Thursday, December 14, 2017

Kenapa Kena Beli Tudung Sekolah Jenis Awning Lembut ?

Thursday, December 14, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tudung Sekolah Awning Lembut Pelbagai Saiz-Kali ini saya nak kongsikan jenis tudung sekolah khasnya untuk anak-anak kita yang bersekolah rendah dengan pilihan pelbagai saiz dan juga warna.Paling best mak-mak semua tak payah fikir macam mana nak shopping tudung sekolah anak sebab kita boleh beli secara online tanpa ragu-ragu gitu:)

Kalau anda kalangan mak-mak yang suka tengok anak bertudung cantik dan kemas ke sekolah, pada pendapat peribadi saya, tudung sekolah dengan awning lembut ini merupakan pilihan terbaik yang boleh kita sediakan untuk anak perempuan kita.

 
Tudung sekolah awning lembut dari jenis kain lycra yang sejuk
( Klik gambar jika mahu terus ke Online Shop Tudung Si Comel )

Dengan pilihan tudung sekolah warna putih nila, kerja kita sebagai mak-mak semakin mudah sebab tudung putih nila ni sentiasa bersih dan tahan lama.Kalau time saya sekolah dulu, mak saya memang rajin nila tudung dan baju sekolah putih dengan nila yang ada di pasaran.

Tapi tu dulu, zaman saya sekolah rendah dan menengah.Tapi sekarang ni, zaman anak saya sekolah rendah, saya dapati pilihan dari online Shop Tudung Si Comel   ini merupakan yang terbaik yang kita ada.Dah tak payah pening-pening macam mana nak bagi warna tudung anak kita sentiasa nampak bersih dan baru kann? Suka takk?hehehe.

Jelas wajah keceriaan pada anak perempuan kita kalau dapat pakai tudung sekolah
jenis awning lembut dan dibuat daripada kain jenis lycra:)
( klik gambar untuk pilih jenis saiz yang dikehendaki)

Tu baru part warna.Tudung sekolah awning lembut ni juga diperbuat dari jenis kain Lycra yang sejuk dan juga lembut.Taklah anak pompuan kita kejap-kejap tanggal tudung kat sekolah sebab kepanasan.Sebenarnya kalau saya sendiri, walaupun anak saya kecil lagi usianya, baru masuk darjah tiga tahun depan, saya memang dah mula latih dia pakai tudung sejak sekolah tadika lagi.

Tapi bagi pastikan anak saya sentiasa rasa selesa bertudung, saya akan pastikan, anak pompuan saya memakai tudung dari jenis kain lycra yang sejuk dan lembut.Setakat ni memang tak pernah lagi kalau dia balik sekolah dalam keadaan tudung disimpan dalam beg sekolah.haha.

wahh..tiada lagi masalah apabila anak kita dapat pakai tudung sekolah awning lembut, takde masalah rambut serabai dan tudung senget-senget.muehehh.
( klik gambar untuk pilih saiz dan warna tudung yang dikehendaki)

Satu lagi yang saya suka dengan tudung sekolah awning lembut dari Online Shop Tudung Si Comel ialah, kain tudung jenis lycra ni mudah dibasuh, cepat kering dan kekotoran juga mudah ditanggalkan.Maklumlah, budak pompuan ni, kadang-kadang nama je pompuan kan, ada masa lepas makan dia lap juga mulut tu dengan tudung yang dipakai.kihkih.

Jadi, saya nasihatkan, kalau anda baru pertama kali mahu mencuba tudung sekolah dengan awning lembut dan dari jenis kain lycra, harus pilih dari jenis kain dan kualiti tudung yang dijual di Online Shop Tudung Si Comel.


Pelbagai saiz dan warna tudung sekolah yang terdapat di Online shop Tudung Si Comel.
( Klik gambar untuk pilih saiz dan warna tudung )

Seperkara lagi tentang tudung sekolah awning lembut ni ialah kita tak perlu susah payah berebut dengan pelanggan lain untuk dapatkan saiz atau warna tudung yang sesuai dengan keperluan anak pompuan kita sebab kita boleh beli secara online.Dah sah-sah kita boleh terus pilih melalui katalog yang disediakan dan pilih mengikut keperluan kita.Mudah dan menjimatkan masa bukan?

Boleh juga klik sini untuk lihat komen dan testimoni dari pelanggan yang sudah membeli tudung awning lembut di Online Shop Tudung Si Comel.
- Testimoni Kepuasan Pelanggan terhadap Tudung-Tudung yang dijual di Online Shop Tudung Si Comel-

Terima kasih baca post tentang sebab dan kelebihan membeli secara online Tudung sekolah awning lembut-Semoga memberi banyak kebaikan kepada anda yang memerlukan info mengenai tudung sekolah awning lembut yang istimewa:)

Thursday, December 07, 2017

Tips Beli Tudung Sekolah Putih Dengan Awning Lembut Terbaik Di Pasaran

Thursday, December 07, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam Dan Salam Sejahtera,
Tips Beli Tudung Sekolah Putih  Dengan Awning Lembut Terbaik Di Pasaran-Wahh.Mesti ramai mak-mak se-Malaya yang tengah pening sekarang ni kan.Kalau tidak, tak kan sibuk mencari tudung sekolah untuk anak pompuan yang kita sayang kann.Saya pun, sambil menaip blog ni, sambil mencari kalau-kalau ada online shop yang jual tudung budak sekolah khasnya warna putih.

Maklumlah, bila anak-anak berpindah sekolah, secara automatik jawatan depa ni sebagai Pustakawan sekolah tak boleh bawak sampai sekolah baru, jadi haruslah sekarang ni saya mencari tudung putih untuk anakanda puteri saya yang nombor dua dan tiga tu.Kalau tidak, tudung dan baju hijau sedondon lah pakaian rasmi anak-anak pompuan saya time ke sekolah.

Ada ke online shop yang jual tudung untuk budak sekolah ni? Tak payah panik sangat kak oi.Ni ha, saya bawakkan secara langsung dari Blog saya, sebuah online shop yang terbaik, yang juga antara yang menawarkan tudung sekolah dengan awning lembut dan berkualiti dalam pasaran.

Klik gambar untuk lihat sendiri jenis tudung sekolah dengan awning yang lembut dan kemas

Bagi saya secara peribadi, sebagai ibu yang mahukan tudung sekolah yang selesa dan terbaik untuk anak pompuan kita, pilihan pertama kita haruslah tudung sekolah dari kain jenis lembut dan sejuk bila dipakai.Selain itu, bagi memastikan kekemasan tudung bila dipakai, tudung sekolah yang kita pilih tu biarlah yang ada awning yang membolehkan tudung anak kita terletak elok.

Takdelah nanti pergi sekolah memang rupa anak kita, balik sekolah karang dah rupa anak orang terbiar.kihkih.Dengan skop kepala sampai tutup dahi dan tudung senget benget.muahaa.Sebenarnya tu pemandangan yang biasa saya tengok kalau terpandang kelibat bebudak pompuan yang darjah satu 2 dan 3 kat sekolah.

Tengok sendiri pic ni pun kita tahu, tudung sekolah dengan awning yang lembut nyata pilihan terbik dan tepat untuk anak pompuan kita:)
SILA KLIK GAMBAR UNTUK LIHAT SENDIRI CIRI-CIRI TERBAIK TUDUNG SEKOLAH

Memanglah kalau terserempak, sekali sekala saya akan panggil murid berkenaan dan tolong betulkan tudung sarung budak-budak pompuan tu, tapi tulah.Kejap je.Karang time balik, dia dah rupa gitu balik.Tak sampai hati den nengoknya... 

Bab pakai tudung kepada anak pompuan ni sebenarnya memang wajib kita sebagai ibu bapa ambil berat.Dari latihan bertudung ke sekolahlah nanti anak kita tak kekok kalau kita ajar dia kekal bertudung juga kalau keluar dari rumah.

Jadi, kalau nak pastikan anak pompuan kita tak rasa terpaksa atau tak suka bertudung, dari peringkat awal lagi, kita kena pastikan jenis tudung yang kita beri kat anak kita tu betul-betul selesa, cantik, kemas dan menarik.

Online shop yang saya recomendded ni merupakan antara pembekal tudung kanak-kanak yang pertama di negara kita, jadi dari segi kualiti dan kecekapan penghantaran barang memang tiada masalah.Kalau anda kalangan mak-mak yang prihatin dan mahu anak-anak pompuan kita kelihatan kemas, cantik dan berkeyakinan bila bertudung, pilihlah mana-mana tudung sekolah yang dijual di online shop ini : Tudung Si Comel -

Awning tudung sekolah ni nampak selesa dan lembut kann?
sila klik gambar untuk melihat tudung sekolah pelbagai warna yang lebih menarik lagi:)

Apapun, nak bagi puas hati, anda bolehlah lawat sendiri website atau online shop Tudung Si Comel ini kerana online shop ini menawarkan bukan sahaja tudung sekolah warna putih, tapi ada juga banyak pilihan tudung sekolah termasuk tudung yang boleh dipakai untuk unit uniform anak-anak di sekolah seperti Puteri Islam, Pengakap dan Tunas Kadet Remaja Sekolah.

Klik Gambar untuk terus layari online shop Tudung Sekolah Dengan Awning lembut dan kemas.Dapatkan pada harga yang sangat menarik:)

Seperti yang saya maklumkan di atas tadi, online shop ini juga turut menjual pelbagai jenis tudung kanak-kanak yang berusia 2 tahun sehingga 17 tahun.Terdapat juga pilihan saiz, corak dan design tudung yang terkini dan terbaharu untuk kanak-kanak.

Memandangkan mood sekolah belum sampai lagi, tidak ada masalah kalau anda "kiv" dulu tawaran menarik dari online shop tudung sekolah ni, cuma jangan pening lagi kalau saiz dan warna tudung yang anda mahukan dah out of stock ya.Sebenarnya inilah masa membuat order atau tempahan awal yang paling bagus untuk anda lakukan.

Akhir kata, thanks for reading this entry:)
Do Share this article for more benefits:)


Cara Mudah Pindahkan Anak Pokok Cili Merah Ke Pasu Baru

Thursday, December 07, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Proses Pindahkan Anak Pokok Cili Merah Ke Pasu Baru-Alhamdulillah.Haih.Seronoknya dapat cuti sebulan dan tambah lagi best sebab saya kini dapat kembali bersama dengan suami dan anak-anak dalam satu bumbung rumah.Syukur sangat-sangat.

Selain buat kerja mak-mak time cuti sekolah, saya juga berkesempatan memantau perkembangan anak pokok cili merah yang saya baru sahaja usahakan penanamannya di rumah.Dah macam pekebun sayur pulak den ni ha.kihkih.

Anak pokok cili merah yang sudah saya pindahkan ke pot baru ( botol recycle yang berwarna putih ) supaya lebih cepat proses tumbesarannya dan keperluan mendapat nutrien dengan lebih mencukupi.

pokok cili ini semakin tinggi dan hijau subur daun-daunnya.

pucuk daun juga tumbuh semakin banyak pada setiap dahan pokok cili

Sebenarnya, sejak berpindah rumah ke Bandar Springhill ni, semua anak-anak pokok cili yang saya tanam di rumah Selayang, saya angkut sekali ke sini.Mulanya Encik Suami macam buat muka jugak, masa saya bagitahu nanti kat rumah baru saya nak buat mini garden, tapi dalam diam saya perhatikan dia sayang jugak kat pokok cili saya yang semakin meninggi dan subur tu.kihkih.

Masa proses saya nak angkut pasu-pasu pokok cili ni masuk dalam kereta, Encik Suami yang gigih siapkan tempat yang selamat supaya anak pokok saya tak bertindih dengan barang-barang lain yang kami angkut sekali.Tersenyum sendiri dan terharu saya memerhatikan kegigihannya tu.muehehhe.

Inilah keadaan pokok cili yang saya bawa dari Selayang ke Bandar Springhill, masih elok dan steady je kan daun-daunnya.hehe.

Memandangkan banyak benda yang kami nak settlekan sejak berpindah masuk ke rumah baru, saya simpan dulu hasrat nak built up mini garden saya di sini.Jadi, saya usahakan untuk pindahkan mana-mana anak pokok cili yang semakin besar ke pot baru.Pot baru tu pula sebenarnya saya ambil botol-botol recycle yang ada dan saya adjust supaya boleh jadi pasu kecil.

Saya beli tanah hitam dari Tesco dengan harga hanya RM2.90 satu beg,kemudian saya masukkan dalam pot putih yang kecil tu.Bolehlah buat masa ini untuk saya pastikan anak pokok cili merah saya tu tak berebut air dan cahaya matahari.

Alhamdulillah, semakin banyak anak pokok cili yang berjaya saya pindahkan dari bekas semaian asal. 

Saya juga sedang cuba usahakan untuk tanam pokok pandan yang saya bawa dari rumah mak Muar ( mak mertua). Asalnya saya letak anak pokok pandan ni dalam botol minuman mineral yang berisi sedikit air, kemudian bila tumbuh akar-akar halus berwarna putih, saya pindahkan ke atas tanah yang saya letakkan dalam botol recycle juga. Harapnya tumbuh elok juga pokok pandan saya nanti.aamiin.

Buat masa ini saya letak semua pasu-pasu pokok cili ni kat tempat parking kete ( garaj kereta ) kat rumah ni.Tu jelah tempat yang senang saya nak siram pokok ni dan juga mudah dapat cahaya matahari. Sebenarnya saya nak buat mini garden kat area balconi rumah, tapi buat masa ini macam kurang sesuai.InshaAllah, nanti saya update kalau saya dah built up mini garden saya ya!

Inilah tempat saya menyibukkan diri pada waktu pagi dan petang time cuti-cuti sekolah ni.

Harap perkongsian kali ini dapat beri idea dan ilham kepada readers yang baru sahaja berjinak-jinak nak berkebun macam saya ni.Selain berblog, berkebun ni antara hobi baru saya yang baru sahaja bermula sejak dua ke tiga bulan lepas.

Doakan saya mendapat manfaat yang banyak dengan hobi baru ini, begitu juga kepada readers blog ini, terima kasih kerana tidak jemu membaca entri di blog ini dan singgah ke blog saya tanpa jemu:)
Sampai bertemu lagi ya!

Tuesday, December 05, 2017

Disember Di Rumah Baru

Tuesday, December 05, 2017 4
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Wah! seronoknya bercuti.Yay!Alhamdulillah, kali ini saya menaip blog secara rasminya dari kediaman baru kami di Bandar Springhill, Negeri Sembilan.Jika anda mengikuti perkembangan blog ini, saya dan keluarga baru sahaja berpindah rumah ke Negeri Sembilan.Syukur, Allah permudahkan urusan kami dalam proses perpindahan ini.

Pemandangan pagi dari luar beranda rumah

Bab penat mengemas barang tu tak payahlah nak cerita beb! Memang seploh hari seploh malam tak akan siap ko mengemas sebab ada dua ketul budak kemetot yang suka sangat buat sepah dalam rumah ni.huhu.Bayangkan saja saya dan Encik Suami mengemas bahagian bawah, tahu-tahu bila kami naik ke tingkat atas, ruang bilik atas pulak bersepah dengan baju dan mainan.Bertabah jelah.heheh.

Orait, Memang heaven rasanya bila bangun pagi, masih dapat dengar bunyi kicauan burung, dan tak dengar lagi bunyi ambulan 24 jam sebab rumah lama sangatlah dekat dengan hospital.haha.Tapi itu bukanlah asbab utama penghijrahan kami ke Negeri Sembilan ini.Apapun syukur sangat-sangat sebab terlalu banyak Allah permudahkan urusan kami sekeluarga dalam urusan dan perancangan kami berpindah dari Kuala Lumpur ke Negeri Sembilan.

kawasan perumahan ini sebenarnya masih lagi agak sunyi kerana belum ramai yang menginap dan berpindah ke rumah yang dibeli

Pindah pula dalam keadaan kami sudah bersedia mental dan fizikal, cuma anak-anak masih sayangkan sangat dengan sekolah dan kawan-kawan sehingga memujuk kami supaya jangan berpindah.isk..isk.Mungkin juga mereka sudah terbiasa dan selesa dengan situasi sedia ada walaupun sebenarnya jauh dari sudut hati kami agak kasihan apabila mengenangkan anak-anak yang terpaksa bangun seawal 5.30 pagi untuk ke sekolah walaupun waktu persekolahan mereka hanya bermula pada jam 8.00 pagi.

Faham-faham sahaja apabila menetap di bandar seperti KL ni, kita lewat 5 minit dari jadual biasa perjalanan kita, alamat tempuh jam yang bukan sekejaplah jawabnya!Banyak perkara yang kami fikirkan sebelum mengambil keputusan berpindah rumah, namun kami yakin Allah jualah sebaik-baik pengatur dalam hidup kami.

Rumah yang sudah kami tinggalkan dan kenangan sahaja yang kami bawa ke tempat dan destinasi yang baru:)

Ruang dapur di mana saya bertatih belajar memasak untuk anak-anak dan suami.
saya akan rindu dapur kesayangan saya ni..huwaaa...


Pastinya sayang nak tinggalkan rumah sedia ada yang merupakan rumah pertama kami membesarkan anak-anak, tapi begitulah aturan dan juga perancangan kami.Kami berharap dengan berpindah rumah ke lokasi yang lebih sesuai sebagai tempat kediaman, harapnya kehidupan kami sekeluarga lebih 
baik, teratur dan berganda lebih banyak manfaat dan berkatnya.aamiin.

Ohh ya! Rumah kami di Selayang juga sudah kami sewakan kepada salah seorang rakan suami.Lepas ni, tak tahu bila lagi boleh ziarah rumah kami di Selayang ini.huhu.Paling tidak pun, dapat tengok dari tepi highway pun oklah tu.

Doakan kami sekeluarga gembira dan dikurniakan kebaikan yang melimpah ruah dengan suasana yang serba baru dari segi kerjaya, persekolahan anak-anak dan juga tempat tinggal kami.Semoga Allah jua melimpahkan rahmat, petunjuk dan hidayahNya kepada kita semua.aamiin.


Sunday, November 19, 2017

Tips dan Cara Tanam Anak Pokok Cili Merah Yang Subur

Sunday, November 19, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Alhamdulillah, tak sabar rasanya nak kongsi kegembiraan saya tentang perkembangan anak pokok cili merah yang pernah saya semai benihnya dengan kaedah ala-ala hidroponik, dan kini sudah masuk minggu ke-4, nampaknya anak pokok cili saya semakin subur.yay!!

Tumbesaran anak pokok cili merah yang saya semai kini sudah masuk minggu ke-4.
Saya telah pindahkan ke pot kecil ini pada minggu ke-2.Setakat ini dari kehijauan daunnya saya berharap anak pokok ini dapat terus hidup sehingga menghasilkan buah cili yang cantik dan pastinya pedas!aamiin.InshaAllah:)

Ketika minggu ke-2, saya pindahkan anak pokok cili ini ke pot lain dari tempat semaian supaya anak pokok ini dapat tumbuh dengan lebih subur.Alhamdulillah.Allah jua sebaik-baik pelindung dan pengatur kepada segala makhluk ciptaaanNya.

Antara peringkat awal pertumbuhan anak pokok cili merah dalam bekas semaian.
Benih cili merah ini saya ambil dari cili kering yang ada kat kitchen saya:)

Tatkala saya menyemai anak benih cili merah di rumah.

Cara Penanaman Anak Pokok Cili Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain
Gunakan tanah campuran mengandungi 3 bahagian tanah, 1 bahagian tahi ayam reput atau kompos dan 1 bahagian pasir.  Isikan pasu dengan tanah campuran tersebut sehingga 5 cm (2 inci) dari permukaan pasu.

Cara Menyediakan Benih Anak Pokok Cili Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain
Semai terus 3 atau 4 biji benih ke dalam pasu sedalam 2 hingga 5 cm (1 inci). Tinggalkan hanya sepokok.

Cara Mendapatkan Pokok Cili Yang Rimbun
Untuk mendapatkan pokok cili yang rimbun dan subur, cara menanamnya perlu diberi perhatian.  Menanam anak benih cili secara menyendeng dan melenturkannya adalah salah satu cara yang baik bagi memperolehi pokok cili yang banyak ranting.  Bila pokok cili mempunyai ranting yang banyak, maka hasil cili juga akan bertambah berbanding dengan pokok cili yang kurang rantingnya.  Disamping itu, amalan menggetu (memetik) pucuknya juga akan menambahkan bilangan ranting pokok.

Cara Penjagaan Pokok Cili dan Siraman
Siram pokok pada awal pagi dan lewat petang setiap hari kecuali hari hujan.

Cara Membaja
Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain
Tabur sebanyak 1 sudu teh atau 5 gm baja NPK Blue Special (12:12  17:2) sepasu di keliling pokok setiap minggu.

Sungkupan
Di Ladang  - Gunakan rumput-rumput  kering atau pelepah kelapa sebagai sungkupan 
Dalam Pasu dan Bekas-Bekas Lain -Gunakan rumput-rumput kering.

Merumput
Bersihkan batas daripada rumpai dengan menggunakan tanah, cangkul atau tajak.  Bagi tanaman dalam pasu cabut rumpai untuk mengawalnya. -Sumber info : Bumi Hijau

Pengalaman pertama tanam pokok cili di rumah:)

Sebenarnya, saya hanya sempat menyiram anak pokok cili ini seminggu sekali sahaja iaitu pada waktu hujung minggu.Pada hari biasa saya bekerja di Port Dickson.Sejak dua minggu ini, begitulah rutin saya dalam menjaga anak pokok cili ini.

Minggu pertama saya tinggalkan selama seminggu, anak pokok ini memang layu semuanya.Masa tu, saya dah mula risau dan datang rasa terkilan sebab tak dapat nak tengok pokok ini terus membesar.Namun, saya siram juga anak pokok yang layu itu pada sebelah malam. Sesuatu yang mengembirakan terjadi, pada keesokan pagi, apabila saya dapati anak pokok cili ini kembali segar dan seperti tidak pernah layu!

Anak sulung saya beritahu, sebenarnya anak pokok cili tersebut bukanlah hendak mati tetapi layu disebabkan kekurangan air.Alahai.Rasa bersalah pulak saya masa tu.Insha Allah, mulai minggu ini, saya akan bawa anak-anak pokok cili ini ke Port Dickson supaya mudah saya mengawasi pertumbuhan dan perkembangan anak pokok cili ini.

Keadaan anak pokok yang masih saya biarkan dalam bekas semaian kerana masih kecil.Ketika ini anak pokok cili ini berusia sekitar 2 minggu.

Ini pula anak pokok yang sama selepas minggu ke-4.
Alhamdulillah, seronoknya rasa tengok anak-anak pokok cili ini menghijau dan sihat kann.hehe.

Insha Allah, saya akan usahakan untuk pindahkan beberapa anak pokok cili dalam pot yang baru supaya tak berebut makanan dan cahaya matahari.Ceh..bajet macam petani moden gamaknya.haha.

Orait, jangan lupa nantikan lagi update saya tentang pertumbuhan anak pokok cili merah saya ni ya.Kalau ada readers yang ada pengalaman dan hobi yang sama macam saya, bolehlah kongsi pengalaman anda tanam pokok cili atau sayuran lain dalam ruangan komen:)

Boleh klik pautan ini untuk baca tentang kali pertama saya semai benih pokok cili dan cara saya pindahkan anak pokok cili ke pot yang baru.

  1. Cara DIY Tanam pokok Cili Di rumah
  2. Cara Pindahkan Anak Pokok Cili ke Pot Baru
Terima kasih baca update entry tentang Pokok Cili Merah di Blog Cik Matahariku.Sampai bertemu lagi:)

Thursday, November 02, 2017

Selamat Datang Novemberku

Thursday, November 02, 2017 0
Dengan Bismillah,
As salam dan salam Sejahtera,
Alhamdulillah.Sudah sampai ke penghujung tahun kita rupanya.Saya tak tahulah orang lain, tapi November pada tahun ini adalah bulan yang saya tunggu-tunggu kehadirannya sebab banyak hal gembira yang tak sabar saya nak lalui dengan sampainya bulan November ini.yeahhhh.


Teringat masa saya dapat tahu yang permohonan pertukaran saya ke Negeri Sembilan diluluskan, cepat-cepat saya tengok kalendar, nak tahu berapa lama saya kena tinggal jauh dengan suami dan anak-anak.Saya dapat tahu berita permohonan pertukaran saya sekitar pertengahan Jun 2017, jadi lebih kurang lima bulan penuh saya harus lalui hari-hari tanpa anak-anak dan suami di sisi.huwaaa.

senyuman pada wajah anak-anak sudah cukup buat kita rasa bahagia dan tenang di dalam hati

Orait, itu empat bulan lepas okey! Bila dah masuk November ni, saya harap sangat masa cepat berlalu.Saya rindukan suara anak-anak panggil "mama" setiap hari.Walaupun di sekolah, ramai juga anak-anak murid yang asyik tersasul panggil saya ibu!Haih.Budak-budak kecik usia 9-10 tahun kan.Dah depa tengok gelagat dan mungkin cara kita sama macam mak-mak depa, spontan keluar dari mulut nak panggil cikgu jadi ibu:)

Alhamdulillah, November kini sudah hari kedua tatkala saya menaip catatan ini.Apabila bilangan hari persekolahan semakin sedikit, maknanya, kami yang jadi cikgu-cikgu se-Malaya ni bakal bercuti sebulan pada Disember nanti.Indahnya Allah menyusun aturan hidup saya dan keluarga.Insha Allah, kami akan berpindah ke Port Dickson bermula cuti persekolahan nanti.

Jadi, tatkala cuti sekolah ini, semoga kami dapat berkumpul dan bersatu semula sebagai satu keluarga yang buat masa ini terpisah-pisah.Allah jualah perancang terbaik untuk kehidupan kita semua.

Sementara saya sendirian di Port Dickson, Suami saya yang baru sahaja warded kerana masalah saraf pada bahunya menetap di Muar bersama dua anak lelaki kami, dua anak perempuan pula, kami tumpangkan di bawah jagaan sahabat dan jiran dunia akhirat kami di Selayang.Ini kerana mereka sedang dalam minggu peperiksaaan akhir tahun.Sementara anak sulung pula berada di asrama di Subang Jaya.

 Ketika meraikan birthday Abang Amsyar pada bulan Julai lalu di asrama Kak Iman.Masa ni kami sekeluarga melawat Kak Iman di asramanya di Subang Jaya.

 Biasanya kami melawat kak Iman setiap hari Ahad, selepas itu Suami akan hantar saya ke Port Dickson.

Semoga dengan jarak yang Allah aturkan dalam keluarga kami, menjadikan saya, suami dan anak-anak lebih menghargai ikatan antara kami dan membantu kami dalam membina jiwa besar dan berdikari tatkala berjauhan antara satu sama lain.aamiin.

Nampak tak tu, dalam sekelip mata, Allah takdirkan hidup kami sekeluarga terpisah-pisah.Saya mohon semoga biarlah perpisahan ini adalah perpisahan sementara kerana mengharap keredhaanNya, dan berharap pada waktu terbaik yang saya rindukan itu, Allah satukan semula kami sekeluarga.Aamiin.

Namun,dalam tempoh tersebut, bukanlah kami langsung tidak bertemu dalam satu bumbung.Rahmat dan kasih sayang Allah tu kan luas. Setiap hujung minggu, kami akan berkumpul semula di rumah kami di Selayang.Alhamdulillah.

Allah sendiri bersumpah dalam surah Al Insyirah, dalam kesusahan itu ada kemudahan-sebanyak dua kali bukan? Ya, saya akui hal ini kerana banyak kali saya merasakan tiap kali Allah menitipkan kesukaran bagi kami, disebalik ujianNya itu, sangat banyak kemudahan yang diberi sampai kami tak berasa lagi kesusahan yang sedang dialami.Allahuakhbar!

Boleh baca sambungan entri ini di sini : Disember Di Rumah Baru

Kepada suami dan anak-anakku,
Terima kasih kerana dalam tempoh berjauhan ini, kami sentiasa keep in touch.Ya, dengan kemudahan teknologi yang ada, saya tak nampak kekurangan pun dalam takdir perpisahan ini.Terima kasih Tuhanku, kerana menjaga hati dan perasaan kami sepanjang perpisahan ini.

Semoga Allah lindungi kami dan sampaikan segala hajat-hajat dan keinginan kami untuk menjadikan keluarga kami, keluarga yang dirahmati, keluarga yang didalamnya  dipenuhi dengan barakah dan kebaikan yang melimpah ruah.amiin.

Terima kasih baca luahan ini.haha.Saya gembira tapi pada masa sama saya terkenangkan tempoh empat bulan yang sudah saya lalui.Apalah sangat jika dibandingkan dengan rakan-rakan lain yang berbelas tahun mungkin terpisah dengan pasangan dan anak.Saya pula Allah uji dengan sedikit masa dan jarak, saya sudah kewalahan.Allahurobbi..


Cara Mudah Buat Lepat Pisang Kelapa Yang Sedap Dengan Sukatan Cawan

Thursday, November 02, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Lepat Pisang Kelapa Yang Sedap Dengan Sukatan Cawan-Baru-baru ini time saya balik kampung suami di Muar, sempatlah saya belajar dan tengok mak Muar saya buat lepat pisang kelapa.Sebenarnya, tak susah mana nak buat lepat pisang ni rupanya.Caranya lebih kurang macam nak buat cekodok pisang je.heheh.

Lepat Pisang Sedap by Mak Mertuaku

Resepi Lepat Pisang kelapa yang sedap
Sumber Resepi : Blogger Cik Matahariku
Bahan-Bahan buat Lepat Pisang Dengan Sukatan Cawan

8 biji pisang
dua cawan tepung gandum
satu cawan gula pasir
satu cawan kelapa parut
tiga cawan air masak
secubit garam 
daun pisang yang dilayur
    Cara Menyediakan Adunan Kuih Lepat Pisang Sedap
    Step By Step Bergambar

    Bahan-bahan yang digunakan untuk membuat lepat pisang kelapa iaitu pisang, tepung gandum, gula, kelapa parut.

    Masukkan tepung, gula, pisang dan kelapa dalam bekas adunan dan gaul bagi rata.Lenyekkan pisang dengan menggunakan cawan plastik atau ramas dengan jari je sebab pisang tu pun dah masak sangat.


    Masukkan air sekitar dua atau tiga cawan.Ikut kesesuaian adunan,Jangan lembik sangat pulak.Kalau kita gaul dia dah sebati, kira oklah tu.


    ini rupa adunan lepat pisang yang dah siap dan tunggu nak letak atas daun pisang yang sudah di layur atas api.


    ukuran daun pisang tu kita agak boleh letak dalam sesudu isi lepat, kemudian kita lipat kiri kanan, atas dan bawah.


    Ini contoh mak saya letakkan isi lepat pisang dalam sesudu makan.


    letak ke dalam bekas pengukus untuk dikukus


    selepas kukus sekitar 10-20 minit, lepat pisang ini dah boleh diangkat.Inilah rupa lepat pisang yang dah siap dikukus.Terbaik dan sedap:)

    Alhamdulillah, beginilah cara Mak Muar saya buat lepat pisang kelapa.Ada juga yang membuat lepat pisang ini tanpa menggunakan air sebab pisang tu apabila kita lenyek siap-siap dengan gula, dia akan jadi lembut dan berair.Jadi boleh terus uli dengan tepung.Ada juga yang tabur kelapa parut tu dibahagian atas sebelum dibungkus dengan daun pisang.

    Kalau ikutkan memang kita boleh buat pelbagai cara lepat pisang ni.Boleh juga guna gula merah, tu yang lepat pisang kita jadi coklat warnanya selepas dikukus.Terima kasih baca post lepat pisang kelapa air tangan mak mertua saya ni dan semoga ada manfaatnya kepada readers semua ya!


    Friday, October 27, 2017

    Peruntukan Menarik Kepada Penjawat Awam Dalam Bajet 2018

    Friday, October 27, 2017 2
    Dengan Bismillah,
    As Salam dan Salam Sejahtera,
    Peruntukan Menarik Kepada Penjawat Awam Dalam Bajet 2018-Alhamdulillah, syukur mendengar beberapa peruntukan menarik yang disampaikan oleh Perdana Menteri Malaysia dalam pembentangan Bajet 2018 petang tadi.Sebagai salah seorang penjawat awam dalam sektor pendidikan, pastinya peluang baik yang diberikan oleh kerajaan kami sambut dengan lafaz syukur kepada Ilahi.



    Kebetulan, ketika pembentangan bajet 2018 diumumkan, saya dan Encik Suami dalam perjalanan dari Port Dickson ke Kuala Lumpur.Jadi, memang kami dapat dengar sepenuhnya pembentangan pada petang ni.Gitulah rutin kami sebagai weekend husband and wife ni,Bertabahlah suamiku weii.hehe.

    Berikut intipati bajet 2018 khasnya kepada penjawat awam


    Menaikkan Cuti Rehat Khas Kepada 10 hari
    Kalau sebelum ini, Cuti Rehat Khas (CRK) kepada kalangan guru adalah sebanyak 7 hari setahun, mulai tahun 2018, CRK ini telah dinaikkan kepada 10 hari. Saya baru sahaja menghabiskan CRK saya bagi tahun ini kerana menjaga anak kecil dan suami yang warded di hospital.Syukurlah kerana kerajaan mengambil inisiatif untuk menambah bilangan CRK ini.

    Walaupun cuti ini diluluskan dengan kebenaran Guru Besar, biasanya CRK ini dipohon sekiranya ada urusan penting berkaitan kematian, kecemasan, perkahwinan dan beberapa lagi tujuan yang munasabah.Pastinya dengan penambahan CRK ini akan mengembirakan kalangan guru ditambah lagi dengan imbuhan sebanyak RM 1500 yang akan diberi secara berperingkat.

    Di harap perkongsian ini dapat membantu kalangan penjawat awam khasnya yang terlepas info tentang peruntukan yang diberikan kerajaan kepada penjawat awam.:)

    Cara Mudah Step By Step Buat Donut Kentang Yang Gebu dan Sedap

    Friday, October 27, 2017 0
    Dengan Bismillah,
    Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
    Dah banyak kali jugak saya buat Donut Kentang dengan resepi yang sama.Dah banyak versi jugak saya pelbagaikan bentuk Donut kentang time saya membuatnya.Sekejap-sekejap saya buat bentuk donut biasa, ada masa saya buat donut pintal dan kali ini saya buat pula Donut Bebola Kentang yang hasilnya sangatlah gebu dan sedap! 

    Bebola Donut Kentang yang gebu ,lembut dan sedap:)

    Boleh tengok dan baca pengalaman dan kisah saya buat Donut kentang dalam entri berikut : 
    Saya buat Bebola Donut kentang ini dalam dua tiga hari lepas.Hari ini baru berkesempatan kongsi dalam Blog.Macam biasa, saya taklah jamin cara saya buat Donut ni yang paling bagus dan betul, tapi saya hanya nak kongsikan sedikit pengalaman saya time buat Donut kentang.

    Khasnya kepada pembaca yang macam saya.hehe. Macam mana tu ek? Yelah, yang macam saya, dah jadi mak budak baru belajar masak dan baru pandai buat itu ini.Apapun syukur banyak-banyak.Sekurang-kurangnya Allah bagi juga ilmu untuk memasak demi anak-anak dan suami tercinta.Ceh gitu..:) 

    Resepi Bebola Donut Kentang Gebu dan Lembut 
    Sumber resepi : Yatiememories 
    Di cuba oleh : Blogger Cik Matahariku 

    Bahan-Bahan 
    • 500 gram tepung gandum ( setengah kilo tepung)
    • 200 gram kentang/ keledek yang telah direbus dan dilenyek ( saya guna 1 biji kentang sederhana ) 
    • 4 sudu besar susu tepung ( saya guna susu dugro anak ) 
    • 1 biji telur ( dipukul sedikit) 
    • 200 ml air suam ~ saya uli doh guna tangan je, so masukkan air sikit-sikit 
    • 3 sudu besar marjerin/butter ( saya guna margerine) 
    • 3 sudu besar gula pasir 
    • 2 sudu kecil yis ( bersamaan separuh paket yis 11g) 
    Caranya Menyediakan Bebola Donut Kentang Gebu
    Kalau ikutkan dah banyak kali saya kongsikan Cara Buat Donut Kentang, khasnya dalam entri sebelum ini.Tapi kali ini saya kongsikan pula cara buat Bebola Donut Kentang, yang bagi saya, cara paling simple dan senang buat Donut.Just bentukkan doh saiz bebola kecil, kemudian bila bebola dah kembang naik, bolehlah kita mengorengnya dan lepas tu boleh terus ngap.errkk.haha.

    Ini antara bahan yang kita perlukan kalau nak buat donut kentang.Dalam gambar ni, kentang tu saya dah siap lecek.Guna garfu je pun.Jangan memandai nak blend kentang rebus ni ya.Karang doh donut awak sampai ke pagi esok lembik semacam.haha.Sebab saya dah cuba blend sebelum ni garagara malas nak lecek kentang rebus tu.isk.isk.

    Ini pula edisi doh donut kentang yang dah siap uli.Dengan tangan je.Lepas uli, tutup mangkuk doh tu dalam 30-40 minit.Biar dia naik dan mengembang

    Ha, kan dah kata.Kalau doh donut korang mengembang cantik macam ni, Insya Allah, step pertama buat donut dah nak menjadilah tu.Sabar banyak-banyak ok! 

    Tadi dah bagitahu nak buat Bebola Donut Kentang kan, Jadi ekau terus jelah bentukkan saiz donut tu macam bebola.Part ni, saya buat dengan anak-anak.Depa dok suka hati buat saiz bebola.Ada yang kecik, ada yang besor.Ikutlah nak oii.Asal bahagia.heheh. 

    Lepas bulatkan doh saiz bebola, kita biarkan dia naik lagi.Kemudian bolehlah goreng dengan api kecil atau sederhana.Sesekali kena kacau gorengan bebola donut kentang ni sebab kandungan bahan donut ni yang ada susu tepung, gula pasir menyebabkan dia cepat hangus atau warnanya jadi macam donut saya ni

    Walaupun tengok kaler bebola donut ni tak semengah mana, tapi bila kita gigit dan rasa donut ini, Pheww!! lima bintanglah:

    Ini pula bebola kentang yang baru diangkat dari kuali.Si kakak yang tolong saya tabur gula halus ni. Ingat, nak bagi gula halus tu lekat cantik kat bebola kentang kita, kena curah gula tu cepat-cepat lepas angkat dari kuali.Time bebola ni panas, senang sikit dia nak lekat elok kat donut kentang tu. 

    Inilah hasilnya Bebola Donut Kentang saya,Rasanya ni bukan bebola dah ni.Bola kentang adalah.muehhee.Belasah jelah labu oii. 

    Nampak tak isi dalam Bebola Donut Kentang tu? Gebus bukan?Yup, resepi yang saya dapat ini memang real bagi donut kentang kita gebus beb!Cubalah..:)

    Terima kasih sudi baca entri ini dan selamat mencuba buat Bebola Donut Kentang gebu dan lembut :)