Friday, January 17, 2020

Tahun Baru Dengan Pageviews Blog Yang Ke-47 Juta Views-Its Ohsem!

Friday, January 17, 2020 12
As Salam,
Alhamdulillah.Tahu-tahu pageviews blog dah menjangkau lagi.Kali ini blog saya capai 47 juta views.Saya pernah kongsikan sebelum ini, yang sebenarnya saya dah tak berapa nak excited dengan pageviews blog yang meningkat bulan demi bulan.Mungkin itu bukan lagi target saya dalam berblog. Yup! dasar dah berubah.Ceh gitu:)
Blog Cik Matahariku selangkah ke hadapan dengan pengenalan QR Code yang tersendiri.
Melangkah ke 47 Juta Pageviews pada tahun 2020, tahun ke-10 berblog:)

Lalu, apakah yang mendorong saya untuk maintain dalam berblog?

Saya sudah mula mahu kembali kepada niat asal saya ingin berblog.Blog adalah ibarat luahan perasaan dan perkongsian saya tentang hal-hal yang dapat memberi manfaat kepada orang lain.

Harapnya niat itu tidak berkubur kembali. Kadang-kadang dalam berblog banyak benda yang kita akan jumpa.Antaranya tentang buit duit dengan blog.

Saya tak nafikan yang ini.Semangat berblog tu datang berkobar-kobar bila tengok pendapatan Adsense.Bukan sedikit pulak tu jumlahnya.Rasa nak berhenti kerja dan buat blog full time.Tapi bila fikir semula.Benda boleh dapat dengan buat part time, kenapa nak full time kann.haa gitu!

Orait, Bagaimana saya meningkatkan traffik Blog walaupun saya hanya update blog jarang-jarang sekali. Meskipun blog ini hanyalah sebuah blog personal, ada tiga perkara yang saya mahu korang cuba buat, InshaAllah akan berhasil seperti saya.

Tips Berjaya Mengekalkan Traffik Tinggi Sepanjang Musim
  1. Tulis entri tentang topik yang ada nilai evergreen.
  2. Buat content yang asli, panjang sekitar 300 patah perkataan.
  3. Berikan tajuk entri yang semua orang pasti klik entri kita.

Mudah sahaja kan.Hendak seribu daya.

Kali ini saya tak berapa nak taip panjang-panjang, sebab time menaip ni pun dah dekat masuk waktu maghrib.

Selamat mencuba.Semoga berjaya!


Saturday, January 11, 2020

Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Sekolah Rendah

Saturday, January 11, 2020 2
As Salam,
Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Di Sekolah-Cikgu lain dah jauh perjalanan mengikuti teknologi Quick Respon (QR) Code ni, saya baru nak belajar buat sendiri pada tahun baru 2020 ni.Itupun ada alasan kuat yang buat saya nekad untuk try Google dan search cara mudah nak buat QR Code ni. Yelah, saya bersyukur dan berterima kasih apabila ada kalangan guru yang pandai ICT ni bagi mudah , senang dan jimat nak sediakan DSKP yang geng-geng guru sedia maklum akan ketebalannya kan.haha.

QR Code untuk DSKP Matematik Tahun 2-hasil ikut tutorial di QR Code Generator

Bukanlah kedekut sangat dengan ink printer tu, tapi bayangkanlah.Kalau satu subjek ada satu DSKP yang muka suratnya hampir cecah 50-70 helaian, kalau kita mengajar tiga subjek pun dah boleh tahu berapa banyak page yang kita kena print kan.

Ini pula hasil tutorial yang saya share kat bawah.QR Code yang colour hijau tu GB saya request untuk dia, nampak tak, GB saya pun berkenan dengan qr code customize ni tau.haha.

Ada kalangan kawan yang reti kecilkan saiz DSKP, tapi saya pula old fashioned.Tambah dengan pakej rabun, memang taklah saya nak kecilkan saiz DSKP saya kan.haha.

Sebenarnya, walaupun ramai yang share QR Code DSKP untuk dikongsikan oleh semua guru, termasuk pentadbir sekolah saya, tapi sayangnya, ada QR Code yang dikongsikan tidak seragam saiznya.Saya pulak, walaupun tak berapa advance bab ICT ni, tapi sebab nak bagi cantik Fail Mengajar saya, saya gigih ikut tutorial cara nak buat custome QR Code untuk DSKP yang saya ajar sendiri.Nah, inilah hasilnya:)


Alhamdulillah, okeylah sikit kan, boleh edit colour, tukar frame sendiri-daripada yang biasa kita tengok kalau QR Code mesti kotak empat segi je bentuknya.Sebelum explore, saya ingat memang gitulah rupanya bentuk qr code ni .haha.Kampung people betul ai ni kann.

Cara Mudah dan Pantas Buat QR Code Untuk DSKP Sekolah Rendah
Jom, saya kongsikan sedikit cara mudah nak buat QR Code ni.Lepas ni, korang yang geng-geng cikgu yang selalu kena handle bahagian Pendaftaran Program Sekolah, korang buatlah design qr code yang lebih cun dari ini ya.heh.

First sekali kena sign up for trial kat website qr code Generator.Kalau tak sign up nanti kita susah nak customize qr code kita.Tak susah pun, dia cuma mintak masukkan email dan password, kemudian activate password kat email.

lepas tu korang klik button hijau NEXT tu, dia akan keluar box ni.Pilih menu PDF sebab DSKP kita semua dalam pdf kan.

 Lepas kita pilih menu PDF tadi, klik NEXT, keluar box ni.Masukkan file name dan boleh upload file pdf kita.Sebelum tu korang kena download dan save siap-siap dalam folder korang dskp tu semua.

 Ini caranya yang mudah kita nak upload.Drag je dari file folder tu ke box biru yang upload pdf tu.

 lepas dah setel upload pdf, klik NEXT, korang akan nampak box ni.boleh klik preview kalau nak tengok macam mana rupa bila kita scan qr code kita nanti.

Lepas tu, keluar box ni.Kat sinilah korang boleh klik menu yang saya bulatkan tu.Ikut kreativiti korang.Boleh upload image sendiri kalau tak nak guna yang sedia ada.

 Ini yang saya buat.Orang malas macam saya, pilih je mana yang ada, dah lawa sangat lah ni kononnya.haha.Kalau dah puas hati, klik download dan save dalam pictures korang ya.

Orait, harapnya dapat bantu geng cikgu atau sesiapa sahaja yang mahu buat qr code customize sendiri.Sangat mudah.Ikut je step dalam website tu, jadilah nanti qr code kita.

Owh ya, saya ada juga buat qr code untuk blog saya ni.Punyalah excited, semua benda ko nak qr code kan.haha.Dengan qr code, dah tak payah nak taip alamat url bagai, scan je terus dapat website atau info yang kita perlukan.Best kan teknologi ni.heh.Jom sebarkan dan manfaatkan!

Selamat mencuba!

My Notes : I am Teaching, but Also Learning:)-

Friday, January 10, 2020

Selamat Tahun Baru 2020- Allah Is The Best Planner :)-

Friday, January 10, 2020 3
As Salam,
Alhamdulillah.Dah hari ke-10 kita pada bulan Januari tahun 2020.Time semua orang berebut-rebut nak update status kat media sosial dan juga stories dengan ucapan selamat tahun baru, saya hanya sekadar memerhati dan scroll akaun media sosial saya laju-laju.haha.Nak update status pun tak berapa nak ada mood.Bukan tak happy, tapi saya kelelahan menghadiri mesyuarat di sekolah setiap hari sejak 26 Disember sehingga 31 Disember.

Inilah yang saya terkesan.Jika tahun baru tidak datang sekalipun, waktu dan hari akan terus berputar dan tiada bezanya tahun lepas dan tahun ini.Kita hanyalah HambaNya di persada masa.HANYA HAMBA.BUKAN TUAN.

Tambah dengan menguruskan hal persekolahan anak-anak.Teringat perkongsian Ustaz Maza di Instagramnya, katanya tahun baru hanyalah sekadar angka.Saya pula, sejak usia mak-mak orang ni, tahun baru bukan lagi benda yang saya excited nak tunggu melainkan perasaan takut-takut kalau dah sampai masa ALLAH ambil nyawa.


Tahun baru bagi saya ialah motivasi untuk memperbaiki diri dan amalan sebab bila bermula tahun baru, umur semakin sedikit.huhu.Marilah kita sama-sama tengok balik. mana yang boleh kita perbaiki atau pertingkatkan.InshaAllah, Allah akan menolong hambaNya yang mahu mengubah nasib dirinya.Marilah kita berdoa dan berharap supaya Allah tidak tinggalkan kita walau dalam sekelip mata.( Doanya seperti di bawah, pun saya kongsi dari Ustaz Maza ).

Perkongsian Ustaz MAZA 
Kita tidak boleh mengubah masa, tetapi kita boleh menjadi masa itu berkat dengan doa dan usaha-usaha yang ikhlas dan baik. Untuk merentasi kehidupan dan belantara masa, banyak perkara yang kita tidak dapat duga. Kita mungkin merancang dengan perancangan yang hebat, tapi siapa yang dapat menjamin ia akan terjadi seperti yang dirancangkan. Kepada Allah jua kita bergantung. Berapa banyak rancangan buruk orang kepada kita, Allah tukar ia menjadi keuntungan dan kebaikan. Betapa banyak rancangan yang hebat, Allah tukar ia menjadi kerdil. Dunia ini bukan kita sahaja yang hidup. Berbagai rupa dugaan dan kerenah manusia yang lain. .

Saya yang dhaif ini sejak sekian lamanya amat tersentuh dengan doa Nabi s.a.w yang saya sentiasa ulanginya:

يا حَيُّ يا قيّومُ ، بِرَحْمَتِكَ أسْتَغِيثُ ، أصْلِحْ لِي شَأنِي كُلَّهُ ، وَلا تَكِلْنِي إلى نَفْسِي طَرْفَةَ عَيْنٍ “
Ya Haiyyu, Ya Qayyum, dengan rahmatMu daku memohon pertolongan. Baikilah seluruh urusanku, dan janganlah Engkau serahkan diriku ini  kepadaku walaupun sekelip mata” (Riwayat al-Nasai, dinilai sahih). .

Sebagai seorang hamba pendosa lagi daif yang menyedari betapa hidup memerlukan perlindungan Allah, doa inilah yang sering menjadi teman di sepanjang waktu. Di setiap kesempatan yang mulia, saya lafazkannya. Saya kira saudara pembaca juga demikian. 

Menjelang tahun baharu, moga Allah memberkati umur kita dan membantu segala urusan kita. Kita tidak boleh menongkah masa. Kita tidak boleh menghalang putaran masa. Kita tidak boleh menghentikan masa. Kita tidak boleh keluar dari sistem masa. Kita tidak boleh mengembalikan masa. Namun kita boleh memohon kepada Allah agar masa kita diberkati.

Tahun Baru Adalah Motivasi Untuk Perbaiki Diri
Sebenarnya minggu akhir sebelum sesi persekolahan bermula, saya dikhabarkan akan mengajar silibus yang bukan pernah saya ajar sejak dua tahun ini.Saya pula selepas menghadiri kursus semakan Matematik KSSR 2017, sudah bersedia dengan pelbagai persediaan dan rancangan untuk pengajaran bagi tahun baru.

Hari pertama persekolahan di sekolah saya-semuanya nampak baru dan ceria-

Namun saya merancang, pastinya rancangan Allah lebih baik.Awalnya, saya menolak dan kecewa apabila dimaklumkan akan mengajar Matematik bagi kelas DLP ( Dual Language Programme).Selain perlu mendalami silibus yang saya belum pernah tahu, saya juga kena sediakan diri untuk mengajar in English Learning.Bertabahlah!Sehinggakan KP dan rakan yang buat jadual pun risau kalau saya tak okey dengan jadual baru tersebut.huhu.

Selepas meluahkan perasaan saya kepada En Suami dan berbincang dengannya, saya akhirnya terima berita itu dan melepaskan semua perasaan marah, kecewa, sedih dan terkilan.Saya pilih untuk redho sahaja.Saya positifkan diri dan fikiran.Sabarlah.Allah sedang aturkan yang lebih baik untuk saya.

Kumpulan murid tahun 1 kelas DLP yang bakal menjadi anak-anak kecil saya nanti.Termasuklah anak bongsu saya yang akan memanggil ibunya bukan lagi mama tapi Teacher.haha.

Akhirnya, pada suatu malam, usai saya solat, Allah ilhamkan kepada saya dan ianya memberi jawapan kenapa Allah rancang yang begitu untuk saya.Syukur.Kini, selepas dua minggu persekolahan, saya benar-benar gembira dan "sangat berterima kasih" kepada rakan sekerja yang "menolak" untuk menerima tugas mengajar kelas DLP untuk matematik ini.

Kadang-kadang bila kita ambil kepentingan untuk diri kita atau perasaan kita dan mengabaikan kepentingan orang lain, kita lupa Allah ada untuk menjaga kepentingan orang lain dan perasaan orang lain.

Bersama rakan guru di sekolah-Bila dah redho-semuanya jadi mudah, gembira dan lebih semangat untuk mengajar.Now call me Teacher hokey!

Apabila rakan saya yang buat jadual guru bertanya,mungkin ingin menyedapkan hati saya, jika ada guru baru yang masuk, dia akan adjust jadual saya, saya pula menegahnya dan memberitahu bahawa saya tak mahu tukar lagi.Saya nak terus ajar kelas DLP.Gitu sekali.haha.Saya sudah mendapat hikmah yang banyak dengan apa yang berlaku.Alhamdulillah.

Begitulah.Saya belajar untuk mematangkan diri.Atas segala yang berlaku dalam hidup kita, walaupun nampak asbabnya seperti orang itu atau orang ini, hakikatnya Allah yang aturkan ianya terjadi.

Akhir sekali, saya ingin ucapkan ribuan terima kasih kepada readers blog ini yang sudi memberi komen atau singgah di blog ini bagi mendapatkan apa sahaja info yang dingini.Semoga yang terbaik untuk kalian di tahun baru, dan ingatlah usah terpedaya dengan masa yang kita ada.Ia hanya akan tinggal sebagai angka dan tidak memberi makna jika ia berlalu dengan sia-sia.

Manfaatkan setiap masa dan kesempatan yang ada untuk lebih banyak memberi kebaikan, memudahkan dan mengembirakan insan lain!-

My Notes :Allah Is The Best Planner-





Saturday, December 21, 2019

Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah

Saturday, December 21, 2019 6
As Salam,
Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah-Tak tahulah style family korang macam mana, tapi jika ada readers blog ini yang mempunyai citarasa sama atau lebih kurang dengan family saya, ada beberapa menu cadangan atau kudapan yang saya nak recomenddedkan kat korang. 

Antara menu hidangan minum petang yang sangat best.kiki.Kuih keria gula melaka beb.Cara penyediaannya pun mudah.Bahan pun tak banyak.Nak tengok resepi ko boleh klik sini :

Bagi saya pula, dalam menyediakan kudapan atau minum petang, ia mestilah mudah disediakan, dan sedap.ya tak ?Mana ada orang nak makan benda yang tak sedap.Cuma adabnya, bila kita dapat makan yang tak sedap, jangan cemuh makanan, sebaiknya diam je.

wei.kuih siput rangup dan sedap, berempah lagi kot.Memanglah time nak menyiapkannya ambik masa, tapi kalau ko askar ramai, suruh je depa gentel bergilir-gilir.Kata cuti sekolah kann.Yang ini memang sesuai untuk buat kudapan.Kalau nak try buat sendiri kat rumah, klik resepinya kat sini :

Orait, bukan menu baru pun.Saya nak kongsi antara menu kudapan yang saya dah kongsi pun dalam blog ni.Cuma kali ini saya post dalam bentul kompilasi.Ecehceh.kemain.Dah macam kompilasi lbum lagu gamaknya.kiki.

Cadangan Kudapan Atau Minum Petang Yang Sedap Dan Mudah Disediakan Di Rumah

Pau sambal sedap dan gebus.walaweh.Ini favourite saya anak beranak.Kalau ko rajin buat donut, doh yang sama boleh juga buat pau sambal ni. Tinggal nak tambah inti sambal.
Resepinya boleh tiru kat sini : Cara Buat Pau sambal yang lembut dan gebus.

 Orang kata buat karipap ni leceh.Banyak benda kena sediakan.Nak kena uli doh bagai.Buat inti lagi.Sebenarnya yang malas akan beri banyak alasan.Sementara anak-anak kecik ada kat rumah, luangkan masa untuk sediakan makanan dari air tangan kita, karang depa dah besar, ko tak mnyesal dan rindu nak masak untuk anak-anak.ceh gitu sekali motivasinya.haha.Jom, tunjuk skill mak-mak korang dan buat karipap sendiri.Resepi tengok kat sini :

 Enaknya agar-agar pandan santan.Tambah lagi kalau dapat yang sejuk.Buat agar-agar ni senangnya sebab kita cuma perlu bahan yang ringkas.Kalau malas sangat, ko buat je agar-agar kampung kaler merah tu.Tinggal ngap je kalau dah sejukkan kat chiller.yeahh.

 Kuih kaswi style kampung ni.Saya kata style kampung sebab saya dapat resepi dari mak mertua.Memang sedap, lembut dan kenyal gitu. Boleh buat minum petang atau kalau ada tetamu nak berkunjung ke rumah.Resepinya kat sini :

 Wow! golden betul kuih apam gula hangus ni kan.Tengoklah siapa yang buat dia.muehe.Saya suka apam gula hangus ni sebab rasa gula hangus tu.Tambah lagi dia sangat moist dan gebus.Kalau buat minum petang, tak cukup seketul ko nak ngap nanti.Bahannya sangat simple, nak kukus pun tak lama.Resepinya kat sini beb : Apam Gula Hangus Yang Moist dan Sedap-

 Agar-agar milo yang sedang elok manisnya.Budak-budak ada yang kurang minat benda-benda macam jelly nikan.Dan kita tahu, ramai budak-budak suka milo!Jadi kalau nak trick depa makan benda yang macam ni, buatkan depa agar-agar milo.Rasanya tak sempat ko nak bubuh dalam acuan, depa dah terkam dulu.kiki.Orait, tengok resepinya kat sini : Agar-agar milo sedap-

 Yup! cempedak goreng ni memang legend kan.Mak-mak kita dulu, kalau time musim cempedak, hari-hari menu minum petang ko tak pun sarapan pagi ko mesti jumpa cempedak goreng kan.Bolehlah ko try buat cempedak goreng ni buat minum petang seisi keluarga.

 Kek Pisang moist.Boleh kukus atau bakar. Lagi satu kek pisang homemade ni kita boleh adjust manis dia kan.Cubalah buat minum petang.Mahunya laki ko mintak potongkan sepinggan, sebab dapat yang masih panas.Kalau beli yang dah siap, alamat terpaksalah laki ko makan sepotong je, tu pun nak ambik hati je.kiki.Jom try kat sini resepinya : Kek Pisang Moist Yang Sedap-

 Hey! kek oren in the house! Part kek oren ni memang kerap juga bersiaran kat rumah saya.Sebab anak-anak suka kek oren panas-panas keluar dari oven.Kalau takde oren sunqist kat rumah, boleh juga buat kek oren dengan oren sunquick.Kita buat dia kann.Nak cuba buat sendiri kat sini :

 Adudu.Popia goreng rangup idaman kalbu.Serius.Ini Favourite saya sekeluarga.Popia ni yang malasnya sebab ko kena gulung bagai kan.Sebenarnya, ko boleh je lipat popia tu macam ko lipat kain pelikat laki ko.Takde sapa marah, lagipun sudahnya, ko anak beranak juga yang makan kan.haha.Tapi kita ni memasak sambil nak kutip pahala berbakti pada suami dan keluarga, jadi mestilah kita nak pahala yang sempurna kann.tazkirap jap. Popia Goreng Inti Sayur Yang Rangup-

 Sagu gula Melaka lembut dan sejuk kat tekak. Sagu gula melaka ni kita akan cari time bulan puasa kan.Padahal, kalau ko dah teringin tu, buat jelah sendiri.Tak payah nak tunggu bulan puasa.Yang bestnya, kita boleh simpan dalam fridge, bila teringin, ko carilah kat dalam fridge rumah ko.Jom, buat sendiri benda yang simple dan mudah : Resepi Sediakan Sagu gula Melaka di Rumah-

 Hey! roti jala ni bukan susah sangat nak sediakan pun.Setakat tepung gandum, air, telur-semua tu mesti dah ada kat dapur umah ko kan. Kalau setakat nak buat minum petang, buatlah agak-agak dapat 10 keping, siaplah.Nak lagi best, kalau ko masak tengahari tu ada kari ayam atau daging lebih, memang ngamlah.Jom, tengok cara saya buat roti jala kat sini : Mudahnya buat roti jala di rumah-

 Agar-agar milo lapis susu- Agar-agar ni yang sedapnya bukan setakat milo semata, ko tambah serbuk koko atau nescaffe pun sodap beb.Boleh tengok cara buatnya kat sini : Agar-agar Milo Lapi susu-

 Aduhai.Bukan sebarang kek coklat tau.Ini Coklat Kek Plus Milo.Nak ambik hati anak-anak memang sesuailah ni.Tambah lagi dengan topping yang melting.Depa dah tak mintak kek indulgence secret recipe dah lepas ni.muehehe.Jom buat : Resepi kek Coklat Milo Yang Moist-

 Ini bukan sebarang kek ya.Ini kek gula hangus khas untuk atok n mak tok.kiki.Budak-budak memang tak minat kek ni.Tapi kalau mak n pak mentua ko datang umah, ko buat kek gula hangus ni, sure depa pakat nak dok umah ko terus.Ini kek taste orang tua-Kek Gula Hangus yang menjadi sarangnya-

 Yeahh,Roti sardin gulung dengan inti special- Yang ini memang mudah.Tambah lagi kalau ko selalu ada masalah stok roti tak laku dalam rumah.Inilah solutionnya.Mari kita buat secara berjemaah.

Donut kentang lembut dan gebus.Yang ini memang ramai mak-mak suka buat, sama macam saya.Kalau takde kentang, ko boleh juga guna labu, pun sedap juga.Cubalah donut kentang kat sini resepinya : Resepi Donut Kentang yang sedap, lembut dan menjadi gebus

Orait, banyak jugak pilihan kudapan atau minum petang yang kita boleh sediakan sendiri kat rumah kan.Semuanya boleh buat sendiri asalkan ko RAJIN je kan.muehhee.Sebenarnya anak-anak dan suami kita kat rumah ni bukanlah nak makan atau mintak kita sediakan yang bukan-bukan (baca sebagai kuih muih yang viral tu ).Depa cuma nak AIR TANGAN kita je.Tinggal ko sanggup dan rajin ke idak.

Jangan bagi alasan yang ko keje office.Cikgu ni cuti sekolah bolehlah cakap banyak kan.kemain bagi cadangan menu minum petang bagai.Ada benda yang kita boleh buat banyak dan simpan dalam fridge.Atau kita buat frozen.

Kalau tak dapat raikan ahli keluarga makan-makan time minum petang, boleh sediakan waktu pagi atau hujung minggu.Its all is up to you guys:)

Sampai jumpa lagi.Cikgu senang hati boleh bagi cadangan je.Korang pulun buat ya.kiki.


Friday, December 20, 2019

Kisah Saya Mula Amalkan Solat Tahajud Hanya Kerana News Feed Rakan di Facebook

Friday, December 20, 2019 1
As Salam,
Alhamdulillah.Akhirnya, Allah beri jalan dan ilhamkan saya untuk berkongsi entri ini setelah beberapa lama saya menyimpan hasrat untuk berkongsi pengalaman saya yang sedikit ini.

Saya tahu, saya bermula dengan asbab yang sangat kecil.Mungkin bagi orang lain, tapi sangat besar dan sangat berharga bagi saya.Jika tidak kerana ada sahabat di FB yang tidak jemu berkongsi dan mengajak kepada hal ini, pasti saya juga lalai dan membiarkan hidayah Allah berlalu sepi begitu sahaja.

Salah seorang kenalan di FB yang saya kenali sebagai Puan Mona Din, seorang bisneswomen yang berjaya dalam bidang fesyen Muslimah-Pencetus dan motivator kepada diri saya untuk cuba dan istiqamah mengamalkan Solat tahajud.


Apakah Solat Paling Utama Selepas Solat Fardhu Lima Waktu? Dan Mengapa Solat Ini Disebut-sebut Sebagai Solat Yang Utama Selepas Solat Fardhu ?
Baik, saya ulang tajuk entri ini sekali lagi.Mungkin ramai redaers blog ini yang sudah maklum akan jawapan kepada persoalan ini.Solat paling utama selepas solat fardhu lima waktu ialah solat sunat yang dilakukan pada malam hari atau atau pada sepertiga malam.Solat apakah itu? Inilah yang ingin saya katakan kepada anda semua, solat yang dimaksudkan ialah solat Tahajud.

Saya mempunyai dua kenalan di FB yang akhirnya telah mendorong saya untuk mula mengamalkan solat tahajud.Saya bukanlah seorang ustazah atau mendapat pendidikan formal dalam aliran agama.Saya cuma ada basic ( yang masih longgar ) dalam pendidikan agama sebab saya bersekolah agama secara formal dari darjah satu hingga darjah khas ( tatkala usia lingkungan 7 tahun hingga 14 tahun ).Selepas itu, saya hanya belajar agama di sekolah menengah dalam subjek Pendidikan Islam.Selebihnya, bila di Univ, saya mengikuti kumpulan usrah dan belajar sendiri berkaitan hukum-hukum asas dalam Fardhu ain.

Kelebihan sedikit pada saya ialah apabila saya rajin membeli buku-buku agama untuk menambah ilmu dan belajar sedikit-sedikit tentang agama Islam.Inilah mulanya bagaimana saya mula memperbaiki diri sendiri dan berusaha untuk menjaga ahli keluarga saya khasnya dari azab kubur dan siksaan api neraka.Nauzubillah.

Jadi, apa yang mahu saya kongsikan di sini sebenarnya ?
Tak payahlah serius sangat kan.hihi. Saya ingin berkongsi mengenai Solat Tahajud.Solat yang saya anggap "hadiah" atau "anugerah" daripada Allah kepada kita semua.Tapi rupanya tak ramai yang mahu terima "hadiah" ini.

Saya pun sama macam anda semua yang sedang membaca entri ini. Buat solat lima waktu pun ada masa kita kelelahan.Ada masa kita tak sedar pun yang kita sedang solat.Tahu-tahu dah bagi salam.Allahuakbar.Tapi begitulah kasih sayang Allah.Dia nampak.Dia Tahu.Kita solat pun tak serius.Solat wajib tu.Tapi sebab rahmat Allah tu sangat luas.Inilah yang saya sangat yakin dan percaya.

Walau kita buat jahat atau dosa, rahmat Allah tu mengatasi segalanya.

Apabila sering dan acap kali saya perasan status seorang sahabat di FB yang mengajak supaya mengerjakan Tahajud, hati saya akan berdetik begini : Kenapa dia ni rajin sangat ajak orang solat tahajud? setiap hari dan setiap kali ada news feed baru, sahabat FB saya ni hanya mengajak kepada tahajud.



Seorang lagi, tentang kenalan di FB.Saya ni kategori pengikut dan peminat utama beliau di FB.Sehinggakan saya set FB beliau sebagai "see first" dalam setting akaun FB saya. Mulanya saya follow beliau sebab saya suka akan perkongsian beliau tentang keluarganya, aktiviti bisnesnya dan banyak lagi.Rupanya saya perasan selepas itu, kenalan ini juga akan memulakan rutin news feed di FBnya dengan mengajak teman-teman dan pengikutnya di FB dengan bangun sepertiga malam dan mengerjakan tahajud.Subhanallah.


Syukurnya kalau anda juga ada kalangan teman-teman di FB yang begini.Mereka berdua inilah, secara peribadi saya anggap sebagai pencetus, motivator dan yang memberi inspirasi serta asbab saya mendapat hidayah untuk bergerak dan bertindak mengerjakan solat Tahajud secara perlahan dan berdikit-dikit.


Maksudnya disini, saya bermula dengan hanya buat solat tahajud jika tidak penat, time cuti dan ada mood.Teruk kann.huhu.

Keajaiban Solat Tahajud
Sesungguhnya.Saya ulang sekali lagi.Rahmat Allah sangat luas dan tidak bertepi.Pada asalnya, saya mahu solat tahajud sebab saya ingin tahu apakah kebaikannya untuk saya.Anda nak tahu apa yang saya dapat bila mula mengamalkan solat tahajud secara berdikit-dikit?

Saya akan terjaga sendiri sekitar jam 3.30 pagi.Mulanya saya akan buat tidak tahu dan teruskan tidur.Tapi saya akan terjaga untuk tempoh seterusnya sehingga hilang semua mengantuk saya.Dan waktu itu, saya akan teringat untuk ambil wudhu dan buat solat tahajud.Selepas itu, saya sambung tidur semula.

Ianya tidak habis di situ.Hampir setiap malam begitulah rutinnya.Sehingga saya akan hilang mengantuk dan terjaga.Saya akan dengan mudah ambil wudhu dan buat solat tahajud dua rakaat.Dalam pada itu, saya mula memperbaiki tatacara solat saya dengan berdoa yang lebih panjang, berzikir lebih lama, sebab waktu yang sunyi dan saya tahu-Allah ada untuk mendengar semua permintaan, keluhan dan aduan saya.Subhanallah.

Keajaibanya ialah apabila saya akan terasa menyesal, terasa rugi yang amat sangat jika saya terlepas solat tahajud dalam satu-satu hari.Pernah juga saya berkejar-kejar mengerjakan sola tahajud sebab tinggal beberapa minit sahaja lagi azan subuh akan berkumandang.Allahu.( Jangan contohi saya dalam part istiqamah ni.Masih berjuang untuk istiqamah sebenarnya! )

Rupanya, dalam hidup kita ini, bila kita menginginkannya, dengan niat yang baik, InshAllah, Allah pasti akan tolong kita.Pasti.Percayalah.Ya.Walaupun kita tahu, kita ni masih jahat, belum lagi baik, masih lagi berdosa, masih lagi belum bertaubat.Allah akan tolong kita.

Jika anda google sendiri, anda akan menjumpai banyak artikel yang berkongsi tentang fadilat, kelebihan, kebaikan dan segala macam keistimewaan solat tahajud ini.Jadi, saya hanya akan kongsikan pengalaman saya sendiri apabila saya cuba istiqamah mengerjakan tahajud.

Fadilat yang Saya Perolehi Selepas Mengamalkan ( walaupun ada masa tertinggal juga ) Solat Tahajud :
  1. Perkara pertama yang sangat berubah dalam hidup saya sejak dua tahun ini ialah perasaan dan jiwa yang sangat tenang.Bukan tiada masalah atau kesukaran, tapi perasaan tenang tu macam kita rasa relax je.Perasaan yang kita rasa bila kita anggap semua masalah boleh setel dan sangat mudah untuk dilalui.
  2. Banyak doa-doa yang Allah kabulkan dengan lebih cepat dan doa menjadi sangat makbul.Subhanallah.Inilah yang saya rasa perubahan dalam hidup saya.Impian dan hajat dalam hidup saya semakin mudah diperolehi dan dicapai.
  3. Semua urusan keluarga, pekerjaan, apa sahaja urusan saya menjadi sangat mudah, dilorongkan jalan yang luas, sehingga saya merasa ada sahaja "orang lain" yang tiba-tiba datang dalam hidup saya, setiap kali saya perlukan pertolongan.
  4. Kejayaan lebih mudah dicapai.Sama ada kejayaan untuk suami dan anak-anak juga diri saya sendiri.Ada masa saya perhatikan, kami mungkin tidak layak, tapi Allah kurniakan kejayaan itu.Mungkin asbab rezeki anak-anak.
  5. Tiada lagi masalah kewangan yang serius.Ini seperkara lagi yang saya sedari.Walaupun komitmen kami banyak, walaupun belum sampai hari gaji, kami hampir tidak menghadapi masalah tak cukup wang perbelanjaan.Semuanya cukup!
  6. Kesihatan tubuh badan.Saya memang jarang sakit sejak dulu.Cuma kali ini saya sedar saya tiada masalah penghadaman lagi.Walaupun saya kategori overweight ( entah dah obes agaknya.haha) saya tidak mengalami sakit kaki, dan sakit-sakit lain.alhamdulillah.
  7. Diberikan ilham dan idea, kemudahan menyelesaikan masalah kerja dengan lebih baik.Apabila kita diberikan idea, ilham dan cara menyelesaikan masalah, ia menjadikan semua tugas atau tanggungjawab yang berat menjadi mudah.
  8. Anak-anak mudah mendengar nasihat teguran dan mudah diurus.Anak-anak mahu mendengar kata, lembut hati dan tidak bergaduh sesama sendiri.
Alhamdulillah.saya sebenarnya masih jauh dari sempurna dalam hal-hal ini.Saya cuma memikirkan bila saya sudah tiada lagi, apakah yang dapat saya "wasiatkan" kepada pembaca blog ini.Jadi, saya mengambil inisiatif ini, ingin jadi seperti sahabat dan kenalan saya di FB, menjadi asbab kepada orang lain mendapat hidayah Allah.aamin.

Semoga bermanfaat, selamat memulakan solat tahajud dan istiqamah:)

Thursday, December 19, 2019

Resepi Popia Goreng Inti Sayur Yang Sedap, Rangup Dan Mudah Disediakan

Thursday, December 19, 2019 2
As salam,
Resepi Popia Goreng Inti Sayur Yang Sedap Dan Mudah Disediakan- Cuti sekolah ni, tak habis-habis buat stok makanan untuk anak beranak kat rumah ni.Nampak nau family saya ni ahlinya asyik makan saja.Tengok badan pun tahu.haha.

resepi popia goreng sayur yang rangup dan sedap
Popia Goreng Inti Sayur yang intinya sangat sedap, popianya pula rangup.

Sebenarnya bukan sebab tu sahaja, kebetulan pula sejak awal cuti sekolah, rumah saya tak berhenti dikunjungi saudara mara yang datang bercuti ke PD.Alang-alang depa dah sampai PD, haruslah kami pelawa singgah ke rumah kan.Ada juga yang memang rancang untuk datang dan menziarah kami.Maklumlah sejak masuk rumah baru, tak buat-buat lagi house warming.ahaks.Kira setel lah bila kami jemput mereka semua datang dan singgah ke rumah jika berkesempatan.Al Hamdulillah:)

Jadi, bila ada stok makanan kat umah, kita tak kelam kabut nak terima tetamu kan.semuanya dah ready.Saya pula suka sediakan hidangan ringkas seperti popia sayur, karipap, roti sardin gulung, donut dan apa sahaja yang simple-simple sebagai side dish jika ada tetamu datang rumah.

Popia inti sayur ni memang senang nak sediakannya, tapi kalau aura malas ko tengah datang, buat apa pun tak jadi kann.mueheh.samalah kita:)

Orait, jika korang readers "tetap dan berpencen" blog ini, pasti korang dah jumpa banyak resepi dan cara mudah sediakan popia goreng ni kan.Inti sayur yang saya kongsikan cara membuatnya pun saya dah share dalam blog.Tinggal korang je, entah buat ke idak ikut resepi yang saya kongsi tu.heh.

Resepi Popia Goreng Inti Sayur Yang Sedap, Rangup Dan Mudah Disediakan

Marilah kita belajar buat inti popia sayur yang sedap secara berjemaah.kiki. Antara bahan yang saya gunakan untuk buat inti popia sayur ialah timun, carrot, sengkuang.Bahan tumis intinya pula bawang merah, bawang putih, udang kering atau ikan bilis dan juga telur.Paling penting ialah ko mesti ada kulit popia itu sendiri dan juga sagat sayur.Sagat tu boleh cari kat DIY atau mana-mana kedai "murah" dengan harga dalam RM5-RM6 sahaja.

Kalau nak elakkan sayur cepat berair, sagat dulu carrot, sengkuang kemudian akhir sekali timun.Kalau bajet lebih, boleh juga guna timun jepun.Kalau korang guna timun biasa macam dalam pic tu, pastikan sagat setakat isi dia sahaja, jangan sampai sagat biji dia.Tujuannya supaya popia kita akan kekal rangup bila di goreng nanti.

Bahan tumis ni sebenarnya ikut kita.Ada orang tak makan udang kering sebab alergik, jadi boleh ganti dengan ikan bilis.Kali ini saya bajet lebih, semua sekali saya belasah.haha.

kulit popia pula sebenarnya tak kisah brand apa pun, yang jadikan popia kita sedap dan rangup,bukan dari kulitnya, ia datang dari intinya dan cara penyediaan inti.InshaAllah, kalau betul caranya, popia kita akan menjadi popia paling sedap kat dunia.ecehceh.gitu sekali!

Ni macam gambar ulangan kann.hihi.Yang atas tadi takde pic telur, kali ini baru teringat telur.Telur ni antara tips nak bagi inti popia sayur kita jadi ada rasa lemak sikit selain rasa sayur kann.Barulah ngam kat tekak.Ceh gitu.

Taraa.Tiba-tiba dah siap inti sayur kita. hihi. Saya ada share kat entri yang lain cara masak inti popia.
Boleh search kat blog ni ya.

Time masak inti popia sayur ni, tak payah lama sangat atas dapur.Cukup sekadar bahan tumisan dah naik bau, perasakan, masukkan telur dan akhir sekali masukkan sayur.Kacau bagi rata semua sayur, then tutup api dan angkat.Masukkan dalam bekas bertapis untuk sejatkan air.( jika sayur berair).Masa ni saya masukkan terus dalam bekas biasa sebab sayur yang ini kering sahaja.Tips tak nak sayur mudah berair, bahan tumis tu tumbuk kasar sahaja, tak payah blend.

Orait, boleh check entri kat sini, untuk dapatkan resepi lengkap dan cara bergambar buat popia goreng inti sayur yang sedap.

  1. Resepi Mudah Popia Goreng Inti Sayur
  2. Cara Buat Inti Popia sayur Yang Sedap dan Mudah
  3. Tips Pastikan Popia Sayur Kekal Rangup 

Apapun, terpulang kepada cara pilihan sayur yang korang suka.Ada orang tak suka timun atau sengkuang.Tapi bagi saya, elakkan guna taugeh dalam inti popia kita sebab taugeh ni cepat mengecut apatah lagi kalau kita frozenkan dia.Bila taugeh mengecut, ia akan menyebabkan popia kita jadi kurang enak.

popia goreng yang sedap
popia goreng kekal rangup dan kulitnya licin selepas di goreng kerana cara menggoreng dengan api perlahan, minyak yang sederhana banyak dan setiasa di kaup balik dalam kuali.InshaAllah.

Selamat mencuba semua, sila tinggalkan komen jika korang dah mencuba ya:)



Loading...