Monday, June 24, 2019

Agar-Agar Lapis Milo Dan Susu Yang lembut dan Sedap Resepi Sukatan Cawan

Monday, June 24, 2019 0
As Salam,
Agar-Agar Lapis Milo Yang lembut dan Sedap Resepi Sukatan Cawan-Alhamdulillah.Syukur atas kesempatan masa yang Allah pinjamkan, dapatlah saya akhirnya gagahkan diri yang sedia gagah (haha) untuk update blog.Dah 18 Syawal wei.Kejap bona eh masa berlalu pergi.Banyak rumah tak habis beraya lagi nih.Puasa Ganti pun tak setel lagi.huhai.Camno.Berayo tak habis-habis.isk.

Agar-Agar Lapis Milo Dan Susu Yang lembut dan Sedap Resepi Sukatan Cawan

Hujung minggu ni terajin sikit.Kami buat makan-makan sikit kat rumah, sebab Encik Suami ajak kawan-kawan datang rumah, dan kami jemput jiran-jiran dan adik beradik yang berhampiran.Sebenarnya banyak juga menu yang kami sediakan.Buat masa ini saya update desert yang saya sediakan dulu ya.

sebenarnya segala mak nenek puding atau agar-agar adalah favourite saya,cuma anak-anak kurang gemar, saya cuma buat kalau ada tetamu datang ke rumah.Nasiblah kann.Jadi Chef ni, ko hanya masak apa yang orang lain suka makan je.kihkih.

Resepi Agar-Agar Lapis Milo Dan Susu Yang lembut dan Sedap Sukatan Cawan
Sumber resepi : iresepi.com
Berjaya dicuba : CikMatahariku
Bahan-Bahan:
1 bungkus atau 25 gram agar-agar kering
6 cawan atau 1200ml air
1 tin susu cair
1 1/4 cawan gula pasir ( atau 1 cawan jika anda suka kurang manis)
1/3 cawan serbuk milo
2 sudu besar serbuk koko
1/2 sudu teh garam halus
2 helai daun pandan

potongan agar-agar lapis milo yang saya dah pindahkan ke piring kecil.Sangat mudah membuatnya dan jimat juga.muehehe.

Kalau korang nak tahu rasanya macam mana, agar-agar ni lebih sedap daripada agar-agar milo biasa sebab resepi ini kita ada tambah serbuk koko dan guna susu cair, jadi rasanya tak muak dan tak terlalu manis:) Bolehlah cuba buat kalau time cuaca panas.Rasa sejuk je lalu ikut tekak ko.hehe.

Cara Menyediakan Agar-Agar Lapis Milo Dan Susu Yang lembut dan Sedap 
  1. Basuh agar-agar kering. Masukkan air dan rendam selama 5 minit. Panaskan api dan masak agar-agar sehingga cair dan tidak berketul.
  2. Masukkan gula dan daun pandan yg dicarik dan disimpul. Apabila gula sudah cair, masukkan susu cair dan kacau sebati.Bahagikan cecair agar-agar kepada nisbah 2 bahagian untuk perasa milo dan 1 bahagian perasa susu.
  3. Untuk perasa milo, masukkan serbuk milo dan serbuk koko. Kacau dengan whisk sehingga sebati. Tuang dalam bekas dan masukkan agar-agar milo di dalam peti ais sehingga permukaan membeku.
  4. Untuk bahagian susu, masukkan garam dan kacau sebati.
  5. Cakar bahagian permukaan agar-agar milo supaya lapisan atas melekat. Tuang bahagian susu di atas lapisan milo dan sejukkan kembali di dalam peti ais.
  6. Apabila beku dan sejuk sepenuhnya, potong dan hidangkan.
Selamat mencuba readers semua:)


Sunday, June 23, 2019

Blog Cik Matahariku Capai 2 Million Views Sebulan Puasa

Sunday, June 23, 2019 6
As Salam,
Pageviews Blog Capai 2 Million Views Sepanjang Ramadhan 1440H/ 2019-Ini Baru Raya!-Hi there!Alhamdulillah.Beraya betul Blog saya sepanjang Ramadhan-Syawal tahun ini.Kalau ikut sejarah blog, inilah views tertinggi  bulan Ramadhan yang dicapai sejak saya berblog pada tahun 2011.Hampir 8 tahun juga saya meminjam title Blogger Part Time.Segan jugak nak mengaku Blogger bila ada teman-teman satu sekolah yang kebetulan bertemu blog saya di maya dan ingin mengesahkan benarkah itu Blog saya?haha.Den pasrah je.


Printscreen 41 juta Pageviews, at the sama time views untuk bulan Mei-Jun capai 2.3 milion:)

Saya tak tahu Blogger lain, tapi kalau saya secara personal, kalau boleh taknak ada orang yang kenal kita dan tahu kita ada blog.Punyalah nak berahsia bagai kan.

Pageviews Blog Capai 2 Million Views Sepanjang Ramadhan 1440H/ 2019-Ini Baru Raya!
Sebenarnya nak cerita pasal ni.Blog saya capai 2 million ( atau dalam melayunya kita sebut juta).Nak jugak sebut million tu.haha.Bagi seorang Blogger yang hobinya menulis dan berkongsi cerita hidupnya, memang happy bila views blog kita meningkat dengan banyak.

Teringin jugak nak tahu, apalah yang readers atau pelawat ini cari di blog saya kan.Kalau berdasarkan post yang saya publish, kebanyakannya adalah artikel berkaitan resepi.Sebenarnya bukan blog saya sahaja yang rajin berkongsi resepi, malah banyak lagi blog dan website yang lebih popular turut berkongsi resepi yang sama.

Cuma sedikit bezanya, saya suka kongsi resepi yang memang saya dah berjaya cuba.Jadi, sebagai readers, saya buat andaian dengan kongsi resepi yang saya sendiri dah berjaya cuba, pembaca akan lebih yakin dan puas hati untuk mengikuti resepi yang dikongsikan.Apa pendapat anda?

Tips Meningkatkan Bilangan Traffic Blog Pada Bulan Ramadhan
Berdasarkan pengalaman saya, bulan puasa atau bulan Ramadhan merupakan tempoh atau fasa di mana blog kita akan mencapai peningkatan traffic yang lebih tinggi dan berbeza berbanding pada bulan lain, Jadi ini lah masanya kita buat strategi untuk pastikan blog kita update dan releven untuk dikunjungi ramai pembaca.

Tips ni saya ada kongsi sebelum ni, tapi kali ini saya kongsi lagi sekali sebab saya tahu saya ada new readers yang baru kenal blog saya :)-Kalau nak baca link yang asal, ada di sini : Blog Cik Matahariku Capai 40 juta views-


Mudahnya buat kek pisang yang moist dan gebus:) resepi kek pisang moist memang banyak yang kita boleh jumpa dalam internet, tapi sebagai Blogger, kita harus cari sebab unik dan  menarik supaya readers mahu mencuba dan percaya dengan resepi yang kita kongsikan dalam blog:)

Perhatikan tajuk yang saya pilih untuk resepi kek pisang moist di blog saya:)

Orait, Jom saya kongsikan berdasarkan pengalaman peribadi menulis di blog sendiri.
  1. Publish post yang ada content berkaitan bulan Ramadhan bukanlah pada bulan Ramadhan sahaja, adalah lebih baik kalau post berkaitan sudah anda publish sejak 3 bulan lepas atau setahun lepas.haha.Ini memang real.Google search akan ambil masa untuk jejak artikel yang ada dalam enjin carian dia.At least kalau kita nak artikel kita berada pada first page enjin carian, atau lebih mantap lagi  berada pada kedudukan top three rangking, ia bergantung juga pada bilangan views artikel tersebut. Kalau kebetulan artikel banyak dapat sharing, lagi mudah ia berada pada rangking first enjin carian.Aspek keoriginalan content juga diambil kira.Elakkan copy paste.
  2. Dalam kebanyakan post, publish entry dengan tulisan dan idea sendiri, ditambah juga dengan gambar-gambar yang saya edit dan ambil dengan kamera sendiri.Sebab tu saya cadangkan, kalau rasa nak ambik gambar dari image google pun, cubalah taip story sendiri.
  3. Bulan Ramadhan, kebanyakan readers memang akan cari resepi makanan.Believe me.Entah.Macamlah depa ni baru nak masak setahun sekali kan.ahaks. Tapi itulah realitinya.Nak tak nak, sejak bulan Zulhijjah lagi, korang dah kena rancang entri masakan atau resepi yang simple, tapi best dan confirm sedap tau.haha.Gambar pulak kena cantik tau.Jangan kelam, blur atau kecik sangat.
  4. Tulislah entry yang bersifat evergreen.Maksudnya, kalau korang cakap pasal topik tersebut atau kongsi info tentang topik itu, tak kira bulan Ramadhan atau Muharam sekalipun, readers akan sentiasa cari info tersebut.Jika di blog sendiri, saya pilih untuk kongsi resepi yang orang tak akan cari pada bulan Ramadhan sahaja, bulan lain pun orang nak tahu dan nak belajar cara buat atau masak resepi hidangan tersebut.( Sila rujuk pic yang saya kongsi di atas)
  5. Part last ni, mesti korang lemah sikit nak buat kot.Pastikan artikel atau post yang korang publish tu at least panjangnya sekitar 300 patah perkataan.Ko sanggup?kihkih.Korang nak tahu kenapa? Robot enjin carian Google suka kalau artikel ko tu panjang berjela.Sungguh.Walaupun kau cuma cerita cara nak buat sambal belacan.Trust me.
Thanks reading this entry:)

Tuesday, June 11, 2019

Salam Aidilfitri Daripada Cik Matahariku Sekeluarga :)

Tuesday, June 11, 2019 6
As Salam,
Haih.Seronoknya beraya.Tahu-tahu sudah 7 hari kita meraikan syawal yang penuh bahagia.Tengok jam pun dah dekat 10.00 malam.Inilah kesempatan yang ada untuk saya ucapkan Salam Aidilfitri kepada semua rakan-rakan yang mengenali atau rakan pembaca yang mengikuti perkembangan Blog Cik Matahariku di alam maya.

Antara potret family yang sedikit proper yang sempat kami ambil pada pagi raya pertama.
Tu pun si Rayyan yang kecik tak mahu pakai songkok. Masa ni dia dah mintak tukar baju melayu tu.huhu.sabar sahajalah nak oi.

Raya tahun ni, turn beraya di kampung saya.Bolehlah kerek sikit dengan Encik Suami gitu.haha.Kalau turn beraya di kampung suami, dia akan sakat saya dan konon-konon tak mahu bawa saya beraya di Kota Tinggi.Sabar sajalah!huh.

Masa ni tengah kemaruk bergambar sambil tunggu ahli keluarga lain bersiap untuk ke marhaban.

Tradisi beraya di Kota Tinggi, kampung saya tidaklah kampung sangat sebab mak abah saya peneroka Felda, jadi setiap kali selepas solat raya, ahli dalam blok di rumah mak saya akan buat marhaban dari rumah ke rumah.Tapi tidaklah macam dulu-dulu.Kali ni hanya buat marhaban ke tiga buah rumah sahaja.Tu pun den tak larat dah.

Yang seronoknya sebab setahun atau dua tahun sekali akan jumpa rakan-rakan sebaya satu felda.Masa inilah ambik masa untuk bertanya khabar dan bersembang.

Kami tak merancang pun nak pilih colour koko atau coklat untuk theme pakaian raya kami sekeluarga, tapi bila si Ayah dah berkenan dengan "harga baju melayu" dan colour tu, terpaksalah kami yang team pompuan cari baju kurung yang hampir sama colour.Tapi memang susah nak jumpa yang dapat colour sama.Sudahnya, saya cadangkan kami mix and match colour yang masuk dengan warna koko ni.Okey kot kuning jagung dengan warna koko ni kann.heheh.

Bersama mak tersayang:) masa ni geng lelaki belum balik solat raya.Kami geng pompuan posing dulu.

sayangg ayahh:)

One with my kids:) Kenapa entah masa ni mama tak pandang kamera eh? Ayah memang suka ambik gambar candid family.huhai.

Alhamdulillah, buat masa ini, ini sahajalah yang sempat saya kongsikan buat tatapan readers blog.Banyak kerja nak siapkan tapi mata dah mengantuk.huhu.Banyak juga koleksi gambar raya yang nak saya kongsikan kat sini, inshaAllah saya usahakan pada lain masa.

Akhir kata, saya ambil kesempatan ini untuk mohon maaf zahir dan batin kepada pembaca blog yang mengenali atau tidak mengenali saya, kot ada tulisan dan catatan saya dalam blog kecil ini yang menyinggung perasaan atau ada gambar-gambar yang saya kongsikan dalam blog tanpa izin tuan badan, atau apa-apa sahaja, untuk semuanya itu saya mohon kemaafan dari anda semua.

ucapan yang sebaiknya kita lafazkan apabila bertemu sahabat handai dan sanak saudara tatkala berhari raya.semoga dipermudahkan kita untuk mengamalkannya:)

Saya mendoakan kebaikan dan manfaat yang besar buat kalian pembaca setia blog ini dan semoga sudi juga mendoakan kesejahteraan saya sekeluarga agar diberi kekuatan Iman dan Taqwa dalam menunaikan perintahNya dan menjauhi semua laranganNya.aamin.

InshaAllah, bertemu lain di lain kesempatan:)
Salam AidilFitri
Minnal Aidil wal faizin




Friday, May 31, 2019

Tips Mudah Jana Pendapatan Pasif Income Sebagai Affiliate Klikjer

Friday, May 31, 2019 0
As Salam,
Bagaimana Menjana Pendapatan Pasif Income Sebagai Affiliate Klikjer-Alhamdulillah.Kita berada pada fasa akhir Ramadhan Al Mubarak.Syukur kerana Allah melimpahkan kepada kita segala kemudahan dalam beribadah, kecukupan rezeki dan segala petunjuk dan hidayahNya sehingga kita merasa tenang dalam Iman.Iman adalah sebesar-besar NikmatNya kepada kita sebagai hamba.

 Antara produk digital e book keluaran Klikjer-Bisnes Bakeri-khas untuk kalangan surirumah atau wanita bekerjaya yang mahu buat pendapatan sampingan hanya dari rumah.

 selain fizikal e-Book yang menarik, produk digital di Klikjer juga dijual pada harga yang sangat berpatutan dan jaminan wang juga dikembalikan.

Pada masa sama, kita juga harus merasai kesedihan dan kesayuan kerana Ramadhan bakal berlalu, adakah kita dapat meneruskan segala amalan, istiqamah dengan segala kebaikan dan adakah kita dapat bertemu lagi Ramadhan akan datang.Semuanya hanya Allah sahaja yang dapat menentukan.InshaAllah, banyakkan berdoa, supaya doa-doa kita diterima dan dimakbulkan Allah swt.aamin.

Bagaimana Menjana Pendapatan Pasif Income Sebagai Affiliate Klikjer
Kali ini, saya ingin kongsikan sedikit pengalaman yang saya perolehi sejak hampir 3 tahun menyertai Affiliate di Klikjer.Kalau ikutkan lebih lama dari itu, tapi saya hanya perolehi komisyen kali pertama sekitar tahun 2016.Punyalah lama.haha.Yup! sejak dapat komisyen barulah terbuka mata saya, bahawa mungkin ada rezeki saya yang Allah takdirkan bersama Klikjer.Ceh gitu:)

Syukur.Sejak mendapat komisyen kali pertama, saya terus fokus kepada merancang strategi dan meneliti bagaimana saya boleh pertingkatkan lagi sale atau komisyen bersama Klikjer.Part paling best dengan Klikjer ni ialah, kita dapat komisyen yang boleh tahan lumayan beb!

Dashboard Affiliate Klikjer dengan pay per sale ialah 50 percent :)

Kalau anda pernah buat atau menyertai program Affiliate, basicnya tetap sama.Kita hanya memasukkan link dalam artikel berkaitan yang kita post ( kalau rajin buat artikel ) kalau malas (sebab just nak buat part time dan as pasif income) korang boleh je pasang banner dalam blog.

But personally, saya sarankan tulislah artikel berkaitan, kemudian masukkan link dalam artikel itu sebagai salah satu strategi menjual kita:) Dan saya biasa buat benda ni.Pendapatan atau komisyen daripada Klikjer yang saya perolehi, kebanyakannya melalui post-post yang saya publish secara tidak langsung, dan saya selitkan link Affiliate saya dalam artikel tersebut.

Cumanya, mestilah ada teknik menjual atau ayat menjual yang secara tidak langsung, readers blog kita bakal menjadi customer kita:) Menarik bukan?Ianya sangat mudah.Mudah sebab, menulis adalah passion kita sebagai Blogger.Tak tahulah saya, kalau anda anggap diri sebagai Blogger tapi tak minat menulis.

Ini pula akaun Affiliate saya di Klikjer.Sebenarnya pendapatan yang saya terima jauh lebih rendah berbanding Affiliate dalam grup yang sama.Ini kerana pendapatan bertahun saya, adalah pendapatan sebulan beberapa orang Afiliate dalam klikjer yang pernah saya ketahui.

Sebab inilah saya mahu kongsikan dan ajak lebih ramai rakan Blogger untuk buat sama-sama apa yang saya dan mereka dah berjaya buat.Siapa nak bagi kita pendapatan pasif empat angka atau tiga angka setiap bulan kan?

Cara untuk mula sebagai Affiliate Klikjer juga sangat mudah dan percuma sahaja.Boleh Daftar di sini Daftar Affiliate Klikjer- Ini pula langkah step by step untuk bermula sebagai Affiliate Klikjer.Boleh ikut panduan yang diberi:)- Buat Duit Dengan Affiliate Klikjer

 e-Book Bisnes Tudung Tanpa Premis juga antara produk digital yang mencatat jualan tertinggi dalam Affiliate Klikjer.-Kita promosikan e-book ini dengan kreativiti, inshaAllah mudah mendapat jualan.


Dengan Affiliate, Tak payah tunggu Gaji lagi:)
Yup! ini realiti.Macam saya gaji sebagai penjawat awam biasanya hujung bulan.Jadi saya tiada masalah nak tunggu gaji bulan berikutnya sebab saya dah dapat komisyen sementara tunggu gaji.Best kan?heehe.

Tak payah risau sebab tak tahu nak mula macam mana? Selepas anda berjaya mendaftar sebagai Affiliate, anda dah boleh bermula promosi link Affiliate anda dengan memilih produk e-book yang anda lihat mempunyai potensi tinggi jika dipasang dalam blog atau dalam artikel anda.Dashboard Affiliate Klikjer juga sangat mesra pengguna.Kita akan mudah faham untuk memulakannya.

Affiliate- Cara Jana Pasif Income Yang Sangat Mudah
Yang ini saya setuju sangat.Bayangkan.Kita hanya publish satu atau dua entri berkaitan e-book yang ada dalam Klikjer, tapi kita boleh jana komisyen berpuluh kali atau mungkin berkali-kali daripada entri yang kita terbitkan itu.Saya menulis begini berdasarkan pengalaman peribadi sendiri.Hebat dan happy rasanya bila sedang kita rehat-rehat bersama keluarga atau time kita sedang bercuti di kampung, kita dapat notifikasi email dan beritahu kita dapat komisyen!

Niat saya kongsikan ini, supaya jika ada rakan blogger yang belum menyertai Affiliate, maka bermulalah sekarang.Jika tidak berminat dengan Klikjer, pilihlah banyak lagi tawaran menjadi Affiliate yang anda boleh Google di internet.Ia adalah peluang menjana pendapatan dengan hanya berblog.Diam tak diam, blog adalaha aset penting bagi blogger yang menyertai Affiliate.

Saya juga menyertai banyak Affiliate dan sudah menjana pendapatan empat angka bagi setiap Affiliate yang saya sertai.Bermulalah sekarang!


Thursday, May 30, 2019

Cara Mudah Buat Sambal Tempe, Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap

Thursday, May 30, 2019 3
As Salam,
Cara Mudah Buat Sambal Tempe, Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap-Salam Ramadhan ke-25 readers semua:)Syukur, Allah masih lagi kurniakan kesihatan tubuh badan untuk berpuasa dan memohon pengampunanNya .Ramadhan berbaki lebih kurang 5 atau 4 hari lagi.Saya dan anak-anak masih lagi di negeri Pasir Berdengung.haha.Encik Suami masih bekerja oii.Tapi saya pula tidaklah ralat sangat sebab mak ada di rumah saya sekarang.Mak akan balik bersama kami untuk beraya di Kampung kami di Kota Tinggi, InshaAllah.

sambal tempe dan kentang yang sedap
 Sambal Tempe, Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap

Sambal tempe dengan kentang dan ikan bilis ni saja saya buat untuk hidangan tambahan berbuka puasa petang nanti.Sebab ada banyak kentang dan tempe yang perlu diolah.Separuh kentang saya dah asingkan untuk buat inti karipap, dan tempe tu pula, saya dah jemu goreng.Jadi, saya buatlah sambal tempe kentang goreng.Sambal tempe ni rasanya pedas dan manis dan kalau suka yang rangup saya ada kongsikan tipsnya kat bawah.

Semua bahan digoreng terlebih dahulu.Memang senang dan sangat mudah nak menyediakan sambal tempe kentang dan bilis goreng ni.

Resepi Sambal Tempe Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap
Sumber Resepi : Tiffin Biru
Resepi Olahan : Cik Matahariku
Bahan-Bahan ( saiz hidangan untuk 5-7 dewasa)
3 biji Kentang saiz sederhana ( dihiris nipis)
3 keping tempe (dihiris nips)
1 cawan ikan bilis ( digoreng)
1/2 cawan kacang tanah (optional) 
1 labu bawang besar saiz sederhana (dihiris)
3 ulas bawang merah (ditumbuk)
2 ulas bawang putih ( ditumbuk)
1 gengam ikan bilis ( ditumbuk )
2 cawan cili kering blend
Garam dan gula secukup rasa
1 sudu teh pes asam jawa extra abadi
Minyak secukupnya.

Cara Menyediakan  Sambal Tempe Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap
  1. Goreng hingga garing kentang, tempe, ikan bilis dan kacang tanah.
  2. Panaskan minyak dan masukkan bawang besar, goreng sehingga naik bau.Kemudian masukkan bahan tumbuk tadi.Kacau hingga rata dan sebati.
  3. Masukkan cili kering blend.Kacau perlahan.Masukkan garam, gula dan perasakan.Masukkan juga pes asam jawa extra adabi.
  4. Masukkan 1/4 cawan air supaya sambal tidak hangit.Jangan lebih air pula nanti akan menyebabkan bahan yang digoreng jadi tidak rangup.Masak sambal biar lebih minyak sedikit barulah sedap:)
Sambal tempe dan kentang ini antara kegemaran saya time makan dengan Nasi lemak kalau breakfast di kantin sekolah.Tapi kadang-kadang kecewa jugak, sebab ada masa sambal ini rasa terlebih masin pulak.huhu.Nasiblah kann. 

Kalau ekau dapat sambal tempe ni makan dengan Nasi Panas dah cukup feel tau.haha.

Tips Sambal tempe rangup :
  1. Selepas terbit minyak dan sambal betul-betul kering, barulah tutup api.Biarkan sambal sejuk dahulu.Inilah part yang kita kena jaga kalau nak sambal tempe yang rangup.Kalau sambal masih panas dan kita masukkan bahan-bahan yang digoreng tadi, itu yang jadi ikan bilis dan kacang tanah jadi liat dan tak rangup.
  2. Masukkan bahan-bahan goreng tadi selepas 15 minit atau setengah jam sambal siap dimasak.InshaAllah, akan dapat sambal tempe yang kekal rangup.
 Sambal Tempe, Kentang Dan Ikan Bilis Goreng Yang Sedap-
Boleh juga dihidangkan sebagai side dish untuk dimakan bersama Nasi Himpit, Pulut atau lontong kering:)

Selamat mencuba semua :)



Wednesday, May 29, 2019

Cara Mudah Step By Step Buat Semperit klasik Gold (Panjang) Resepi Azlina Ina

Wednesday, May 29, 2019 1
As Salam,
Cara Mudah Step By Step Buat Semperit klasik Gold (Panjang) Resepi Azlina Ina-Kali ini sempena Hari Raya yang bakal menjelang dalam beberapa hari lagi, saya tahu ramai yang sedang mencari resepi cookies sebagai salah satu persiapan raya.Yup! kuih raya antara sebab hari raya kita nampak lebih happening kann.hehe.

Semperit klasik Gold (Panjang) Resepi Azlina Ina-kalau dapat yang hangit sikit pun sodap kan.kihkih.

Saya nak recommended kat korang salah satu koleksi resepi yang ada dalam simpanan saya, yang mungkin korang pun ada simpan jugak resepi ni.Resepi Semperit Klasik Gold (Panjang) air tangan Azlina Ina-

Bagi peminat semperit klasik, korang mesti tercari-cari resepi nak dapatkan semperit panjang yang rangup, melting dan bila kita bakar dia kat oven, baunya bukan main harum kan.haha.Jom, kita tengok macam mana nak buat semperit klasik yang panjang dengan rasa yang rangup, melting dan of course sedap beb!

Kalau nak upgrade jadi lebih lawa, korang boleh je tabur coklat rice atau buat doh dengan colour yang berbeza.Itu semua atas kreativiti korang ya.

Resepi Semperit Klasik Gold (Panjang)
Sumber resepi : Fb Azlina Ina
Bahan-Bahan
1 cawan butter ( tak payah cairkan)
1/2 cawan susu pekat ( kalau suka ) atau boleh ganti gula kastor (3/4 cawan)
2 sb susu tepung
1 cawan tepung gandum
1 cawan tepung jagung
2 cawan tepung kastard
sedikit pewarna kuning
sedikit esen vanila
sebiji telur (ambil kuningnya sahaja) 
Untuk Sapuan atas biskut semperit :
Kuning telur dicampur dengan sedikit pewarna kuning.

Step By Step Cara Menyediakan Semperit Klasik Gold Panjang Azlina Ina

 Mula-mula sekali campurkan butter, susu pekat sedikit pewarna kuning dan esen vanila ke dalam bekas.Kacau perlahan dengan sudip atau senduk kayu sahaja.

 kacau sampai tekstur dia jadi macam ni.Nampak butter tu dah jadi lebih ringan kann.

 Kemudian, masukkan tepung gandum dan tepung jagung.Gaul dan uli hingga sebati.Akhir sekali barulah masukkan tepung kastard sedikit demi sedikit.Uli sampai dah lembut dan selesa kat tangan.

rupa doh semperit klasik gold yang bakal korang buat sekejap lagi.Belum jadi semperit pun dah nampak kegebusannya kann.haha.

Terap guna acuan semperit yang korang ada.Kalau ikut acuan asal yang Azlina Ina guna, dia guna acuan tart nenas.Ikut suka koranglah ya.Asal bahagia. Kalau nak cantik potongannya, korang boleh guna pisau.Nak bagi sama panjang, itu skill masing-masing.

 Ini pula semperit klasik gold panjang yang dah siap disapu kuning telur. Gunakan berus yang biasa korang guna buat sapu kuning telur atas tart nenas tu.Boleh juga korang pinjam berus lukisan anak-anak yang tak pakai tu.

Rupa dan tekstur Semperit Klasik Gold yang dah siap dibakar. Sebelum nak bakar, panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 180 darjah dalam masa 5 minit.Gunakan api atas bawah.Kemudian selepas 5 minit, tukar suhu kepada 160 darjah dan bakar dalam amsa 15 minit.Bila warna semperit dah bertukar kuning keperangan atau gold, bolehlah korang angkat keluar dari oven.

Orait, seronok rasanya bila dapat buat semperit klasik Gold panjang macam ni.Mahunya mak-mak sembunyikan cookies ni kalau dah siap sebab anak-anak memang suka semperit yang macam ni.haha.

Kalau korang suka biskut semperit Dahlia, saya juga ada kongsikan resepi Azlina Ina ini di sini : Resepi Biskut Semperit Dahlia Sukatan Cawan-

Semperit Dahlia Azlina Ina

Selamat mencuba semua :)
Semoga Allah permudahkan niat dan usaha kita untuk meraikan tetamu yang datang berkunjung ke rumah dengan biskut raya yang enak dan rangup serta melting macam Semperit Klasik Gold ni.hehe.aamiin.


Tuesday, May 28, 2019

Puding Roti Sedap Dengan Topping Choclate Chip Dan Sos Kastard Yang Berkrim

Tuesday, May 28, 2019 0
As Salam,
Puding Roti Sos Kastard Dengan Topping Choclate Chip-Sempat juga saya siapkan puding roti sos kastard untuk Iftar pada hari ke-22 Ramadhan kelmarin.Yelah, buatnya pun senang dan ringkas sahaja.Jadi, bila berbuka tu, saya tinggal hidang untuk keluarga.Anak-anak pompuan semua suka puding roti sos kastard ni, tapi geng lelaki kureng sikit.haha.

Puding Roti Sos Kastard Dengan Topping Choclate Chip:) Rasa puding yang lembut, berkrim dan manis secukup rasa:)

Bab Topping puding roti ni dengan choclate chip ni idea anak-anak  pompuan saya.Depa tak gemar sangat makan kismis dan suggest supaya saya ganti dengan choclate chip.Mama layan je anak-anak oi.Nasib baik benda mudah dan tak mahal sangat kan.

Sebenarnya banyak sangat resepi puding roti kastard ni kalau korang cari kat internet.Macam-macam style pun hado.Itu baru bab roti.Belum ko tengok cara buat sos kastard dia.Saya pula, of course saya ambik yang mana akan buat puding roti saya jadi lebih sedap dan of course senang je nak membuatnya.hihi.

 Puding roti sementara tunggu menyerap bahan seperti fresh milk,butter dan lain-lain

Puding roti choclate chip selepas dibakar.Makan begitu sahaja sudah sedap oii.

Resepi Puding Roti Sedap Dengan Sos Kastard Yang Berkrim
Sumber Resepi :Iluminasi.com
Resepi Olahan : Cik Matahariku
Bahan-bahan untuk puding roti ( dibakar)
12 keping roti putih gardenia
3 biji telur
2 1/2 cawan fresh milk
4 sudu besar gula
1 sudu teh esen vanilla
2 sudu besar mentega/ butter yang dicairkan
satu bekas kecil choc chip

Cara menyediakan puding roti ( dibakar)
  1. Sapu loyang dengan mentega. 
  2. Sapu mentega pada depan dan belakang roti ( kalau suka).Potong roti kepada 4 bahagian. Jika mahu carik-carikkan pun boleh. Susun roti ke dalam loyang rapat-rapat.
  3. Cairkan butter, kemudian barulah masukkan fresh milk, telur, gula dan esen vanilla ke dalam satu bekas. Kacau-kacau adunan sehingga sebati. Boleh guna sudu, senduk atau whisk. Ada sesetengah resepi dimasak atas api perlahan, tapi saya kacau dalam jug sahaja.
  4. Curahkan adunan ke atas roti yang telah disusun di dalam loyang tadi. Tekan-tekan roti supaya sebati dengan adunan tadi. Biarkan seketika supaya roti menyerap adunan tadi.
  5. Taburkan coklat chip di atas roti.
  6. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 darjah dalam 30-35 minit atau sehingga warna roti kuning keperangan.Saya lebih suka bakar dari kukus puding roti ni sebab rasanya lebih sedap bila kita siram sos kastard nanti.
Sos kastard yang berkrim dan memang mantap bila dapat makan dengan puding roti


Bahan-bahan untuk sos kastard:
1 tin susu cair
1/2 cawan air 
3 sudu besar gula
Secubit garam
2-3 sudu besar tepung kastard
1 sudu teh esen vanila

Cara menyediakan sos kastard:
  1. Masukkan susu cair, air, gula, garam, tepung kastard dan esen vanila ke dalam periuk. Sos kastard ini akan berwarna kuning krim kerana campuran tepung kastard yang menyebabkan warna sos menjadi kuning krim.
  2. Kacau perlahan-lahan sehingga pekat dan mendidih dengan menggunakan api perlahan.
  3. Tutup api. Sejukkan.
orait, dah boleh makan dessert ni sejuk-sejuk! selamat mencuba semua:)


Cara menghidang Puding Roti Sos Kastard
  1. Potong puding roti (bentuk potongan ikut citarasa).
  2. Tuang sos kastard ke atas puding roti.
  3. Boleh dihidangkan panas atau sejuk.

Selamat mencuba:)

Cara Mudah Buat Cornflakes Madu Berkacang Yang Rangup Dengan Sukatan Cawan

Tuesday, May 28, 2019 1
As Salam,
Cara Paling Mudah Buat Cornflakes Madu Berkacang Kegemaran Anak-Anak-Maklum saja.Anak saya berderet 3 pompuan dalam usia sedang meningkat remaja iaitu 15, 13 dan 10 tahun.Raya tahun ini depa dah pakat ajak mama buat cookies.Saya pula layankan saja sebab kebetulan memang dah mood cuti dan nak raya kan.Senarai cookies yang depa nak buat pun, yang simple-simple dan sesuai untuk beginner macam anak-anak dan maknya sekali.ahaks.

cornflakes madu yang sedap
Cara Paling Mudah Buat Cornflakes Madu Berkacang Dengan Sukatan Cawan 

Nampak sangat mak yang sorang ni memang banyak trick kalau bab buat cookies.haha.Bukan apa, karang kalau buat cookies yang renyah dan macam-macam, sudahnya maklah yang terkontang-kanting siapkan.Budak-budak mudah bosan buat sesuatu kalau ambik masa lama.Depa just nak fun dan happy je.Kannn?

Orait, kali ini mak budak sorang ni nak kongsikan Cara paling mudah nak buat cornflakes bermadu dengan kacang goreng.Pheww.Memang mantap rasanya dan confirm bapak budak-budak ni pun suka.

Cornflakes madu berkacang sedia untuk dibakar

Resepi Cornflakes Madu Berkacang
Resepi Asal: HaSue@sue-hasue.blogspot.com
Resepi Olahan : Cik Matahariku

Bahan-bahan (sila guna cawan yang sama saiz bagi setiap bahan)
1 cawan kacang tanah-goreng dengan minyak dan toskan.(goreng sekejap saja,,dalam 2 minit dan blend kasar) Nak guna kacang tanah yang dah siap goreng atau blend pun boleh anggaran 350g)
1 pack Cornflakes 500g
1/2 tin susu pekat ( kalau suka, tak letak takpe)
5 sudu besar gula
5 sudu besar madu
1 cawan mentega/buttercup
1 sudu teh esen vanila
Papercups secukupnya

Cornflakes madu berkacang selepas digaul hingga sebati dengan butter, madu, susu pekat.Cornflakes kekal rangup, secukup rasa manis dan melekat antara satu sama lain dengan baik:)

Cara-cara Menyediakan Resepi Cornflakes Madu Berkacang
  1. Cairkan mentega dahulu dan diikuti susu pekat, madu dan gula dengan api yang kecil. Kacau hingga mentega cair. Sejukkan sebentar.
  2. Cornflakes dihancurkan sedikit ( taknak hancurkan pun boleh )dan dimasukkan dalam kuali yang berisi mentega dan madu cair tadi. Kacau sebati sehingga cornflakes diseliputi madu dan mentega sepenuhnya.
  3. Masukkan kacang tanah dan gaul sebati lagi.
  4. Isikan ke dalam papercups dan bakar selama 5-7 minit pada suhu 180c. Sejukkan sepenuhnya sebelum dimasukkan ke dalam bekas kedap udara dan hasilnya cukup sedap dan rangup.
Tips Cornflakes Madu berkacang kekal Rangup
  1. Semasa kita masukkan bahan campuran untuk digaul dengan cornflakes, pastikan cairkan butter dulu, diikuti susu pekat ( jika anda suka), madu dan akhir sekali barulah masukkan gula pasir.
  2. Pastikan campuran butter dan lain-lain tadi telah berbuih barulah ditutup api.
  3. Sejukkan dahulu bahan campuran madu tadi, barulah digaul dengan cornflakes

Haih.Bertuahnya saya ada 3 anak dara yang rajin menolong time buat cornflakes madu berkacang ni.hehe.Saya cuma tunjukkan sedikit, selebihnya depa dok siapkan cookies ni.Alhamdulillah. 

Cornflakes Madu Berkacang Yang Rangup Dengan Sukatan Cawan done:)-Memang sedap bila kita gigit cornflakes akan tergigit sekali kacang tanah tadi.Perfect match:)

Selamat Mencuba Semua:)

Sunday, May 26, 2019

Hari ke-21 Ramadhan, Blog Cik Matahariku Capai 40 Juta Pageviews

Sunday, May 26, 2019 12
As Salam,
Hari ke-21 Ramadhan, Blog Cik Matahariku Capai 40 Juta Pageviews-AlHamdulillah.Entah kerana keberkatan Ramadhan atau entah penangan apa, Pageviews Blog saya naik dengan sangat mendadak sempena bulan Ramadhan kali ini.yay!!Dulu-dulu kalau nak kongsi gud news dapat pageviews dengan jutaan, paling kurang 3 bulan, kali ini selepas dua minggu saya kongsikan berita pageviews blog saya capai 39 juta PV, hari ini ia sudah menjangkau 40 juta pageviews.

Hari ke-21 Ramadhan, Blog Cik Matahariku Capai 40 Juta Pageviews

Syukur atas kesudian para pelawat dan pembaca maya yang sudi meluangkan masa singgah di blog kecil yang tidak sepertinya ini.uhuk.uhuk.

Pageviews harian blog mencapai sehingga 90k sehari-
Agak-agak apa yang readers cari di blog saya ya?

Saya tidaklah mengharapkan terlalu banyak dengan peningkatan pageviews ini, melainkan content blog dan post yang saya publish, memang itulah yang diharapkan dan diperlukan oleh readers blog saya.Kita sendiri pun, bukan tidak pernah sampai ke satu website atau blog, tapi tidak dapat seperti yang kita harapkan.Tajuk entry indah khabar dari rupa.


Tips Traffic Blog Naik Berganda Pada Bulan Ramadhan
Part inilah yang paling best.Mesti korang pun nak tahu sangat.Apa tips dan trick untuk kita gandakan sales trafic blog  menjelang bulan Ramadhan kann.Nak-nak kalau anda kalangan Blogger yang pasang iklan Adsense dalam blog macam saya.Agak-agak dengan pageviews sehari menjangkau 90k, berapa pendapatan Adsense di blog saya kan.muehehe.

 Antara post resepi yang evergreen :) sepanjang masa akan ada sahaja readers mencari cara buat bergedil kentang homemade sebab harganya yang semakin mahal di pasaran.heh.

 Salah satu kuih kegemaran ramai rakyat Malaysia, tak kira bangsa dan agama.Kuih karipap selalu jadi isu time bulan Ramadhan kerana ramai yang terbeli karipap angin di bazaar, jadi kalau nak puas hati makan karipap, baik kita buat sendiri kann.

 Ramai yang pakar buat agar-agar santan yang sedap dan menarik, tapi saya ambil pendekatan, untuk kongsi buat agar-agar supaya terbentuk agar-agar dengan dua lapisan.

Ini pula apam gula hangus-antara jenis kuih paling simple, tak banyak bahan tapi sedap bukan main.haha.

Orait, Jom saya kongsikan berdasarkan pengalaman peribadi menulis di blog sendiri.
  1. Publish post yang ada content berkaitan bulan Ramadhan bukanlah pada bulan Ramadhan sahaja, adalah lebih baik kalau post berkaitan sudah anda publish sejak 3 bulan lepas atau setahun lepas.haha.Ini memang real.Google search akan ambil masa untuk jejak artikel yang ada dalam enjin carian dia.At least kalau kita nak artikel kita berada pada first page enjin carian, atau lebih mantap lagi  berada pada kedudukan top three rangking, ia bergantung juga pada bilangan views artikel tersebut. Kalau kebetulan artikel banyak dapat sharing, lagi mudah ia berada pada rangking first enjin carian.Aspek keoriginalan content juga diambil kira.Elakkan copy paste.
  2. Dalam kebanyakan post, saya publish entry dengan tulisan dan idea sendiri, ditambah juga dengan gambar-gambar yang saya edit dan ambil dengan kamera sendiri.Sebab tu saya cadangkan, kalau rasa nak ambik gambar dari image google pun, cubalah taip story sendiri.
  3. Bulan Ramadhan, kebanyakan readers memang akan cari resepi makanan.Believe me.Entah.Macamlah depa ni baru nak masak setahun sekali kan.ahaks. Tapi itulah realitinya.Nak tak nak, sejak bulan Zulhijjah lagi, korang dah kena rancang entri masakan atau resepi yang simple, tapi best dan confirm sedap tau.haha.Gambar pulak kena cantik tau.Jangan kelam, blur atau kecik sangat.
  4. Tulislah entry yang bersifat evergreen.Maksudnya, kalau korang cakap pasal topik tersebut atau kongsi info tentang topik itu, tak kira bulan Ramadhan atau Muharam sekalipun, readers akan sentiasa cari info tersebut.Jika di blog sendiri, saya pilih untuk kongsi resepi yang orang tak akan cari pada bulan Ramadhan sahaja, bulan lain pun orang nak tahu dan nak belajar cara buat atau masak resepi hidangan tersebut.( Sila rujuk pic yang saya kongsi di atas)
  5. Part last ni, mesti korang lemah sikit nak buat kot.Pastikan artikel atau post yang korang publish tu at least panjangnya sekitar 300 patah perkataan.Ko sanggup?kihkih.Korang nak tahu kenapa? Robot enjin carian Google suka kalau artikel ko tu panjang berjela.Sungguh.Walaupun kau cuma cerita cara nak buat sambal belacan.Trust me.

Mengapa Entry atau Post Kita Sangat Penting di Ranking Dalam Page Google Search ?
Ia tak lain tak bukan sebab dari situlah readers baru jumpa blog atau website korang.Sebab tu, kalau betul tujuan korang berblog sebab nak bantu orang lain atau sebab nak kongsi info, korang kena make sure faktor-faktor ini diambil kira:).Bagi saya pula, alang-alang menulis, nak bagi readers dapat manfaat perkara yang kita share dalam blog, kita dapat buat amal jariah, pada masa sama juga dapat jana pasif income dari blog.kannnnn?

Maaf sungguh-sungguh.Saya memang tiada followers yang setia atau saya rapat betul atau yang saya kenal dalam dunia blogging ini.Kalau ada kalangan rakan Blogger yang rajin komen di entri yang saya post, saya paling ingat dia ni-Warisan Petani-Itupun bukan semua entri saya dia akan komen. Saya nak tengok dia komen atau tidak post saya yang ini.haha.

Jadi, saya ingin berterima kasih kepada anda semua yang pernah singgah di blog kecil ini, terima kasih atas segala kebaikan dan kesudian kalian bertandang ke Blog Cik Matahariku:)

Semoga Allah membalasi semua kebaikan itu dengan ganjaran yang lebih baik.aamin.

Apapun yang kita buat, kembali kepada kehendak agama.Allah suruh kita, bila buat sesuatu pekerjaan, buatlah dengan sungguh-sungguh dan sehabis baik.Saya pun sedang berusaha dan belajar ke arah itu.Semoga usaha-usaha kita meraih redhoNya dipermudahkan.aamin.

Selamat Mencari Malam Lailatul Qadr:)

Loading...