Thursday, May 25, 2017

Cara Mudah Buat Pau Sambal Yang Gebu Dengan Inti Yang Sedap

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Mudah Buat Pau Sambal Yang Gebu Dengan Inti Yang Sedap- Teringat nostalgia zaman sekolah dulu, pau sambal nilah yang jadi favourite akak time beli kuih kat kantin sekolah.Time tu pulak, resepi makcik kantin tu, kalau dia buat pau sambal punyalah besar, gebu dan sambalnya memang terlajak sedap beb!walawehh.

Pau Sambal gebu dengan inti sedap by Cik Matahariku:)

Tak tahu nak kata apa, tapi cerita pau sambal kali ini ada kaitan dengan anak akak yang ke-4, Si Amsyar Iman.Minggu ini akak cuti panjang sebab menjaga anak yang kecil yang kena jangkitan Chicken Pox, Amsyar cuti juga sebab sekolah taskinya turut ditutup sementara kerana kes jangkitan chicken pox yang melebihi dua kes.

Bila nak siapkan breakfast pagi, akak akan tanya dulu Amsyar atau panggilan dalam keluarga kami Abang, dia nak breakfast apa? Dia bagitahu, mama dah lama tak buat pau sambal.Eh..eh.But gud news untuk budak Amsyar ni sebab baki sambal tumis nasi lemak semalam ada saya simpan dalam fridge.

Biasalah budak-budak ni kan, manalah depa ni nak makan timun bagai, jadi akak tukar timun dengan telur rebus.Akhirnya jadilah pau sambal akak kali ini pelik sikit walaupun asalny akak nak letak timun dan telur rebus.pheww! macam tu baru mantap!heehee.

Pau sambal ini di kenali juga sebagai burger Malaysia

Resepi Pau Sambal Yang Gebu dan Lembut
Oleh Cik Matahariku
Bahan adunan doh Pau:
  • 400 g Tepung gandum ( 4 cawan tepung)
  • 1/2 peket Yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
  • 3 sudu gula pasir
  • 1 sudu majerin
  • 2 sudu susu tepung
  • Sedikit garam
  • Sedikit air untuk mencanai doh

Cara dan Petua Mudah Menyediakan Pau Yang Lembut dan Gebu
  1. Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir.Kacau hingga larut dan biarkan hingga berbuih.
  2. Masukkan tepung ke dalam mangkuk,buat lubang,masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.
  3. Biarkan doh dalam 30-40 minit.Bila doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin.Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.
  4. Biarkan doh sekali lagi sampai mengembang sehingga seganda.
  5. Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.
  6. Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
  7. Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus.
Yang bestnya dengan resepi pau sambal ni ialah bila dah sejuk pun dia maintain lembut je.

Bahan-Bahan untuk buat Inti Pau Sambal:

  • 100gram cili kering yang telah digunting,direbus.
  • 3 ulas bawang merah.
  • 2 ulas bawang putih 
  • garam secukup rasa
  • 3-4 sudu gula pasir ( ikut kesesuaian)
  • 1 sudu asam jawa adabi.
  • segengam ikan bilis
  • minyak masak untuk menumis
  • 1 ulas bawang besar dihiris nipis.

Cara memasak sambal Untuk Buat inti Pau
  1. blender atau tumbuk bawang merah, bawang putih, ikan bilis sehingga lumat.
  2. Hiris bawang besar. 
  3. Panaskan kuali, masukkan dulu bawang besar yang dihiris tadi.
  4. kemudian bila dah naik bau bawang besar tadi, masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik minyak.
  5. Masukkan gula,garam,asam jawa.
  6. Biarkan sehingga betu-betul dah naik minyak, kemudian tutup api.
Langkah Demi Langkah Buat Pau Sambal yang Gebu dan lembut.

Bahan-bahan yang digunakan untuk buat pau sambal yang gebu dan lembut
air dalam cawan tu jangan ko tuang semua dalam bekas doh tu pulak.Tu sample je akak guna air untuk canai doh ni nanti.Akk cuma guna suku je air dari dlm cawan tu.

Dah siap uli doh pau sambal kita.Kalau ko nak tahu doh kita dah okey ke belum, bila kita uli tu sampai tangan kita dah takde lekat dengan tepung tu kira oklah tu.Bekas doh ni pun dah licin kan.

lepas kita biarkan doh ni dalam 30-40 minit, dia akan mengembang seganda dari yang asal.

Dengan resepi ini korang akan dapat dalam 15 ketul pau sambal yang sederhana saiznya.Masa ni akak baru siap bentukkan doh ni.Pau sambal ni pun tak naik gebus lagi.

ni hasilnya bila pau semakin mengembang.

bila pau dah mengembang cantik, kita dah boleh mula mengorenglah jawabnya.

Goreng pau ni dengan api sederhana dan minyak yang penuh supaya pau masak rata dan warnanya juga nanti sekata selepas digoreng.

orait, comel-comel je kan pau sambal akak..heheh..sebabnya orang yang request ni pun comel ya amat..haha.Ikut korang nak goreng sampai macam mana, akak suka warna keemasan yang macam ni.

 Nah, dah siap pun pau sambal kita yang gebu dan lembut dengan inti yang sedap.yeahh.

Selamat mencuba resepi pau sambal gebus  akak ni ya! 

Alhamdulillah, satu kepuasan bagi akak sendiri sebenarnya bila kita dapat buat sendiri makanan kesukaan kita mengikut cara dan citarasa yang kita suka.Tambah menyeronokkan lagi kalau apa yang kita baru belajar ini, dapat pula kita kongsikan dengan orang lain.

Bagi akak, blog ini memang menjadi medium dan ruang akak untuk berkongsi makanan kesukaan kami sekeluarga.Kalau ada cara memasak atau menyediakan yang tidak sama, anggaplah itu sebagai perbezaan yang membolehkan kita belajar lebih banyak lagi.Insha Allah:)

Orait, sampai sini dulu.Selamat mencuba resepi pau sambal gebu dan lembut.Terima kasih baca post ini dan semoga bermanfaat kepada anda yang memerlukannya.:)


Wednesday, May 24, 2017

Nasi Arab Paling Sedap di Restoran Taj Hadramawt, Taman Melati Utama, Kuala Lumpur.

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Nasi Arab Paling Sedap di Restoran Taj Hadramawt, Taman Melati, Kuala Lumpur.Alhamdulillah. Akak sekeluarga memang peminat Nasi Arab yang pastinya disediakan oleh Pak Arab sendiri. Yelah kan, nak pi negeri Arab tu, belum ada rezeki lagi.Jadi, kita ambik bau Nasi Arab dululah ya.muehhee.

Nasi Arab Chicken Madghout-Whole di Restoran Taj Hadramawt.
Set Nasi Arab ni berharga RM39.00-

Setakat ini kami memang pernah makan Nasi Arab di beberapa tempat di Jalan Duta, di area Selayang, di Batu Pahat dan juga di Ampang. Tapi seriously, kami hanya mengulang makan Nasi Arab ni di Restoran Taj Hadramawt.Memang terbaik dan ikut selera kami.heheh.

Restoran Taj Hadramawt, Taman Melati Utama, Kuala Lumpur.

Akak bukanlah Review Food Blogger, jadi kali ni cuma nak kongsikan kat readers blog, Nasi Arab Restoran ni memang recomended.Kalau rasa nak cuba Nasi Arab yang akak dan family suka ni, bolehlah waze nama restoran ni kat area Taman Melati Utama ya!

Restoran ni memang luas dan sangat sesuai untuk mereka yang mempunyai family besar macam akak n Abang haji ni ha.Sekali datang, paling kurang mesti pilih meja dengan 7 seat.Bertabahlah oii.Alhamdulillah, setakat ni, service depa ni memang tak menghampakan.

Ekau tengok buku menu dia pun dah rasa ko kat Arab beb..haha.

Bagi chance kat Abang Haji buat order dulu ya!

order pertama dah sampai..punyalah besor dia punya roti ni sampai terkeluar dari pinggan akak..uishh..

orait, sementara tunggu nasi arab sampai panas-panas nanti, kita belasah roti ni dulu.yeahh.

Sedapnya la hai Fahsa ni..bukan Fasha Sandha okey! fahsa tu nama hidangan ni.Kita orag makan roti sambil cicah Fahsa ni.Hidangan ni sebenarnya daging kambing yang dimasak sampai lembut dengan kuah yang ala-ala kari kot.entahlah.den belasoh je..kihkih.

Yang ni namannya Oqda Lamb-sama rasanya macam hidangan yang kat atas tu, tapi yang ni kering tanpa kuah.Sangatlah mantap rasanya.sodap weii.

Orait, Nasi Arab Madghout kita orang dah sampai. Ehh..ehh..banyaknya nasi dia.Kann.Insha Allah, setakat kita orang tujuh beranak ni boleh setel dlm masa yang ditetapkan okey..haha.

Haih.Nasi Arab Madghout..kenapalah ko sedap sangat? Buat rosak diet akak je tau..muehehhe.

 ni hidangan sampingan untuk kita lawankan makan dengan Nasi Arab ni.Memang complete lah jadinya rasa Nasi Arab tu..pheww

Ni pun sama.Entah apa ke namanya.Kalau ekau order Nasi Arab Madghout, dia dapat sekalilah nanti ni.Kira dalam set Nasi Arab depa nilah.. 

Jemput makan semua :) semoga korang yang geng suka makan Nasi Arab juga akan berpeluang makan kat sini.Mesti cuba beb!

Satu lagi yang akak suka sangat dengan Nasi Arab ni, nasi itu sendiri.Setakat ko makan nasi je pun dah sedap.Tak payah fikir nak lawan makan dengan lauk apa beb.Rasa rempah-rempah dia segala bagai.Ok, lagi satu, jangan risau akan harga makanan kat sini.Kalau setakat ekau order Nasi Arab macam akak ni, dengan air mineral je pun, tambah GST lagi, sekitar RM90-93 sahaja.Bajet tujuh orang makan okey!

Restoran ni buka dari pukul 11 pagi hingga 12 malam.Memang sesuai juga kalau nak buat makan-makan dengan kawan-kawan yang ramai atau family yang besar.Ruang solat juga disediakan.Cuma yang tak bestnya ko kena cari tempat parking keretalah ya! Biasalah area KL ni, kena pulak restoran ni terletak kat pusat perniagaan, memang selalu penuhlah.

Orait, kalau ada readers yang nak cuba Nasi Arab ni, akak kongsikan adress restoran dia ya!

Restoran Nasi Arab Taj Hadramawt
No. 45G, Taman Melati Utama, Setapak, 53100 Kuala Lumpur

Telefon: 03-4106 3323


Ha, nak story apa lagi? Dah cukup.Dah kenyang pun kan tengok gambar ni.haha.Apa lagi ajaklah Abang Haji korang melawat restoran ni.kehkeh.Insha Allah, pasti tidak menghampakan:)


Tuesday, May 23, 2017

Muhasabahku Pada Ramadhan Ini

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Syukur.Alhamdulillah.Rasa sayu tatkala Ramadhan bakal menghampiri kita.Insha Allah, lebih kurang lima hari saja lagi Ramadan bakal menjelang saat catatan ini ditulis.Marilah kita berdoa semoga Allah rezekikan kita dan semua ahli keluarga kita juga sahabat handai agar dapat sama-sama meraikan Ramadhan kali ini dengan penuh keimanan dan ketaqwaan.


Sungguh! saya sangat nantikan kehadiran Ramadhan pada kali ini.Mungkin tatkala usia pun semakin meningkat, Ramadhan bagi kita yang usia dewasa ini bukan lagi tentang makan atau minum yang harus dilupakan pada siang hari.Ramadhan pada usia saya ini sepatutnya sudah patut saya fikirkan tentang adakah dengan Ramadhan ini akan membuat keimanan dan ketaqwaan saya lebih bermakna?


Muhasabah Ramadhan
Saya pernah merasakan, pada satu tahun tatkala datangnya Ramadhan, hati saya rasa kosong sahaja.Saya tidak mengerjakan terawikh sepenuh hati.Bangun di sepertiga malam, apatah lagi.Saya sedar dan rasai perasaan kekosongan itu.Allahurabbi.Cumanya saya tidak tahu mengapa saya begitu rasa kosong dan hambar pada Ramadhan itu?

Bila saya kenang kembali, saya mohon semoga Allah berikan saya rezeki dan limpahan rahmatNya semoga saya, suami dan anak-anak saya mendapat kebaikan, ketenangan dalam beribadah dan kesungguhan dalam meraikan Ramadhan kali ini, bulan yang sangat mulia yang di dalamnya amal dan kebaikan dibalas berganda-ganda.aamiin.

Secara peribadi, dengan perasaan yang pernah saya alami itu, saya tahu, jika tidak dengan limpahan rezeki dan rahmatNya, boleh sahaja bulan keberkatan Ramadhan itu sama sahaja bagi kita!


Mungkin kita hanya fikir, bulan itu adalah bulan dimana kita diwajibkan berpuasa.Maka, berpuasalah kita.Jadilah puasa kita hanya menahan lapar dan dahaga sahaja.Kita tolak tepi hal-hal sunat yang lain.
Ruginya jika masih mengisi Ramadhan pada kali ini, sama seperti sepuluh atau dua puluh tahun lalu.

Mari muhasabah bersama, waktu Ramadhan yang bilakah, kita telah sedaya upaya mengerjakannya sehingga ke malam terakhir ramadhan itu? Bilakah waktunya kita telah bertadarus bersama keluarga, memperbanyak istighfar dan solat malam, Adakah Ramadhan yang telah kita lalui, kita raikannya dan penuhi dengan penuh cemerlang?

Saya tinggalkan persoalan ini, untuk kita yang masih lalai meskipun kerap kali pintu hati kita diketuk dengan pesanan dan perkongsian sahabat berkaitan Keberkatan bulan Ramadhan sama ada melalui wassap, facebook dan aplikasi media sosial yang lain.

Ya Allah, Yang maha Pengasih dan Maha penyayang, rezekikan kami ya Allah, semoga dapat mengisi Ramadhan tahun ini lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya.amiin.

Terima kasih sudi luangkan masa baca catatan muhasabah saya sempena Ramadhan yang bakal menjelang nanti-Marhaban Ya Ramadhan!


Tips Dan Resepi Sukatan Cawan Agar-Agar Pandan Santan Dengan Dua Lapisan

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tips Dan Resepi Sukatan Cawan Buat Agar-Agar Pandan Santan Dengan Dua Lapisan- Alhamdulillah.Kali ini akak berkesempatan untuk kongsikan step by step buat agar-agar pandan santan dengan bentuk dua lapisan.Ehh..kenapa nak jugak dengan dua lapisan tu? kihkih.Akak ni lurus dan skema orangnya.Kalau ko nak buat agar-agar pandan dengan santan, mestilah nak jugak nampak santan dan agar-agarnya gitu.Lainlah ko buat agar-agar tanpa santan kann.Padahal tak salah pon kalau ko buat agar-agar pandan santan, tak nampak lapisnya.muehehe.

Agar-agar pandan santan dengan dua lapisan by Cik Matahariku

Resepi Sukatan Cawan Agar-Agar Pandan Santan Dengan Dua Lapisan
Resepi diolah semula :Cik Matahariku

Bahan-bahan :
  • 1 paket agar-agar tali 20 gm 
  • 5 1/2 cawan air ( 1500 ml)
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 kotak santan kotak 200ml ( akak guna santan kotak brand kara. Kalau nak lapisan yang sikit kurangkan. dan lebihkan santan kalau nak lapisan santan lebih.Kalau ikut sukatan akak, korang akan dapat lapisan yang setara.)
  • 1 biji telur ayam ( Akak hanya ambil putih telurnya sahaja. Masukkan dalam santan dan kocak sikit dengan garfu.
  • Secubit garam
  • 1/2 cawan pati pandan ( daun pandan blend halus)
  • 2 helai daun pandan, dibasuh dan disimpulkan.
  • pewarna hijau dan esen vanila (akak guna satu penutup botol tu je.)
rasa sejuk je tekak kalau dapat makan agar-agar ni time cuaca panas kann..

Cara-cara Menyediakan Agar-Agar Pandan Santan Dengan Dua Lapisan
  1. Masak 1500 air bersama gula dan agar-agar hingga gula larut.Masukkan juga simpulan daun pandan.
  2. Kecilkan api dan masukkan campuran santan bersama telur, garam, pati pandan, pewarna hijau dan esen vanila.
  3. Kacau dan tunggu hingga menggelegak atas api sederhana. Kalau ikut pengalaman akak time buat agar-agar ni, tak payah besarkan api.ko guna api sederhana je.Kalau nak dapat lapisan dan tekstur santan yang tak berkecamuk (haha) maksudnya licin, kita kacau perlahan je.Nanti lama-lama dia akan mengelegak semakin besar.Bila dia mengelegak besar, kau biarkan dalam 1 ke dua minit, dah boleh tutup api.
  4. Sediakan loyang atau bekas untuk kita tuang agar-agar santan ni.Kemudian tuang adunan agar-agar santan dan biarkan mengeras. Boleh simpan di dalam peti ais untuk mendapatkan agar-agar yang sejuk.
haih. jadi jugak agar-agar pandan santan akak nih:)

Step by step Menyediakan Agar-Agar Pandan Santan Dengan Dua Lapisan

akak sukat air sebanyak 5 setengah cawan air untuk masak agar-agar ni. Sukatan air ini akan membolehkan kita dapat agar-agar yang lembut.Sedang elok bila dimakan:)

Masukkan agar-agar, gula dan daun pandan yang kita dah simpul dlm periuk supaya mudah ia larut. Akk guna je rice cooker yang dah tak berapa nak guna..hehe.Janji ko boleh masak agar-agar tu bagi larut dengan gula!

Sukatan air sebanyak 5 setengah cawan atau 1500ml untuk satu bungkus agar-agar tali 20g.

Dah namanya agar-agar pandan, jadi akak nak jugak pati pandan sebenar digunakan dalam resepi ni.Dalam mangkuk tu daun pandan yang kak dah tapis.

Dalam pic pertama tadi, akak tak letak pic telur dan esen vanila juga pewarna hijau.Lupa sebenarnya.haha..Kali ini akak bagi chance depa masuk dlm blog..karang tak jadi pulak agar-agar pandan akak..kihkih.

akak cuma guna putih telur je dalam resepi ni. Nak kurangkan bau telur tu.Encik Husbnd akak memang tak suka kalau buat agar-agar ni tapi ada bau telur tu.Tapi insha Allah, dengan pati pandan dan esen vanilla, agar-agar kita mesti bau fresh je beb!Jangan lupa kacau perlahan telur dalam santan dengan garfu dan juga masukkan secubit garam sekali.

agar-agar akak sedang larut bersama gula dalam periuk akak yang ala-ala rice cooker tu.hehe.Padahal memang rice cooker sejati tu beb!kita buat dia kann..apaadahal..

larutan agar-agar sudah mula mengelegak kecil dan perlahan.Masa ni moment paling penting kena jaga api supaya sederhana dan kita kacau perlahan je larutan ini.

Ini rupa kalau larutan agar-agar kita mengelegak kuat.Kacau dalam 1 hingga 2 minit kemudian tutup api.Masa nilah proses yang tentukan kita akan dapat dua lapisan atau tidak.

 Tuang larutan agar-agar tadi dalam bekas yang ada kat rumah ko.Kalau ko ada acuan yang cun dan berbunga bagai, bolehlah guna.Macam akak ni, akak tuang je dalam bekas container dan tupperware yang tak berapa nak tupperware..haha.setel.kita buat dia dik!

Sebenarnya masa tuang ni kita dah dapat jawapan, sama ada agar-agar pandan santan ko jadi lapisannya ke tak.Macam akak ni, Insha Allah, dah boleh kembang hidunglah kiranya ni.hehe.

Alhamdulillah, inilah hasilnya agar-agar pandan santan resepi akak dengan dua lapisan yang mantap dengan warna hijau yang memikat kalbu.ceh gitu..:)

Sementara Encik Suami balik kerja, bolehlah kita potong siap-siap dan simpan dalam fridge, karang dia balik, sedang elok boleh makan dan dapatlah sejukkan tekak..ecehceh..

Tips Buat Agar-agar Santan Pandan
  1. Sukatan satu cawan gula pasir dalam resepi ini menghasilkan rasa agar-agar yang kurang manisnya. Kira manis buah je gitu.Jadi, kalau korang nak rasa agar-agar yang lemak dan manis, bolehlah tambah sukatan gula ya. Time ko tengah kacau agar-agar bagi larut tu, ko boleh rasa manisnya macam yang ko nak.sonang je kann.
  2. Sukatan 1500 ml air pula dapat hasilkan agar-agar yang lembut tapi tidaklah sampai lembik sampai ko tak boleh potong agar-agar tu.Just nice bila masuk dalam mulut kita.Kalau korang nak agar-agar yang keras sedikit, kurangkan sukatan air ya.
  3. Agar-agar pula, boleh pilih ikut suka ko nak pakai agar-agar yang bertali atau yang serbuk.
  4. Kalau taknak guna pati pandan pun ok je, boleh guna pewarna hijau.Jangan pulak ko bubuh warna biru atau unggu tapi ko panggil resepi ko agar-agar pandan santan, pening pulak mak mertuo ko nak hadam karang.tak payah nak hipster sangat..
Akhir sekali, thanks reading this post!Mintak maaf dan tolong halalkan kalau ada mana-mana bahagian resepi yang akak kongsikan ini tak begitu tepat sebagai rujukan.Sampai jumpa lagi, Insha Allah.

Thursday, May 18, 2017

Resepi Kek Oren Sunquick Sukatan Cawan Yang Gebu Dan Sedap

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Oren Sunquick Sukatan Cawan Yang Gebu Dan Sedap-Alhamdulillah.Kalau ikutkan, ini bukanlah kali pertama akk buat kek oren Sunquick.Dah banyak kali jugak akak mencuba dan mencuba untuk dapatkan rasa kek oren yang sedap, yang disukai oleh anak-anak dan Encik Suami.huhu.

Kek Oren Sunquick Sukatan Cawan Yang Gebu Dan Sedap by Cik Matahariku

Kebetulan, hujung minggu baru-baru ini, kami bawa anak-anak ke Tesco untuk beli sedikit buah-buahan untuk simpanan dalam fridge di rumah kami.Anak kedua sudah beberapa kali pujuk supaya buat kek oren.kek oren dan kek oren.Sampai berbulu telinga akak ni dengar dia mintak akak buat kek oren.haha.Hasilnya satu bungkus buah oren sunquick akak beli.Biar makan kek oren sampai lebam.kihkih.

Kek oren sunquick yang tak pernah jemu untuk kita merasainya.

Orait, kali ini akak cuba luangkan masa buat kek oren.Maklumlah akak ni mengajar sesi petang, sebelah pagi je sempat kalau nak buat kek mekek bagai nih.Haih.Harapnya kek oren yang akak buat kali ni, dapatlah rasa oren yang sedap macam mak Muar akak buat tu ha.hihi.Hopefully!

Resepi dan Cara Buat Kek Oren Sunquick Mudah
Gigihlah akak cari resepi dan google sini sana.Resepi yang akak dah buat, akak tak mahu ikut. kalau boleh nak jumpa resepi yang paling senang.Yeahh! akhirnya akak jumpa satu resepi dalam buku resepi akak, yang akak salin entah dari mana.Tajuk resepi tu memang buat akak happy dua ratus darjah ko.hahah.Kek Oren Blended tu!

resepi kek oren blended yang sedap dan gebus!

Sebab resepi kek oren sunquick yang akak kongsikan ni just guna blender je.Ko tak payah pening nak cuci mixer bagai beb.suka tak suka tak? Tambah lagi kalau ko memang takde mixer kat rumah, jangan putus asa, sesungguhnya rahmat Allah itu luas.haa kan dah bagi tazkirah.Kita buat dia dik oii:)

Resepi dan Cara Buat Kek Oren Sunquick
  1. 1 biji buah oren sunqist
  2. 1 cawan minyak
  3. 1 cawan gula halus
  4. 2 biji telur
  5. 2 cawan tepung gandum
  6. 1 sudu besar baking powder ( akk guna sudu kfc je)
  7. Secubit garam
  8. Esen vanila
makan kek oren sunquick time panas-panas memang sedap beb!

Cara Buat Kek Oren Sunquick Dengan Blender
  1. Potong buah oren kecil-kecil dan blend bersama-sama minyak, gula dan telur.Akak blend sampai berbuih.
  2. Ayak tepung dalam bekas lain bersama baking powder.
  3. Tuang bahan-bahan yang diblend tadi dalam bekas tepung yang sudah diayak.Akak tuang je semua dalam bekas tepung tu.
  4. Kacau perlahan adunan sampai sebati dan tepung tak bergentel.
  5. Masukkan esen vanila ( akk guna satu penutup botol esen vanila)
  6. Sapu atau lenser loyang dengan marjerin atau planta.
  7. Tuang adunan yang sudah sebati ke dalam loyang.
  8. Panaskan oven dalam 15 minit dengan suhu 180 darjah.
  9. Bila oven dah panas, masukkan loyang tadi dan tukar suhu kepada 170 darjah dan bakar kek oren selama 50 minit.Ikut oven masing-masing ya.
Step By Step Buat Kek Oren Sunquick

 Antara bahan utama buat kek oren sunquick

Buah oren sunqist ni kena potong kecil supaya senang ko nak blend nanti.Akak ikut resepi memang dengan kulit-kulit ko blend buah sunqist tu.Jangan risau tak pahit punya!

Nampak tu.Senang kann? Akak masukkan semua buah oren, telur, minyak dan gula dalam blender tu.ko blend sampai nampak ada berbuih tu, setel.

taraa.Dah siap blend.yay!!

tuang semua bahan yang ko blend tu dalam bekas tepung yang dah diayak dengan baking powder. Lepas tu kita kacau perlahan sampai tepung tu sebati jadi adunan yang perfect.cehwah!

Bila adunan dah sebati, dah ok, jangan lupa masukkan esen vanilla ya!

Masukkan adunan dalam loyang yang sudah dilenser dengan marjerin.Tujuannya supaya kek oren ko tak melekat bila dah siap bakar nanti.

Magic kann.Dah siap punn.haha.Dah kata tadi senang je kan buat kek oren ikut resepi ni.

Adoii la hai..nampak gebus dan macam sedap je kan kek oren akak ni.Insha Allah, setakat komen juri dalam rumah akak ni memang depa kata sodap!

Inilah rupa paras kek oren akak dari dekat.Rasa manisnya sedang elok, teksturnya juga gebu dan paling akak suka kek oren akak kali ni jadi cantik macam yang akak nak.Alhamdulillah.

Alhamdulillah. Harap perkongsian ini dapat gembirakan readers blog akak yang gigih mencari resepi buat kek oren sunquick dengan sukatan cawan.Akk dedikasikan post dan cara buat kek oren ini untuk yang baru nak belajar buat kek oren ya.Kalau ada yang dah taraf chef baking kat hotel lima bintang, tak payahlah ko pun nak ikut resepi ni.muehehe.

Doakan akak sekeluarga kaya, berjaya dan cemerlang dunia akhirat.aamiin.Sampai jumpa lagi..:)