak buat minum petang, buatlah agak-agak dapat 10 keping, siaplah.Nak lagi best, kalau ko masak tengahari tu ada kari ayam atau daging lebih, memang ngamlah.Jom, tengok cara saya buat roti jala kat sini : Mudahnya buat roti jala di rumah-

 Agar-agar milo lapis susu- Agar-agar ni yang sedapnya bukan setakat milo semata, ko tambah serbuk koko atau nescaffe pun sodap beb.Boleh tengok cara buatnya kat sini : Agar-agar Milo Lapi susu-

 Aduhai.Bukan sebarang kek coklat tau.Ini Coklat Kek Plus Milo.Nak ambik hati anak-anak memang sesuailah ni.Tambah lagi dengan topping yang melting.Depa dah tak mintak kek indulgence secret recipe dah lepas ni.muehehe.Jom buat : Resepi kek Coklat Milo Yang Moist-

 Ini bukan sebarang kek ya.Ini kek gula hangus khas untuk atok n mak tok.kiki.Budak-budak memang tak minat kek ni.Tapi kalau mak n pak mentua ko datang umah, ko buat kek gula hangus ni, sure depa pakat nak dok umah ko terus.Ini kek taste orang tua-Kek Gula Hangus yang menjadi sarangnya-

 Yeahh,Roti sardin gulung dengan inti special- Yang ini memang mudah.Tambah lagi kalau ko selalu ada masalah stok roti tak laku dalam rumah.Inilah solutionnya.Mari kita buat secara berjemaah.

Donut kentang lembut dan gebus.Yang ini memang ramai mak-mak suka buat, sama macam saya.Kalau takde kentang, ko boleh juga guna labu, pun sedap juga.Cubalah donut kentang kat sini resepinya : Resepi Donut Kentang yang sedap, lembut dan menjadi gebus

Orait, banyak jugak pilihan kudapan atau minum petang yang kita boleh sediakan sendiri kat rumah kan.Semuanya boleh buat sendiri asalkan ko RAJIN je kan.muehhee.Sebenarnya anak-anak dan suami kita kat rumah ni bukanlah nak makan atau mintak kita sediakan yang bukan-bukan (baca sebagai kuih muih yang viral tu ).Depa cuma nak AIR TANGAN kita je.Tinggal ko sanggup dan rajin ke idak.

Jangan bagi alasan yang ko keje office.Cikgu ni cuti sekolah bolehlah cakap banyak kan.kemain bagi cadangan menu minum petang bagai.Ada benda yang kita boleh buat banyak dan simpan dalam fridge.Atau kita buat frozen.

Kalau tak dapat raikan ahli keluarga makan-makan time minum petang, boleh sediakan waktu pagi atau hujung minggu.Its all is up to you guys:)

Sampai jumpa lagi.Cikgu senang hati boleh bagi cadangan je.Korang pulun buat ya.kiki.


Loading...