Friday, July 13, 2018

Terima Kasih Readers Blog Cik Matahariku: Sudah Capai 30 Juta Pageviews

Friday, July 13, 2018 0
Dengan Bismillah,
As Salam semua, Sangat terharu sebenarnya bila menjelang syawal tempohari saya perhatikan pageviews blog ini sudah capai ke angka 30 juta pageviews. Kali akhir saya update jumlah paparan halaman blog atau pageviews blog ialah tatkala blog ini mencapai 21 juta pageviews. Alhamdulillah nampaknya usaha dan impian saya sejak tujuh tahun yang lalu bukan sekadar hangat-hangat tahi ayam kann.hihi.

Printscreen terus ko..hehhe..malas nak edit bagai..:)

Blog ini asalnya dahulu bermula apabila saya menyambung pelajaran buat KPLI di Sungai Petani, Kedah. Masa tu sangatlah banyak masa lapang dan tinggal berjauhan dengan suami dan anak-anak.Tahu sajalah menjadi student semula pada usia 33 tahun, tempoh setahun di maktab memberi saya banyak peluang tambah pengetahuan dan pengalaman.

Anak-anak yang ditinggalkan bersama suami tatkala saya menyambung pelajaran.Ehh..tapi masa tu budak lelaki dua ketul tu belum ada lagi di alam fana ni..kihkih..

Tahun yang sama saya mengenali media sosial Facebook buat pertama kalinya.Waktu itu, tahun 2010, belum ramai pengguna laman sosial yang aktif seperti sekarang.Belum ramai yang memiliki akaun facebook dan juga mempunyai blog sendiri.Walaupun sudah ramai penulis blog personal yang mempunyai blog sendiri, cuma saya yang agak lambat dan ketinggalan.huhu.

Akhirnya saya memilih untuk menulis di blog sendiri kerana sekitar tahun tersebut, kita tidak boleh menulis status yang panjang berjela di Facebook.Saya pula bukanlah pandai sangat menulis, tapi sangat suka menulis.Yup! menulis bagai satu terapi bagi diri saya.Saya kumpul rasa tenang dan bahagia hanya dengan menulis.Kalau betul kena gaya, entah-entah saya boleh kurus hanya denga menaip di blog.hahha.

Zaman belajar KPLI di IPSAH, Sungai Petani,Kedah-bersama sahabat sepengajian:)

Terima Kasih Pembaca Blogku:)
Sebenarnya lebih kepada perasan sahaja post kali ini. Saya pun bukanlah tahu secara details iapa readers blog saya. Entah-entah orang yang lawat blog saya pun tak kisah kalau saya update ke tidak blog saya ni. Saya cuma tahu, blog saya ada pelawat apabila pageviews blog meningkat dengan bilangan pembaca sekitar 30k-50k sehari.hehe.

Pelawat blog inilah yang menjadikan paparan halaman blog saya berjaya meningkat kepada 30k pada bulan ini. Terima kasih banyak-banyak dan tidak terhingga saya ucapkan kerana andalah blog saya masih bertahan hingga hari ini.Alhamdulillah.

Syukur kerana Allah masih berikan kesempatan dan rezekikan saya untuk menulis dan berkongsi resepi masakan  dalam blog ini.Selain saya niatkan sebagai jariah saya, saya juga harap apa sahaja yang saya nukilkan dalam blog dapat memberi insprasi, motivasi dan juga manfaat kepada semua pembaca:)

Salam Aidil Fitri semua:)

Akhir kata, sempena penghujung syawal pada hari ini, saya mohon kemaafan lahir dan batin kepada semua pembaca budiman. Semoga Syawal kali ini menjadikan keimanan kita semakin bertambah dan rezeki juga semakin melimpah ruah.aamiin.

Sampai jumpa lagi ya!

Tuesday, July 10, 2018

Agar-Agar Milo Sukatan Cawan Yang Lembut Dan Sedap

Tuesday, July 10, 2018 0
As salam dan Salam Sejahtera,
Agar-agar milo yang sedap, lembut dan sejuk di tekak. hehe. Suka tak kalau dapat makan agar-agar yang macam tu? Bukan apa, saya teringat time nk buat pot luck di rumah Kak Ateh saya di Sepang, agar-agar milo ni antara hidangan ringkas yang kami sediakan selain mi kari dan lauk asam pedas ikan mayong.

Agar-agar milo yang lembut dan sedap by Blogger Cik Matahariku

Basic buat agar-agar milo yang sedap ni ialah sukatan air yang betul dan tepat. Saya  tak suka agar-agar yang keras, sebab pada imagine saya, agar-agar yang sedap mestilah lembut di tekak.Okey, kali ini, saya akan kongsikan resepi yang saya guna untuk sediakan agar-agar yang lembut, sedap dan pastinya sejuk bila lalu di tekak kita. Ceh gitu sekali ko!

AGAR-AGAR MILO SUSU PEKAT MELIKAT
Resepi Mudah Agar-Agar milo
  1. satu paket agar-agar tali
  2. 1.5 litre air masak
  3. 7 sudu besar milo
  4. 1/2 tin susu pekat 
  5. 3 sudu besar gula pasir
  6. 1 cawan air panas
kalau simpan dalam fridge, lagilah sedap agar-agar ni sebab rasanya yang sejuk bila lalu kat tekak

Cara Menyediakan Agar-Agar milo yang lembut dan sedap
1. Masak agar-agar dalam periuk dengan 1.5 liter air.
2. Masukkan sekali 3 sudu gula pasir. Biarkan agar-agar dan gula sampai larut.
3. Sediakan 7 sudu besar milo, satu cawan air panas dan setengah tin susu pekat, kacau supaya larut.
4. Bila agar-agar dah larut, masukkan air milo yang sudah siap dikacau ke dlm periuk tadi. Kacau       
    sehingga larutan tadi semakin pekat @ mendidih.
5. Tuang agar-agar milo ke dlm acuan atau bekas dengan menggunakan tapis.
6. Sejukkan dlm peti ais dlm tempoh 2-3 jam sebelum dihidangkan.

kita juga boleh guna pelbagai jenis acuan untuk sediakan agar-agar milo ni.Kalau dah takde acuan yang menarik nak guna, ko tuang je dalam loyang, lepas tu potong kecik-kecik.senang boleh terus ngap kannn.hehhe.

Orait, kalau anda ingin mencuba resepi agar-agar milo yang lembut dan sedap ini, jangan lupa share di ruangan komen dan juga share dengan rakan-rakan yang lain.Selamat mencuba:)

Saturday, May 26, 2018

Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan

Saturday, May 26, 2018 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan salam Sejahtera,
Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan-Alhamdulillah. Haih.Seronoknya perasaan time taip post kali ini sebab masih terkenang-kenang kejayaan kecil saya dapat buat kuih apam gula hangus yang gebus, sedap dan sangat moist teksturnya.pheww.

kuih apam gula hangus by blogger Cik Matahariku:)

Post ini saya kongsikan dalam blog, khasnya kepada readers saya yang mahu buat kuih apam gula hangus buat pertama kalinya dalam hidup anda.huhu.Umur dah level mak-mak orang baru akak belajar buat kuih apam gula hangus ni dik.

Apapun yang berlaku dalam hidup kita, sebenarnya tidak ada yang terlambat atau tercepat kan, semuanya Allah dah atur dan saya yakin inilah waktu terbaik Allah rezekikan saya untuk belajar dan berjaya buat kuih yang sangat mudah rupanya.

Tengok tekstur apam gula hangus ni memang moist dan gebus kan, memang tak jemu ulang makan kuih apam ni.Nak-nak kalau dapat teh o panas secawan.pheww.mantap!

Orait, meh saya kongsikan resepi dan cara buat kuih apam gula hangus yang sangat mudah dengan sukatan cawan.

saiz apam gula hangus yang comel-senang nak ngap gitu:) 

Resepi Apam Gula Hangus 
Sumber Resepi : Surianti Ramli 

Bahan gula hangus : 
1 cawan gula 
pasir 1 cawan air 
panaskan gula dalam kuali hingga cair keperangan. -tuang air perlahan-lahan. 
Masak hingga didih dan gula sebati dengan air. Matikan api, sejukkan. 

Bahan ayak : 
1 1/2 cawan tepung gandum 
1 sk soda bikarbonat 
1 sk baking powder - satukan bahan di atas, ayak. Ketepikan. 
2 biji telur  
1/2 cawan minyak jagung 
2 sb mentega 
2 sb susu pekat 
Secubit garam - satukan bahan ini dan whisk hingga sebati. 

masa first time akak masukkan dalam acuan, akak letak penuh, jadilah saiz dia macam ni.Kali kedua kukusan barulah akak buat comel-comel, baru senang nak makan.kihkih.

Cara penyediaan Kuih Apam Gula Hangus
1. Satukan bahan gula hangus, bahan ayak & bahan lain dalam mangkuk besar. 
2. Gunakan whisker dan whisk sebati.  
3. Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis. 4. Gunakan berus kecil dan sapu acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 bahagian acuan. 
5. Kukus selama 20 minit, api sederhana. Bila masak, terbalikkan acuan dan apam akan tanggal sendiri.

rupa apam gula hangus sebelum dikukus.Masa ni akak tuang penuh adunan apam gula hangus, sepatutnya tuang adunan kurang lagi daripada pic kat atas untuk dapatkan bentuk yang comel.

Apam gula hangus ni boleh makan bila-bila masa sahaja. Ada yang suka sediakan kuih apam ni untuk minum petang, ada juga buat sarapan pagi.Kalau dah sejuk pun, kuih ni tetap sedap dan moist.Kalau anda sudah mencuba resepi ini,jangan lupa kongsi kat ruangan komen di bawah ya:)

Selamat mencuba kepada yang ingin buat kuih apam gula hangus untuk pertama kali:)

Thursday, May 24, 2018

Tips Buat Kuih Kaswi Gula Merah Sukatan Cawan Yang Sedap dan Kenyal

Thursday, May 24, 2018 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
AlHamdulillah, Marhaban Ya Ramadan:) Syukur bertemu lagi untuk Ramadan tahun ini.Seingat saya, inilah tahun yang saya sangat kurang menghadap blog sendiri.Nak kata masa yang padat, tidak juga. Doakan semoga saya direzekikan untuk kembali berblog dengan lebih aktif ya.Masalah kemudahan wifi yang tidak lagi dibekalkan ke kawasan kediaman kami menyebabkan saya jadi malas berblog.huhu.

resepi kuih kaswi yang sedap dan kenyal
kuih kaswi gula merah yang kenyal dan sedap kesukaan kami sekeluarga:)

Orait, kali ini, saya dan Encik Suami menziarah mak dan abah ( mertua) kami di Muar, Johor. Selain itu, dapatlah juga kami berbuka puasa dan bersahur bersama dengan orang tua. Mak Muar saya juga berkesempatan mengajak saya membuat kuih kaswi yang asalnya memang feveret kami sekeluarga.Walaupun kuih ni kalau nak makan tu macam lekat lekit sikit, tapi rasanya yang manis, kenyal dan sedap tu memang tak mudah untuk dilupakan.haha.

Memandangkan mak mertua saya ni memang pakar dalam menyediakan segala kuih-muih tradisional, maka haruslah saya kongsikan resepi ini dalam blog buat bekalan anak cucu saya dikemudian hari.ceh gitu.

Resepi Kuih Kaswi Gula Merah Yang Sedap dan Kenyal
Sumber Resepi : Mak Mertua Blogger Cik Matahariku
  1. 4 cawan tepung gandum
  2. 2 cawan tepung sagu ( tepung ubi)
  3. 3 cawan gula merah larutkan dalam air panas dan tapis
  4. 2 cawan gula pasir
  5. 4 cawan air masak
  6. Garam secukup rasa lemak
  7. 1/4 sudu kapur makan
 Resepi ini boleh menghasilkan 40-50 kuih kaswi dengan menggunakan acuan kuih macam kat bawah.


Acuan kuih kaswi yang mak mertua saya gunakan untuk buat kuih kaswi

Cara Menyediakan Kuih Kaswi Yang kenyal dan Sedap 
  1. Masukkan semua bahan di atas dalam bekas adunan.
  2. Kacau sampai sebati dan cair macam nak buat lempeng
  3. Sapu minyak pada acuan/ loyang yang kita nak gunakan untuk mengukus kuih kaswi
  4. Tuang bancuhan kuih kaswi dalam acuan
  5. kukus selama 20-25 minit jika menggunakan acuan kecil sprt dalam gambar dan kukus sehingga 40-45 minit jika menggunakan loyang.
  6. Untuk rasa yang lebih mantap dan sedap, boleh tabur kelapa parut yang sudah digaul dengan garam.
Langkah Demi Langkah Menyediakan Kuih Kaswi Yang Sedap dan Kenyal


antara bahan yang diperlukan untuk menyediakan kuih kaswi yang sedap dan kenyal.

bancuhan tepung dan semua bahan di atas


tapis bancuhan kuih kaswi supaya kita dapat tekstur yang cantik


Ini pula rupa acuan yang mak mertua saya gunakan untuk buat kuih kaswi.Biasanya mak saya buat guna loyang, kali ini saja buat kelainan gitu. 

Sapu minyak pada acuan supaya senang nak keluarkan kuih kaswi nanti.

bancuhan kuih kaswi sudah dituang ke dalam acuan.

ini rupa kuih kaswi selepas diangkat dari dalam pengukus.sedang elok je kejadiannya.

kuih kaswi gula merah ready untuk di ngap..kihkih..

Tips Buat Kuih Kaswi Gula Merah Yang Sedap dan Kenyal

  • Antara tips yang mak mertua saya kongsikan supaya kuih kaswi menjadi lebih kenyal ialah penggunaan kapur makan yang sesuai.
  • Adunan juga tidak boleh terlalu pekat sehingga menyebabkan kuih kaswi jadi liat dan tak sedap.
  • Boleh juga dimasukkan satu atau dua helai daun pandan dalam bancuhan supaya kuih kaswi lebih wangi
  • Kelapa parut juga boleh dikukus terlebih dahulu supaya tahan lebih lama.
Bagi saya yang juga penggemar kuih kaswi ni, kalau ikutkan cara buat kuih kaswi seperti yang mak mertua saya ajarkan ni mudah sahaja, tinggal kita nak belajar buat atau tidka sahaja kan.hihi.Harapnya saya dapat buat sendiri kuih kaswi ni di rumah nanti.

Anda pula, boleh kongsikan resepi mak mertua saya ni dan harapnya dapat memberi manfaat kepada sesiapa yang memerlukan resepi kuih kaswi tradisional yang pasti sedap dan memikat selera:) InshaAllah




















Friday, March 23, 2018

Post Pertamaku di Tahun 2018

Friday, March 23, 2018 1
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Akhirnya...yup ! akhirnya.Allah izinkan juga saya berkongsi sepatah dua kata dalam blog kecil ini.Sedih wooo.Lama betul blog ini ibarat tidak bertuan, padahal ada je tuan tanah dok perhati je blog dia dari skrin phone. kihkih.Nampak sangat tragisnya tuan blog menanggung kerinduan untuk menaip di blog sendiri.

Keindahan salah satu pantai di area Port Dickson yang memukau. Cuti sekolah ni tak payah pi jauh-jauh, lepak je kat pantai macam ni pun dah okey sangat kann.heheh.

Alhamdulillah.Siapalah kita untuk menidakkan kuasa dan ketentuan Allah SWT kan? Sejak berhijrah ke Bandar Springhill, saya terpaksa akur bahawasanya kekangan atau cabaran saya bila berpindah ke sini ialah kemudahan mendapat wifi dan internet yang maksimum. Encik Suami sudah usahakan buat permohonan dengan Telekom Malaysia, namun nampak gayanya inilah yang harus kami hadapi.

Kediaman yang saya duduki sekarang merupakan fasa baru di Bandar Springhill, jadi mahu tak mahu kami kena tunggu sehingga bilangan penduduk mencukupi barulah boleh kabel TM di wujudkan di area perumahan kami.Sabo banyak-banyak jelah.

Boleh juga publish post guna phone, tapi feeling dia lain.Tak sama macam yang saya sedang buat sekarang:) menaip depan laptop sambil pinjam internet phone Encik Suamiku.heheh.Tambah lagi sekarang ni musim cuti sekolah, konon takde kerja nak buat, padahal kertas ujian berlonggok ko tak setel lagi.ciss.

Terima Kasih kalau ada readers yang sedang menunggu-nunggu khabar tuan blog Cik Matahariku.Saya baik-baik sahaja.Sudah mula membiasakan diri di sekolah baru dan yang terkini sudah mendapat Guru Besar yang baharu.Tiba-tiba sahaja rasa banyak kerja nak disiapkan.kihkih.

Bergambar dengan Guru Besar yang sudah bersara pada bulan November 2017

Anak-anak juga sudah bersekolah yang sama dengan saya.Alhamdulillah.Penghijrahan ini menjadikan kehidupan kami sekeluarga lebih bermakna, gembira, selesa, lebih baik dan semoga Allah merahmati kehidupan kami di tempat baru ini.aamiin.Mohon doa semua readers blog yang saya kasihi, semoga semua impian dan hajat saya sekeluarga untuk tahun ini dipermudahkan bagi kami untuk mencapainya.

Tugas Putera ke-5, susun kasut atau sediakan kasut sebelum kami keluar kemana-mana.Tugas ini sudah dilakukannya sejak kami tinggal di rumah lama lagi.Happy saya tengok dia masih teruskan tugasnya walaupun sudah berpindah rumah.Comel kan?

Banyak benda juga yang kami sudah capai meskipun tahun baru 2018 baru sahaja menjengah ke bulan Mac 2018.Seronoknya berpindah ke rumah baru, memang tak dapat nak gambarkan.Walaupun rumah kami belum ada tema khusus, tapi keselesaan kami sekeluarga diutamakan.Jom, tengok-tengok rumah baru saya:)

Ini pilihan sofa yang kami mahu letakkan di ruang tamu.Tidaklah nampak mewah, cuma saya dan Encik Suami fikir ia lebih praktikal dengan anak-anak yang kecil. 

kedudukan sofa buat sementara waktu:) Budak dua ketul yang bakal menjadikan suasana rumah macam playground..muehhee.

Sofa dan langsir dengan warna gold atau warna ala-ala earth, warna kesukaan saya dan Encik Suami

Sofa L shape ini asalnya kesukaan saya untuk diletakkan di ruang tengah dekat living room, tapi Encik suami tak berkenan pula.huhai.

Kongsi sikit-sikit dululah ya:) Di sekolah pula, saya diminta galas tanggungjawab sebagai Penyelaras SPBT.Haih.Masih lagi dengan dunia buku sebab di sekolah lama, tugas saya sebagai Penyelaras NILAM. Sebagai guru baru di sekolah baru, saya akur sahaja dengan tugas yang diberi. Anggap sahajalah Allah mahu saya belajar dan timba pengalaman baru.

 Bersama pengawas SPBT pada  majlis Watikah Lantikan Pengawas

 Semoga dapat terus beri komitmen pada tugas yang diamanahkan ya anak-anak cikgu:)

gigih para pengawas SPBT memproses AlQuran yang baru sampai 

Para pengawas SPBT sedang membuat aktiviti pengumpulan buku untuk pelupusan

Orait, cukup setakat ini dahulu saya kongsikan khabar saya.Doakan saya mendapat kemudahan berblog seperti dahulu dengan post yang lebih baik dan  bermakna:)




Thursday, December 14, 2017

Kenapa Kena Beli Tudung Sekolah Jenis Awning Lembut ?

Thursday, December 14, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tudung Sekolah Awning Lembut Pelbagai Saiz-Kali ini saya nak kongsikan jenis tudung sekolah khasnya untuk anak-anak kita yang bersekolah rendah dengan pilihan pelbagai saiz dan juga warna.Paling best mak-mak semua tak payah fikir macam mana nak shopping tudung sekolah anak sebab kita boleh beli secara online tanpa ragu-ragu gitu:)

Kalau anda kalangan mak-mak yang suka tengok anak bertudung cantik dan kemas ke sekolah, pada pendapat peribadi saya, tudung sekolah dengan awning lembut ini merupakan pilihan terbaik yang boleh kita sediakan untuk anak perempuan kita.

 
Tudung sekolah awning lembut dari jenis kain lycra yang sejuk
( Klik gambar jika mahu terus ke Online Shop Tudung Si Comel )

Dengan pilihan tudung sekolah warna putih nila, kerja kita sebagai mak-mak semakin mudah sebab tudung putih nila ni sentiasa bersih dan tahan lama.Kalau time saya sekolah dulu, mak saya memang rajin nila tudung dan baju sekolah putih dengan nila yang ada di pasaran.

Tapi tu dulu, zaman saya sekolah rendah dan menengah.Tapi sekarang ni, zaman anak saya sekolah rendah, saya dapati pilihan dari online Shop Tudung Si Comel   ini merupakan yang terbaik yang kita ada.Dah tak payah pening-pening macam mana nak bagi warna tudung anak kita sentiasa nampak bersih dan baru kann? Suka takk?hehehe.

Jelas wajah keceriaan pada anak perempuan kita kalau dapat pakai tudung sekolah
jenis awning lembut dan dibuat daripada kain jenis lycra:)
( klik gambar untuk pilih jenis saiz yang dikehendaki)

Tu baru part warna.Tudung sekolah awning lembut ni juga diperbuat dari jenis kain Lycra yang sejuk dan juga lembut.Taklah anak pompuan kita kejap-kejap tanggal tudung kat sekolah sebab kepanasan.Sebenarnya kalau saya sendiri, walaupun anak saya kecil lagi usianya, baru masuk darjah tiga tahun depan, saya memang dah mula latih dia pakai tudung sejak sekolah tadika lagi.

Tapi bagi pastikan anak saya sentiasa rasa selesa bertudung, saya akan pastikan, anak pompuan saya memakai tudung dari jenis kain lycra yang sejuk dan lembut.Setakat ni memang tak pernah lagi kalau dia balik sekolah dalam keadaan tudung disimpan dalam beg sekolah.haha.

wahh..tiada lagi masalah apabila anak kita dapat pakai tudung sekolah awning lembut, takde masalah rambut serabai dan tudung senget-senget.muehehh.
( klik gambar untuk pilih saiz dan warna tudung yang dikehendaki)

Satu lagi yang saya suka dengan tudung sekolah awning lembut dari Online Shop Tudung Si Comel ialah, kain tudung jenis lycra ni mudah dibasuh, cepat kering dan kekotoran juga mudah ditanggalkan.Maklumlah, budak pompuan ni, kadang-kadang nama je pompuan kan, ada masa lepas makan dia lap juga mulut tu dengan tudung yang dipakai.kihkih.

Jadi, saya nasihatkan, kalau anda baru pertama kali mahu mencuba tudung sekolah dengan awning lembut dan dari jenis kain lycra, harus pilih dari jenis kain dan kualiti tudung yang dijual di Online Shop Tudung Si Comel.


Pelbagai saiz dan warna tudung sekolah yang terdapat di Online shop Tudung Si Comel.
( Klik gambar untuk pilih saiz dan warna tudung )

Seperkara lagi tentang tudung sekolah awning lembut ni ialah kita tak perlu susah payah berebut dengan pelanggan lain untuk dapatkan saiz atau warna tudung yang sesuai dengan keperluan anak pompuan kita sebab kita boleh beli secara online.Dah sah-sah kita boleh terus pilih melalui katalog yang disediakan dan pilih mengikut keperluan kita.Mudah dan menjimatkan masa bukan?

Boleh juga klik sini untuk lihat komen dan testimoni dari pelanggan yang sudah membeli tudung awning lembut di Online Shop Tudung Si Comel.
- Testimoni Kepuasan Pelanggan terhadap Tudung-Tudung yang dijual di Online Shop Tudung Si Comel-

Terima kasih baca post tentang sebab dan kelebihan membeli secara online Tudung sekolah awning lembut-Semoga memberi banyak kebaikan kepada anda yang memerlukan info mengenai tudung sekolah awning lembut yang istimewa:)

Thursday, December 07, 2017

Tips Beli Tudung Sekolah Putih Dengan Awning Lembut Terbaik Di Pasaran

Thursday, December 07, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam Dan Salam Sejahtera,
Tips Beli Tudung Sekolah Putih  Dengan Awning Lembut Terbaik Di Pasaran-Wahh.Mesti ramai mak-mak se-Malaya yang tengah pening sekarang ni kan.Kalau tidak, tak kan sibuk mencari tudung sekolah untuk anak pompuan yang kita sayang kann.Saya pun, sambil menaip blog ni, sambil mencari kalau-kalau ada online shop yang jual tudung budak sekolah khasnya warna putih.

Maklumlah, bila anak-anak berpindah sekolah, secara automatik jawatan depa ni sebagai Pustakawan sekolah tak boleh bawak sampai sekolah baru, jadi haruslah sekarang ni saya mencari tudung putih untuk anakanda puteri saya yang nombor dua dan tiga tu.Kalau tidak, tudung dan baju hijau sedondon lah pakaian rasmi anak-anak pompuan saya time ke sekolah.

Ada ke online shop yang jual tudung untuk budak sekolah ni? Tak payah panik sangat kak oi.Ni ha, saya bawakkan secara langsung dari Blog saya, sebuah online shop yang terbaik, yang juga antara yang menawarkan tudung sekolah dengan awning lembut dan berkualiti dalam pasaran.

Klik gambar untuk lihat sendiri jenis tudung sekolah dengan awning yang lembut dan kemas

Bagi saya secara peribadi, sebagai ibu yang mahukan tudung sekolah yang selesa dan terbaik untuk anak pompuan kita, pilihan pertama kita haruslah tudung sekolah dari kain jenis lembut dan sejuk bila dipakai.Selain itu, bagi memastikan kekemasan tudung bila dipakai, tudung sekolah yang kita pilih tu biarlah yang ada awning yang membolehkan tudung anak kita terletak elok.

Takdelah nanti pergi sekolah memang rupa anak kita, balik sekolah karang dah rupa anak orang terbiar.kihkih.Dengan skop kepala sampai tutup dahi dan tudung senget benget.muahaa.Sebenarnya tu pemandangan yang biasa saya tengok kalau terpandang kelibat bebudak pompuan yang darjah satu 2 dan 3 kat sekolah.

Tengok sendiri pic ni pun kita tahu, tudung sekolah dengan awning yang lembut nyata pilihan terbik dan tepat untuk anak pompuan kita:)
SILA KLIK GAMBAR UNTUK LIHAT SENDIRI CIRI-CIRI TERBAIK TUDUNG SEKOLAH

Memanglah kalau terserempak, sekali sekala saya akan panggil murid berkenaan dan tolong betulkan tudung sarung budak-budak pompuan tu, tapi tulah.Kejap je.Karang time balik, dia dah rupa gitu balik.Tak sampai hati den nengoknya... 

Bab pakai tudung kepada anak pompuan ni sebenarnya memang wajib kita sebagai ibu bapa ambil berat.Dari latihan bertudung ke sekolahlah nanti anak kita tak kekok kalau kita ajar dia kekal bertudung juga kalau keluar dari rumah.

Jadi, kalau nak pastikan anak pompuan kita tak rasa terpaksa atau tak suka bertudung, dari peringkat awal lagi, kita kena pastikan jenis tudung yang kita beri kat anak kita tu betul-betul selesa, cantik, kemas dan menarik.

Online shop yang saya recomendded ni merupakan antara pembekal tudung kanak-kanak yang pertama di negara kita, jadi dari segi kualiti dan kecekapan penghantaran barang memang tiada masalah.Kalau anda kalangan mak-mak yang prihatin dan mahu anak-anak pompuan kita kelihatan kemas, cantik dan berkeyakinan bila bertudung, pilihlah mana-mana tudung sekolah yang dijual di online shop ini : Tudung Si Comel -

Awning tudung sekolah ni nampak selesa dan lembut kann?
sila klik gambar untuk melihat tudung sekolah pelbagai warna yang lebih menarik lagi:)

Apapun, nak bagi puas hati, anda bolehlah lawat sendiri website atau online shop Tudung Si Comel ini kerana online shop ini menawarkan bukan sahaja tudung sekolah warna putih, tapi ada juga banyak pilihan tudung sekolah termasuk tudung yang boleh dipakai untuk unit uniform anak-anak di sekolah seperti Puteri Islam, Pengakap dan Tunas Kadet Remaja Sekolah.

Klik Gambar untuk terus layari online shop Tudung Sekolah Dengan Awning lembut dan kemas.Dapatkan pada harga yang sangat menarik:)

Seperti yang saya maklumkan di atas tadi, online shop ini juga turut menjual pelbagai jenis tudung kanak-kanak yang berusia 2 tahun sehingga 17 tahun.Terdapat juga pilihan saiz, corak dan design tudung yang terkini dan terbaharu untuk kanak-kanak.

Memandangkan mood sekolah belum sampai lagi, tidak ada masalah kalau anda "kiv" dulu tawaran menarik dari online shop tudung sekolah ni, cuma jangan pening lagi kalau saiz dan warna tudung yang anda mahukan dah out of stock ya.Sebenarnya inilah masa membuat order atau tempahan awal yang paling bagus untuk anda lakukan.

Akhir kata, thanks for reading this entry:)
Do Share this article for more benefits:)


Cara Mudah Pindahkan Anak Pokok Cili Merah Ke Pasu Baru

Thursday, December 07, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Proses Pindahkan Anak Pokok Cili Merah Ke Pasu Baru-Alhamdulillah.Haih.Seronoknya dapat cuti sebulan dan tambah lagi best sebab saya kini dapat kembali bersama dengan suami dan anak-anak dalam satu bumbung rumah.Syukur sangat-sangat.

Selain buat kerja mak-mak time cuti sekolah, saya juga berkesempatan memantau perkembangan anak pokok cili merah yang saya baru sahaja usahakan penanamannya di rumah.Dah macam pekebun sayur pulak den ni ha.kihkih.

Anak pokok cili merah yang sudah saya pindahkan ke pot baru ( botol recycle yang berwarna putih ) supaya lebih cepat proses tumbesarannya dan keperluan mendapat nutrien dengan lebih mencukupi.

pokok cili ini semakin tinggi dan hijau subur daun-daunnya.

pucuk daun juga tumbuh semakin banyak pada setiap dahan pokok cili

Sebenarnya, sejak berpindah rumah ke Bandar Springhill ni, semua anak-anak pokok cili yang saya tanam di rumah Selayang, saya angkut sekali ke sini.Mulanya Encik Suami macam buat muka jugak, masa saya bagitahu nanti kat rumah baru saya nak buat mini garden, tapi dalam diam saya perhatikan dia sayang jugak kat pokok cili saya yang semakin meninggi dan subur tu.kihkih.

Masa proses saya nak angkut pasu-pasu pokok cili ni masuk dalam kereta, Encik Suami yang gigih siapkan tempat yang selamat supaya anak pokok saya tak bertindih dengan barang-barang lain yang kami angkut sekali.Tersenyum sendiri dan terharu saya memerhatikan kegigihannya tu.muehehhe.

Inilah keadaan pokok cili yang saya bawa dari Selayang ke Bandar Springhill, masih elok dan steady je kan daun-daunnya.hehe.

Memandangkan banyak benda yang kami nak settlekan sejak berpindah masuk ke rumah baru, saya simpan dulu hasrat nak built up mini garden saya di sini.Jadi, saya usahakan untuk pindahkan mana-mana anak pokok cili yang semakin besar ke pot baru.Pot baru tu pula sebenarnya saya ambil botol-botol recycle yang ada dan saya adjust supaya boleh jadi pasu kecil.

Saya beli tanah hitam dari Tesco dengan harga hanya RM2.90 satu beg,kemudian saya masukkan dalam pot putih yang kecil tu.Bolehlah buat masa ini untuk saya pastikan anak pokok cili merah saya tu tak berebut air dan cahaya matahari.

Alhamdulillah, semakin banyak anak pokok cili yang berjaya saya pindahkan dari bekas semaian asal. 

Saya juga sedang cuba usahakan untuk tanam pokok pandan yang saya bawa dari rumah mak Muar ( mak mertua). Asalnya saya letak anak pokok pandan ni dalam botol minuman mineral yang berisi sedikit air, kemudian bila tumbuh akar-akar halus berwarna putih, saya pindahkan ke atas tanah yang saya letakkan dalam botol recycle juga. Harapnya tumbuh elok juga pokok pandan saya nanti.aamiin.

Buat masa ini saya letak semua pasu-pasu pokok cili ni kat tempat parking kete ( garaj kereta ) kat rumah ni.Tu jelah tempat yang senang saya nak siram pokok ni dan juga mudah dapat cahaya matahari. Sebenarnya saya nak buat mini garden kat area balconi rumah, tapi buat masa ini macam kurang sesuai.InshaAllah, nanti saya update kalau saya dah built up mini garden saya ya!

Inilah tempat saya menyibukkan diri pada waktu pagi dan petang time cuti-cuti sekolah ni.

Harap perkongsian kali ini dapat beri idea dan ilham kepada readers yang baru sahaja berjinak-jinak nak berkebun macam saya ni.Selain berblog, berkebun ni antara hobi baru saya yang baru sahaja bermula sejak dua ke tiga bulan lepas.

Doakan saya mendapat manfaat yang banyak dengan hobi baru ini, begitu juga kepada readers blog ini, terima kasih kerana tidak jemu membaca entri di blog ini dan singgah ke blog saya tanpa jemu:)
Sampai bertemu lagi ya!

Tuesday, December 05, 2017

Disember Di Rumah Baru

Tuesday, December 05, 2017 4
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Wah! seronoknya bercuti.Yay!Alhamdulillah, kali ini saya menaip blog secara rasminya dari kediaman baru kami di Bandar Springhill, Negeri Sembilan.Jika anda mengikuti perkembangan blog ini, saya dan keluarga baru sahaja berpindah rumah ke Negeri Sembilan.Syukur, Allah permudahkan urusan kami dalam proses perpindahan ini.

Pemandangan pagi dari luar beranda rumah

Bab penat mengemas barang tu tak payahlah nak cerita beb! Memang seploh hari seploh malam tak akan siap ko mengemas sebab ada dua ketul budak kemetot yang suka sangat buat sepah dalam rumah ni.huhu.Bayangkan saja saya dan Encik Suami mengemas bahagian bawah, tahu-tahu bila kami naik ke tingkat atas, ruang bilik atas pulak bersepah dengan baju dan mainan.Bertabah jelah.heheh.

Orait, Memang heaven rasanya bila bangun pagi, masih dapat dengar bunyi kicauan burung, dan tak dengar lagi bunyi ambulan 24 jam sebab rumah lama sangatlah dekat dengan hospital.haha.Tapi itu bukanlah asbab utama penghijrahan kami ke Negeri Sembilan ini.Apapun syukur sangat-sangat sebab terlalu banyak Allah permudahkan urusan kami sekeluarga dalam urusan dan perancangan kami berpindah dari Kuala Lumpur ke Negeri Sembilan.

kawasan perumahan ini sebenarnya masih lagi agak sunyi kerana belum ramai yang menginap dan berpindah ke rumah yang dibeli

Pindah pula dalam keadaan kami sudah bersedia mental dan fizikal, cuma anak-anak masih sayangkan sangat dengan sekolah dan kawan-kawan sehingga memujuk kami supaya jangan berpindah.isk..isk.Mungkin juga mereka sudah terbiasa dan selesa dengan situasi sedia ada walaupun sebenarnya jauh dari sudut hati kami agak kasihan apabila mengenangkan anak-anak yang terpaksa bangun seawal 5.30 pagi untuk ke sekolah walaupun waktu persekolahan mereka hanya bermula pada jam 8.00 pagi.

Faham-faham sahaja apabila menetap di bandar seperti KL ni, kita lewat 5 minit dari jadual biasa perjalanan kita, alamat tempuh jam yang bukan sekejaplah jawabnya!Banyak perkara yang kami fikirkan sebelum mengambil keputusan berpindah rumah, namun kami yakin Allah jualah sebaik-baik pengatur dalam hidup kami.

Rumah yang sudah kami tinggalkan dan kenangan sahaja yang kami bawa ke tempat dan destinasi yang baru:)

Ruang dapur di mana saya bertatih belajar memasak untuk anak-anak dan suami.
saya akan rindu dapur kesayangan saya ni..huwaaa...


Pastinya sayang nak tinggalkan rumah sedia ada yang merupakan rumah pertama kami membesarkan anak-anak, tapi begitulah aturan dan juga perancangan kami.Kami berharap dengan berpindah rumah ke lokasi yang lebih sesuai sebagai tempat kediaman, harapnya kehidupan kami sekeluarga lebih 
baik, teratur dan berganda lebih banyak manfaat dan berkatnya.aamiin.

Ohh ya! Rumah kami di Selayang juga sudah kami sewakan kepada salah seorang rakan suami.Lepas ni, tak tahu bila lagi boleh ziarah rumah kami di Selayang ini.huhu.Paling tidak pun, dapat tengok dari tepi highway pun oklah tu.

Doakan kami sekeluarga gembira dan dikurniakan kebaikan yang melimpah ruah dengan suasana yang serba baru dari segi kerjaya, persekolahan anak-anak dan juga tempat tinggal kami.Semoga Allah jua melimpahkan rahmat, petunjuk dan hidayahNya kepada kita semua.aamiin.