Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Cara-Cara Daftar Sebagai Pengundi Pilihanraya di Malaysia

Cara-Cara Daftar Sebagai Pengundi Pilihanraya di Malaysia

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara-Cara Daftar Sebagai Pengundi Pilihanraya di Malaysia-Akhir-akhir memang saya sangat tersentuh dan terkilan dengan dakwaan beberapa pihak berkenaan peratus pengundi dalam kalangan golongan belia Malaysia dan Melayu khasnya yang sangat kurang memberangsangkan.

Lambat atau cepat, negara kita bakal mengadakan pilihanraya sekali lagi apabila tempoh pemerintahan kerajaan sekarang perlu kepada proses pemilihan semula atau pilihanraya.Nah, kali ini suka untuk saya kongsikan maklumat berkaitan Cara-Cara Daftar Sebagai Pengundi Pilihanraya di Malaysia dan tujuan kita perlu mendaftar sebagai pemilih atau pengundi.

Pendaftaran Pemilih
1. Latar Belakang

Mengikut Perkara 113 Perlembagaan Persekutuan, salah satu fungsi SPR adalah untuk mendaftarkan warganegara yang layak sebagai pemilih supaya mereka dapat menyertai proses memilih wakil untuk menyuarakan pendapat mereka dalam Dewan Rakyat atau Dewan Undangan Negeri.

Urusan pendaftaran ini telah dilaksanakan oleh SPR semenjak ia ditubuhkan tanpa gagal. Urusan yang dahulunya dilakukan secara bermusim iaitu setahun sekali selama antara 21 hingga 42 hari, kini dibuka setiap hari untuk sepanjang tahun sejak 16 Julai 2002.

2. Kenapa Anda Perlu Mendaftar ?


Adalah menjadi hak setiap warga negara yang layak untuk memilih kerajaan untuk memerintah negara melalui pemilihan wakil rakyat untuk mewakili mereka di Dewan Rakyat dan Dewan-dewan Undangan Negeri. Sebelum anda dibenarkan mengundi wakil rakyat pilihan anda dalam pilihan raya umum atau pilihan raya kecil, anda perlulah mendaftarkan nama anda sebagai pemilih. Anda tidak boleh mengundi sekiranya nama anda tidak disenaraikan dalam daftar pemilih.

3. Siapa Boleh Mendaftar ?

Syarat-syarat kelayakan untuk mendaftar sebagai pemilih adalah seperti yang berikut:

(a) seorang warganegara Malaysia;
(b) telah mencapai umur 21 tahun;
(c) bermastautin di bahagian pilihan raya yang ingin didaftarkan; dan
(d) tidak dihalang / hilang kelayakan oleh undang-undang yang berkuat kuasa.

4. Jenis-Jenis Pendaftaran

SPR menjalankan 2 jenis pendaftaran pemilih iaitu:

(a) Pendaftaran Baru:

SPR menerima permohonan warganegara yang memohon untuk mendaftar sebagai pemilih buat pertama kali.

(b) Pendaftaran Tukar Alamat dan Pusat Mengundi:

SPR juga menerima permohonan pemilih berdaftar yang memohon untuk mendaftarkan alamat tempat tinggalnya yang baru. Ia dikaitkan dengan pertukaran alamat Pusat Mengundi kerana secara lazimnya, sekiranya seorang pemilih berpindah ke tempat baru, maka, Pusat Mengundinya akan ditetapkan mengikut pendaftaran alamat tempat barunya itu.

5. Jenis-Jenis Pemilih?

Mengikut undang-undang pilihan raya, SPR boleh mendaftarkan 2 jenis pemilih iaitu:

(a) Pemilih Biasa:

Pemilih biasa adalah pemilih berdaftar yang perlu hadir untuk mengundi di pusat-pusat mengundi semasa pilihan raya.

(b) Pengundi Tidak Hadir:

Pengundi Tidak Hadir atau PTH adalah golongan pemilih yang dinyatakan dalam Peraturan 2, Peraturan-Peraturan Pilihan Raya (Pendaftaran Pemilih) 2002, iaitu, anggota tentera dan pasangan, anggota perkhidmatan awam yang bertugas di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya serta pelajar sepenuh masa yang menuntut di luar negara dan pasangan yang menetap bersamanya. PTH ini dibenarkan mengundi secara pos.

6. Di Mana Tempat Untuk Mendaftar?

Untuk Pemilih Biasa

Sekiranya anda adalah warganegara yang telah layak tetapi belum mendaftar sebagai pemilih atau seorang pemilih yang ingin mendaftarkan pertukaran alamat pusat mengundi, anda boleh melakukannya di:

(a) pejabat-pejabat SPR
(b) pejabat-pejabat pos berkomputer
(c) wakil-wakil jabatan
(d) wakil-wakil parti politik (daftar baru sahaja);
(e) Pasukan Outreach SPR  *sila rujuk laman web negeri masing-masing- 

Bagi warganegara yang tidak layak mendaftar sebagai PTH, tetapi berada di luar Negara, anda masih boleh mendaftar sebagai pemilih biasa melalui pejabat-pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar negara.

Untuk Pemilih Tidak Hadir

Sekiranya anda adalah tergolong dalam golongan yang layak mendaftar sebagai PTH, anda boleh mendaftar di tempat-tempat seperti yang berikut:

(a) Jabatan Rekod dan Pencen (JRP) bagi anggota Angkatan Tentera Malaysia (ATM)
(b) Pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar Negara bagi pegawai awam luar negara dan pelajar serta pasangan.

7. Bagaimana Cara Untuk Mendaftar?

Untuk Pemilih Biasa

Untuk mendaftar sebagai pemilih biasa, anda perlu:

(a) datang sendiri ke mana-mana pusat-pusat pendaftaran;
(b) serahkan kad pengenalan anda kepada petugas SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda;
(c) semak borang pendaftaran yang telah diisikan oleh petugas SPR dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul dan mengikut sebagaimana dalam kad pengenalan anda sebelum menurunkan tandatangan;
(d) menurunkan tandatangan anda selepas berpuas hati; dan
(e) dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran, Rang Daftar Pemilih Tambahan nanti.

Untuk Pengundi Tidak Hadir

Anggota Tentera

Pendaftaran PTH dari kalangan ATM dilaksanakan oleh pegawai-pegawai JRP-ATM. Untuk mendaftar sebagai PTH, anda perlu:

(a) menghubungi petugas-petugas SPR yang dilantik dari kalangan pegawai JRP;
(b) serahkan kad pengenalan tentera anda dan MyKAD (untuk pasangan) kepada petugas yang dilantik oleh SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda.
(c) apabila diserahkan kembali borang yang telah diisikan, semak borang pendaftaran yang telah diisikan dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul, sebelum menurunkan tandatangan;
(d) turunkan tandatangan anda selepas berpuas hati; dan;
(e) dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran draf Daftar Pemilih Tambahan.

Nota:

(a) Pusat Mengundi anggota ATM dan pasangan adalah ditetapkan mengikut alamat tempat bertugas anggota ATM tersebut.
(b) Hanya anggota ATM dan pasangannya sahaja yang layak untuk mendaftar sebagai PTH. Anggota keluarga yang lain perlu mendaftar sebagai pemilih biasa dan Pusat Mengundi ditetapkan menggunakan alamat kediaman pemohon (sebagaimana dalam kad pengenalan).

Warganegara Malaysia yang Berada di Luar Negara

Pendaftaran PTH dari kalangan penjawat awam atau pelajar di luar Negara serta pasangan mereka dilaksanakan oleh pegawai-pegawai pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar negara. Untuk mendaftar sebagai PTH (luar negara), anda perlu:

(a) datang sendiri ke pejabat Pesuruhjaya Tinggi, Kedutaan atau Konsulat Malaysia di luar negara;
(b) serahkan MyKad anda kepada petugas yang dilantik oleh SPR yang akan mengisikan borang pendaftaran anda;
(c) nyatakan alamat tempat tinggal di luar Negara anda, pekerjaan anda dan nombor siri borang A kepada petugas untuk diisikan dalam sehelai kertas A4 dan dikepilkan dengan borang pendaftaran anda.
(d) semak borang pendaftaran yang telah diisikan dan pastikan semua maklumat yang diisikan adalah betul, sebelum menurunkan tandatangan;
(e) turunkan tandatangan anda setelah berpuas hati; dan
(f) dapatkan salinan borang pendaftaran dan simpan sebagai bukti sekiranya perlu untuk membuat sebarang tuntutan semasa tempoh pameran Rang Daftar Pemilih Tambahan.

Sekiranya anda perlukan maklumat tentang cara mudah untuk tukar alamat pusat mengundi, anda boleh ke pautan ini : Cara Tukar alamat tempat mengundi-

Nota Sumber : spr terengganu-

Hutan Bandar Johor Bahru Destinasi Rehlah Famili

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cuti Raya Haji tahun ni, dapat pakej cuti sekolah sekali.Lama jugak cuti tu kan.Asalnya kami nak guna voucher percutian percuma yang kami dapat time daftar sebagai Ahli SGI Vacation Club yang kami ambil dalam post yang saya kongsikan ni : Sambut Merdeka di Swiss Garden Residencess-

Tapi kerana agak lewat membuat tempahan iaitu lebih kurang dalam satu minggu, tempahan kami tidak dapat dipenuhi.Takpelah.Asalkan dapat jumpa family kat kampung terutamanya orang tua, lepas tu Abang Haji saya ajak kami pi jalan-jalan ke Johor Bahru.Yeahh.

Nostalgik juga sebenarnya area Bandar Johor Bahru kepada kami.Kali ini saja nak bawak anak-anak kenal-kenal dan tengok-tengok negeri kelahiran mak pak dia orang ni.Karang orang tanya, pasal negeri Johor, dapatlah dia orang bagi jawapan bernas sikit kan.haha.

Jangan pulak kata, tak tahulah Johor tu kat mana.Pheww.Memang pantang orang Johor kalau anak beranak atau cucu cicit tak kenal asal usul ni.kihkih.Bajet assobiyyah pulak den ni ha.

Hutan Bandar Johor Bahru Destinasi Rehlah Famili

Selamat Datang ke Hutan Bandar Johor Bahru ya kawan-kawan..hehe..

Hutan Bandar ni macam Taman Rekreasi jugak..cuma bezanya tempat ni sangatlah luas dan ada macam-macam kemudahan.

Apa-apahal kalau baru pertama kali datang sini, lebih afdhal kalau kita tengok-tengok pelan yang ada dalam Hutan Bandar ni.Takdelah sesat ke hapa kan..

Orait, yang ni Abang Haji ( model jersi pasukan bola JDT..hihi) dengan hero dua ketul.
Sibuk budak dua ketul tu soal jawab bapak depa pasal ikan dalam kolam tu.

Kalau tahu ikan dia besor-besor macam ni, saya bawak penyauk hok besar tu, 
boleh buat bbq free beb..haha..

Antara sign board yang menunjukkan arah dalam Hutan Bandar

Anak pompuanku yang nombor dua dengan bapak kesayangannya!

panorama dalam hutan bandar yang mencuri pandangan

Ada juga playground untuk anak-anak kita bermain gelongsor..yeahh..

belajar sambil bermain:)

ini dipanggil lingkaran waze..hihi..pandai-pandai ko letak nama.

Kakak dan Adik-Best Friend forever..
ni depa bergambar depan Refleksiologi area..

ni bukan gambar 3D ke apa eh, budak kemetot tu memang kecik besor-kecik besor dok atas kepala biawak tu..kihkih..

Masa ni semua tengah dok tunjuk sekor biawak yang tengah landing kat tepi kolam depan
depa berdiri..

Yeahh..rombongan Abang Haji jalan-jalan kat Hutan Bandar..hehe..

siap ada signboard tapak kaki lagi..ko tengoklah kalau tak habis belajar
time kat sekolah dulu..

Rombongan tawaf hutan bandar relax sat..ambik angin..
padahal si bapak tu dah tak larat nak jalan..kihkih..budak-budak tu happy je..

Rumah Tradisional Johor..kami tak masuk pun..
macam seram je..padahal masa tu tengahari buta..hihi..

barulah Mak Haji dapat selit gambar..huhu..

Johor Wifi..ko tak jumpa tempat lain hok wifi macam ni..
kat Johor je available..hoho..

Orait, sebenarnya sebelum jalan-jalan ni, kami dah pi melantak mi rebus tulang, soto, lontong kering dan nasi ayam special made in Johor..:) Tu yang pakat jalan-jalan dan tawaf satu Hutan Bandar tu. Seperti biasa, makanan di Johor memang tidak pernah mengecewakan..bajet assobiyyah tul ..muehee..  

Image result for mee rebus tulang zz
      Rupa mi rebus tulang di Johor, mi rebus yang sebenar kuahnya mestilah pekat ya, kalau cair tu bukan mi rebus Johor..( gambar pinjam ni, sebab tak sempat tangkap pic ).

Image result for lontong kering
lontong kering maksudnya ko makan lontong tanpa kuah dan yang paling best mesti ada
serunding kelapa, rendang daging, sambal tumis..phewww..

Image result for soto nasi impit
ni pulak soto nasi himpit, lebih mantap bila kita makan soto kat Johor ni mesti ada 
bergedil kentang, telur rebus, kacang tanah, soohoon goreng, dan kuah sambal kicap
yang marvelous..

Orait, harap selepas ini banyak lagi tempat-tempat best kami dapat pergi.InshaAllah.Terima kasih singgah blog kecik ni..huhu..sampai jumpa lagi..



Pesta Jualan Online Buku Dengan Harga Serendah RM1 di Bookcafe.com

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Pesta Jualan Online Buku Dengan Harga Serendah RM1 di Bookcafe.com-Wow!tiba-tiba rasa mata bulat dan membesar bila tahu pasal jualan buku online terbesar kat Malaysia ni.kihkih.Padahal dah sah-sah mata sepet ko tu tak boleh nak bulat dan besar macam mana lagi.Apapun orang kata, kalau pompuan mata sepet ni lembut hati, kononnyalah kan.kehkeh.

Orait, dah tahu ke berita yang saya nak kongsikan ni wahai readers-readers ku semua? Yup, tepat sekali yang dalam beberapa hari lagi Bookcafe.com akan mengadakan #mycybersale mulai 26 hingga 30 September 2016.


Boleh terus ke pautan ini jika anda ingin membuat belian pada harga tawaran yang sangat lumayan : Saya Mahu Beli Buku Murah Di Bookcafe.com

Klik banner untuk ke Bookcafe.com

Paling best penghantaran percuma beb dan sebenarnya banyak lagi.Orait, saya kongsi satu-satu apa yang best dan terbaik untuk kita miliki sepanjang  #mycybersale.

Diskaun sehingga 95 persen tu..terbaik!

Promosi Buku Bestseller
Pertama sekali marilah kita secara berjemaah dapatkan set buku best seller kat Bookcafe.com ni. Pelaburan membeli bahan bacaan seperti ini pastinya menguntungkan kita semua.Tambah-tambah lagi buku-buku terbaik ini dijual pada harga yang kita memang tak mampu nak tolak!

Antara pakej buku dengan pilihan tajuk yang best-best

Promosi buku Hamka dan buku kesihatan pun ada- mesti dapatkan ni!

Tawaran Flash Sale 

Berikut pula antara terma dan syarat jika anda ingin mendapatkan buku pada harga paling tak masuk akal iaitu hanya RM1 sahaja!

1. Tawaran Flash Sale ini adalah berdasarkan produk dengan kuantiti, harga dan masa yang telah ditetapkan sahaja.

2. Tawaran Flash Sale ini berdasarkan siapa cepat dia dapat. Biasanya stok produk hanya bertahan selama beberapa saat sahaja selepas jualan Flash Sale bermula.

3. Berjaya Add to cart tidak membawa maksud anda telah di reservekan stok produk yang anda pilih.

4. Pesanan Flash Sale hendaklah dibayar segera dalam masa 15 minit pesanan dibuat. Jika tiada pembayaran dalam tempoh tersebut, Bookcafe mempunyai hak untuk membatalkan pesanan tersebut dan membuka peluang kepada pelanggan lain membuat pesanan produk tersebut.

5. Free Shipping bagi pesanan produk Flash Sale hanyalah bagi penghantaran secara Self-Pickup sahaja.

6. Bagi kes pesanan berstatus Backordered atau Cancelled, ia bermakna anda gagal menjadi yang terpantas membuat pesanan produk Flash Sale. Kami akan beri pilihan supaya anda pilih produk lain atau wang anda dikembalikan.

7. Bookcafe berhak mengubah terma & syarat ini tanpa perlu memaklumkan terlebih dahulu kepada pelanggan.

8. Bookcafe tidak bertanggungjawab atas apa-apa yang berlaku samada kehilangan masa, harta benda atau nyawa yang dikaitkan dengan tawaran ini.


Antara buku-buku yang dijual ketika Flash Sale dengan hanya RM1 sahaja!

Review Pakej Hadiah Buat Semua
Bookcafe juga tawarkan diskaun bagi pembelian buku pakej hadiah untuk semua termasuklah hadiah berupa bahan bacaan kepada yang tersayang seperti suami, isteri dan anak.

HADIAH BUAT SUAMI

Hadiah Buat Suami adalah kisah saya bersama suami, adik-beradik, ipar-duai, rakan taulan, saudara mara, dan ramai lagi namun disampaikan dalam bentuk berbeza. Ia kisah yang perlu difikirkan, diamati di renung dalam-dalam. Usai menulis HBS, hati benar-benar tersentak. Rupa-rupanya banyak pengajaran boleh dikhabarkan kepada manusia tentang konsep jodoh, bersyukur, bekerjasama, berkasih sayang, bertimbang rasa, bertolak ansur, dan menghargai kehidupan. Insya-Allah, ia boleh ditemui melalui detik-detik kehidupan suami isteri.

HBS merupakan rakaman penghargaan isteri terhadap suami. Namun, ada sesuatu yang mahu disampaikan tetapi terdiam bisu kerana tiada upaya. Ia rasa hati yang terpendam sekian lama. Barangkali tidak ramai mampu menzahirkan ucapan itu dengan kata-kata.

-Roza Roslan-

 HADIAH BUAT SAHABAT

"Buku ini mengajak dan berbicara dengan minda. Lalu ia perlu diselak dengan laku berbeza, juga dengan minda dan mata hati. Minda saya bertemu pelbagai analogi secara nakal mengusik bersahaja, ada ketika bernada sinis, sungguh tajam dan berbisa tetapi penuh pengajaran berisi peringatan untuk dibuat keputusan. Saya tersentak malah ada kala tersentap."

- Mohamad Razali Kamaruddin, Pendidil dan Penulis Kolej Vokasional Pertanian Chenor.

"Hadiah Buat Sahabat banyak menyentuh tentang usia terutamanya kisah silam dan masa berbaki. Usia bak mutiara terhasil dari dasar lautan, indah serta bernilai tinggi di mata manusia. Namun, bila berdiam diri, merenung apa yang tertulis, hati terus berdetik, "Ya Allah, sesungguhnya aku yang dahulu mensia-siakan waktu seumpaman mutiara bernilai yang tidak dihargai."

- Ida Md Amin, Siswi U-MKI


Tawaran Penghantaran Percuma
Yeahh, yang ini tawaran penghantaran percuma kepada anda jika membuat pembelian sebanyak RM80 ke atas.Suka tak?suka tak?Jadi, sebagai peminat dan pencinta buku-buku terbaik ini, marilah kita dapatkan sekarang buku-buku yang kita ingin miliki semasa #cybersale ini.

Bufet Lazat di Restoran Halia, Sime Darby Convention Centre,Mont Kiara

Dengan Bismillah,
As Salam dan salam Sejahtera,
Makan Bufet di Restoran Halia, Sime Darby Convention Centre,Mount Kiara-AlHamdulillah.Acara makan-makan Bufet bukanlah selalu kita buat kan, jadi sementara peluang sesekali nih, jom tengok review Mak Aji tentang makanan bufet yang ada kat Restoran Halia, Sime Darby,Convention Centre,Mount Kiara.

Sebenarnya kami ke sana sebagai meraikan birthday kami yang jatuh pada bulan yang sama-Septemberians:).Anak-anak pun kira tumpang happy sebab dapat makan-makan.Yayyy!


Yeahh..ini dia rombongan Pak Aji, makan jangan tak makan.

Depa siap reserve kan meja bulat dengan seat untuk 8 orang..terbaik!

Yang ni memang buat Abang Aji bengang sikit, nama sebenar Abang Aji Ahadi, tiba-tiba jadi HAHADI..ciss..(hihi..hahhaha)

Dessert yang sodap beb..red velvet dengan topping cream cheese

yang ni pulak blueberry cheese cake..

kuih lapis dengan warna hijau pandan..pon sodap nih..rasa tradisionlanya kuih ni tau..

Ini antara bufet manisan atau desert yang disediakan

kaunter buah-buahan, pizza, ais batu campur, roti jala dengan serawa durian
pilih je nak makan apa kak mah oi..kihkih..

Ruang Makan Selesa, Bersih dan Makanan Highly Recommended
Alhamdulillah, memandangkan Encik Suami dah bagitahu awal kat anak-anak, yang hari ini nak bawak depa pi makan bufet, jadi kami just ambil breakfast ringan di rumah dan keluar awal ke destinasi makan-makan kami.

Memang kami jadi pengunjung first yang sampai kat Restoran Halia ni, tu yang sempat ambik gambar.Kalau dah ramai pengunjung, segan jugak saya nak terhegeh-hegeh tangkap gambar nih.haha.

Kalau anda ada plan nak ke sini, tak payah susah-susah fikir tentang tandas, tempat solat atau parking.Semuanya tersedia untuk anda.Memang terbaik.Pekerja kat sini pun semuanya ramah je.Tak lokek senyum walau ko duduk dua tiga jam kat meja makan tu.kihkih.

Aneka salad dengan sos yang pelbagai

Ini pulak pilihan jika anda sukakan steambot style

Geng segala jenis mi pun ada termasuklah mi kari, mi bandung, mi sup dan banyak lagi

Set Nasi Ayam..budak-budak sukalah nasi ayam ni..

jenuh saya cari angel lawa nak tangkap pic menu nih, gitu-gitu jugak hasilnya..hahha
tak ingat nama menu nih, tapi ada perkataan Fillet fish lah..

prawn with creamy apa entah..macam udang masak butter lebih kuranglah.tapi yang ni memang sodap.Anak saya dua tiga orang dok ulang makan udang ni.

Sebenarnya banyak lagi menu yang disediakan kat bufet ni.Tapi tak dapat nak kongsi gambar sebab sambil makan, sambil layan dua ketul hero yang kejap nak ice cream, kejap nak roti canai dan macam-macam peel lagilah.Tu belum part main pisau potong daging dengan sudu dan garfu bawah meja.huhu.

Orait, terima kasih baca entri ni.Doakanlah kami agar usia yang ada ini dapat kami pergunakan sebaiknya dan dapat memberi manfaat kepada keluarga dan teman-teman kami.Semoga anda yang membaca blog ini juga akan terus menyokong blog ini, meski bukanlah blog terbaik yang pernah anda lawati.

Abang Aji dan Mak Aji in Future..hihi..Insha Allah.Doakan ramai-ramai ya..

Lastly, Happy Birthday For Us!

Alhamdulillah, sampai jumpa lagi dalam kisah makan-makan kami:)