Thursday, December 06, 2018

Pageviews Blog Cik Matahariku Capai 35 Juta PV- A Meaningfull of Year 2018:)-

Thursday, December 06, 2018 2
As Salam,
Pageviews Blog Capai 35 Juta PV- A Meaningfull of Year 2018-Tatkala melihat views blog all the time kat Dashboard Blogger, saya hampir menjerit kegembiraan. Rasanya baru bulan lepas saya kongsikan dekat post ini : November Yang Manis-akan pencapaian blog ini yang mencapai 34 juta pageviews.Alhamdulillah, kali ini, meski Disember baru menjengah hari yang ke-6, saya mendapat perkhabaran yang mengembirakan sekali lagi apabila dengan izinNya, blog ini mencapai 35 juta pageviews.

Pageviews Blog Cik Matahariku capai 35 juta PV pada Disember 2018:)

Happy or not? Pasti saya happy untuk blog ini dan dedikasi juga kepada suami dan anak-anak yang secara tidak langsung turut menyokong usaha dan minat saya dalam membangunkan blog kecil ini.Kepada anda juga, yang mungkin pertama kali mengenali Blog Cik Matahariku, atau mungkin juga anda yang sedang membaca entri di blog ini, yang tak pernah jemu melawat dan meninggalkan komen di blog, saya sangat-sangat menghargainya.Terima kasih banyak-banyak semua:)

Pageviews Blog Capai 35 Juta PV- A Meaningfull of Year 2018:)-

Bagaimana family menyokong usaha saya dalam berblog?
Sebenarnya, saya tidaklah punya masa tertentu yang saya khususkan untuk berblog di rumah.Asalkan saya sudah siapkan semua urusan rumahtangga, maka barulah saya akan menghadap laptop untuk berblog.Owh. saya agak old school ya, saya tak reti menaip dan publish post melalui apps Blogger mobile.hehhe.

Anak-anak pun turut bagi pendapat,jika ada post saya yang memerlukan pandangan dan kerjasama merekaMisalnya, time shoot gambar di rumah, khasnya bila saya nak buat post tentang makanan yang saya sediakan di dapur.Ada sekali tu, anak-anak sanggup tunggu saya habis shoot gambar kek oren yang panas-panas, sebab saya kata tunggu mama habis ambik pic dulu-haha.

pic kek oren  yang masih panas-panas dan anak-anak terpaksa tunggu sampai saya habis shoot baru boleh ngap.haha. 

 Nampak je macam mudah ambik pic untuk tatapan readers blog, tapi saya agak cerewet dan hanya pilih pic yang lawa dan berkesan je untuk dikongsikan kepada pembaca blog.ceh gitu.tapi nak tanya, lawa ke pic yang saya share kat blog ni?huhu.

kalau pic pasal makanan, saya pentingkan eviden sebenar akan hasil resepi yang saya kongsikan.Kalau saya kata kek oren ni sedap dan moist, maka saya akan pastikan hasil kek yang saya kongsikan sama seperti yang saya sediakan:)

Tu belum lagi si bapak yang sometimes suka kacau time saya sedang menaip di blog.ishh.

Memandangkan saya suka kongsi resepi dari kitchen saya,anak-anak dan suami adalah juri terbaik masakan saya di rumah.Bukan semua yang saya masak di rumah ni mendapat approval dari Encik Suami.Jadi, yang approve sahaja yang saya berani kongsikan dalam blog ini.heheh.

Encik Suamiku yang mempunyai taste agak tinggi dalam bab makanan.Dalam pada tu, bersyukur juga kerana Allah lorongkan jalan melalui ibu suamiku lah, den banyak belajar memasak.Thanks God:)

Pageviews Blog Capai 35 Juta PV- A Meaningfull of Year 2018:)-
Secara peribadi, tahun 2018 banyak mencatat moment indah dan kenangan manis dalam perjalanan hidup saya sekeluarga.Perkara terbaik yang berlaku dalam hidup kita ialah apabila apa yang kita ingini dalam hidup ini sama dengan apa yang Allah mahukan ia berlaku dalam hidup kita.Semuanya pasti tidak sia-sia dan ada hikmahnya yang tersendiri.

Tips Berblog?
Bagi saya, dalam apa pekerjaan atau apa-apa yang kita usahakan, minat yang mendalam atau passion kita terhadap usaha yang kita lakukan sangat penting dan sangat utama.Jarang sekali kita dapat melakukan sesuatu dengan sehabis baik dan paling cemerlang jika tidak hal itu adalah perkara yang kita sukai bukan?

Menyukai sesuatu tanpa paksaan adalah satu perasaan anugerah Allah.Minat dan kesukaan saya terhadap "menulis sesuatu" telah bermula seawal saya mendapat pujian dan hadiah dalam mata pelajaran Bahasa Melayu tatkala usia saya 9 tahun ( darjah 3).Kali pertama karangan atau cerita saya dibacakan dalam kelas iaitu tentang seorang Putera raja yang menyelamatkan seorang puteri yang terjatuh dari atas kuda.Masa tu, buat karangan bergambar.Nostalgia betul ni.haha.


Saya tidak tahu saya terus menulis kerana pujian guru itu atau memang saya berbakat dalam penulisan.Anda mungkin ada jawapannya:)-

Orait, dalam banyak hal, saya menganggap ini rezeki pemberian Allah swt dalam usaha saya berblog.Semoga Allah sentiasa menguatkan jiwa dan kemahuan saya untuk terus menulis yang baik-baik sahaja dalam blog kecil ini.

Doakan saya istiqamah menyintai dan menyukai apa yang Allah sukai.aamiin.

Sampai jumpa lagi, teruskan membaca dan kongsikan yang baik-baik daripada Blog Cik Matahariku:)Semoga Allah merahmati kita semua.aamiin.

Wednesday, December 05, 2018

Resepi Mi Goreng Yang Simple Dan Mudah Tapi Sangat Sedap

Wednesday, December 05, 2018 2
As Salam,
Resepi Mi Goreng Yang Simple Dan Mudah Tapi Sangat Sedap-Maaflah pakcik tukang masak mi goreng kat kedai mamak kalau resepi mi goreng yang bakal saya kongsikan ini akan mengugat bisnes masakan pakcik ya.kikih.Bajet macam Food Blogger gitu.Padahal. saya ni hanyalah tukang masak level cobaan lagi.Senang cakap, saya level mak-mak yang baru pandai belajar memasak yang sedap-sedap:)

Mi goreng Simple Tapi Sedap dari Kitchen Cik Matahariku:)

Ingat tu, boleh memasak dan memasak dengan sedap adalah dua perkara yang berbeza.Semua orang boleh memasak, cuma level memasak sedap tu, tu yang saya sedang usahakan sekarang.Doa-doakanlah saya mampu menyediakan diri untuk sentiasa mahu belajar dan belajar.aamiin.

Mi goreng favourite family dengan resepi Encik Suami-Kalau kat rumah ni, nama mi goreng ni ialah Mi Goreng Ayah:)

Mi Goreng Pilihan Keluarga
Alkisahnya, saya anak beranak memang suka akan mi goreng.Resepi yang saya mahu kongsikan ini pun saya tiru dari cara memasak Encik Suami setiap kali dia menyediakan mi goreng untuk kami sekeluarga.

Biasanya kalau bab masak mi goreng ni, saya cuma tukang sediakan bahan, Encik Suami yang akan masak dan goreng mi tersebut,Saya selalu cemburu dengan kepakaran suami memasak segala mak nenek mi.Mungkin ramai jugak suami korang kat luar sana yang macam tu.Buat air milo yang sonang tu pun tak sehebat  dia masak  mi goreng kan.mueheh.

Mi goreng ni kalau nak bagi feel lagi time kita makan haruslah kita perah limau tu, ditambah dengan telur mata seketui, barulah lagi mantap kan.:)

Resepi Mi Goreng Basah Yang Simple dan Mudah
Sumber resepi : Encik Suami Blogger Cik Matahariku
Bahan-Bahan
900g mi kuning ( saiz hidangan untuk 5-7 orang dewasa makan)
satu ikat sawi
satu packet fishball
satu cawan isi ayam
satu cawan taugeh
5 ulas bawang merah (dikisar/ tumbuk)
3 ulas bawang putih  (dikisar/ tumbuk)
1 labu bawang merah saiz sederhana dihiris
satu gengam ikan bilis (dikisar/ tumbuk)
setengah cawan cili kering yang sudah diblend ( cili kering direbus terlebih dahulu, kemudian blend)
5 sudu makan sos tiram
5 sudu makan kicap lemak manis
3 biji telur
1/2 cawan air
Gula dan perasa yang secukupnya
Minyak yang secukupnya

Cara Menyediakan Mi Goreng Yang Simple Mudah dan Sedap
  1. Cuci sebentar mi kuning dengan air panas menggunakan tapis.Tujuannya nak bagi hilang bau mi kuning.
  2. Tumbuk bawang merah kecil, bawang putih dan ikan bilis atau kalau malas boleh blend kasar.hehe.
  3. Hiris satu labu bawang  yang saiz sederhana tadi.
  4. Siapkan potong sawi, bersihkan taugeh dan potong dadu atau hiris nipis isi ayam.
  5. Panaskan minyak secukupnya dan goreng terlebih dahulu hirisan bawang merah tadi sehingga naik bau,
  6. Kemudian masukkan bahan yang ditumbuk, diikuti cili kering yang diblend.
  7. Masukkan pula sos tiram, kicap lemak manis dan sedikit gula.Masukkan juga isi ayam dan setengah cawan air
  8. Biarkan sebati dan sehingga terbit minyak.
  9. Pecahkan telur dan gaul perlahan.
  10. Masukkan mi kuning dan kacau semua bahan sehingga sebati.
  11. Masukkan sawi dan taugeh.
  12. Boleh dihidang untuk 6-7 orang makan.
Langkah Bergambar Menyediakan Mi Goreng Simple yang sedap

Bahan-bahan utama untuk masak Mi Goreng yang sedap.Dalam pic ni saya tak masukkan telur, kicap dan sos tiram.Yang tu memang dah sedia kat dapur kan, tinggal ambik je.

Hirisan bawang saiz sederhana hendaklah kita goreng dahulu. Kalau ikut tips memasak mak Muo saya, gorengan bawang ni akan membuatkan apa sahaja jenis mi yang kita masak lebih sedap dari biasa.Betul sangat tu, saya dah buat dan memang hasilnya sangat cemerlang.eh, dah macam ko baru ambik result peksa je, dah kenapa?kiki.

yang ni pula selepas saya masukkan bahan yang kita tumbuk.Kalau ikut rules dia, ko kena tumbuk, tapi memandangkan den nak cepat, den blend kasar je.Ikutlah yang mana ko suka, asalkan jangan ko tabur bawang sebiji sejebon sudah!

Part ni saya dah masukkan cili kering blend, sos tiram dan kicap.Juga dah masukkan sedikit gula.Saya tak masukkan garam sebab kicap dan sos tiram biasanya dah ada kandungan garam.Kacau perlahan dan biarkan bahan tumisan ini terbit minyak.Gambar kelabu asap sikit sebab asap dari bahan tumisan menganggu pencahayaan.haha.iyolahhh.

Bila dah terbit minyak, masukkan pula hirisan ayam dan fishball.Kacau sebentar.Masa ni boleh masukkan setengah cawan air.Tak payah banyak guna air sebab hirisan ayam tu juga akan keluarkan air juga.

wahhh...masa ni bau masakan ni dah semerbak tau.Nampak sedap tak?kehkeh.Rahsia mi goreng sedap ialah pada bahan sambal atau tumisan yang ini, masa ni ko dah boleh try rasa dia dah cukup semua ke belum.yeahh.Jom kita teruskan perjuangan kita.eh. Ko ikut jelah.Kata nak masak mi goreng yang sodap.gitu.

Kali ini saya masukkan pula dua biji telur.Ini cara saya masak mi goreng supaya rasa telur tu sebati dengan bahan sambal mi goreng kita:) Kacau perlahan.

Orait, masukkan mi goreng sejati korang:) Jangan takut mi goreng jadi kembang atau hancur.Dengan teknik dan tips resepi ini, mi kuning korang sebenarnya menjadi lebih lembut, tak pahit dan tak kembang.Believe me guys:)InshaAllah:)

yeahhh.Bab masukkan sayur pula. Tak payah beriya sangat time kacau sayur sawi dan taugeh ni.Sebenarnya lagi sedap kalau dapat makan taugeh yang masih rangup lagi.Tips pilih sayur sawi ni pulak, kalau ikut Encik Suamiku, guna sawi yang kecik (pendek je batangnya) dan berbunga kuning tu.Sawi jenis ni tak pahit dan lebih manis sesuai untuk masak mi goreng.Den pun heran tang mana Encik Suami belajar benda ni semua, yang den tahu dia dulu ambik degree pengurusan hartanah, apa kaitannya tanah dengan sawi ek.confius den.haha.

Haa.Nampak tak? Korang dah nampak tak kesedapan mi goreng resepi Encik Suamiku ni?Mi Goreng ni simple dimple je tak payah ko nak masukkan udang dan sotong bagai, tapi rasanya sangat menyelerakan dan akan buat orang yang sedang berdiet tu buat cheat day.kiki.

Nah, sedia untuk dihidang kepada insan tersayang:)

Cerita pasal mi goreng ni, memang macam-macam gaya dan tips kan.Saya pun taklah kata mi goreng orang lain tak sodap.Pernah tak korang makan mi goreng bodoh ( sebab hanya mi goreng dan sedikit sawi dan taugeh ) tapi rasanya tersangatlah sedap kan.Yup! saya pernah makan yang macam ni kat cafe Hospital Muar.Memang legend mi goreng tu:)

Mi Goreng secukup rasa, kaya dengan ramuan bahan tumisan dan asas sambalnya yang sodap:)

Satu lagi, mi goreng dalam kenangan yang saya tak boleh lupa rasanya yang enak ditambah dengan udang besor yang melingkau (melingkar) dalam pinggan tatkala makan di sebuah restoran di Bandar Baru Uda, Johor Bahru.Memang sedap, sampai sekarang walaupun dah berbelas tahun, saya masih ingat rasanya.wow!!

Tips Mi goreng Sedap
  1. Guna bawang merah dan putih serta ikan bilis yang ditumbuk.Gabungan 3 bahan ini untuk paste sambal mi goreng, bihun goreng dan kueteow goreng memang mantap rasanya.InshaAllah.
  2. Elakkan guna sos cili sebaiknya guna cili kering yang diblend, barulah pedasnya terasa pedas yang sebenar.heheh.Tips ini untuk yang suka pedas.Kalau suka pedas suam-suam kuku, bolehlah guna sos cili, tapi kurang mantaplah rasanya nanti:)
  3. Hirisan bawang yang digoreng menambah keenakan mi goreng.
  4. Sos tiram dan kicap lemak manis digunakan bagi menjadikan warna mi kuning sedikit gelap, barulah ada feel nak makan mi goreng yang sedap kann.
  5. Penggunaan telur sangat wajib bagi menambah rasa dan membuatkan mi goreng kelihatan basah.
Syukur kepada Allah, beri kemudahan dan peluang kepada kami sekeluarga untuk kongsikan cara kami masak Mi Goreng supaya anda juga dapat cuba resepi yang sama dan merasai keenakan mi goreng ini.InshaAllah pasti sedap:)

Saya juga ada kongsikan resepi dan cara kami sekeluarga masak aneka mi seperti berikut, boleh klik link untuk lihat cara bergambar dan resepi kami di sini :
Terimalah resepi yang saya kongsikan ini sebagai pilihan kalau korang nak try masak mi goreng yang simple tapi rasanya tetap sedap.Selalu jugak kami hidangkan mi goreng ni kalau ada family datang berziarah atau anak-anak request nak makan mi goreng.

Thanks for reading this entry:) 

Tuesday, December 04, 2018

Resepi Dan Cara Masak Kari Ikan Senangin Yang Menyelerakan

Tuesday, December 04, 2018 1
As Salam,
Resepi Dan Cara Masak Kari Ikan Senangin Yang Menyelerakan- Wahh.Terpaksalah terima hakikat ya readers blogku.Sejak cuti sekolah ni, saya asyik update blog dengan aktiviti masak-masak dan makan-makan.haha.Yup! kerjaya cikgu sorang ni dah berubah 360 darjah time cuti sekolah.Bertabahlah.Anyway, memasak juga salah satu cara hilangkan kebosanan dan mencari ketenangan bukann.iyolahhh.

Kari ikan senangin, fresh dari dapur Cik Matahariku:)

Kalau ikut ceritanya, ikan senangin ni saya beli dari seorang teman di sekolah.Kebetulan suaminya baru pulang dari menjala, dan saya dan Encik Suami memang suka makan ikan fresh dari laut.yeahh.Sebenarnya saya dah beli sejak minggu sebelum cuti sekolah lagi.Tapi asyik lupa nak ambik sebab tinggal kat fridge geng Office.huhu.

Jadi, bila dah ambik , teruslah saya balas dendam masak ikan tu.Sebenarnya tak pernah masak ikan senangin pun.Sambil saya bersihkan ikan kat dapur, sambil mintak anak google resepi, ikan senangin ni sedap masak apa? Depa bagitahu, masak kari mama.Kalau gitu, kita usahakanlah ya.

Inilah rupa ikan senangin yang belum dibersihkan lagi.Baru lepas keluar fridge.Berat ikan ni sekitar 1 kilo setengah, saya beli dengan harga rm37.

Masa ni dok  teringat kat Encik Suami yang dah kat office.Selalunya dia yang tolong siang dan bersihkan ikan atau ayam kalau balik dari pasar.huwaaa,siapa nak tolong den ni ha.Bertabahlah weii.

Orait, walaupun baru kali pertama masak ikan senangin, tapi ini bukanlah kali pertama saya masak kari ikan, jadi basic masak kari ikan tu dah ada.Marilah kita masak bersama-sama ya:)

Resepi Kari Ikan Senangin
Sumber resepi : Blogger Cik Matahariku
Bahan-bahan
Ikan senangin  saiz sederhana ( saya potong saiz kecil dan masak dalam 9 bahagian)
5 ulas bawang merah kecil
3 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup/ serbuk kunyit satu sudu teh
( semua bahan diatas ditumbuk kecuali ikan / blend kasar)

5 sudu makan kari babas
2 sudu makan cili kering blend
2 keping asam keping
2 ulas bawang merah untuk dihiris
satu gengam daun kari
Bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga ( 1 set)
satu kotak santan kara/ harmoni
Air yang secukupnya
Minyak yang secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan Kari Ikan Senangin yang menyelerakan
  1. Tumbuk bahan yang disebutkan diatas.
  2. Panaskan minyak yang secukupnya dalam kuali/ periuk.
  3. Masukkan bawang merah yang dihiris, bunga lawang and the gang dan daun kari.Biarkan sekejap sehingga naik bau.
  4. Masukkan cili kering blend, serbuk kari dan air dalam setengah cawan.
  5. Kacau bahan diatas sehingga sebati dan biarkan sehingga terbit minyak.Biarkan api kecil sahaja.
  6. Masukkan ikan senangin dan biarkan sekejap.Masukkan satu cawan air diikuti santan kotak.
  7. Masukkan juga asam keping.
  8. Biarkan sehingga mendidih dan tutup api bila rasa kari ikan dan secukup rasa.
Antara tips masak kari supaya sedap ialah pastikan time kita masak tu, kita biarkan bahan-bahan yang ditumis bersama serbuk kari tu sehingga terbit minyak dengan api yang perlahan.InshaAllah, kari yang korang masak memang sedap macam kari mamak beb:)

bila kari ko dah terbit minyak, marilah kita masukkan ikan senangin yang dah selamat di"kerjakan"oleh blogger mama ni.kiki.

Kacau perlahan bagi sebati dengan bahan-bahan masakan kita tadi.Masa ni kita jangan terus masukkan air atau santan, biar dulu depa berkenal-kenalan antara satu sama lain.Ceh gitu.

orait, agak-agak dalam 2-3 minit, kita dah boleh masukkan air dalam kuali.kacau perlahan lagi.biar air mendidih jap, baru kita masukkan santan.Kalau masa ni nak masukkan santan cair pun dah boleh.Tapi saya guna santan kotak je, jadi saya masukkan last sekali nanti. Satu lagi tips kalau masak ikan ialah, bila mata ikan dah macam tersembul keluar tu, means ikan dah masak.Kalau ko tak masak kepala ikan, ko tekan sikit isi ikan dengan sudip, kalau dia terbenam, means ikan ko dah masak le tu.

orait, masa ni kita dah masukkan santan.Biarkan sehingga mendidih tapi jangan risau, bila kita guna santan kotak, kuah kari kita jarang nak jadi santan tu sampai berketul-ketul.Ini antara sebab saya suka guna santan kotak dalam masakan:)

Alhamdulillah.Siap akhirnya kari ikan senangin kita.InshaAllah, sedap hingga bertambah-tambah nasi:) Makan pulak dengan sambal belacan dan sayur kobis goreng.perghh.


Terima kasih kepada anda yang selalu mengikuti entri masakan saya.Semoga memudahkan dan membantu korang yang baru belajar masak kari ikan.Resepi ini boleh digunakan juga untuk memasak pelbagai jenis ikan yang disukai:)

Keep reading this blog and thank you:)

Sunday, December 02, 2018

Welcome Disember:)

Sunday, December 02, 2018 0
As Salam,
Syukur.Happy rasanya bila tengok kalendar dah masuk Disember.Disember kan musim cuti sekolah dan orang buat kenduri, mana tak seronok cikgu sorang ni.hehe.Padahal kerja kat sekolah tetap belum setel.Saya ni tengah dok tunggu bekalan buku teks sampai ke sekolah untuk penggunaan tahun 2019.Sementara buku tak sampai lagi, kita rehat-rehat dan enjoy the holidays , right?


Sungguh.
Perjalanan dalam kehidupan kita ini kadangkala tidak sedikitpun kita terfikir, kita akan melalui pengalaman yang pelbagai kan? Allah maha merancang dan mengatur segala sesuatu mengikut yang terbaik dalam pengetahuanNya.

Hampir setahun saya sekeluarga menetap di daerah Port Dickson, lokasi yang bila orang lain menyebut tentangnya pasti teringat akan percutian yang menarik dan menyeronokkan bukan? Bagi kami pula, dah hari-hari nampak pantai dan pasir bagai, tu kira macam mana? Kira sesiapa yang menetap di PD ibarat dia dalam mood bercuti sepanjang masa lah kann.kehkeh.

Surah Al fatihah.Marilah kita sama-sama sedekahkan bacaan Al Fatihah ini untuk diri kita sendiri, kedua ibu bapa, suami atau isteri, anak-anak dan seluruh ahli keluarga kita.Amalkan setiap hari semoga bertambah luas rezeki dan Allah lindungi kita semua, mendapat petunjuk dan mendapat nikmat dariNya.aamiin.

Welcome Disember:)
Baru-baru ini, Allah izinkan saya bertemu dengan salah seorang pemilik akaun Facebook seorang Doktor muda, juga seorang penulis.Saya stalk FB doktor muda ini dan membaca semua status-status yang telah dipost di wall fb nya.Saya suka dan termotivasi dengan banyak status yang beliau post.Kebanyakannya mengajak kita berfikir positif.Doktor muda ini juga banyak berkongsi tentang pengalaman dunia pekerjaannya di  #hospitaltarbiyyah.

Seperkara yang membuat saya kembali bermotivasi untuk kekal menulis dalam blog ialah perkongsian doktor ini tentang #satubukusebelummati.Menulis adalah salah satu cara bila mana kita sudah tiada di dunia ini, tapi kita telah meninggalkan amalan yang menjadi jariah berterusan kepada kita di alam sana.Yup, tulislah yang baik-baik.Walau kita belum lagi menjadi sebaik seperti yang kita tulis.Terima kasih ya Allah atas kesempatan dan peluang baik ini.aamiin.

Kalau korang nak kenal doktor muda berjiwa besar ini, boleh stalk FB beliau :Nur Hanisah

Sehari selepas saya mendapat inspirasi dari FB doktor muda Nur Hanisah, Allah lintaskan saya membaca status seorang ustaz di instagram beliau.Tentang kaitan surah At Takatsur dengan kisah orang-orang yang sudah meninggal dunia, kemudian menyesal dengan apa yang dilakukannya semasa hidupnya.Allahuakbar.

Segera saya berpindah mencari terjemahan surah At Takatsur.MasyaAllah.Kalian juga akan merasa takut dan mulai gentar dengan terjemahan ayat dalam surah ini.Ayat terakhir surah ini mengingatkan kita bahawa DIA akan bertanya tentang nikmat yang kita perolehi semasa hayat kita didunia, kita pergunakan untuk apa nikmat pemberianNya itu?

SURAH AT TAKATSUR
Adalah surat ke-102 dalam Al Quran dan terdiri atas 8 ayat. Surat ini termasuk golongan surah Makkiyyah, diturunkan sesudah Surah Al Kautsar. Dinamai At Takatsur (bermegah-megahan) diambil dari perkataan At Takaatsur yang terdapat pada ayat pertama surat ini.

TERJEMAHAN SURAH AT TAKATSUR
[1] Kamu telah dilalaikan (daripada mengerjakan amal bakti) oleh perbuatan berlumba-lumba untuk mendapat dengan sebanyak-banyaknya (harta benda, anak-pinak pangkat dan pengaruh), –

[2] Sehingga kamu masuk kubur.

[3] Jangan sekali-kali (bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak (akibatnya yang buruk semasa hendak mati)!

[4] Sekali lagi (diingatkan): jangan sekali-kali (kamu bersikap demikian)! Kamu akan mengetahui kelak akibatnya yang buruk pada hari kiamat)!

[5] Demi sesungguhnya! Kalaulah kamu mengetahui – (apa yang kamu akan hadapi) – dengan pengetahuan yang yakin, (tentulah kamu akan mengerjakan perkara-perkara yang menjadi bekalan kamu untuk hari akhirat).

[6] (Ingatlah) demi sesungguhnya! – Kamu akan melihat neraka yang marak menjulang.

[7] Selepas itu – demi sesungguhnya! – kamu (wahai orang-orang yang derhaka) akan melihatnya dengan penglihatan yang yakin (semasa kamu dilemparkan ke dalamnya)!

[8] Selain dari itu, sesungguhnya kamu akan ditanya pada hari itu, tentang segala nikmat (yang kamu telah menikmatinya)!




Saya pun tidak mengharap banyak dengan kehadiran blog kecil saya ini.Saya mohon semoga Allah tetapkan niat dan beri saya kekuatan untuk terus menulis hanya yang baik-baik sahaja dalam blog ini.Mohon doa semua:)

Keep reading this blog guys!








Friday, November 30, 2018

Tips Dan Cara Mudah Supaya Sambal Tumis Nasi Lemak Lebih Sedap Dari Biasa

Friday, November 30, 2018 2
As Salam,
Tips Dan Cara Mudah Supaya Sambal Tumis Nasi Lemak Lebih Sedap Dari Biasa- Apa lagi yang mak-mak akan buat time cuti sekolah ni kalau tak marathon kat dapur around the clock.huhu.Kadang tu siap sound kat anak-anak, mama dah masak sekali harung dari pagi, pandai-pandailah korang adjust perut tu tang bila nak breakfast atau lunch mahupun dinner.Bajet mak mengelat macam nilah.kihkih.

Orait, post kali ini nak kongsi cara saya buat sambal tumis.Resepi ni bukanlah air tangan saya sendiri melainkan dengan tunjuk ajar Mak Muo time saya baru-baru kahwin dulu.Sadis betul time tu.Buat Sambal tumis yang simple dimple tu pun tak reti.huhai.Bertabahlah kalau korang pun geng macam saya ni ya.

sambal tumis ikan bilis
Nak kata perasan tu, bolehlah jugak.InshaAllah, anggaplah ini adalah pilihan resepi sambal tumis ikan bilis  yang termasuk dalam kategori sodap bak hang!heh.

Kalau ikut kisah silam saya belajar buat sambal tumis ni, bukan setakat sekali dua masak terus menjadi.Dari mula terkial-kial nak make sure sambal ni dah pecah minyak ke belum, dah cukup manis dan masin masam ke belum, dah lulus kat tekak Encik Suami ke belum dan banyak lagilah.huhai.

Sampailah satu level, bila mak mertua, Encik Suami dan anak-anak juga ahli keluarga mulai mengemari sambal tumis air tangan saya, barulah saya confiden nak kongsikan cara saya buat sambal tumis ni dalam blog.

Sebenarnya taklah tara mana pun, just simple step dan yang paling saya suka dengan sambal tumis ajaran Mak Muo saya ni ialah penggunaan bawang merah yang agak banyak.Inilah rahsia kenapa sambal tumis ini menjadi tersangat sedap:)

nasi lemak paling sedap
Sambal tumis nasi lemak lebih sedap dengan resepi yang saya kongsikan ini:)

Kenapa Sambal Tumis Nasi Lemak ini lebih sedap dan Tahan lama ?
  1. Bawang kecil, ikan bilis  dan bawang putih ditumbuk atau blend kasar supaya kita dapat rasa sambal sebenar, bukan hanya rasa cili kering yang diblend sahaja.
  2. Bawang besar digoreng terlebih dahulu sehingga naik bau bersama minyak yang sudah panas.Ia akan membangkitkan aroma sambal lebih mantap.Rasa sambal lebih manis bukan dari gula semata-mata:)
  3. Pes atau perahan asam jawa menjadikan sambal ini harmoni dengan rasa manis.Berbeza dengan penggunaan asam keping, yang kadang-kadang kita terlupa nak keluarkan dari kuali, ia akan meningkatkan rasa masam sambal tumis kita.
  4. Penggunaan air masak yang minima sahaja.Sambal tumis yang sedap tidak berair tetapi menunjukkan "pecah minyak" yang maksima.Guna air yang minima supaya sambal tahan lebih lama.
sambal tumis resepi sedap
Orait,  pic kat atas tu adalah bahan utama yang saya gunakan bagi membuat sambal tumis ikan bilis yang sedap, berlemak manis, masam dan masin yang secukup rasa:) 

Resepi Sambal Tumis Secukup Rasa ( Just Nice )
Resepi asal : Mak Muo Blogger Cik Matahariku
Bahan-Bahan
5 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
satu gengam setengah ikan bilis
2 labu bawang besar
3 cawan cili kering blend ( buat banyak sebab sambal akan tahan lama)
1 sudu makan pes Asam Jawa Adabi Extra
6 sudu makan gula 
Garam secukup rasa
Minyak yang secukupnya 
1 cawan setengah air

Ini juga salah satu tips sambal tumis menjadi lebih sedap iaitu korang kena rajin sikit tumbuk segala mak nenek bawang dan ikan bilis sekali.Setengah gengam bilis tu ko goreng siap-siap.Selebihnya ko kena tumbuk beb.tumbuk jangan tak tumbuk.Nak bagi cepat lumat, ko tabur garam sikit, nescaya mudahlah kerja-kerja menumbuk tu.Kalau nak lagi senang, ko tak payah tumbuk.Mintaklah anak-anak yang tengah cuti sekolah tu tolong ko.Baru depa belajar kehidupan sebenar .heh.

Cara Menyediakan Sambal Tumis Ikan Bilis Yang Sedap
  1. Tumbuk bawang merah kecil, bawang putih, ikan bilis dengan lesung batu. Boleh jugak blend kalau korang tak mampu, tapi blend kasar je.
  2. Hiris bawang besar.
  3. Panaskan kuali dan masukkan minyak yang secukupnya anggaran satu cawan suku atau lebih.
  4. Goreng ikan bilis segengam dan asingkan.Kemudian goreng pula bawang besar yang dah siap hiris tadi.
  5. Masukkan bahan yang sudah ditumbuk atau blend tadi.
  6. Kacau sampai naik bau bawang kemudian masukkan pula cili kering yang dah blend.
  7. Biarkan sebentar.Masukkan gula, garam dan perasakan.Masukkan pes asam jawa.
  8. Masukkan air dalam satu cawan setengah.Kacau dengan perlahan.
  9. Kecilkan api dan biarkan sambal tumis sampai pecah minyak.
  10. Taburkan ikan bilis goreng dalam kuali dan kacau sebentar.
  11. Warna sambal akan berubah merah gelap jika ia sudah pecah minyak.
  12. Cili kering hendaklah direbus terlebih dahulu sebelum diblend supaya sambal tahan lama dan perut tidak meragam jika sambal yang dimasak tidak cukup lama.
Sambal tumis baru sahaja mendidih dan warnanya menunjukkan ia belum pecah minyak lagi.

warna sambal semakin cantik.Masa ni biarkan api kecil sahaja dan sambal dah menunjukkan tanda hampir pecah minyak.Masa part ni kita boleh rasa dah manis, masam dan masin atau belum sambal kita.Practise make perfect:)

sambal tumis pau sambal
taraa.dah siap sambal tumis kita.Masa ni ko dah boleh fikir nak buat apa dengan sambal ni.Banyak benda kita boleh matchkan sambal tumis ikan bilis ni.Antaranya kita boleh makan dengan nasi lemak, bihun goreng, ubi rebus, lempeng, sambal telur rebus, pau sambal dan banyak lagi.

Bagi saya secara personal, memasak itu sebenarnya seni individu.Sebab kekadang ko rasa dah sedap sangat sambal tumis yang ko masak, eh, tetiba orang lain rasa, tak sodap punn.Kalau bab ni, saya pun tak berani jamin sambal tumis yang saya kongsikan ini paling sedap, tapi tiada siapa yang nak marah kalau kita nak try buat ikut resepi ni kann.Apalagi, korang cubalah:)

Selamat mencuba dan semoga berhasil menyediakan sambal tumis seperti yang anda inginkan:)


Thursday, November 29, 2018

Kek Oren Sunquick Lebih Moist Dengan Resepi Baru Blogger Cik Matahariku

Thursday, November 29, 2018 2
As Salam,
Kek Oren Sunquick Lebih Moist Dengan Resepi Baru Blogger Cik Matahariku- Ceh, kemain ko bagi tajuk kann?heheh.Janganlah marah kalau anda bakers ya, saya ni bakers cobaan jek.kihkih.Mula-mula belajar buat kek oren sunquick ni, Mak Muo saya yang ajar.Lepas tu saya cuba banyak kali buat kek oren dengan cuba pelbagai resepi.

Tapi resepi yang ini bukanlah saya ubah hundred percent resepi yang saya dapat, saya cuma try kaedah membuatnya sahaja.Macam sepatah kata ahli motivasi yang saya percaya kata-katanya iaitu selagi kita buat sesuatu dengan usaha yang sama, pasti hasilnya juga sama.Jika mahu hasil yang berbeza, usaha pun kena berbeza.yeahhh.Motivasilah sangatt.

Kek oren Sunquick klasik yang sangat moist by Blogger Cik Matahariku:)

Hirisan Kek Oren Sunquick yang menggoda iman dan selera.Sedap weii.

Memandangkan Kek Oren Sunquick ni request anak-anak, saya usahakan buat.Tak susah pun buat kek oren ni.Yang penting ko ada vitamin R dalam jiwa raga ko.heh.

Resepi Kek Oren Sunquick Lebih Moist
Sumber asal : Instagram
Resepi diolah semula : Blogger Cik Matahariku

Bahan-Bahan
Sebiji oren Sunquick ( dihiris dan blend dengan kulit sekali )
2 biji telur
1 cawan butter yang dicairkan ( biasa saya guna minyak )
1/4 cawan susu pekat
1 cawan gula
semua bahan di atas diblend sahaja.

2 cawan tepung gandum
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh soda bikarbonat
semua bahan di atas diayak dalam satu bekas.

2 sudu makan pati oren sunquick/ jus sunquick
1 sudu teh esen vanila

Cara Menyediakan Kek Oren Sunquick Supaya Lebih Moist
  1. Panaskan oven pada suhu 180 darjah dalam 15 minit yang pertama.Isi kan air dalam dulang untuk kaedah water bath.
  2. Blend semua bahan seperti buah oren sunquick, telur, gula, susu dan butter yang dicairkan.
  3. Masukkan bahan yang diblend dalam bekas tepung tadi dan kaup balik sahaja.
  4. Masukkan pati oren buah sunquick dan esen vanilla.
  5. Masukkan adunan kek oren dalam oven dan tukar suhu kepada 170 darjah dan bakar dalam 50 minit-60 minit, ikut oven masing-masing.
bau wangi buah oren sunquick memang membuka selera untuk kita cuba dan nikmati kek oren yang moist ni kan? iyolahhh.

beratur kek ni nak kena ngap dengan askar-askar kat rumah ni.hahaha.

keretan rentas kek oren sunquick yang nampak lebih moist kann?heheh.Rasanya lebih lemak, masam dan manis bila saya try guna butter yang dicairkan berbanding saya guna minyak.Lagi satu ia jadi lebih moist atau lembap sebab teknik water bath yang saya sengaja cuba sebab saya tak suka kek yang kering selepas dibakar dalam oven.Syukur.Menjadilah jugak hasilnya:)

walaupun saya blend buah oren sunquick ni sekali dengan kulit, rasa kek ni tetap sedap dan langsung takde rasa pahit atau terlalu masam:) Hai, nasiblah korang, dah den yang buat kek ni, sapa lagi nak puji kann.Kalau nak tahu rasa kek oren yang sebenar, cubalah buat sendiri wei.heh.

Boleh juga tengok entri saya yang lain story mory pasal kek oren yang saya pernah buat kat sini : Sila Klik
Alhamdulillah, segala syukur dan pujian kepada Allah Taala kerana atas kurniannNyalah saya ada daya, kemampuan dan mahu belajar buat kek seperti ni.Kalau tidak, takde apa yang boleh dibanggakan pun dengan mama sorang ni,adoyaiii.

Terima kasih singgah blog ini, keep reading guys!


RANDOM POST