Saturday, October 19, 2019

Blog Cik Matahariku Capai 44 Juta Pageviews : Make Things Happened :)-

Saturday, October 19, 2019 6
As Salam,
Blog Cik Matahariku Capai 44 Juta Pageviews : Make Things Happened :)-yay! kesibukan sepanjang Ogos dan September rupanya tidak berakhir di situ.Jadual Oktober saya juga sudah penuh dengan pelbagai rancangan. Opss..jangan salah faham, saya masih kerja jadi cikgu tapi bagi kebanyakan cikgu di sekolah, hampir hujung tahun, semakin banyak sebenarnya tugas yang menanti untuk disiapkan.Bertabahlah ya!

Blog Cik Matahariku Capai 44 juta pageviews pada awal Oktober lalu.Alhmdulillah, semoga Allah permudahkan langkah seterusnya dalam memajukan blog.aamin

Tahu-tahu, kesibukan dua bulan lalu, sampai saya terlepas peluang nak kongsi printscreen pageviews blog ini dah capai ke-44 juta views.Alhamdulillah.Allah jua sebaik-baik pemberi.Dalam semua orang kiri kanan kita sibuk dengan media sosial, perasaan gembira terselit juga sebab blog ini turut menjadi antara "media sosial" pilihan readers yang masih bertahan sejak 8 tahun lalu.

Blog ini adalah "dunia lain" bagi Cikgu Matematik seperti saya.Saya ada mendapat wassap daripada seorang ibu kepada murid saya di sekolah, beliau tak sangka blog yang dikunjungi untuk mendapat resepi adalah kepunyaan salah seorang guru di sekolah anaknya.hihi.Cikgu ada Blog rupanya..segan pun hado.Tapi tulah hakikatnya.Bila ada orang kenal kita, maknanya dunia ini tidaklah sebesar mana kann.


Blog Cik Matahariku Capai 44 Juta Pageviews : Make Things Happened :)-
Sebenarnya banyak benda happy berlaku sejak awal Oktober ini.Harapnya ia berterusan dalam hidup saya.Cumanya, saya mohon semoga kalau saya happy dan bahagia, semua orang yang saya sayang juga rasa begitu:)


Saya fikir tagline " Make things happened " ibarat visi hidup saya dalam tempoh 5-10 tahun ini.Yup, semua orang punya impian.Mungkin ada impian bagi orang lain, tapi ia sudah jadi realiti bagi saya.Mungkin.Mungkin ada doa dan harapan bagi orang lain, tapi ia sudah termakbul bagi saya.Allah jua sebaik-baik perancang. Saya melihat semua pemberianNya bukanlah sesuatu yang sia-sia dan tidak ada makna dalam hidup saya.Oh ya! saya baru sahaja sebulan meraikan ulang tahun kelahiran yang ke-24 tahun.haha.Muda lagi bukan.#takpayahpercayasangatt.


Saya fikir sudah cukup masa, saya hanya mengikut dan menerima dalam hidup saya.Mesti ada sebab kenapa Allah masih izin saya hidup hingga saya mencatat post ini.Saya ingin pula memberi dalam hidup saya.Bukan lagi jadi manusia yang mengharap orang lain buat untuk kita, melainkan kita pula beri peluang dan ruang kepada orang untuk berjaya atau lebih berjaya dari kita:)

Fokus saya ialah untuk keluarga saya.Untuk anak-anak di rumah dan anak-anak di sekolah.Saya masih ingat waktu usia saya sekitar 9 tahun, ada seorang guru yang menjadi asbab saya jatuh cinta kepada dunia penulisan.Menjadi yakin bila menulis.Menjadi gembira dan rasa berguna dengan hasil tulisan saya.Dia ialah Guru Bahasa Melayu saya, yang kami panggil Cikgu Nora.Guru yang baik dan sopan tutur katanya.


Selepas karangan pendek saya tentang seorang putera raja yang menyelamatkan seorang puteri raja mendapat pujian, ditambah dengan tulisan tangan yang cantik, kemas dan bersih ( menurut guru BM sayalah ketika itu, macam syok sendiri pulak bila menaip begini.haha).Saya tidak lagi ragu-ragu dengan karangan saya di sekolah.

Saya ingin jadi seperti cikgu BM saya itu.Yang tidak pernah pandang rendah pada anak-anak muridnya, yang selalu yakin bahawa kami punya potensi besar untuk digilap.Saya ingin jadi "asbab" kepada "perkara baik" yang berlaku dalam hidup anak-anak kecil saya di rumah dan sekolah.Aaamin.

Blog Ibarat " Perkara Baik Yang Saya Miliki Dalam Hidup "-
Berblog sejak 8 tahun lalu, dengan pageviews 44 juta dan pendapatan Adsense yang lumayan ( eh, karang orang LHDN kejar saya.opss)-Blog ini ibarat antara perkara baik yang berlaku dalam hidup saya. Terima kasih ya Allah yang melorongkan saya ke dunia ini.Dunia seorang penulis "part time" tapi saya mohon semoga jika ada manfaat yang pembaca dapat dari blog ini sifatnya tidaklah sementara sahaja.

Moga-moga ia akan menjadi amal jariah saya buat bekalan di alam sana.aamiin. Jika ada yang mahu tahu, tidakkah rugi bila menulis, pengikut tidak ramai, saya pula bukanlah aktif sangat dalam mengupdate blog ini, maka saya senang sahaja menjawab begini : Seorang penulis sejati tidak menulis mengikut kehendak orang lain, ia menulis mengikut kehendak sendiri dan hati sendiri.

Orait, InshaAllah.Jika berkelapangan, saya kongsikan lagi perkara menarik dan tak menarik yang berlaku dalam blog ini.Doakan semoga impian saya tercapai dengan mudah, diberikan kesihatan yang sempurna dan selalu positif dalam menerima apa sahaja ketentuan hidup.Aaamin.

Sampai jumpa lagi :)

Saturday, October 12, 2019

Pengalaman Menyertai Pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT Peringkat JPN Negeri Sembilan.

Saturday, October 12, 2019 2
As Salam,
Pengalaman Menyertai Pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT Peringkat JPN Negeri Sembilan.-Apabila saya catatkan entri terbaru blog kali ini sebagai pengalaman, maka saya ingin kongsikan disebalik tabir apa yang saya dan team SPBT sekolah lalui dan tempuhi sebagai persediaan menyertai pertandingan ini. 

Inilah barisan anak-anak pengawas SPBT yang menjadi presenter untuk Pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT bersama Guru Pembimbing dan GPK HEM sekolah kami.

Dalam Blog lagi satu: Blog Rasmi Bilik SPBT SK KBSR- saya dah kongsikan aktiviti sepanjang pertandingan.Jadi, kat personal blog ni, saya just want to share pengalaman saya bersama rakan guru dan anak murid menyertai pertandingan ini.

 Semasa sesi latihan pembentangan di Bilik VLE Frog sekolah.Budak-budak ni memang dah arif dengan peel cikgu dia yang sorang ni, selagi ko tak capai KPI yang dikehendaki, kita practise sampai lebam.haha.Tapi lepas tu cikgu belanjalah milo ais ikat tepi sorang satu.heh.

 Salah seorang anak pengawas SPBT saya, yang saya lihat punya potensi hebat dalam bidang pantun, nyanyian, dan juga persembahan.Sebenarnya saya suka murid yang nampak low profile tapi bila kita latih untuk gilap potensi diri depa, dia tak malu untuk expose dirinya yang sebenar.We call it at school as kemenjadian murid gitu.hiks.

 Bagi saya dalam Unit SPBT, yang penting keyakinan diri.Bila kita confident, InshaAllah, semuanya jadi mudah dan boleh diatasi.Dan satu lagi, bila sesi soal jawab anak-anak pengawas ini bersama juri, saya learn that, sebagai guru yang punya anak-anak "pemimpin kecil" untuk diasuh, asuh dan bimbinglah mereka untuk pandai menyesuaikan diri dan berani dalam pelbagai situasi.Saya kagum sendiri apabila mereka dapat menjawab dengan spontan soalan juri tanpa teragak-agak sehingga buat juri tersenyum sesama sendiri.hihi.

Rupanya bila kita beri kepercayaan kepada murid menguruskan sesuatu, kita sebenarnya beri mereka keyakinan dan peluang untuk berdikari.Gambar ini pula semasa murid pengawas SPBT saya sedang memberi penerangan tentang aktiviti yang mereka jalankan dalam Kelab SPBT.

Oh ya, jika anda kalangan guru SPBT yang ingin menyertai pertandingan ini pada masa akan datang, pertandingan ini sebenarnya melibatkan pembentangan pengisian aktiviti kelab SPBT tahun sebelum atau tahun semasa.Jadi, jika berminat menyertai pertandingan ini, berikut beberapa tips yang saya boleh kongsikan :
  1. Pastikan dokumentasi aktiviti tu dah sedia awal, gambar aktiviti murid dan sebagainya.Tahun depan, rancang aktiviti kelab yang lebih wow ( ini yang saya nampak why sek saya hanya mampu meraih tempat ketiga ) sebab sekolah lain aktiviti mereka lebih baik, bermanfaat dan memberi impak besar kepada murid.)
  2. Rancang juga bentuk pameran yang mahu dikongsikan.Sediakan bahan dan peralatan berkaitan aktiviti kelab.Misalnya kita buat aktiviti kraftangan dari kitar semula buku teks, jadi hasil kraftangan tu mestilah turut dipamerkan, ia akan jadi eviden atau bukti aktiviti kelab yang kita jalankan.
  3. Libatkan murid sepenuhnya dalam apa jua aktiviti kelab.Ini kerana semasa sesi pembentangan dan soal jawab juri di booth, juri akan bertanya kepada murid aktiviti pelupusan, kempen sayangi buku teks yang kita buat berkesan atau tidak dan lain-lain.
  4. Penting juga untuk memilih calon pengawas SPBT tahun berikutnya dengan lebih teliti.Apabila kita ada pertandingan seperti ini, sebaiknya kita ambil pengawas SPBT atau ahli kelab SPBT yang sebenar.Semasa sekolah saya menyertai pertandingan ini, saya tahu ada sekolah lain yang menampilkan dan menghantar wakil murid mereka yang bukan kalangan pengawas SPBT, tapi mereka pilih pengawas biru yang mungkin lebih trampil.Bagi saya secara peribadi, ia tidak adil bagi pengawas SPBT yang sedia ada.Jadi, solusinya, pilih calon pengawas SPBT yang berketrampilan dan boleh dibimbing untuk mewakili kelab ke pertandingan.
  5. Fikirkan untuk buat inovasi dalam aktiviti kelab. Inovasi juga menyumbang markah penuh dalam pertandingan ini.Tambah lagi kalau inovasi itu sangat relevan dan berkaitan dengan pengurusan buku teks.
  6. Usahakan untuk cari dana atau tabung untuk kelab SPBT.Bila terlibat dalam pertandingan dan pameran, kita akan perlukan banyak kos.Sekolah atau unit hem pasti tak banyak peruntukan untuk tanggung program ini, jadi buat inisiatif sendiri untuk cari dana bagi jalankan program kelab.
  7. Wujudkan juga program komuniti, kerjasama dan kolaborasi dengan unit lain disekolah seperti PSS surau sekolah dan agensi luar untuk tambah nilai kelab spbt sekolah kita.
  8. Pastikan juga fail kelab dan fail SPBT diurus dengan baik, supaya jika ada pemantauan berkaitan pertandingan, kita sudah bersedia awal.
Sebenarnya selain slaid pembentangan dan dokumentasi, kita juga perlu sediakan video dengan durasi 5 minit yang menujukkan aktiviti kelab sepanjang tahun.

Ini pula Video Amalan Kelab Terbaik sekolah kami yang menang tempat ketiga dalam pertandingan ini di peringkat JPN Negeri Sembilan.

Saya pula, kalau teman-teman di sekolah yang pernah bekerjasama dengan saya dalam satu team, mungkin mereka perasan yang cara kerja saya ialah saya akan plan dan draft dahulu apa yang patut kami buat untuk pertandingan atau program yang saya ketuai atau sebagai penyelaras.Saya punyai instinct dan pengalaman peribadi, kebanyakan hal atau perkara yang saya listed atau yang saya tulis, saya akan dapat melaksanakannya seperti yang saya gambarkan atau imaginekan, InshaAllah, semuanya dengan pertolongan ALLAH juga.Alhamdulillah:)

 Bagi saya, dalam pertandingan ini, apa yang saya fikir patut kami buat dan sediakan, saya akan listedkan, then bawa dalam perbincangan dengan team.Selepas itu, saya akan dapat banyak input dan idea lebih baik.

Agihan tugas juga sangat penting sebab kita tak mampu buat semua benda sorang-sorang.Sebaiknya agih tugas ikut kemampuan dan kemahiran rakan kita dalam team.Jika kita lead tugasan itu, kalau boleh, guide rakan yang belum mahir supaya dia tahu hala tuju fokus kita.

Ini pula aspek yang dinilai dalam pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT

Ini pula planner saya setiap kali banyak program kena urus dalam satu masa.Pada masa saya kena uruskan pertandingan ini, saya juga sedang menyelaras Bulan kemerdekaan sekolah dan perlu pula menyertai pertandingan gerbang merdeka anjuran Panitia Sejarah Daerah. Bukan gila kuasa, tapi nak dijadikan cerita, semuanya itu berlaku dibawah bidang tanggungjawab saya sebagai KP panitia Sejarah dan juga Penasihat Kelab SPBT.Bertabahlah jawabnya, lagipun bukan kita buat sorang-sorang kann..hehe.

Walaupun realitinya sebagai ketua atau penyelaras, ekaulah yang kena buat kerja lebih sikit dari orang lain sebab risiko dan tanggungjawab itu lebib berat atas bahu sendiri kan.Apapun saya bersyukur dengan aturan Allah terhadap urusan hidup saya selama ini, ini ialah jawapan kenapa saya perlu diletakkan di unit SPBT, kenapa saya kena pikul tugas KP dan lain-lain.Allah memberi tugas, ujian, tanggungjawab dan amanah mengikut kemampuan.Walaupun banyak cabaran, saya ambil ini sebagai suatu yang positif sebab Allah knows best.

Meraih tempat ketiga atau top three, antara target saya dalam pertandingan ini kerana ia adalah pertama kali di adakan, dan kami tak nampak lagi apa yang perlu kami buat untuk jadi yang terbaik.Tapi selepas pengalaman berharga ini, inshaAllah, jika ada rezeki lagi, kami sedaya upaya akan buat lebih baik.InshaAllah.

Pengiktirafan dan Pencapaian Bilik BOSS sekolah sekitar tahun 2007 dan 2008.Hampir 12 tahun lalu.Terdahulu unit SPBT dikenali dengan pertandingan Bilik BOSS cemerlang.Kini, ia telah ditukar kepada Pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT, yang sekolah saya sertai buat pertama kalinya pada 9 Oktober lalu.

Pengiktirafan dan Pencapaian Terbaharu Unit SPBT sekolah iaitu Anugerah Gangsa dalam Amalan Terbaik Kelab SPBT. Alhamdulillah, hasrat saya untuk unit SPBT meraih pencapaian tersendiri di bawah pengurusan saya sejak tahun 2018, kini menjadi kenyataan.Semoga Allah beri dengan redho dan penuh rahmatNya.aamin.

Bersama barisan pentadbir yang sentiasa  memberi sokongan dan sporting.Ini adalah sesi bergambar Pengawas dan Guru SPBT bersama Pentadbir bagi tujuan dimasukkan dalam slaid pembentangan.

Rakan guru dalam team SPBT saya-Merekalah tulang belakang sehingga kami dapat menyertai pertandingan dengan selesa dan yakin.Baju sedondon ini juga disponsored separuh oleh dana Kelab SPBT sekolah melalui jualan cup cake dan kerepek sbg salah satu aktiviti keushawanan kelab.

Barisan peserta pertandingan yang berkeyakinan dan positif serta berpotensi besar untuk digilap pada masa depan.

Pengawas SPBT sekolah yang secara automatik menjadi ahli kelab SPBT.Merekalah nadi dan penggerak kepada aktiviti kelab,Tanpa mereka, tidak bermakna aktiviti kelab yang pelbagai dan hebat sekalipun.Syukur Allah pilih mereka untuk bersama-sama kami dalam unit SPBT:)

Akhir sekali, perkongsian ini adalah tertakluk kepada perubahan format pertandingan Amalan Terbaik Kelab SPBT. Jika ada perubahan pada masa hadapan, saya anggap ini sebagai salah satu perkongsian dan pengalaman saya dalam pengurusan unit SPBT.

Semoga mendapat manfaat dan nilai tambah lebih baik dalam pengurusan kelab SPBT di sekolah masing-masing.Terima kasih sehingga bertemu lagi.wassalam.


Sunday, September 29, 2019

Sambal Udang Petai Cili Padi : Lain Dari Yang Biasa Dan Pastinya Lebih Sedap

Sunday, September 29, 2019 0
As Salam,
Sambal Udang Petai Cili Padi : Lain Dari Yang Biasa Dan Pastinya Lebih Sedap-Wahh.Kemain bagi tajuk kat entri hari ni.Masalahnya resepi yang nak dikongsi ni adalah air tangan sendiri walaupun idea asal dari Mak Muo saya. Harap jangan kecik hati ya readers-readers semua.kikih.

Sambal Udang Petai Cili Hijau : Lain Dari Yang Biasa Dan Pastinya Lebih Sedap:)

Masakan sambal udang petai cili hijau ni sebenarnya saya sediakan di rumah pada dua minggu lepas.Biasanya kalau masak sambal udang, saya tak pernah pun masak dengan cili hijau.Saya masak macam korang jugak, guna cili kering yang diblend.Jadi pastilah warna sambal udangnya merah.

Tapi kali ini, atas permintaan suami, saya cuba masak sambal udang cili hijau.Asalnya time balik kampung Muo tempohari, Mak Muo saya masak sambal udang petai versi cili hijau.Jadi Encik Suami mintak masakkan lagi sambal udang cili hijau seperti Mak Muo tu.Bagi saya, selain rasa sambal lebih sedap sebab bercampur dengan udang yang fresh, gabungan petai pula memang membuka selera.Jadi, overall resepi sambal udang cili hijau ni memang marvellous dan lebih sedap dari yang biasa kalau kita masak dengan cili kering.Yeahh.

 warna sambal udang ini tidaklah jadi hijau sebenar sebab adanya campuran udang fresh.

Serve makanan macam ala-ala restoran, padahal masa ni makan kat rumah je pun.haha. Sebenarnya nak shoot pic untuk masuk dalam blog, gigih saya serve sambal udang petai macam ni.Mesti korang tengok pun rasa lapo kann.kiki.

 Boleh klik video untuk tengok cara saya masak sambal udang petai cili padi yang mudah dan sedap sangat weii!.haha.

Resepi Sambal Udang Cili Hijau Yang Mudah dan Sedap
Sumber resepi : Mak Muo Blogger Cik Matahariku
Resepi disediakan oleh : Cik Matahariku
Bahan-bahan
Udang segar dalam 1 kilo ( Ikut bilangan ahli keluarga )
Cili Hijau dalam satu gengam setengah
2 biji bawang besar 
4 ulas bawang merah
4 ulas bawang putih
1/2 gengam ikan bilis
satu sudu teh atau sudu kfc asam jawa extra Adabi
1 mangkuk kecil petai
Minyak untuk menumis
Garam dan gula secukup rasa

Cara Menyediakan Sambal Udang Cili Hijau Yang Mudah dan Sedap
  1. Bersihkan udang dan toskan airnya
  2. Blend atau tumbuk kasar cili hijau, bawang merah, bawang putih, ikan bilis.
  3. Hiris bawang besar.
  4. Masukkan minyak masak yang secukupnya.
  5. Masukkan bawang besar yang sudah dihiris.Goreng sehingga naik bau dan warna bawang sedikit sedikit layu.
  6. Masukkan pula bahan-bahan yang ditumbuk dan kacau perlahan hingga sebati.
  7. Perasakan sambal udang dengan garam dan sedikit gula
  8. Biarkan seketika sehingga terbit minyak.
  9. Masukkan udang fresh dan kacau sehingga rata.Bila udang sudah berubah warna kepada oren kemerahan, itu maknanya udang dah hampir masak.
  10. Akhir sekali masukkan petai.
  11. Biarkan seketika dan sedia untuk dihidang.

Langkah bergambar Menyediakan Sambal Udang Cili Hijau

 Bahan-bahan untuk menyediakan sambal udang cili hijau.

 Udang fresh sekitar 1 kilogram atau lebih sikit ikut bajet bilangan ahli keluarga yang nak makan.

 Petai ni sebenarnya ikut korang.Nak banyak atau sikit.Petai ini akan menjadikan sambal udnag korang lebih mantap dan menyelerakan.

Nah, persiapan bahan untuk masak sambal udang petai yang mudah dan sedap.

 Bawang besar yang sudah siap dihiris.

Bahan-bahan yang dah siap diblend atau tumbuk kasar sahaja. 

 Pastikan sambal cili hijau telah benar-benar terbit minyak barulah boleh dimasukkan udang yang fresh tadi.

 Bila sambal dah cukup masak, barulah kita masukkan udang fresh dan gaul sehingga rata.

 Akhir sekali barulah masukkan  petai.Kalau saya masak dengan campuran petai, saya tak suka petai ni jadi over cook, lebih sedap kalau petai masih lagi rangup bila kita tergigit time makan nanti.

 Biarkan seketika sehingga warna udang menjadi oren kemerahan.Ia petanda yang udang kita sudah masak dan sedia untuk dihidang.

 Sambal udang petai cili hijau yang mudah untuk disediakan dan pastinya sedap dari biasa.

Sambal udang petai is done.Alhamdulillah, jemput makan semua:)

Kalau korang rajin tengok kat Youtube, boleh klik link ini untuk cara mudah menyediakan dan memasak Sambal udang Petai Cili Hijau- Boleh klik gambar kat atas.


Selamat mencuba semua:)

Friday, September 27, 2019

Pengalaman Pakai Rod Implan Sebagai Kaedah Perancang Keluarga : Ia Sebenarnya Sangat Mudah Dan Tidak Menyakitkan

Friday, September 27, 2019 0
As Salam,
Pengalaman Pakai Rod Implan Sebagai Kaedah Perancang Keluarga : Ia Sebenarnya Sangat Mudah Dan Tidak Menyakitkan- Fikir dua tiga kali jugak sebelum saya ambil keputusan untuk berkongsi pengalaman saya menggunakan rod implan sebagai kaedah perancang keluarga ni. Maklumlah.Bagi sesetengah orang pompuan, mungkin bab ni sangat sensitif apatah lagi jika ia dikongsikan secara umum.Macam ko nak heboh satu Malaysia kekdahnya yang ko planning family kann.It depends pada cara penerimaan seseorang itu sebenarnya.

Kad appointment LPPKN dan Kad Holder Implanon- saya pemegang Kad Implanon ini sejak tahun 2013.Alhamdulillah, sangat mudah dan selesa:)

Macam saya secara personal, saya ambil masa jugak sebelum mengambil keputusan untuk memilih kaedah pemasangan implanon ini.Selepas melahirkan anak kelima, saya mula membaca banyak maklumat berkaitan kaedah yang selamat merancang family.Info memang banyak.Sebenarnya paling saya tertarik dengan kaedah rod implan ni ialah saya tidak perlu disiplin makan pil setiap masa.Saya bukanlah pemakan ubat yang baik.haha.

Sebab lain,saya rasa ramai geng-geng yang macam saya iaitu saya hanya sanggup dan redho "menyerahkan" anggota intim tatkala melahirkan zuriat kami.Jika bukan kerana untuk melahirkan, maka saya rasa tidak ada "keperluan" untuk itu.heh.Jadi, pemasangan alat IUD dalam rahim dah sah-sah saya pangkah walaupun ia sangat bermanfaat dan berkesan bagi orang lain.Maklumlah, still ada pilihan kan.Jadi, saya bolehlah kata gini.

Satu lagi kaedah perancang keluarga yang agak disukai ialah suntikan hormon Depo-Provera ( Sila rujuk artikel di sini : Suntikan Perancang Keluarga )- Perancang keluarga jenis suntikan ini pula memerlukan kita setiap tiga bulan sekali untuk datang ke klinik atau hospital bagi mendapatkan suntikan ini.

Selepas membuat timbang tara, akhirnya selepas melahirkan anak ke-5, saya begitahu En Suami saya serius mahu mengamalkan kaedah perancang keluarga jenis implan.Cuma masa tu saya tak bagitahu suami yang kos pasang implan ini agak "boleh tahan" iaitu mencecah ratusan ringgit.

Apakah Kaedah Perancang Keluarga Implanon ?


Pengalaman Pakai Implan Sejak 6 Tahun Lepas
Saya bermula memakai Implan dibahagian bawah lengan sebelah kiri sejak tahun 2013.Maknanya tatkala entri ini dikongsikan, saya sudah melakukan sebanyak tiga kali pemasangan implanon dan dua kali pengeluaran/ pertukaran implanon dilengan kiri saya.Pemasangan rod implan ini dilakukan setiap tiga tahun sekali.

Jangan terkejut jika anda dapati harga bagi pemasangan ini sebenarnya agak tinggi berbanding berbanding kaedah perancang keluarga yang lain.Terbaharu, saya baru sahaja menukar dan memasang implan untuk tiga tahun akan datang pada sebelah pagi tadi.Yang pasti, kos memasang implan ini berganda naiknya setiap tiga tahun tersebut.huhu.

Sekitar tahun 2013, saya membayar sebanyak RM 280 untuk pasang sahaja.Tiga tahun berikutnya, pada tahun 2016, kos berganda sebab saya perlu keluarkan implan dan ganti dengan yang baru.Jadi kos yang saya bayar ialah RM500.Tahun ini pula saya membayar sebanyak RM610 untuk proses yang sama.Bagi saya yang bekerja sebagai Guru Biasa ni memang dah rasa mahal, tapi kalau korang fikir manfaat dan kebaikan yang kita perolehi, ia sebenarnya sangat berbaloi.InshaAllah:)

Berdasarkan pengalaman, saya ingin mengesyorkan supaya korang mendapatkan khidmat nasihat atau buat pemasangan implan ini di mana-mana Klinik Nur Sejahtera LPPKN yang berhampiran.Selain memudahkan, kosnya juga sangat berpatutan berbanding jika kita buat di klinik atau hospital swasta.

Pemasangan Implan di bawah lengan sebenarnya tidak menyakitkan.
Yup.Time kita baca pengalaman dan info yang dikongsikan orang lain, memang kita fikir 100 kali nak pasang implan ni.Takut lengan kita kena torehlah, karang doktor cungkil atau suntik sampai lebamlah.Saya kongsi pengalaman ini untuk menyampaikan hal sebenar iaitu, doktor kat klinik tu bukan pertama kali pasang implan dalam hidup dia dan bukan kita sorang pesakitnya.Eh, betul ke den guna words pesakit ni.Belasah jelah.kiki.

Tempat letak rod implanon di bawah lengan

rod kecil seperti saiz batang mancis tapi lembut dan tidak menyakitkan bila berada dibawah lengan

Alhamdulillah.Pertama kali saya bagi lengan sado ni kat doktor di LPPKN tu, saya pejamkan mata dan zikir tak berhenti.Takut dan seram punya pasal.Alih-alih tak sampai dua minit, doktor kata, ok Puan, dah selesai ya.Masa tu saya buat di LPPKN Selayang.Steady je doktor yang dah agak berumur tu.Takut juga kalau dia salah cucuk ke kan.hihi.

Yang kelako time doktor tu tengah sediakan alatan untuk pasang implan kat lengan, saya siap tanya, how keberkesanan kaedah Implan ni Doc? Doktor tu cool je jawab soalan saya : Saya jamin 99.9 percent u tak boleh pregnant.Agaknya kalau doctor tu Muslim, dia akan kata InshaAllah, tak pregnant.heh.Padahal dah khatam banyak kali segala mak nenek info saya baca kat internet pasal kaedah implan ni.

Cuma lepas pindah ke Port Dickson, kebetulan dah cukup masa tiga tahun untuk tukar implan, saya bagitahu suami nak tukar implan ni kat Klinik LPPKN Selayang jugak.Sebabnya takut kalau pi tempat lain, takut doktornya tak bagus macam yang saya dah buat dua kali kat LPPKN Selayang tu.haha.Maaf ya.Husband ai memang rasional dan tak kesian pun kat wife dia yang agak penakuts dengan segala mak nenek jarum suntikkan ni.

Dia boleh kata, kenapa sampai nak pegi jauh-jauh sebab nak tukar implan tu? Cuba buat kat area sini je.Alohhh.Bertabahlah saya.Alhamdulillah, berkat dengor cakap suami (agaknyalah kan.hehe) saya akhirnya buat appointment di Klinik LPPKN Seremban awal pagi tadi.Semuanya berjalan lancar dan dipermudahkan.Pengalaman kali ketiga saya tukar Implan ni lebih baik dan langsung tak seram atau takut.kerek nau bunyinya.

Its real sis.Jangan mudah terima input negatif atau tak betul yang katanya kalau ko pakai implan ni nanti lengan ko kena toreh bagai.Ia bukan torehan, entahlah, den pun tak reti nak story macam mana.Jap lagi saya share pic macam mana pemasangan implan ni dibuat.

Proses Memasukkan Implanon




Langkah 1 hingga 5 : Pemasangan rod implan dibawah lengan.Ini bukan lengan saya ya.Saya pinjam pic ni dari sini : Majalah Pa &Ma

Kesan Sampingan Pakai Implan Sebagai Kaedah Perancang Keluarga
Alhamdulillah.Sekali lagi saya bernasib baik.Saya juga harap korang bernasib baik macam saya malah lebih baik lagi.Nampaknya Allah izinkan yang rod implan yang saya pasang kat bawah lengan ini sesuai dan serasi dengan darah dan hormon badan saya.

Saya memang tidak mengalami sebarang simptom pening kepala, migrain atau pendarahan yang banyak selepas menggunakan implan ni.Pada kali pertama saya pasang implan, haid saya tidak datang hampir dua bulan, selepas itu haid saya datang seperti biasa.Saya juga tidak mengalami sebarang rasa loya atau haid yang panjang berekor.Cuma bilangan hari haid saya daripada biasa sekitar 6-7 hari bertukar kepada 9-10 hari.

Proses Mengeluarkan Implanon

Langkah 1 hingga 6 : Proses Mengeluarkan rod implanon. Tengok pic macam sakit dan pedih kan, tapi sebenarnya tidak sebab doktor buat dengan cermat, kita juga dibius terlebih dahulu.No worries.

Okey.Saya nak kongsi tips mudah sebelum korang decide atau plan nak pasang implan.

  1. Survey dan dapatkan sebanyak mungkin info dan maklumat tentang kaedah pemasangan, kesan jangka panjang dan pendek, fahami macam mana ia berfungsi dan bagaimana kesan pada tubuh.
  2. Mesti bincang dengan pasangan (suami kita).Kadang-kadang depa bukan ambik port benda-benda macam ni.Kitalah yang kena ambik tahu sebab yang mengandung nanti kita bukan dia.heh.
  3. Hubungi klinik atau hospital untuk dapatkan tarikh temujanji dan info bayaran perkhidmatan pemasangan implan.Harga nak pasang lain.Harga nak ganti implan baru lain.Kalau macam saya dah pusingan ketiga pakai ni, kos memang berganda sebab saya perlu keluarkan rod dan ganti yang baru.
  4. Doa banyak-banyak supaya dapat doktor yang best, baik hati, peramah, time nak pasang implan tu.Saya siap imagine dari rumah yang doktor tu akan cakap baik-baik kat saya dan buat saya rasa comfort walaupun sebenarnya proses mengeluarkan dan memasang rod tu tak sampai dua minit.Macam budak-budak gamaknya!
  5. Sebagai seorang Muslim, betulkan niat kita kenapa kita nak plan family.InshaAllah, akan dipermudahkan:)
Pada sebelah pagi saya tukar rod implanon, sebelah petangnya saya sempat ikut kawan-kawan melawat tapak perkhemahan di Rantau Agro Park:)

Proses Memasang Rod Implan kali Pertama
Mudah sahaja.Time nak pi Klinik tu, ko bawak badan je.kiki.Nurse akan mintak IC kita masa pendaftaran.Dia akan tanya sejarah kelahiran kita seperti anak berapa orang, nama pasangan, tarikh kahwin, ada masalah tak time mengandung, bila hari pertama haid kita dalam bulan tersebut, dan yang lain-lain sesuai dengan hal-hal pregnancy.

Nurse akan ambil berat dan tinggi juga.Tak payah takut kalau berat badan ko obes, sebab paling manis pun nurse akan nasihat, jangan tambah berat lagi ya puan.kiki.Ini Pengalaman sendiri.

Lepas tu, tunggu nama dipanggil.Biasanya tak ramai yang pasang implan ni dalam satu-satu masa.Jadi secara keseluruhan, tambah tolak, kita hanya ambik masa paling lama sekitar 30 minit dari kita daftar hingga selesai pasang implan.Lepas tu, boleh pi ngeteh kat mamak.

Macam saya cuma mintak time slip dari nurse sebab saya hanya minta kebenaran keluar office sekitar dua jam.Lepas tu datang sekolah dan kerja macam biasa.Boleh juga mintak MC dari Doktor kalau korang rasa tak selesa nak teruskan tugas.Kalau ambik cuti pulak, bagi saya macam rugi.Tapi ikutlah keselesaan masing-masing ya.

Alhamdulillah.Sempat juga join bergambar dengan Penyumbang utama Perkhemaham kali ini iiatu Boss Bank Islam Cawangan Port Dickson.

Orang Kata Pakai Perancang ni Badan Mudah Naik, Jadi Gemuk!
Part ni bagi saya ikut cara masing-masing jaga badan dan pemakanan.Saya ni memang jenis badan gempal sejak sekolah rendah.Jadi, kalau tak pakai perancang pun saya memang dah sedia gemuks!.Bila start pakai perancang Implan, badan saya memang naik.Saya pernah amalkan diet dan boleh turun hampir 8-10 kilogram.

Bagi saya secara personal, kita boleh kawal berat badan walaupun mengamalkan perancang keluarga.Kalau berat badan korang makin naik, itu bukan masalah kaedah perancang, tapi masalah diri sendiri.Cuma psikologinya, bila kita tak payah risau akan pregnant dalam tempoh tertentu, kita akan rasa happy, seronok dan bila gembira, makan tak banyak pun badan tak susut.kannn.kiki.

Akhir sekali, sebelum buat keputusan pastikan dapatkan dahulu nasihat doktor.Doktor boleh bagi penerangan lebih details kepada korang.Saya hanya kongsi pengalaman menggunakan kaedah perancang implanon.Semoga membantu:)

Thanks for reeading this entry!




Loading...