Monday, April 24, 2017

Langkah Demi Langkah Buat Kek Coklat Kukus Moist Dengan Topping

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Langkah Demi Langkah Buat Kek Coklat Kukus Moist Dengan Topping-Haih, lama betul akak tak buat kek coklat kukus faveret anak-anak akak ni.Time akak buat ni pun, start dari pukul 9.30 malam, time askar-askar melayu diraja sudah tidur.Kalau tidak, mahunya akak dapat buat kek sambil tangkap pic segala bagai.haha.

Tapi kali ini akak buat kek coklat sebab ada small gathering dengan kakak dan adik akak di Sepang.Bolehlah buat makan-makan time jumpa nanti.Pada masa sama, kami ajak mak yang dok kat Johor turun sekali.Yeahh! Cuti hujung minggu yang agak panjang dan dapat jumpa family sekali.best kann?

kek coklat sedap dan moist
Kek coklat kukus moist dengan topping simple by Cik Matahariku

kek coklat kukus dengan topping
Kek Coklat Kukus Moist Dengan Topping by Cik Matahariku

Alhamdulillah, syukur.Sejak post akak mengenai Tips buat kek coklat kukus sukatan cawan meletup dan menjadi entri yang paling mahal, iaitu antara entri dalam blog akak yang mencapai pageviews satu juta lebih.erkk..bajet chef buat kek pulak den ni ha.Inilah kali pertama akak berkesempatan berkongsi step by step cara buat kek coklat kek moist ini dengan readers blog akak.

Seperti biasa, korang kena faham satu perkara.Tips dan cara masak yang akak kongsi dalam blog ini bukanlah yang terbaik dan betul sepenuhnya untuk dicontohi, tapi ia hanyalah perkongsian akak sebagai panduan kepada beginners dalam bidang baking kek, akak buat style akak yang tak berapa pandai buat kek tapi nak belajar buat kek yang sedap gitu.ceh!

Resepi Kek Coklat Kukus Moist
Oleh : Cik Matahariku
Bahan-Bahan Kek Coklat Kukus (Menggunakan sukatan cawan )
  • 1 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan susu cair
  • 1 cawan minyak masak/ marjerin dicairkan
  • 1/2 cawan susu pekat manis
  • 1 1/4 cawan tepung gandum/ tepung kek
  • 1 sudu baking powder
  • 1 sudu soda bikarbonat
  • 4 biji telur
  • 1 sudu esen vanilla
Cara-cara Menyediakan Kek Coklat Kukus Moist Sukatan Cawan

  1. Campurkan gula, susu cair, susu pekat manis, marjerin ke dalam periuk atau kuali.Masak atas api hingga larut. Pastikan api dalam keadaan perlahan supaya ia larut dengan sekata.
  2. Dalam bekas lain, ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.
  3. Pukul telur hingga kembang. Akak blend je sampai berbuih.
  4. Masukkan campuran pertama tadi kedalam adunan telur.
  5. Kemudian masukkan sedikit demi sedikit campuran tepung gandum, serbuk koko,baking powder dan soda bikarbonat.Kacau hingga sebati dan tidak berketul-ketul.
  6. Panaskan pengukus dan pastikan air sudah mendidih baru dimasukkan loyang yang mengandungi adunan kek coklat.
  7. Sapukan marjerin pada loyang.Jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air wap tidak terkena pada kek.Akak balut tutup pengukus dengan kain dan tidak guna aluminium foil.
  8. Kukus kek coklat selama 1 jam.

Resipi chocolate ganache ( topping kek coklat moist)
  • 1/2 tin susu pekat manis
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • satu sudu makan butter
  • 1/2 cawan susu cair 
  • kacau semua bahan secara double boil atau atas api kecil hingga pekat berkilat.( akak buat atas api kecil)
Langkah Demi Langkah Buat Kek Coklat Kukus Moist Dengan Topping
Keterangan Gambar :
Gambar 1 : Ini antara bahan-bahan asas nak buat kek coklat kukus.Dalam pic ni tepung gandum,dan serbuk koko akak dah ayak siap-siap dalam bekas, jadi depa tak dapat join dalam photoshoot yang ini.muehehe.
Gambar 2 :Nasib baik sempat snap pic serbuk koko!ko jangan pulak nak tambah sukatan serbuk koko ya, karang pahit pulak kek coklat ko.Akak memang tak bertanggungjawab kalau jadi macam tu.
Gambar 3 : Memandangkan setakat nak putar telur bagi naik buih atau kembang, akak guna je blender kat dapur akak n blend je telur 4 biji tu sampai berbuih.setel!
cara mudah buat kek coklat kukus moist
Orait, yang ini akak dah ayak tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan soda bikarbonat.Untuk sukatan baking powder dan soda bikarbonat, akak guna je sudu makan coleslow yang kat kfc tu.Tak payah pening ko nak sukat macam mana.
kek coklat yang moist dan sedap
Gambar sebelah kanan tu yang warna kuning ialah campuran susu pekat, susu cair, gula dan minyak masak yang akak masak atas api kecil.Masa ni akak dah tutup api dan bahan-bahan tu pun dah larut.Gambar sebelah kiri pulak, yang atas tu telur yang akak dah blend sampai berbuih, kemudian yang bawah warna putih dalam kuali tu selepas akak tuang telur yang dah blend tu.kita kacau perlahan, Biarkan sekejap.

kek coklat kukus sukatan cawan
pic ni akak dah masukkan bahan-bahan yang di masak atas api kecil tadi, dengan telur yang akak dah blend.Kita masukkan dalam bekas tepung gandum dan serbuk koko yang kita dah ayak dengan baking soda dan soda bikarbonat.Boleh je ko curah semua dalam bowl mixer dan putar perlahan.Tapi, yang akak ni kacau dengan spatula dan pemukul telur je.kihkih.Dah akak kata tadi akak buat tengah malam buta time anak-anak tido, karang bunyi mixer tu, bangun pulak askar diraja yang dua ketul tu.haih.
resepi kek coklat untuk jualanMemang kena gigih kacau adunan kek coklat ni sebab akak kacau dengan by hand je.Tapi benda kita buat dia, tu yang sampai akak guna pemukul telur supaya tepung tak bergentel.Alhamdulillah.Benda boleh setel, kita setelkan cara kita.heheh.

resepi kek coklat kukus paling sedap
adunan kek coklat akak dah selamat mendarat dalam loyang dan sedia untuk dikukus.Masa ni akak dah panaskan pengukus.Ingat ya, masukkan loyang dan adunan bila air dalam pengukus betul-betul sudah mendidih.

jangan lupa tutup loyang dengan aluminium foil supaya air tak jatuh atas kek.Macam akak, akak suka guna kain bersih dan tutup atas penutup pengukus akak.Ikutlah yang mana yang korang happy:)
kukus kek coklat ini dalam 1 jam atau benar-benar masak.Biasanya satu jam tu dah sedang elok masak kek kita ni.Kalau ko cucuk dengan lidi pun, berkilat je lidi tu nanti.Insha Allah.

Cara Buat Topping coklat Untuk Kek Coklat Kukus
Orait, sementara kita kukus kek coklat ni, ada baiknya kita siapkan pulak topping kek coklat ni.Akak buat kek coklat ni pun last minute plan.Jadi bila nak buat topping coklat, baru teringat, akak takde stock coklat keping nak buat topping dia.

Jadi, akak pasrah je dan guna resepi yang boleh guna serbuk koko.Yelah, apa ada hal, kita buat dia kan.heheh.

Ni bahan buat topping yang akak guna iaitu 1/2 tin susu pekat manis,1/2 cawan serbuk koko,satu sudu makan butter, 1/2 cawan susu cair.Akak masak dalam kuali je, atas api kecil hingga jadi pekat berkilat.Boleh juga guna kaedah double boil.
Topping akak yang dah siap dan warnanya sangatlah hitam berkilat beb!

kek coklat kukus dan cair dalam mulut
yeahh.kek coklat akak dah siap kukus! Nampak tu walau akak tak guna mixer bagai, kek coklat akak tetap normal kejadiannya beb.hoho.

Masa ni akak dah curah topping coklat tadi atas kek akak.
Selamba je akak tuang terus dalam loyang tu.Dah malam beb, akak simpan terus dlm fridge.Esok pagi-pagi baru kita potong ya.Dah mengantuk sangat masa ni.

gambar kek coklat yang moist
Alhamdulillah, dah bolehlah kita ngap kek coklat kukus moist ni:) Memang moist kek coklat dengan resepi ni.Walaupun buat topping tak semengah mana, tapi rasanya, ko memang tak boleh lupa.Cair dalam mulut beb! manisnya pun sedang elok je.Haih.Nampak sangat masuk bakul angkat sendiri nih.haha.

Selamat Mencuba Kek Coklat Kukus Moist
Syukur!semoga entri masak-masak akak kali ini dapat bantu selesaikan masalah readers blog akak yang tercari-cari step by step buat kek coklat kukus moist ni.Mana-mana benda dalam hidup ini, kalau pertama kali kita membuatnya memang perlu panduan dan bimbingan.Akak dulu pun sama.
Langkah Demi Langkah buat Kek Coklat Kukus Moist Dengan Sukatan Cawan

Mana nak datang confidence buat kek, padahal seumur hidup tak pernah buat kek.Alih-alih bila kahwin, anak ko dah pandai request mintak ko buatkan kek coklat mama, takkan ko nak buat tak tahu je kan.Lagipun, kalau ko nak belajar, takde benda dalam dunia yang tak boleh untuk orang yang mahu!yeahh.kemain..kihkih.

Kepada readers yang dah cuba resepi ni, kongsilah komen sikit.Cer bagitahu, jadi tak kek korang and sedap ke tak rasanya.heheh.Jangan lupa share resepi ni kat kengkawan lain semoga berpanjangan manfaatnya kepada semua:)

Orait! Thanks for reading this entry.Doakan saya sekeluarga baik-baik sahaja ya!



Wednesday, April 19, 2017

Cara Buat Kue Teow Goreng Simple Yang Sedap

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Buat Kue Teow Goreng Simple Yang Sedap-Akak saja bikin tajuk entri masak-masak hari ini yang gempak dan meletop supaya akak-akak dan abang-abang kat luar tu yang baca post akak ni rasa bersalah je kalau depa jual atau masak kue teow goreng yang tak sedap dan mantap!kehkeh.

gambar kue teow goreng sedap
Kue Teow Goreng Yang Simple Dan Sedap

Jadi, tagline masak-masak akak hari ni ialah biar kita masak benda yang simple-simple tapi sedapnya ngalahkan ko masak yang beriya tapi rasanya hampeh.huhu.Orait, acara masak-masak kat kitchen akak hari ini special sikit dari biasa sebab akak jemput khas Ketua Chef kat rumah akak ni untuk masakkan sendiri Kue Teow Goreng Simple Yang Sedap khas untuk readers blog akak yang ohsem ni.pheww.

Resepi Kue Teow Goreng Simple Yang Sedap
Oleh : Encik Suamiku

Bahan-bahan :
  • Satu bungkus kue teow ( 500g)- Akak beli kue teow yang jenis halus sikit.Boleh tengok gambar.
  • Satu biji bawang sederhana besar.-dihiris
  • Tiga biji bawang merah-ditumbuk/dikisar
  • Tiga ulas bawang putih-ditumbuk/dikisar
  • Setengah gengam ikan bilis-ditumbuk/dikisar
  • Satu packet fish ball-dihiris nipis
  • Dua batang fish cake-dihiris nipis
  • Sayur sawi dan taugeh ( ikut sayur kesukaan korang, biasa orang buat letak daun kucai)
  • Telur dua biji
  • Cili kering blend dalam 3 sudu makan
  • Sos tiram 3 sudu makan
  • Kicap lemak manis juga 3 sudu makan
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak untuk menumis


resepi kue teow goreng basah
Orait, ni antara bahan-bahan yang mesti ada kalau nak buat kue teow goreng yang sedap ikut cara akak n ketua chef akak lah ya:)

akak close up sikit rupa paras kue teow yang selalu kami guna untuk buat kue teow goreng yang sedap dan meletup rasanya!heheh.over pulaks!

kita goreng dulu segala mak nenek fish ball, fish cake dan dalam pic ni akak ada campur juga isi ayam sikit.

masukkan pula bawang merah, bawang putih dan ikan bilis yang dah diblend atau tumbuk, masukkan juga hirisan bawang besar tadi.

Bila bawang dah naik bau, masukkan cili kering blend

masukkan juga sos tiram dan kicap lemak manis anggaran setiap sos tiga sudu makan.
kacau perlahan.

kemudian boleh masukkan garam dan gula secukup rasa.Biarkan hingga naik minyak supaya cili kering yang diblend tadi betul-betul masak.

bila ko tengok bahan-bahan campuran sos dan cili tadi dah naik minyak, bolehlah masukkan pulak fish ball and the geng.yeahh.

taraa.masa untuk kita masukkan kue teow pulak.gaul bagi rata ya adik-adik semua.

lepas tu, kita pecahkan dua biji telur dalam kuali tu.Masa ni ko dah telan liur akak rasa.walaupun takde udang bagai atau kerang, kue teow ni memang bajet habis! bajet sedap itu sudah semestinya ya!

last sekali, bolehlah ko masukkan sayur apa yang ko suka.Bagi akak, taugeh tu memang wajib ada.sayur sawi tu buat ganti kucai.Nak bagi kue teow kita taklah nampak satu kaler je beb!

Nah, satu kuali Abang Haji ko masak!Tapi ni sekejap je.karang dah hidang kat meja makan, semua pakat menambah.Sekali dengan mama depa yang kononnya nak diet, tapi tak kurus-kurus..hahaha.

resepi kue teow goreng yang ringkas dan sedap
Sekali tengok, mesti korang nak order kann.muehehhe.Yay! dah siap kue teow goreng simple kita tapi yang pasti sodapnya walawehh..:)

kue teow goreng sedap area KL
Jemput makan semua!
Kue teow goreng simple dan sedap by Encik Suamiku:)

Amacam? Tak payah risau kalau ko masak dan hasilnya tak seperti yang akak war-warkan, sebab sampai sekarang pun akak tak confident nak masak sendiri kue teow ni  kat rumah, biasanya akak tolong siapkan segala mak nenek bahan untuk masak, lepas tu Encik Suami akaklah yang gigih masak kue teow ni.haha.

Memperkenalkan Ketua Chef Rumah akak, sekali Si Tukang Masak Kue Teow Goreng Simple yang Sedap, with proudly Encik Suamiku:)

Air tangan seseorang tu memang lain-lain kan.Akak sedaya upaya kongsikan resepi Encik Suamiku ni sebab nak korang dapat cuba sendiri kat rumah cara yang mudah, bahan yang simple untuk masak kue teow goreng yang sedap.Insha Allah, kalau ekau cuba ikut resepi ni, pasti hasilnya mantap! cubalah ya!

Terima kasih baca post masak-masak akak.Kalau boleh tolong orang lain dapat masak kue teow yang sedap hasilnya macam ni, please share kat facebook , insta, google+ korang ya:)

Wassalam.



Saturday, April 15, 2017

Blog Cik Matahariku Capai 16 Juta Pageviews

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Blog Cik Matahariku Capai 16 Juta Pageviews-Yay! Akak rasa happy sangat.Walaupun akak bukan blogger sepenuh masa, tapi dalam banyak masa blog akak sudah mempunyai readers yang tersendiri dan semoga apa yang pembaca dapat dari blog Akak ni memberikan kalian nilai hidup yang lebih baik lagi, Insha Allah.

Ini header lama blog akak. Bila tukar template, tak match pulak dengan header ni.
Syukur sudah capai 16 juta pageviews beb!

Tak ingat bila pageviews ni capai 16 juta pv, tapi akak baru perasan dalam beberapa hari ini dan sekarang baru sempat buat post sebagai kenang-kenangan.Ceh gitu!Orait, sempena dengan pencapaian blog Akak 16 juta pageviews ni, akak nak kongsikan tips kepada sesiapa yang baru sahaja buat blog dan tak sabar-sabar nak dapat pageviews yang best macam akak ni kan.hehhe.

Alhamdulillah.Terima kasih readers semua:)

Tips Mudah Dapat Pageviews Tinggi
1.Fokus dan Pilih Topik Post Yang Betul
Sebab apa kata mudah? Sebab benda ni kita selalu buat cuma kita tak fokus.Perkara pertama yang kita kena fikir sebelum buat post ialah kita nak bagi apa kat pembaca blog kita? Nak bagi panduan, tips atau cara-cara selesaikan sesuatu masalah? Bila kita ada objektif buat sesuatu post, maka kita akan berusaha beri nilai terhadap entri yang kita tulis.

Kalau akak, akak suka post tentang cara masak-masak atau info, jadi akk cuba buat post akak tu memang menunjukkan cara memasak resepi yang dikongsi dengan betul.Pembaca dapat maklumat dan bertambah ilmu dalam cara memasak resepi yang kita kongsikan.

2.Pilih Tajuk Post Yang Mudah dan Tepat
Tak payah pilih tajuk yang engkau sendiri pun malas nak taip time "menggoogle" kat internet kan.hehe.Bila nak letak tajuk kat post yang ko dah karang sebaik yang mungkin tu, letak tajuk yang simple-simple sudah.Contohnya macam akak biasa buat : Cara masak ikan tilapia lemak cili padi.


pastikan juga rajin buat caption kat gambar yang kita letak ya.Jangan ko biar pembaca tertanya-tanya gambar ni pasai apa? Ini ikan tilapia masak lomak cili padi okey!

Akk letakkan diri akak ni sebagai pembaca yang nak cari maklumat kat Google.Sah-sah akak akan taip macam tajuk yang akak bagi tadi.Tak kuasa pastinya kita nak taip panjang lebar kan.Paling mudah pun ko taip ikan tilapia masak lemak.

Jadi bila post kita pun tajuknya sama dengan apa yang readers cari, robot yang kerja dengan Google tu pun akan bawak pembaca tu pegi ke blog kita.Tambah-tambah kalau post yang ko tulis tu mantap dengan skill seonya.wahh!

3.Gambar yang Cantik dan Sesuai
Letak gambar yang sesuai dalam post yang kita buat.Pembaca tak suka kalau baca entri yang panjang berjela, lepas tu gambarnya seketul je kat bawah sekali.phew.Akak rasa nak tido dulu baru sambung baca kalau jumpa entri macam tu.haha.

kalau boleh time pembaca tengok gambar yang kita kongsi, dia juga sudah terbayang akan enaknya rasa bangkit cheese ni walaupun dia cuma tengok gambar tu.

4. Share post Anda
Kalau blog anda belum ada readers yang setia, share post terbaharu atau lama anda dalam mana-mana laman sosial yang berkaitan dengan post.Bawak kawan-kawan dalam facebook, instagram atau mana-mana followers anda supaya datang dan baca entri yang anda dah tulis tu.

5.Kuasai ilmu penulisan dengan SEO
Akak dulu mula-mula berblog, memang tak tahu apa lah SEO ni.Masa tu baca blog-blog otai, ramai yang bagi tips dan panduan tulis blog dengan ciri-ciri seo.Sekarang barulah faham dan cuba buat dalam blog sendiri.Paling senang nak belajar dan ikut, baca di blog Tuan Hasrul Hassan.Dia ni memang pakar seo Malaysia yang terkenal dan banyak kali menang pertandingan SEO.

Ringkasnya, dengan penulisan blog yang ada ciri-ciri SEO, artikel yang kita tulis mudah mengungguli halaman pertama Google Search, paling lumayan pula bila artikel kita berada dalam rangking yang pertama.Cubalah ya!

Alhamdulillah.Teruskan usaha kalian supaya dapat mantapkan lagi blog.Niatkan buat blog ni juga sebagai amal jariah kita berkongsi ilmu walau sepatah dan sedikit kepada rakan-rakan lain.Insha Allah pahalanya berterusan walaupun kita sudah tiada lagi dalam dunia ni.

Terima kasih banyak-banyak kepada anda semua yang sudi singgah baca post akak yang tak semengah mana tu, cuba resepi yang akak kongsi dan juga bagi respon kat ruangan komen walaupun akak balas lambat.huhu.

Thanks for reading this entry!


Thursday, April 13, 2017

Resepi Dan Cara Paling Mudah Buat Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Paling Mudah Buat Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap-Kali ini gigih akak siapkan entri cara buat kek pisang yang moist dan sedap setelah sekian lama akk dok perhati je geng-geng masak kat facebook dan instagram tayang kek pisang depa yang sangat meletup! phew.Itu belum lagi yang buat jualan kek pisang.Hari-hari akak dok tengok gambar je.Tak boleh jadi ni.Mesti nak cuba buat juga dan dapat makan kek pisang air tangan sendiri.yay! 

Kek Pisang Kukus Moist, Gebus dan Sedap by Cik Matahariku-ehem!

Sebenarnya, ada cerita dengan pisang ni.Anak kelima akak, suka betul dengan segala mak nenek pisang.Setiap hari balik sekolah, masuk je pintu kereta ayahnya, dia akan mintak roti jagung atau pisang.Setiap hari, okey!pheww.Kakak dan abangnya mestilah fed up kan.muehee.Si bapak pulak, tak kanlah nak beli pisang dua tiga biji je, paling tidak pun mesti kena beli satu sisir kan.

Sudahnya, gigihlah si Mama yang tak pernah buat sendiri kek pisang ni, cari resepi nak buat kek pisang.Kek pisang je pun.haha.Selalu pisang yang tak habis, akak buat cekodok pisang je.Tapi kali ini akak cuba nak buat kek pisang sendiri.yeah.

Cara Paling Mudah Buat Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap
Macam biasa, akak try kongsi cara buat kek pisang dengan step by step.Akak buat post masak-masak dalam blog ni bukan sebab akak dah terror dan nak menunjuk-nunjuk, akak sangat memahami kat mak-mak yang takde pengalaman buat kek pisang macam akak ni.nervous kot.Entah jadi ke idok kek pisang aku ni nanti.kehkeh.

Orait, ni bahan-bahan yang akak guna nak buat kek pisang ni. Akak guna pisang berangan 4 biji, telur gred c tiga biji, tepung dua cawan, minyak masak satu cawan, gula pasir satu cawan, baking powder dan Soda bikarbonat satu sudu teh.Botol kecik tu esen vanilla.Akak kalau buat kek yang ada telur, memang suka letak esen vanilla ni. Blender seketul tu akak guna buat blend.Malas guna mixer sebab ikut resepi kata blend pon boleh.heheh.

Resepi Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap
Sumber resepi : klik SINI
Bahan-bahan kering
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh soda bikarbonat
  • ( Ayak semua bahan di atas dan satukan )
Bahan untuk diblend
  • 4 biji pisang berangan (kalau tak de, gantikan dengan pisang emas dalam 7-8 biji)
  • 1 cawan minyak (akak guna minyak masak)
  • 1 cawan gula (akak guna gula pasir,nak lagi sedap separuh gula putih, separuh gula perang)
  • 3 biji telur
  • ( blend semua bahan di atas)

Cara penyediannya
1.Bahan tepung disatukan lalu diayak dan dimasukkan dalam bekas besar. 
2.Kemudian tuang bahan yang dah diblender ke dalam bekas tepung tadi.
3.Kaup balik tepung dan bahan blender hingga sebati.
4.Alaskan loyang dengan kertas minyak.Tuangkan adunan dan bakar pada suhu 170c selama 1jam atau sehingga kek masak. Kalau kukus, dalam 45 minit
5.Cucuk tengah kek dengan lidi (kalau lidi bersih tanda kek dah masak) .
6.Dah sejuk sedia dihidangkan.

Cara penyediaan Kek Pisang Kukus Moist Yang Sedap

mula-mula ekau blend pisang, gula pasir, minyak masak, telur.Akak sumbat je semua sekali dalam blend tu.Dah akak kata resepi ni memang paling senang beb! Akak memang suka bab ikut resepi yang senang-senang ni. Pisang tu jangan pulak ko masukkan sebiji sejebon dalam blend tu, karang tak mau pusing pulak blender ko tu.Ekau potong bulat-bulat macam akak buat tu.Nampak sopan sikit kan.muehehe.

yang ni akak dah siap ayak tepung gandum dengan baking powder dan soda bikarbonat.
Lepas ekau dah blend pisang and the geng tadi, ko tuang je semua tu dalam bekas tepung yang kau dah ayak tadi.mulanya dia memang berketul-ketul.Tapi jangan panic.Ekau kacau je dengan spatula sampai adunan tu dah tak berketul-ketul okay!Buang sikit lomak kat lengau ekau tu.muehehe.

Ni ha hasilnya selepas akak mengacau-ngacau adunan kita dengan spatula tadi.Kann.sonang je.Tak payah ko nangis sebab Abg Haji ko tak belikan mixer kat rumah, kita buat dia dik.Dalam pada tu, ekau jangan lupa pulak didihkan air kukusan ko.Dah kata nak buat kek pisang kukus!

Orait, akak tengah didihkan air dalam pengukus. Bila air tu dah mendidih, barulah nanti ekau masukkan loyang yang ko letakkan adunan kek tadi.Apa ke halnya akak pakaikan penutup pengukus tu dengan kain kak?macam pakai tudung pulak pengukus akak ni.Hey dei! akak buat macam tu supaya air kukusan tu tak jatuh kat atas kek pisang kita nanti.Karang ko tuduh akak  bagi resepi tak betul kalau kek ko mendap lah apalah..huh!

Sebelum tuang adunan kek pisang tadi dalam loyang, ko boleh alas dengan kertas minyak supaya kek ko tak melekat kat loyang dan senanglah nanti nak keluarkan dari loyang. Akak malas nak letak kertas minyak bagai, akak tenyeh je loyang tu dengan marjerin yang ada kat rumah.setel.Tunggu sekejap ya.Kejap lagi kita masukkan  loyang dalam pengukus tu.

sementara tunggu air pengukus ko mendidih, kita hias sikit kek pisang kita dengan potongan pisang berangan yang cute ni ya.haha.Barulah nampak semengah sikit kek pisang kukus akak nanti.Mak mertua den tengok pun, sejuk mata memandang.kihkih.

orait, ni rupa paras kek pisang akak yang baru je akak angkat selepas dikukus selama 45 minit.puas hati tak dengan resepi yang akak kongsi ni? terbaik beb! kan naik kembang cantik kan kek pisang ni.Ko jangan dok gelakkan akak pakaikan tudung kat pengukus akak eh.Ni resepi fakta bukan auta okey!

Nah, close up sikit.First time akak buat kek pisang kukus ni tau! macam tak caya pulak den ado bakat terpondam buek kek pisang kukus.Alhamdulillah.Syukur akak tak membazir.Kalau tak jadi tadi, segan beb!Mana akak nak letak kek pisang akak kann.huhu.

yang ni akak dah keluarkan dari loyang.Nampak kegebusannya kann.terima kasih banyak-banyaklah kat orang yang kongsi resepi ni.semoga Allah berikan dia kebaikan yang lebih banyak sebab bagi kita resepi yang boleh diikut.aamin.

Nak bagi puas hati kat korang, akak siap potong bagai kek pisang ni tau.Nak korang tahu yang resepi ni memang bagi kita kek pisang yang moist, sedap dan rasa macam kek pisang versi bakar yang kita jumpa kat kedai tu.Entah-entah depa yang jual tu pun guna resepi ni.mana tau kann,hihi.

Cuma bagi akak yang tak berapa kuat manis, kalau akak nak buat lagi lain kali, akak akan kurangkan sukatan gula kepada separuh cawan je.Macam manis sangat pulak kat lidah akak kek pisang ni.Yelah, kita baru cuba  buat, mana kita tahu kan.

syukur.semuanya dipermudahkan semasa akak buat kek pisang kukus moist ini.Selamat mencuba readers semua:)Kalau korang buat jadi, kongsi kat ruangan komen kat bawah okey!

Thanks reading this entry!Semoga dapat beri manfaat yang banyak kepada sesiapa yang baru nak belajar buat kek pisang kukus-Doakan akak sekeluarga diberi kesihatan yang sempurna dan dapat menunaikan ibadah dengan lebih baik.aamin:)

Tuesday, April 11, 2017

Tips dan Resepi Ikan Tilapia Masak Lemak Cili Padi

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Mudah Masak Ikan Tilapia Masak Lemak Cili Padi-Lama Akak tak kongsi entri masak-masak dalam blog ni.Kali ini baru sempat taip post masak-masak.Tak ingat masak ikan talapia ni bila, kalau tak silap dah tiga minggu lepas.Akak bajet busy sangatlah ni konon-kononnya.Padahal hari-hari bukak je dashboard Blogger ni.Mood menaip macam ke laut gitu.kihkih.

Inilah rupa resepi ikan talapia masak lemak cili padi by Cik Matahariku-ceh gitu.:)

Kali ni akak masak ikan talapia hitam. Ada lagi satu jenis ikan talapia merah dan biru.Ikan talapia ni ekau boleh masak macam-macam style.Ikut selera family korang.Boleh masak tiga rasa, masak stim dengan halia, masak kicap, ekau nak grill pon boleh.Kita buat dia kann.hehe.

Image result for wikipedia ikan talapia
Ni rupa ikan talapia hitam yang akak nak masak

Image result for wikipedia ikan talapia
yang ni pulak ikan talapia merah

Kalau ikut bahasa Melayu standard, depa panggil ni Ikan Tilapia.Tapi mak akak dari kecik dah ajar sebut talapia je,tak reti pulak akak nak sebut ikan tilapia.Apa-apa hal pun, resepi dan cara masak ikan talapia yang akak kongsikan samalah jugak dengan ikan tilapia tu.

Cara Mudah Masak Ikan Tilapia Masak Lemak Cili Padi

Nampak tak rupa paras 3 ketul ikan talapia yang akak nak masak lomak cili padi jap lagi.
Ikan ni Encik Suami Akak beli kat pasar Borong Selayang. Time pi pasar ni akak ikut sekali tapi dok perati je Encik Suami deal dengan peniaga kat pasar tu.Yang pastinya, balik rumah, akak tinggal cuci bersih je ikan ni dengan air asam jawa.yeahh. 

Kalau style akak masak ikan talapia lomak cili padi ni, bahan-bahannya macam kat atas tu.Mesti ada bawang merah, bawang putih, halia, serai, cili padi, santan kotak ( biasa guna santan kara ni ).Satu lagi kunyit hidup.Tapi akak biasa guna je serbuk kunyit.hehhe.

Cakap pasal masak lomak cili padi, lain orang lain cara masaknya.Akak suka goreng sekejap ikan talapia ni, then baru tumis bahan-bahan macam bawang dan segala mak nenek tu.Sebab akak tengok ada sesetengah orang tu, dia terus masukkan ikan dalam masak lomak cili padi depa tu.So, hari ini kita masak style Chef Cik Matahariku ya.kehkeh.

Macam biasa, akak akan tumbuk je segala mak nenek bawang merah, bawang putih, halia dan cili padi tu.Kecuali serai tu nanti ekau titik kan je dengan anak lesung tu.muehe.Tips mak mertua akak ajar, kalau nak masak sedap untuk family, ko tumbuk je bahan-bahan tu.Bila blend, pati bawang tu dah tak original beb.hihi.

Kan tadi akak bagitahu, akak suka goreng sekejap ikan talapia ni.Akak gaul ikan tu dengan serbuk kunyit sikit, garam dan  tepung gandum tu sebab tak nak bagi ikan tu melekat kat kuali.Karang tak cantik pulak kejadian ikan talapia lomak cili padi kita.

Orait, ni versi yang dah siap tumbuk segala mak nenek bawang dan cili padi tadi dan jugak ikan talapia yang dah siap goreng,Nampak tak tu, ikan goreng talapia akak yang sado tu.phew!!

 letak minyak anggaran setengah senduk je, dan tumis bahan-bahan yang kita dah tumbuk tadi.Masukkan jugak serai yang dah kita titik.kacau bagi rata.

sambil kacau tu, boleh masukkan dalam setengah cawan air supaya bahan tumisan itu tak garing atau hangus.Karang rosak program kita nak pikat mak mertua.mueheh.

 kalau bahan tumisan tadi dah naik bau, bolehlah kita masukkan santan dan kacau perlahan.Masa ni kita dah boleh perasakan masak lomak cili padi ni dengan garam dan gula secukup rasa.

 Lepas masukkan santan, dan ekau dah nampak kuah lomak tu macam nak mendidih
bolehlah kau masukkan ikan talapia yang sado tadi dalam kuali.kacau dengan perlahan, api pun tak payah nak besar sangat macam nak bakor rumah dibuatnya.kihkih.

 Akhir sekali, bila kuah lomak tu dah mendidih dengan jayanya, bolehlah tutup api.Masak lomak ni kena bagi santan jangan pecah, karang tak cantik dan kurang umphh lomak cili padi ko.

resepi ikan talapia sedap
Orait, dah siap ikan talapia masak lomak cili padi kita..:)

gambar masak lemak cili padi
 akk bagi close up sikit ikan talapia masak lomak cili padi, masak lomak ni ikut kita juga.
kalau macam akak ni, ada anak-anak kecik, akk letak cili yang sekadarnya, tak pedas sangat.Karang beratur anak beranak kat pintu toilet umah ko.

ikan talapia masak lemak cili padi yang sedap
Ikan Talapia Masak Lemak Cili Padi cooking with luv by Cik Matahariku.ecehceh:)

Alhamdulillah, kepada readers blog akak yang suka makan lomak cili padi, tak kisahlah ko masak ikan apa, cara masak ni boleh je ko buat.Mudah dan sonang je kann.Kalau nak tahu sodap ke idak, ikan talapia masak lomak cili padi ni feveret anak-anak kat rumah akak.Bapak depa tak feveret ke menu ni? Abang haji ko jangan tanya, dia feveret semua makanan yang sedap-sedap..hahha.

Orait, thanks reading this entry! Insha Allah, kita jumpa lagi dengan post masak-masak akak ya.hehe.