Saturday, August 17, 2019

Blog Cik Matahariku Capai Pageviews ke 43 Juta Views : Masih Relevankah Blog Pada Masa Kini?

Saturday, August 17, 2019 3
As Salam
Blog Cik Matahariku Capai Pageviews ke 43 Juta Views : Masih Relevankah Blog Pada Masa Kini?- Alhamdulillah.Syukur.Hari ke-16 pada bulan Ogos, barulah saya berkesempatan update blog.Cuti Aidil Adha bersambung dengan cuti penggal sekolah yang panjang, memang buat saya lemau dan memilih untuk bersenang-senang sahaja di rumah.muehehe.

Blog Cik Matahariku Capai Pageviews ke 43 Juta Views pada Ogos 2019-Semoga Blog ini dapat terus memberi manfaat kepada pembaca blog ini:)

Hal sekolah, biarkan dulu.Dah alang-alang mood cuti, marilah kita layan blog dulu.hihi.Orait, saya memang sengaja update entri kali ini dengan pageviews blog yang semakin bertambah 1 juta views lagi menjadi 43 juta views.

Dalam tempoh 8 tahun berblog, saya menyaksikan banyak perubahan berlaku dalam dunia blog. Bukan semua blogger akan terus setia menulis dalam blognya.Ada juga yang sudah beralih menulis di FB, Instagram dan twitter atau medium sosial yang lain.

Profile Instagram Cik Matahariku- saya turut menyukai pendekatan media sosial seperti insta kerana saya suka akan gambar yang cantik.Tak kisah gambar orang, makanan atau tudung, asalkan cantik, ia impress me.Saya tahu the sacrifice someone nak bagi pic yang cantik tu.Struggle tau.haha.

Baru-baru ini saya ada  membaca luahan seorang Blogger yang kecewa dengan senario semasa.Saya  menghormati dan memahami harapan tingginya terhadap sumbangan spnonsored post atau review produk terhadap kelangsungan hidup seorang penulis Blog.Tambah lagi kalau kita penulis blog yang sepenuh masa ,tidak bekerja (mungkin suri rumah atau berniaga sendiri dari dari rumah ).

Masih Relevankah Blog Pada Masa Kini?
Pada pendapat saya secara peribadi, Blog tetap relevan dan sebenarnya sangat penting bagi seorang ahli media sosial yang aktif dan berpengaruh dalam menyampaikan ilmu, kebaikan produk, marketing dan juga ruang mendapat pengikut yang ramai.

Seorang Blogger tidak perlu bersaing dengan sesiapa dalam menulis di blognya.Blog kita, uruslah untuk kita publish atau post apa pun.Tambah lagi kalau blog personal, its all about what are you doing, where are you going or when did all happened.Its yours.

Meskipun anda seorang instagrammer, atau ahli twitter yang aktif, tak akan sama jika anda seorang Blogger.Percayalah! Apatah lagi jika anda juga seorang Youtuber.

Walaupun dikatakan medium insta dan youtube lebih berpengaruh, kita tidak dapat nak nafikan ramai audien yang berharap pada Google untuk mendapat sebarang maklumat, info dan pelbagai tips.Betul bukan?

Anda sendiri bagaimana?Sebagai mana hebat dan berpengaruh seorang instagrammer, kebanyakan info yang anda cari tetap bukan di insta bukan? Google tetap enjin carian paling unggul.

Ini kita harus tahu dan sedar.Siapa penyumbang utama segala mak nenek info, berita atau resepi sekalipun? Boleh saya katakan, hampir 80 peratus penyumbang info dan maklumat di Google datang dari website, blog dan laman sesawang yang dimiliki oleh organisasi, dan juga penulis blog dan web. Dan kita Blogger adalah salah satu penyumbang utama tersebut.

Ramai yang tahu, kita juga boleh mencari maklumat di Facebook, tapi sehingga hari ini ia belum dapat menandingi Google sebagai enjin carian utama pengguna media sosial.

Kesimpulannya, teruslah menulis dan majukan blog anda, walau apa pun cabaran yang datang. InshaAllah, jika anda Blogger full time sekalipun, pasti rezeki anda dalam berblog akan datang juga, cepat atau lambat, its will be worth for you:)

Terima kasih kepada readers yang follow blog ini, atau pelawat yang singgah mencari resepi mudah, saya doakan semoga rahmat ALLAH sentiasa bersama kita, menjadikan kita lebih kuat dan fokus dalam menjalani kehidupan dunia sebagai bekalan ke akhirat nanti.aamin:)



Friday, August 02, 2019

Langkah Demi Langkah Buat Kek Batik Indulgence Cheese Bake Yang Sangat Sedap Oleh Azlina Ina

Friday, August 02, 2019 2
As Salam,
Langkah Demi Langkah Buat Kek Batik Indulgence Cheese Bake Yang Sangat Sedap Oleh Azlina Ina- Bila dah satu Malaysia sibuk nak makan dan buat sendiri Kek Indulgence Cheese yang Viral ni, terpaksalah saya usahakan langkah demi langkah membuatnya supaya mak-mak yang rajin belajar dan luv to bake macam saya ni, tambah lagi askar ramai kat rumah, haruslah belajar buat sendiri.Ko dengan anak beranak nak ulang makan berapa kali pun, poket selamat dan jimat gitu.kiki.

Kek Batik Indulgence Cheese Bake Yang Sangat Sedap Oleh Azlina Ina

Jangan marah na bakers-bakers sekalian.Pastilah korang punya kek tetap lagi best dan mengancam kan.Macam kak Azlina Ina ni, sebenarnya kek batik indulgence with cheese ni dah lama beliau share dalam Fb, tapi tulah.Netizen ni kadang-kadang tunggu viral baru nak ambik port.Tak gitu:)


Langkah Demi Langkah Buat Kek Batik Indulgence Cheese Bake Yang Sangat Sedap Oleh Azlina Ina
Kalau sebelum ini saya kongsikan resepi dan gambar sahaja, Korang boleh tengok kat sini untuk dapatkan resepi yang details : Resepi Kek Batik Indulgence Cheese Bake Yang Sangat Sedap Oleh Azlina Ina-Kali inisaya kongsikan pula langkah demi langkah Kak Azlina Ina buat Kek Batik Indulgence Cheese Bake ni.Pastinya sangat melting dan mengugat deria rasa korang.ceh.

 Biskut marie jenama Hwa Tai ni katanya disukai oleh Azlina ina sebab lebih sedap dan tak rapuh sangat.Cantik bila kita patah-patahkan dia.Sediakan dalam dua pack biskut marie ni.

tak payah beriya time patah-patahkan biskut marie ni.Patah dua sudah.Jangan patah hati ya..mueheh.

Bahan lain yang kita gunakan ialah butter seketul 250g,1 cawan milo, 3/4 cawan serbuk koko,
1 1/2 cawan susu pekat bersamaan satu tin, 1/2 tin susu cair atau guna susu segar 3/4 cawan.
Gambar susu cair takde dalam pic ni ya.

 Lepas korang dah cairkan butter, masukkan pula serbuk koko dan serbuk milo dalam kuali.Kacau sampai sebati dan larut semua bahan.

 Masukkan pula susu pekat bersamaan satu tin ya.

 Yang ni, masukkan pula susu cair.

 Masak campuran bahan tadi sampai jadi pekat macam dalam gambar.

 Bila dah pekat dan likat, bolehlah masukkan biskut abg patah amin kita dalam kuali tu.Gaul cepat-cepat sebelum campuran tu jadi keras, jadi susah nak gaul nanti.

 Kemudian masukkan dalam loyang 9x9.Padat-padatkan biskut marie tadi.

 Ini pula cara sediakan cheese bake dia. Gunakan 500g cream cheese,150g gula halus dan 4 biji telur 
nak blender boleh nak mixer boleh.Bila dah campurkan bahan-bahan tadi,tuang atas kek batik dan ratakan.Kemudian tutup permukaan loyang dgn aluminium foil.Panaskan  oven dulu, lepas tu masukkan kek batik tadi.Gunakan api atas saja dengan suhu 170 darjah dan tempoh masa 20 minit atau bergantung lah suhu oven memasing. Selepas 20 minit,boleh cek sentuh gune jari kalau dah tak melekat kat jari masak la tu.keluakan dan biarkan sejuk kejap.masuk peti ais chiller 1jam.

sementara tu buat lapisan Choclate ganace. Bahan-bahannya ialah 300g beryls dark compound kalau korg suke manis buat lah milk compound ,200ml whipping dairy dan 2sb butter.Nak bagi larut choclate compound tu, boleh guna kaedah double boil,boleh nak masuk pengukus, boleh nak masuk oven pun boleh.lepas semua bahan dah cair, kacau semua bahan  dengan whisk sahaja. Dalam bekas lain, larutkan 2 sb gelatin halal, 1/4 cawan air panas, satukan smpai larut tuang dalam ganace tadi kacau dengan perlahan. 

ok bile kek batik ko tadi dah keras, cheese die dah cantik setting, baru tuang ganace tadi dalm loyang dan sejukkan semula semalaman.ok sisip tepi2 dgn pisau yang dah celup air panas dan lap.keluarkan dan potong.ikut kaedah yang sama mcm tadi.

taraa.Inilah hasilnya:) Kek Batik  Indulgence Cheese bake yang sedang hot dan viral.

Selamat mencuba semua:)






Resepi Kek Batik Indulgence Cheese Bake Viral Azlina Ina

Friday, August 02, 2019 0
As Salam,
Resepi Kek Batik Indulgence Cheese Viral Azlina Ina-Wahh.Mesti korang tengah mencari-cari Resepi Kek Batik Indulgence Cheese Viral Azlina Ina kann. Saya baru sahaja nampak kek ni kat instagram Azlina Ina, dan kebetulan pagi tadi sorang kakak bakers kat sekolah pelawa saya makan kek sama yang baru sahaja dicubanya.

 Kek Batik Indulgence Cheese Bake Viral Azlina Ina-saya ambil pic ni dari instagram beliau. Geram betul nengok batik cheese ni kan.

 Ko tengok coklat dia, kemain kann.

Makan seketoi macam ni memang taklah kann.Barang siapa yang sedang berdiet, korang dinasihatkan tak payah nak jeling-jeling kek viral ni.Karang menyesal.haha.

Rezeki jangan ditolak! orang pelawa rasa, saya belasah makan dua tiga ketul sebab sedap ya amat.kihkih.Korang bayangkan kalau makan kek batik gitu-gitu pon dah sodap, apatah lagi kalau dapat makan dengan add on cheese dan coklat yang mables.Pheww.Memang recomended kalau korang nak try sendiri atau buat sendiri Kek Batik Indulgence Cheese ni.

Ini pula kek batik indulgence Cheese akak bakers sekolah saya yang saya dah cuba rasanya kat sekolah pagi tadi-memang best rasanya!

kek batik kak Haizah-akak bakers sekolah saya.Pic ni saya ambil dari Fb beliau.sesiapa readers blog ni yang dok area Port Dickson, boleh follow fb akak ni-banyak kek sedap-sedap oii-

Orait, nah saya kongsikan resepi kak Azlina Ina.Harap dapat bantu korang yang suka buat kek dan pandai buat kek:) Dapatkan cara dan langkah demi langkah bergambar buat kek  Batik Indulgence Cheese ni dalam entri ini - Mudahnya Buat Kek Batik Indulgence Chees Bake-


Resepi Kek Batik Indulgence Cheese Bake Viral Azlina Ina
Sumber resepi : Instagram Azlina Ina
Dikongsi oleh : Cik Matahariku
Bahan-Bahan ( Kek Batik )
2 packet biskut merry ( patah-patahkan )
250 gram butter
1 cawan milo
3/4 cawan serbuk koko
1 1/2 cawan susu pekat ( 1 tin susu )
1/2 tin susu cair atau boleh ganti 3/4 fresh milk
Cara-cara menyediakan kek batik
  1. Masukkan butter dalam kuali atau periuk dan cairkan dengan api perlahan/kecil
  2. Bila butter dah cair,masukkan serbuk milo dan serbuk koko ( boleh tutup api sekejap masa ni)
  3. Masukkan pula susu pekat dan susu cair kacau perlahan sampai pekat ( api slow je masa ni)
  4. Masukkan biskut merry yang dah dipatah-patahkan tadi.
  5. Masukkan dalam loyang 9x9 dan padat-padatkan.
  6. Biarkan sekejap.
Pic Kek batik yang ini saya ambil di facebook : Myrassa Cooking Class

melting ko tengok cheese dia.dugaan betul ni..-Myrassa Cooking Class-

Bahan-bahan dan cara menyediakan Cheese Bake
500 gram cream cheese
150 gram gula halus ( 2/3 cawan gula halus )
4 biji telur
*Boleh blender atau guna mixer untuk satukan bahan-bahan diatas.
  1. Tuang adunan cheese atas kek batik dan ratakan.
  2. Tutup permukaan loyang dengan aluminium foil
  3. Panaskan oven dulu kemudian masukkan kek batik cheese dengan menggunakan api atas sahaja dengan suhu 170 darjah dalam masa 20 minit ( ikut oven masing-masing).Nak tahu dah masak ke belum, boleh sentuh dengan jari, kalau dah tak melekat, tu kira dah masaklah tu.
  4. Bila dah masak, sejukkan sekejap dan simpan dalam chiller dalam satu jam.
Bahan-Bahan Lapisan Choclate Ganache dan Cara menyediakan
300 gram Beryls dark compound  (kalau korang suka manis buat lah milk compound)
200 ml whipping dairy
2 sb butter
*Boleh masak cara double boil, masuk oven atau guna pengukus.Bila dah cair, kacau guna whisk je.
2 sb gelatin halal
1/4 cawan air panas
  1. Kacau sampai larut dan tuang dalam ganace.Kacau lagi sehingga larut.
  2. Apabila kek batik dah keras, cheese dia pun dah cantik, baru tuang ganache atas loyang kek batik tadi.
  3. Sejukkan semula semalaman.Esoknya korang boleh sisip bahagian tepi dengan pisau yang dah dicelup dengan air panas dan lap, kemudian potong ikut kaedah yang sama.
  4. Dah boleh dihidangkan atau sedia untuk dimakan.
Selamat mencuba ya!



Saturday, July 27, 2019

Resepi Kek Gula Hangus Kukus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya

Saturday, July 27, 2019 2
As Salam
Resepi Kek Gula Hangus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya-wow! kemain bagi title kat post sendiri.haha.Tapi itulah realitinya.Hujung minggu lepas, saya dan Encik Suami dijemput ke majlis doa selamat dan kenduri kesyukuran seorang sahabat suami yang akan berangkat menunaikan haji.

kek gula hangus kukus yang sedap, kenyal dan menjadi sarangnya
Kek Gula Hangus Kukus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya by Cik Matahariku:)

gambar kek gula hangus yang sedap
Alhamdulillah.Inilah kali pertama saya buat kek gula hangus dan hasilnya sangat mengembirakan.Sebenarnya saya tak perap pun adunan ini seperti yang disarankan oleh mereka yang sudah mencuba resepi ini.Tapi saya percaya, kalau saya peram/perap adunan ini, pasti sarang semut saya lebih cantik dan menjadi kann.InshaAllah:)

Kami jarang sangat jumpa.Raya pun tak sempat jumpa kerana masing-masing ada komitmen beraya bersama keluarga dan saudara mara.Alhamdulillah, Allah rezekikan kami bertemu sebelum mereka berangkat ke Mekah untuk menunaikan haji.Dari pertemuan inilah yang memberi motivasi kuat kepada saya untuk mencuba dan membuat sendiri Kek Sarang Semut atau Kek Gula Hangus ni.

Saya dan Shima.Shima ini sebenarnya kawan sepengajian Encik Suami semasa di UTM, Skudai, Johor.Bila kami bertemu, tiba-tiba sahaja kami jadi rapat dan mudah mesra.kuat betul chemistry antara kami.haha.Dia juga seorang guru yang kini bertugas di Penang.Yang kelakarnya, sewaktu kami inigin berpisah pada pertemuan tersebut, Shima beritahu dia mahu doa di sana nanti supaya kami dapat tinggal berjiran dan saya dapat beli rumah baru di area rumahnya di Muar juga.Saya ketawa besar.Macam mustahil impiannya tu sebab saya dan Encik Suami merancang untuk menetap di Port Dickson sahaja.Namun, Allah jua sebaik-baik perancang.

Kek gula hangus sedap dimakan time masih panas bersama air kopi dan teh o ketika minum petang.Salah satu sebab lain kenapa saya suka akan kek ini ialah bau gula hangus itu sendiri.haha.

Saya agak cerewet dengan kek gula hangus ni.Kalau boleh, bila saya dapat makan kek gula hangus ni, biarlah ianya sedap, manisnya, lembutnya, kenyalnya, warna coklat kehitamannya seperti yang saya inginkan.walaweh.Nak tahu dan nak rasa macam yang sedap yang kita pernah makan, jadi kita yang kena buat sendiri.

kek gula hangus resepi sukatan cawan.
Kalau boleh, bila saya dapat makan kek gula hangus ni, biarlah ianya sedap, manisnya, lembutnya, kenyalnya, warna coklat kehitamannya seperti yang saya inginkan.Alhamdulillah, akhirnya saya dapat buat sendiri kek gula hangus seperti yang saya ingini.yay!!

Nampak tak tu, kek sarang semut atau kek gula hangus yang sempat saya rasa time memenuhi undangan Shima ke majlis doa selamat di rumahnya. Selepas balik dari sinilah saya asyik teringat-ingat rasanya dan mahu cuba buat sendiri kek tersebut.

Dah lama jugak tak dapat dan tak jumpa kek gula hangus yang saya suka rasanya.Tapi di rumah sahabat kami, Shima dan Hadi, saya dapat makan kek gula hangus idaman saya.Sedap betul!Nak bertanya resepi, terasa segan pula.Tambah lagi, mereka pastinya sibuk dengan urusan ibadah di sana.Saya simpan je niat tu.

Sahabat kami, Shima dan Hadi bersama keluarga mereka sebelum berangkat ke Tanah Suci.
Semoga Allah iringi kepergian kalian ke tanah suci dengan segala kemudahan dan rezeki beribadah yang sempurna disana.aamin.

Jadi, saya try mencari-cari di internet, manakah resepi yang dapat menghasilkan rasa yang saya inginkan.Akhirnya, saya nekad nak cuba resepi kek gula hangus Blogger Kak Azlita Aziz ( Blog Masam Manis)

Kek Gula Hangus Kak Azlita Aziz, Memang wow corak sarang semutnya kann.

resepi kek sarang semut yang sedap dan menjadi.
Ini pula kek sarang semut yang saya sediakan dengan resepi yang sama, cuma saya tak peram sehingga 4-5 jam sebab malas nak tunggu.kihkih.Tak sabar nak makan kek yang sedap ni sebenarnya.Kek orang tua kata anak-anak saya:)

Resepi Kek Gula Hangus Kukus ( Kek Sarang Semut ) Yang Sangat Sedap, Kenyal dan Pasti Menjadi Sarangnya
Sumber Resepi : Blog Azlita Aziz
Resepi Dicuba oleh : Cik Matahariku
Bahan-Bahan
1 1/4 cawan gula halus
1 cawan air panas
125 gram butter ( 1/2 cawan butter )
4 biji telur gred A ( saya guna 5 biji telur gred C )
1/4 cawan susu pekat manis
1 cawan tepung gandum
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu teh esen vanilla

 Mereka yang pakar buat kek gula hangus ni beritahu, kek gula hangus yang menjadi haruslah kenyal dan dibakar, bukan dikukus.Tapi pada pendapat saya, bila dikukus kek ini lebih sedap, kenyal dan tidak menjemukan.

Ada juga sesetengah orang yang tidak boleh melihat ruang berongga sarang semut ini.Ada yang berasa geli, pening kepala dan loya seperti nak muntah.Tapi bagi saya pula, inilah seni membuat kek gula hangus yang tak dapat pada kek moden yang lain:)

Cara Menyediakan Kek Gula Hangus (Kek Sarang Semut ) Yang Kenyal Dan Sedap

  1. Masak gula halus dan biarkan ia larut.
  2. Kemudian masukkan satu cawan air panas dalam larutan gula tadi.Kacau perlahan.
  3. Selepas gula larut, masukkan butter dan cairkan bersama larutan gula tadi.Biarkan api kecil dan perlahan sahaja.
  4. Sediakan telur dan kacau perlahan dengan whisk sahaja.Masukkan pula susu pekat.Kacau perlahan sahaja.
  5. Kemudian, dalam bekas lain, ayak tepung bersama soda bikarbonat.
  6. Masukkan telur yang sudah dipukul perlahan tadi ke dalam bekas tepung, kacau perlahan dengan sudip kayu atau whisk.
  7. Masukkan juga esen vanila.
  8. Akhir sekali masukkan larutan gula hangus tadi.Tuang adunan kek gula hangus ke dalam loyang.
  9. Jangan lupa alas dengan baking paper dan sapu marjerin pada loyang supaya kek tidak melekat selepas diangkat nanti.
  10. Sediakan kukusan dalam 15 minit awal, apabila air kukusan sudah mendidih, masukkan loyang yang mengandungi adunan kek gula hangus.Pastikan penutup pengukus di tutup atau covered dengan kain bersih.Tujuannya supaya air wap kukusan tidak jatuh atas permukaan kek.
  11. Kukus dalam tempoh satu jam atau sehingga kek benar-benar masak.
Orait, selamat mencuba semua:)



Friday, July 19, 2019

Cari Tempat Makan Best, Sedap dan Murah di SAJI.MY

Friday, July 19, 2019 4
As Salam,
Cari Tempat Makan Best, Sedap dan Murah di Saji.my-Hi! Pernah tak korang rasa stress atau pening time pi travel sebab tak jumpa atau tak tahu kat mana nak cari port makan yang best, sedap dan murah ? Udah, jangan pening-pening lagi.Saya dah jumpa satu laman web best yang boleh bantu dan guide kita nak tahu kat mana tempat-tempat makan yang sedap dan best kat Malaysia ni.

Laman web saji.my antara laman web terbaik, lengkap, terkini dan memaparkan pelbagai tempat makanan yang sedap dengan senarai menu makanan menarik mengikut negeri-negeri di Malaysia.

Ulang sekali lagi, kat Malaysia hokey! Kalau ikutkan memang melambak je laman web yang boleh kita jumpa yang kongsi pelbagai tempat makanan yang menarik kat Malaysia ni, tapi itu tak sama dengan Saji.my yang ingin saya kongsikan ini.

Satu sebab kenapa saya suka cari tempat makan best di saji.my ialah rekabentuk laman web ini yang simple yang membuatkan kita mudah nak dapatkan info, gambar yang jelas dan menarik dan pastinya mudah diakses! Dengan satu page sahaja, kita boleh klik mana-mana tempat yang kita sedang bercuti atau travel untuk dapatkan maklumat tempat makan yang sedap dengan harga yang berbaloi.

Mudahnya Dapat maklumat Tentang Tempat Makan Yang Sedap, best dan harga berbaloi di saji.my
Orait, sebenarnya dalam zaman serba pantas ini, kebanyakan daripada kita memang dah tak rajin nak buang masa dengan duduk mengadap phone semata-mata nak cari review tempat makanan best yang ada kat Malaysia ni, ada sesetengah review hanya kongsi tempat makanan sedap atau best di lokasi tertentu sahaja, tapi apabila kita lawat page saji.my kita tak payah risau nak klik another website sebab di saji.my semua tempat makan sedap, best dengan harga berbaloi yang ada di Malaysia, semuanya ada! 

Nampak tak tu, pilihan menu negeri, untuk korang klik sendiri nak cari port makan best ikut negeri yang kita nak pi travel atau bercuti.Best bukan ? Macam saya, sejak dah bermastautin kat Negeri Pasir Berdengung ni (haha), maka haruslah saya tahu kat mana tempat makan sedap dan harga berbaloi.Manalah tahu, ada saudara mara atau sahabat handai yang nak datang bercuti ke Negeri Sembilan, senang saya nak bawak depa pi makan-makan:)

Tengok ni.Bila kita klik menu Negeri Sembilan, di saji.my kita akan disajikan bukan hanya dengan satu lokasi, tapi pelbagai lokasi yang mempunyai port makan sedap, sama ada di restoran, pelbagai kedai makan dan warung dan banyak lagilah.

Sebut sahaja Negeri Sembilan, mesti korang akan teringat pantainya yang bersih dan keenakan hidangan orang nogori yang tiada tandingan.Ceh gitu.Bagi saya, sejak hampir dua tahun menetap di sini, memang banyak tempat makan best yang korang patut pergi dan cuba sendiri.Kat saji.my, depa ada kongsi jugak senarai makanan tradisional sesebuah negeri, jadi kalau korang jenis food hunter, memang sangat mudah nak dapat segala info tentang makanan tradisional di mana-mana lokasi, hanya dengan klik saji.my:)

kadang-kadang bila pi travel, kita bukan tahu sangat tentang satu-satu tempat, inikan pula jenis makanan yang rare atau popular kat tempat tersebut, jadi alang-alang kita dah sampai satu-satu lokasi misalnya, bagus jugak ada saji.my yang bagi kita info apa yang patut kita cuba bila di lokasi tersebut.Bab ini memang saya tabik spring kat team saji.my sebab mudahkan hidup kita:)

Seperkara yang menarik juga tentang page saji.my ialah depa turut kongsikan video tempat makan sedap dan best yang team saji.my dah terjah.Rasa-rasa korang boleh tahan tak kalau depa dok pakat tayang makanan yang sedap-sedap dalam video tu? haha.

Nah, tengok pulak video tempat makan best yang team saji.my dah terjah.Memang mantap dan terbaik.

Orait, senang cakap segala keseronokan pi bercuti ni jadi berganda bila ada saji.my:) Kalau korang dah sampai Negeri Sembilan, jangan lupa cari Tempoyak Daun kayu selain rendang maman, masak lomak cili padi, itik salai masak lomak cili api, dan banyak lagilah.

Jangan lupa klik saji.my dan subscribe page depa untuk dapatkan lebih banyak info tentang lokasi makan sedap, best dengan harga berbaloi dan memuaskan.

Thanks reading this entry:) Keep reading guys!



Monday, July 15, 2019

Berbaloi Makan Western di Polperro Steak House, Seremban 2 (S2) sebab Large Portion And Good Taste:)

Monday, July 15, 2019 0
As Salam,
Berbaloi Makan Western di Polperro Steak House, Seremban 2 (S2) sebab Large Portion And Good Taste:) -Hi! Hujung minggu baru ni, lepas hantar Kak Iman balik hostel kat Subang, Encik Suami bawak anak-anak dan wife dia ( den lah tu) pi makan western kat satu restoran area Seremban.Sebenarnya selain suka makan lauk-lauk kampung, I is suka jugak makan western food.yeahh.Ada orang nak belanja, kita ikut jelah kann.kiki.

The best western Food in Town- blok kayu yang korang nampak kat pic tu sebenarnya sign nombor meja.Ada nombor kat belakang blok kayu tu.Jap lagi saya tunjukkan pilihan menu yang kita boleh pilih kat restoran ni:)

Part paling best, bila Encik Ayah kata, nak makan apa? oh yess! its mean, no rules.Poket tengah penuh ke cik Abe.kikih.Padahal, makan western je pun kan.Anak-anak pun dah pandai pilih nak makan yang mana.

 Banyak pilihan menu yang korang boleh pilih.Restoran Polperro ni memang best part portion makanan yang depa sediakan.Tak kedekut dan puas hati kalau kita bayar pun.Sedap pun sedap.

Siap ada mix corner food, float dan banyak lagilah.Korang tengok sendiri ek.

Time kami sampai Restoran Polperro ni sebenarnya kami baru lepas cari sedikit barang kat Mydin Mall, solat maghrib kat situ dan terus ke Polperro Steak House.Restoran ni kira dekat je dengan Mydin Mall dan memang senang nak jumpa.Kalau korang jalan-jalan kat Seremban, bolehlah lepak sini time makan sebab restoran ni sangat luas, selesa dan waiters pun rajin senyum.haha.

 sempat ambik pic restoran ni pun time otw nak balik lepas makan.Nampak sangat melantak sampai tak henggat! Memang failed nak jadi Food Blogger.Sabo je.

Menu Pilihan kami di Restoran Polperro Steak House, Seremban 2
Orait, mesti korang pun nak tahu, menu pilihan kami sekeluarga malam ni kan.Sebenarnya, taklah semengah mana, masing-masing pun pilih nak ambik nasi.Dah kata orang Muo, side-side sini kalau sehari tak makan nasi memang tak sah oi.

 Ini pilihan orang Muo:) Black Pepper Chicken Rice-kemain orang kampung Muo ni makan western kan.kiki.Harganya RM8.90.Rasa nasinya sangatlah sedap, tambah lagi kalau ko makan dengan black pepper chicken dan sos cili dia tu.Memang masyuk beb.Eh, mana tau rasanya ni? den mintak cik Abang suap sikit bagi rasa.Sempat lagi menyibuk kann.

Muka ada senyum tu.Encik Husband I ni memang taste tinggi bab makan-Kalau sedap, dia memang cakap sedap Kalau ko masak kurang apa je, dia memang boleh bagi details apa yang kurang.Lagi satu dia jugak boleh teka jenis bahan atau rempah ratus yang ada dalam satu-satu masakan.Memang tak boleh lawan high taste lidah dia tu.Eh..kemain puji husband sendirik.Dah dia belanja kita makan kann.muehehe.

 Anak pompuan pilih Cheesy Butter Chicken Rice-Harganya pun RM8.90 satu set. Budak-budak dah pilih nak menu ni, pada saya okeylah jugak. Nasi yang sama macam Encik Suami punya, cuma korang tengok sendiri cheesy butter chicken dia, portion dia besar okey.Puas hati.

 Ini pilihan Abang-Black pepper Chicken Chop-Harganya satu set RM9.90.
Si Abang ni kalau ajak makan kat restoran western, ini jugaklah pilihannya.Suka beno dengan chicken chop.

siap tunjuk thumbs up lagi ko.Padahal belum makan lagi pon.haha.Lulus ko bang masuk review ni.
Macam tulah anak Food Blogger.heh.

 Yang ni pulak pilihan adik si budak kemetot.Dia first sekali yang make order kat Ayah.Nampak je pic fish and chip seketoi dalam kad menu tu, terus dia request.Lepas tu, dia orang last habis makan sebab tak mampu nak habiskan sensorang.Portion fish dia memang besar.Harganya RM9.90 satu set.

okeylah tu dik, pandai tunjuk peace.Mama sokong adik tau.haha.Patut tunjuk kat ayah signal ni.

Yang ini mushroom soup n Ginger Bread- kami order dua set, total RM11.80. Inilah pilihan saya.Diet katanya.kihkih.Bagi saya pula, rasa mushroom soup kat restoran ni memang power, dengan kepekatannya, siap ada hirisan cendawan yang boleh kita gigit ( sebab besar) dan roti ginger bread dia memang lembut ( tak keras macam sesetengah restoran western).Nampak tak saiz soup yang depa hidangkan? Banyak kot, rasa tak cukup dengan dua potong roti tu je:)

Minuman pulak saya dan Encik Suami ambik hot drinks Milo Panas and Vietnam White Cofee.Budak-budak ni pulak pakat nak air soya sorang satu tin dengan ais.Pandai tak anak-anak I bajet makan.haha.Ni semua ajaran mak pak kalau makan kat luar.Practise make perfect!yeahh.

 seronok ya dapat makan western.Jap lagi balik umah, kita bahagi untung rugi  sama rata ya.haha.

 Dapatlah seketul pic mama, si tukang review western food kat Restoran Polperro Steak House.Eh, cik mama makan apa je tu.Tak mungkin ambik mushroom soup je kot.

Saya order fish n chip je sama macam si Adik.Kita tak macam orang Muo tu yang pi restoran western pun cari nasi.heh.

Alhamdulillah, perut pun dah kenyang.Bagi saya, lepas dah makan dan rasa menu -menu yang kami pilih tadi, restoran ini antara western restaurant yang boleh direcomendedkan kat korang. Bukan setakat nak makan dengan family, kalau nak buat gathering dengan kawan satu office, kawan satu sekolah pon boleh.Tempat luas kot, parking kete pun mudah.Tandas pun bersih beb.

Boleh juga kalau korang nak tengok review dari customer yang lain, boleh je Google nama restoran ni kat sini : Polperro Steak House Seremban 2 ( Facebook).  Restoran ni dibuka start dari jam 5 petang hingga 12 tengah malam. 

Total yang Encik Suami bayar  untuk makan-makan kami hari ini ialah RM92.40-dengan sedap dan portion makanan yang besar, bagi saya ok sangat dah ni.

Saya juga ada buat review western Food di Restoran King Grill Steak House, Seremban-Kalau nak tahu story mory kami sekeluarga makan di Restoran King Grill Steak House, boleh klik sini ya :
Orait, thanks for reading this entry! God Bless:)



Loading...