Wednesday, October 18, 2017

Resepi Inti Karipap Kentang Homemade Yang Berempah dan Sedap

Wednesday, October 18, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Buat Karipap Inti Kentang Homemade Yang Sedap-Wahhh..mesti ramai yang suka makan karipap panas-panas dengan inti kentang yang sedap, yang rasanya ada pedas-pedas dan manis sikit kan? Tambah lagi ada rasa rempah kari yang membuatkan inti karipap tu memang meletuplah.hehe.Orait, biasanya orang-orang sebelah selatan sini je yang suka makan kuih karipap kan.Orang sebelah utara dan pantai timur masing-masing ada kesukaan kuih muih mereka sendiri.

karipap inti kentang homemade kegemaran kami sekeluarga

resepi inti karipap kentang yang berempah dan sedap
Inti kentang yang rasanya berempah plus pedas dan manis-InshaAllah sedap.Karipap yang intinya dengan rasa seperti inilah yang menjadi kegemaran kami sekeluarga.

Kalau di tempat saya, di Johor misalnya, karipap memang antara juadah atau kuih yang senang nak jumpa time kenduri kendara atau dalam mana-mana majlis keramaian.Sebab itulah ia jadi seperti menu wajib ada walaupun buat karipap ni tidaklah semudah yang kita fikirkan.Hanya orang yang rajin dan sanggup luangkan masa lebih sikit di dapur sahaja yang akan buat karipap sendiri di rumah.Kalau tak, ekaulah poie mano-mano kedai, ekau bolilah kuih karipap..muehehe.

Karipap inti kentang berempah dan sedap
Kelebihan kalau dapat buat karipap sendiri kat rumah ialah kita dapat buat intinya dengan rasa seperti yang kita mahu, boleh isi inti banyak dan boleh buat kulit karipap yang rangup yang family kita suka.Boleh juga terus makan bila lepas goreng panas-panas.muehhehe.Betul tak?

Orait, cuti sekolah yang panjang kali ini saya berkesempatan membuat karipap kentang homemade yang menjadi kegemaran suami dan anak-anak.Memang lama sangat saya tak buat karipap di rumah sekitar hampir empat bulan sejak saya berpindah ke tempat kerja di Port Dickson.Jadi, karipap kentang homemade ini adalah permintaan suami dan anak-anaklah.

gambar kulit karipap yang rangup dan sedap
Karipap ini disediakan bersama-sama dengan anak-anak dara saya yang semuanya dah boleh diharap untuk membuat karipap kentang homemade.Just, bagi arahan, depa akan buat.Best jugak bila ada anak-anak pompuan yang suka menolong kita di rumah kann.Alhamdulillah.:)

Resepi Karipap Inti Kentang Homemade Yang Sedap
Sumber : Blogger Cik Matahariku

Cara bergambar buat inti kentang ini ada saya kongsikan dalam pautan ini : Cara bergambar buat karipap rangup dengan inti kentang yang sedap- 

resepi inti karipap kentang berempah
Inilah rupa paras inti karipap kentang homemade yang saya siapkan untuk buat karipap.
 Inti karipap dengan inti kentang yang sedap berempah, pedas dan manis:)

Bahan-Bahan Inti Karipap Kentang 
5-7 biji kentang sederhana besar ( dipotong dadu )
1 biji bawang besar ( potong dadu )
3 ulas bawang merah ( dikisar )
2 ulas bawang putih  ( dikisar )
segengam ikan bilis atau udang kering ( dikisar ) Boleh ganti daging kisar atau ayam
3 sudu besar cili kering kisar ( kurangkan kalau tak suka pedas)
3 sudu besar serbuk kari
2 tangkai daun sup ( kalau suka boleh letak )
Minyak masak untuk menumis

Cara Masak Inti Karipap Kentang
1. Panaskan minyak dalam kuali.Kemudian masukkan separuh bawang besar yang sudah 
    dipotong dadu tadi.Yang separuh lagi, masukkan bila kentang sudah empuk nanti.
2. Bila sudah naik bau, masukkan bahan kisar tadi.Kacau perlahan sehingga naik bau,     
    masukkan pula serbuk kari.Diikuti masukkan gula, garam dan perasakan.
3. Masukkan pula kentang yang sudah dipotong dadu tadi. Toskan airnya terlebih 
   dahulu.Masukkan dua cawan air supaya kentang cepat empuk.
4. Tutup kuali dengan tudung periuk atau penutup pengukus supaya wap air dapat melembutkan 
    kentang kita dengan lebih cepat.
5. Biarkan sehingga kentang empuk, airnya juga sudah kering dan masukkan separuh lagi 
    bawang besar yang dipotong dadu tadi bersama daun sup yang dihiris.
6. Angkat inti kentang dan masukkan ke dalam bekas yang sesuai supaya cepat sejuk dan   
    boleh di buat inti karipap.

karipap yang rangup biasanya berasal dari doh yang diuli dengan gabungan tepung gandum, air garam dan minyak yang dipanaskan atau planta yang dicairkan.

Bahan-bahan untuk buat kulit karipap
Boleh juga rujuk sini untuk lihat cara bergambar buat kulit karipap rangup- Cara Buat Kulit Karipap rangup
  1. 500 gram tepung gandum ( untuk 30-40 biji karipap )
  2. dua senduk minyak masak dipanaskan terlebih dahulu ( boleh cairkan planta atau marjerin )
  3. satu mug sederhana besar berisi air yang sudah dilarutkan dengan garam 
Ada juga resepi yang saya baca di Blog Jintan Manis, menambah tepung ubi dan tepung beras sebagai rahsia kenapa karipap akan jadi lebih rangup.Saya belum mencubanya, tetapi jika anda berminat, saya kongsikan sukatan tepung beras dan tepung ubi mengikut resepi mereka.
  1. 50g Tepung Beras (anggaran setengah senduk nasi )
  2. 50g Tepung Ubi(anggaran setengah senduk nasi )
Cara buat karipap homemade
Karipap homemade dengan inti yang pasti sedap:)

Cara Menyediakan kulit karipap
  1. Masukkan tepung ke dalam bekas untuk menguli.Masukkan dua senduk minyak masak yang sudah dipanaskan ke dalam tepung gandum.Kacau dahulu dengan sudip sementara minyak masih panas.Boleh gunakan tangan untuk menguli jika minyak sudah tidak panas.
  2. Uli doh dengan masukkan sedikit demi sedikit air yang sudah dilarutkan dengan garam tadi.Teruskan menguli sehingga tepung sudah tidak melekit ditangan dan biarkan seketika (10-15 minit) sebelum anda mencanainya menjadi kulit karipap.
  3. Uli sekali lagi, kemudian bulat-bulatkan doh tadi sebelum dicanai untuk dimasukkan inti.Anda boleh pilih,sama ada nak kelim sendiri atau guna acuan karipap.
  4. Untuk mendapat Kulit karipap yang rangup semasa kita menguli,kita kena pastikan tidak terlebih menggunakan air.Minyak masak panas atau marjerin yang kita panaskan juga membantu dalam memastikan kulit karipap menjadi rangup.
  5. sukatan air dalam resepi ini bergantung kepada doh yang kita uli.Pastikan masukkan air sedikit demi sedikit semasa menguli.
gambar karipap inti berempah yang sedap
Karipap dengan inti kentang sedap dan kulit yang rangup by Cik Matahariku:)

Petua Elak kelim karipap terbuka semasa digoreng 
Petua Elak kelim karipap terbuka semasa digoreng ialah sapu bahagian tempat kelim dengan air masak.InsyaAllah, kelim karipap tidak akan terbuka semasa digoreng.Kelim karipap yang kerap terbuka bila mana kita menggunakan acuan karipap.Kelim karipap jarang terbuka sekiranya kita kelim sendiri dengan tangan.

Cara Menggoreng Karipap Supaya Rangup
Antara petua yang saya sudah cuba bagi memastikan karipap yang digoreng rangup ialah pastikan kita gunakan minyak yang banyak semasa menggoreng.Selain itu, kena rajin balik-balikkan karipap dalam kuali dan gunakan api yang sederhana.Jika api terlalu besar dan panas, kulit karipap hanya masak diluar tetapi akan menjadi liat di sebelah dalam.Kena biarkan karipap digoreng lama sedikit dengan api sederhana supaya kulit sebelah dalam juga masak dan hasilnya kita akan mendapat kulit karipap yang rangup.

Terima kasih baca entry ini dan jangan lupa share dan tag kat best friend korang yang suka makan karipap ya!




Monday, October 16, 2017

Cara Mudah Buat Begedil Kentang Homemade Yang Sedap

Monday, October 16, 2017 1
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Mudah Buat Begedil Kentang Homemade Yang Sedap- Kalau ikutkan ini bukanlah kali pertama saya buat Begedil Kentang di rumah.Cuma sempena cuti-cuti sekolah satu Malaysia ni, saya berkesempatan untuk kongsikan dengan anda semua cara dan tips mudah saya buat Begedil Kentang sendiri di rumah.

cara buat begedil kentang homemade
Begedil kentang dengan bahan yang paling ringkas dan mudah By Cik Matahariku

Maklumlah, anak-anak dara semua sibuk nak menolong, jadi mak dara ni tukang bagi arahan je.kihkih.Askar diraja yang lagi dua ketul pulak dah tak ambik port hal dapur sebab tengah sibuk buat gerak gempur sepahkan rumah.huwaaaa.Bertabahhlah ibu-ibu yang ada anak kecik, tambah-tambah time cuti sekolah panjang ni.mueheheh.

Sebenarnya memang banyak cara kita boleh buat begedil kentang ni.Asalnya dulu, kalau ikut cara mak mertua saya ajar, antara bahan yang digunakan selain kentang ialah bawang, ikan bilis,lada sulah, cili, garam dan juga telur untuk mengoreng.Tapi bila suatu hari, saya tengok kakak Ateh saya buat begedil kentang guna resepi lebih ringkas dan mudah, sedap pulak tu rasanya,Jadi kali ini, saya nak kongsikan cara yang saya tiru kak Ateh saya buat begedil kentang.

Begedil kentang yang dah siap dibentuk oleh anak-anak dara saya:)

Dalam bab resepi dan bahan yang digunakan untuk buat begedil ni, bagi saya takde yang salah atau betul, ikut korang nak buat cara mana.Resepi yang saya kongsikan ini, lebih kepada cara saya sendiri.Kalau suka boleh ikut, kalau tak suka, boleh tengok je.hehheeh.

Resepi Begedil kentang Ringkas Dan Sedap
Sumber resepi : Blogger Cik Matahariku
Bahan-bahan :
Kentang saiz sederhana 10 biji
Bawang Goreng dua cawan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Telur gred A dua biji
Minyak untuk mengoreng
Daun Sup jika suka ( Saya tak letak )

Cara-Cara Bergambar Menyediakan Begedil Kentang

Orait, ni bahan asas yang saya gunakan untuk buat begedil kentang.Tak payah susah hati kalau kat fridge korang takde daging hancur atau isi ayam bagai, begedil tetap sedap walau tanpa daging dan ayam bagai tau.hahah.Dah kata resepi ringkas dan mudah kann. Kentang tu kupas bagi bersih dan potong ikut suka asalkan bila kita goreng nanti dia senang masak lah kan.Jangan lupa masukkan dalam tapis untuk sejatkan air selepas kita membasuh kentang tu supaya senang kita nak mengorengnya.

Goreng kentang dalam minyak yang sederhana banyaknya.Saya sengaja guna api besar supaya kentang cepat lembut dan masak, banyak lagi benda lain nak masak kan.kihkih. 

Kalau warna kentang dah kuning keemasan maknanya dah boleh angkatlah tu.Jangan sampai hangus sudahlah ya!karang tak jadi pulak begedil kentang korang.

Kentang yang dah goreng tadi, saya masukkan terus dalam periuk sebab nanti senang kerja menumbuk kentang kita.Nak bagi dia lumat dan lembut supaya sebati dengan garam dan lada sulah.
Lagi satu, pandai-pandai ko lah nak bubuh garam dan lada sulah banyak mana.Macam yang saya buat ini, bajet untuk family besar dan juga untuk simpan juga dalam fridge.Jadi sekali buat tu, terus buat banyak.Jimat masa dan tenaga beb!  

Orait, kerja menumbuk kentang nak bagi lumat ni diserahkan kepada anak nombor tiga,Dia memang dah biasa buat kerja-kerja menumbuk nih.hahaha.Banyak alat ko boleh guna nak bagi kentang ni lumat, sama ada guna anak lesung macam saya, atau guna sudu atau garfu ( tapi makan tahun nak siaplah, atau guna cawan plastik.apa-apalah asal bahagia.:)

Taraa.begedil kentang saya dah siap dibentuk.Encik Ayah depa memang dah pesan awal-awal, kalau nak buat begedil, jangan buat besar-besar.Buat comel-comel je, nanti senang nak ngap gitu.iyolahh.

okey, siap sedia untuk mengoreng begedil kentang kita.Sebenarnya, kalau taknak kentang ni hancur time kita goreng dia, saya akan simpan sekejap dalam fridge sekitar dua jam.Jadi bila kita nak goreng begedil tu, taklah lembik atau lembut sangat.Lagi satu, masa kita bentukkan dia, tekan kuat sikit biar padat dan tak cepat hancur.Insha Allah.

Celupkan begedil ke dalam telur sebelum kita goreng dia.Lepas tu, bila minyak dah panas, boleh masukkan begedil kentang tu.

Yeahhh.Dah siap pun begedil kentang saya yang simple dimple tapi rasanya tetap mantap.Begedil akak tak letak daun sup sebab anak-anak tak suka.Lagi satu, saya buat begedil ni sebab nak buat lawan makan dengan mi sup.Dalam sup ayam tu pun saya dah masukkan daun sup, jadi fair and square lah kann.haha.

Barulah complete bila dapat makan mi sup dengan begedil kentang dan kalau orang Johor, bila makan sup haruslah ada sambal kicapnya sebagai penyeri majlis.eh..eh..

Orait, yang ni baru betul style orang Johorean makan mi sup, ada begedil kentang plus sambal kicap yang pedas meletup.yeahhh.Jemput tengok jelah ya:)

Alhamdulillah, gigih ko kongsi cara buat begedil kentang je pun.hiks.Saya niatkan perkongsian resepi ini kepada readers yang memang baru pertama kali mahu mencuba buat begedil kentang sendiri di rumah.Kalau hampa yang dah terorr tu, tak payahlah nak ikut resepi ni.Entah-entah pejam mata je dah siap.Orait, selamat mencuba Begedil Kentang Homemade Yang Sedap ini ya!

Terima kasih kerana baca post ini dan boleh share kepada rakan taulan yang suka makan begedil kentang:)

Sunday, October 15, 2017

Resepi Kek Pandan Kukus Cheese leleh Sukatan Cawan

Sunday, October 15, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh-Saya tengah cari masa lapang untuk buat kek kegilaan ramai nih.Pulak tu, yang jadi viralnya, kek pandan kukus cheese meleleh ni nak jugak sama macam yang dibuat oleh Kak Azlina Ina-Chef kek yang sangat selamba dan juga kelakar dalam facebooknya tu.

Inilah rupa kek Pandan kukus Cheese Azlina Ina 

Orang baik ni memang ramai orang sayang kan.Tuhan lagilah sayang!Kak Azlina Ina sangat tidak kedekut berkongsi cara buat kek padahal itulah sumber rezekinya.Hebat tak hebat, memang hebat!Saya sangat impress dengan jiwa besarnya yang berkongsi ilmu dan keyakinannya terhadap rezeki itu dari Allah semata-mata.

Semoga Allah tambah dan luaskan rezeki kak Ina sekeluarga.aamiin.Orait, memandangkan saya memang tengah kemaruk belajar buat kek, jadi haruslah kek kukus pandan dengan cheese ini menjadi salah satu koleksi dalam simpanan saya.hehe.

Jika anda juga berminat, bolehlah tengok-tengok resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh air tangan Kak Azlina Ina-Terbaik dan tersedap:)

Bahan asas membuat Kek Pandan Kukus Cheese
Sumber Resepi : Fb Azlina Ina 
Bahan A: 
5 biji telur gred A
1 camca besar ovellate
3/4 cawan gula kastor
1 camca besar pes pandan
1 camca kecil pewarna hijau ( kalau nak hijau yang cantik, beli jenis dark green)
semua bahan di atas putar dengan kelajuan tinggi selama 20 minit/warna jadi pudar)
Bahan B:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat
 (semua bahan dia atas ayak)
1/2 camca kecil cream of tartar
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak -
Cara Menyediakan Kek Pandan Kukus Cheese
  1. Masukkan bahan ayak sedikit sedikit ke dalam Bahan A - 
  2. Putar lebih kurang 5 minit - 
  3. Masukkan minyak dan susu dan kaup balikkan (sebatikan) 
  4. Sapukan loyang dengan minyak dan letak kertas kek
  5. Masukkan adunan - Kukus guna api sederhana selama 40 - 45 minit atau sehingga kek masak 
Bahan Topping Kek Pandan Kukus Cheese 
  1. 250 gram cheese
  2. 1/2 cawan susu pekat manis 
  3. 1/2 cawan whipping cream
  4. Putar hingga sebati (kalo ikut resepi asal simpan dalam peti sejuk 10 minit)  
  5. Curah atas kek 
  6. Tambah 1/4 susu cair - untuk lapisan cheese jika mahu cheese yang meleleh
  7. Curah atas kek 
  8. Parut cheedar tabur atas curahan krim tadi sbg hiasan
Step By Step Kek Pandan Kukus Azlina Ina

 Ini ialah campuran telur, gula, ovalate, emalco pandan dan pewarna hijau yang disudah diputar menggunakan mixer. Mix adunan sampai adunan jadi sedikit cair.Bila kita jatuhkan dia, adunan jatuh dengan perlahan.

Kemudian, masukkan minyak dan kacau laju untuk buang angin dalam adunan. Step ini penting bagi mengelakkan kek berlubang-lubang banyak dan mendap di bahagian tengah.
Yang ini pula kita sudah masukkan adunan dalam bekas yang kita sediakan.Adunan mesti dimasukkn 3/4 atau separuh dari bekas yang nak dimasukkn dalam pengukus. Pastikan pengukus sudah dipanaskan terlebih dahulu.Selain itu, jangan lupa wrap bekas tadi dengan plastic wrap supaya kek tidak bantat bila terkena wap air.

Kalau menggunakan bekas seperti ini, kukus dalam tempoh 10-15 minit.Kemudian, kecilkan api sedikit ( jika meggunakan pengukus manual), angkat plastic wrap seperti dalam pic, dan cucuk menggunakan lidi atau garfu.Dalam pic ni, Kak Azlina kita guna pisau selamba jek.kihkih.Ingat, jangan angkat bekas pengukus keluar dari pengukus.Kalau belum masak, teruskan mengukus lagi.

wahhh..kek pandan sudah siap dikukus! nampak sangat gebus dan moist kann.
terbaik betul resepi kak Azlina Ina ni:)

Perkara wajib tak kira bekas tu kecik atau besar ialah wajib terbalikkan kek atas board untuk 
elakkan kek mengecut.Kena buat cepat-cepat tak payah tunggu sejuk sebab kalau lambat graviti akan menarik kek ke bawah dan kek akan jadi kecut.

Kek pandan kukus ini nampak gebu dan elok rupanya selepas proses kita terbalikkan kek sekejap tadi.

Bile sejuk bolehlah  belah kek kepada dua bahagian dengan menggunakan benang.Bahan yang digunakan untuk buat topping cream cheese ini ialah 250g cream cheese,1/2 cawan susu pekat ,1/2 cawan whipping.Putar sehingga sebati dan simpan sekejap dalam peti sejuk sekitar 10 minit untuk dapatkan cream yang pekat dan kental.Lapisan pertama tuang cream cheese yang pekat.Kemudian bila dah sejuk, masukkan lapisan kek yang separuh tadi dan tuang cheese yang cair pula.Untuk dapatkan cheese yang cair,baki cheese tadi tambah 1/4 cawan susu cair dan tuang atasnya.

Akhir sekali untuk hiasan atas kek pandan kukus ni bolehlah parutkan cheddar cheese dengan parutan jenis halus.Barulah nampak macam snow white gitu.heheh.

Selamat mencuba juga kepada geng yang suka buat kek:)-Harapnya time saya buat nanti hasilnya sama macam kek pandan kukus Cheese kak Azlina Ina punya.huhu.aamiin.



Tips dan Cara Berkebun Dengan Tanah Yang Terhad

Sunday, October 15, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Salam hujung minggu semua!yeahh.Bestnya cuti sekolah.haha.Beginilah keadaan mak-mak yang bila hari sekolah kena dok berjauhan dengan anak-anak dan family.Dapat cuti sekolah satu minggu, wahh..heaven betul rasanya beb!

Selain seronok dapat cuti sekolah lama, saya juga sebenarnya nak kongsikan aktiviti baru saya di rumah iaitu berkebun! Asal bangun pagi, mesti nak tengok dulu anak pokok cili yang saya semai sejak dua minggu lepas.haha.

seronoknya bila tengok daun pokok cili ini sudah semakin bertambah hari ke hari:)

Orait, hari tu saya ada kongsikan aktivti atau minat baru saya iaitu berkebun dengan menanam anak benih pokok cili.Mesti korang nak tahu apa perkembangan anak pokok cili yang saya dah tanam sejak dua minggu lepas kann?

Dua minggu yang lepas, daun-daun pokok cili ini kebanyakannya baru tumbuh dalam dua helai.Baru berputik lah kiranya tu.

Ini pula anak pokok cili yang semakin tumbuh subur. Nak masuk daun yang yang kelima pula.
Saya dah pindahkan ke pot yang baru.

Sebenarnya sementara saya berada di Port Dickson, kerana bekerja di sana,  anak kedua saya yang rajin tolong tengok-tengokkan anak-anak pokok cili ni.Asal saya telefon pada sebeah malam, mesti diberitahunya dia sedang menyiram anak pokok cili tersebut dengan spray air.Besar hati saya mendengarnya.Nampaknya dia berkongsi minat dengan saya:)

pot kecil yang saya gunakan ini sebenarnya antara bekas pot bunga yang saya pernah beli tapi kebanyakan bunga-bunga tu mati layu dan kering.Sebab sebelum ni, saya suka tengok pokok bunga cantik tapi tak tahu nak menjaganya.haih.

anak-anak pokok cili yang saya dah pindahkan ke dalam pot kecil supaya dapat membesar dengan lebih baik.Insha Allah.aamiin.

Baki anak pokok cili yang masih tinggal dalam bekas semaian.
Ada juga anak benih pokok cili yang baru nak hidup.Semoga dapat tumbuh subur ya wahai anak pokok ciliku..heheheh.

Tak tahulah kenapa rasa happy semacam bila tengok anak pokok cili ini semakin membesar.Benarlah, pohon-pohon hijau ini sebenarnya mampu beri kita ketenangan dan kegembiraan tatkala melihatnya.Apa yang penting sekarang, saya kena tambahkan ilmu lagi untuk aktiviti dan hobi baru saya ni.Insha Allah.Mohon Doakan saya mendapat kebaikan dan manfaat yang banyak dengan aktivti baru ini ya:)

Tunggu perkembangan anak pokok cili saya ya!





Wednesday, October 11, 2017

Cara DIY Tanam Benih Cili Merah Di Rumah

Wednesday, October 11, 2017 4
Dengan Bismillah
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara DIY Tanam Benih Cili Merah- Saya tidak pasti bila minat saya bermula terhadap tanaman sayuran dan bunga-bungaan.Cuma seingat saya, apabila saya secara tidak sengaja terbaca mengenai penanaman sayuran secara hidroponik yang tidak memerlukan ruang bertanah yang luas dan boleh menanam sayuran hanya dengan bergantung pada air!

Anak benih cili merah yang saya semai sudah mula tumbuh subur

Sebenarnya banyak panduan menanam sayuran dengan kaedah hidropnik.Cara yang saya ikut ini pula pernah saya lihat di facebook dan saya cuba menirunya dengan bahan yang saya ada di rumah.Kalau ikutkan taklah seratus peratus menyamai kaedah penanaman hidroponik sebenar seperti yang saya lihat di facebook, tapi saya tiru cara mudah yang ditunjukkan iaitu hanya menggunakan bahan terbuang atau recycle di rumah kita.

kaedah penanaman anak pokok dengan pengunaan siraman air yang sangat minima.
Sesuai untuk mak-mak yang sibuk dan bekerja tapi ada hati juga nak buat gardening kat rumah.haha.

Cara sebenar bagaimana menanam anak pokok menggunakan botol plastik
sangat mudah, murah dan jimat:)

Saya gunakan botol minyak masak yang sudah dibersihkan.
Kemudian saya potong kepada dua bahagian.Terbalikkan bahagian penutup botol.

Saya tabur benih cili merah di atas tanah yang sudah saya gemburkan.

Antara contoh penggunaan botol sebagai medium penanaman pokok

selepas dua minggu inilah hasilnya.Benih cili merah sudah tumbuh menjadi anak pokok cili.
Memang happy sangat bila tengok pertuumbuhan pokok ni.

Ada lebih kurang 30 anak pokok cili merah yang baru tumbuh dan ada juga yang
 baru nak tumbuh

Kalau ikutkan, saya akan pindahkan anak-anak cili ni ke dalam bekas yang lain supaya anak-anak pokok ni dapat membesar lagi cepat dan subur.Haih.tak sabar den nak rasa cili nih.hahah.Orait, nantikan perkembangan pokok cili saya dalam tempoh dua minggu lagi ya!






Pageviews Blog Capai 21k Sudah Melebihi Target!

Wednesday, October 11, 2017 4
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Pageviews Blog Capai  21k Sudah Melebihi Target!Alhamdulillah, baru sahaja awal bulan lepas saya kongsikan pageviews blog yang menjangkau 20k, kali ini dengan penuh rasa gembira saya ingin maklumkan bahawa pageviews Blog Cik Matahariku sudah melebihi target atau sasaran saya untuk tahun ini iaitu telah mencapai 21k.yiehaaa.Bajet retis pulak ko ni ha.kihkih.


Ada juga saya menerima email dari readers yang juga bloggers bertanya apakah tips atau rahsia yang saya buat sehingga pageviews blog dapat meningkat dengan mudah.?

Content Is King
Haih,Saya pernah bagitahu dalam post pageviews juta-juta saya ( muehehe..) bahawa yang paling penting bagi sebuah blog ialah content.Content blog memang kena selalu jaga dan perhatikan.Maksudnya kurangkan dan kalau boleh elakkan copy content dari blog orang .

Usahakan juga menulis post atau artikel yang anggaran panjangnya sekitar 300 hingga 400 patah perkataan atau lebih lagi.Gunakan juga penulisan dengan teknik atau strategi yang ada nilai SEO ( search Engine Optimization ).Kenapa kena ada benda-benda ni semua?

Tulis Artikel Dengan Teknik SEO
Itulah yang Google suka dan mahu dari  blog kita.Bila kita menulis post atau artikel, kita mesti harap ada pembaca bukan? Dari mana readers nak tahu artikel yang kita tulis? Tentunya melalui enjin carian. Google salah satu enjin carian terkemuka yang digunapakai ramai pembaca atau pencari maklumat ( ini pemerhatian saya sendiri je.hhehe).



Target Artikel Berada di First Page Search Engine
Orait, melalui penulisan dengan SEO lah artikel dari blog kita akan mudah dirank ke halaman pertama enjin carian.Tentu pengalaman anda sendiri membuktikan, bila kita mencari info atau maklumat di internet, apa yang enjin carian tu bagi kat skrin mobile kita itulah yang akan kita klik kan? Biasanya kita terus klik artikel yang first atau ada masa kita pilih dulu mana yang sesuai pada first page tersebut.

Image result for google serp image
Inilah layout first page yang ada di enjin carian Google

Kebanyakan artikel yang berada pada first page itulah yang akan diklik oleh ramai pembaca yang lain.Inilah yang akan membuatkan blog atau artikel anda dikunjungi traficc yang mencurah-curah.Insha Allah.

Tips yang saya kongsikan ini berdasarkan pembacaan, pemahaman dan pengalaman saya di blog sendiri.Kalau ada yang tak sama atau terkurang, maafkanlah saya ya!Saya pun baru belajar dan masih belajar.:)

Kena Buat Target PV Blog Yang Baru
Haih.Nampaknya saya kena buat target pageviews blog yang baru untuk sampai hujung tahun ni kann.Apa kata kita up sampai 24 k, okey tak? Seram pulak dengarnya.Yang penting keinginan untuk capai yang lebih baik tu harus diteruskan.Kalau tak dapat capai, ia bukanlah hal besar sangat sebab sebelum ini pun kita bermula dengan angka yang lebih kecil dari itu kann?

Anyway, sekali lagi, jutaan terima kasih kepada sesiapa sahaja yang sudi singgah membaca atau tumpang lalu di blog kecil ini.Semoga rahmat Allah, hidayahNya dan kasih sayangNya mengiringi perjalanan hidup kalian.

Saya tidak punya apa-apa untuk digantikan dengan apa yang pembaca blog ini berikan melainkan sedikit idea, pengetahuan dan pengalaman yang juga tidak seberapa yang saya usahakan dengan niat sebagai sedikit jariah saya sementara saya ada di sini..

Sampai bertemu lagi di kesempatan akan datang.Mungkin untuk entri 22k pageviews pula.haha.InshaAllah.Doakan saja ya!

Tuesday, October 10, 2017

4 Rahsia Mengapa Ramai Suri Rumah Buat Bisnes Bakeri Dari Rumah Sahaja

Tuesday, October 10, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
4 Rahsia Mengapa Ramai Suri Rumah Buat Bisnes Bakeri Dari Rumah Sahaja-Yup! Inilah kenyataan yang saya rasa para suri rumah kena ambil tahu, khasnya kepada kalangan ibu-ibu yang mempunyai kepakaran membuat bun, roti, kek dan semua jenis pastri.Dalam senyap, sebenarnya sudah ramai dari kalangan ibu-ibu yang berstatus suri rumah tapi berjaya menjana pendapatan ribuan dan mungkin puluhan ribu ringgit hanya dengan buat bisnes bakeri dari rumah.Menarik bukan?

bun manis seperti ini memang menjadi kesukaan ramai anak-anak kecil

Mengapa Bisnes Bakeri Dari Rumah?..
Ada banyak sebab mengapa bisnes bakeri adalah cara yang terbaik untuk anda menambahkan pendapatan secara sampingan dari rumah.Mari saya kongsikan rahsia yang kini bukan lagi rahsia malah dah terbongkar pun, tentang buat bisnes bakeri dari rumah sahaja

Bisnes donut yang dibuat dari rumah juga telah berjaya menjana pendapatan yang hebat!

Kos Pemulaan Yang Kecil
Memandangkan anda memulakan bisnes bakeri ini hanya dari rumah, jadi, anda tidak perlu membayar sewa kedai, dan tidak perlu membeli peralatan-peralatan yang besar dan mahal seperti rak simpanan kek, mesin juruwang, peti ais besar dan sebagainya.

Anda juga tidak perlu membayar kos pekerja yang hanya bertugas untuk menjaga kaunter sepanjang masa.

Anda boleh bermula hanya dari rumah dan menggunakan peralatan-peralatan yang sudah sedia ada di rumah anda!

Roti sarang lebah bukan lagi asing kepada penggemar roti pada masa kini

Tidak Perlu Terlalu Menjual.
Untuk menjual produk bakeri anda, anda tidak perlu bersusah-payah menerangkan tentang produk anda sehingga berbuih-buih mulut sepertimana yang sering dilakukan oleh penjual produk-produk MLM! Cukup sekadar anda menunjukkan gambar dan harga! Jika mereka suka, mereka akan order!

Hanya Buat Berdasarkan Tempahan!
Ini adalah kelebihan besar bisnes bakeri dari rumah! Anda hanya perlu membuat kuih / kek / roti hanya selepas anda mendapat tempahan sahaja! Jadi, tiada risiko kuih/kek/roti anda tidak habis dijual sepertimana yang sering berlaku di kedai-kedai bakeri yang terpaksa membuang kuih serta roti-roti mereka yang tidak habis dijual.


Urusan Rumahtangga Masih Terjaga!
Ya! Memandangkan anda hanya membuat kuih di dalam rumah, maka, anda masih lagi boleh memantau dan menguruskan anak-anak anda. Urusan kerja dalam rumah juga masih boleh diteruskan seperti biasa. Perkara ini sudah pastinya akan melegakan perasaan suami anda yang mungkin risau andainya anda terabaikan urusan anak-anak apabila sibuk berniaga!

Malah sebenarnya ada banyak lagi kebaikan dan keistimewaan jika anda buat bisnes bakeri dari rumah.Tambah-tambah pada zaman teknologi dihujung jari, hampir tiada masalah untuk menjual produk bakeri dari rumah kerana kebanyakan pelanggan yang berkerjaya pada masa ini juga lebih suka membeli hanya melalui online.Mereka order dan anda siapkan tempahan mereka!

Jika anda serius mahu mencuba bidang baru dalam hidup anda, dan bisnes bakeri adalah pilihan muktamad anda, mengapa tidak anda dapatkan tips dan panduan lengkap yang boleh anda perolehi dari sini ?