Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Cara Mudah dan Cepat Buat MyKad Anak Usia 12 Tahun di JPN UTC Sentul, Kuala Lumpur

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Mudah dan Cepat Buat MyKad Anak Usia 12 Tahun di JPN UTC Sentul, Kuala Lumpur-Sebenarnya kalau ikutkan saya dan Encik Ayah Iman benar-benar terlupa untuk buat kad pengenalan kakak Iman yang dah masuk 12 tahun pada 21 November lalu.Masing-masing sibuk dengan komitmen kerja.Nasib baik tuan punya badan ingat akan hal ini dan bertanya bila kami akan bawa dia untuk buat IC barunya.Dasar mak bapak sibuk dan menyibuk le ni.kihkih.


 welcoming di pintu masuk JPN UTC Sentul, just nice:)

ngam-ngam masuk terus kaunter ambik nombor giliran, memang mesra
pengguna lah kaunter JPN ni, I like..:)

Orait, pada pagi Sabtu tadi barulah kami berkesempatan bawa kakak ke UTC Sentul untuk buat IC.Walaupun yang tak bestnya bab parking kereta kat UTC ni, tapi bab daftar dan buat IC baru anak kami memang sangat mudah dan cepat pula prosesnya.Syukur, AlHamdulillah:)

Kaunter pendaftaran yang masih lengang time kami sampai

Sementara Encik Ayah pi cari parking kete, saya dan kakak terus ke tingkat 3 di UTC Sentul.Biasalah kat UTC ni merangkap ada pasar pagi juga, jadi sah-sah mesti crowded time hujung minggu macam ni.Sebelum datang ke Jabatan Pendaftaran kat UTC ni, kami dah siap-siap bawak mykid dan surat beranak kakak.Memang tak survey pun nak bawak apa time buat ic anak ni, tapi itulah dokumen yang kami rasa akan diperlukan bila buat pendaftaran nanti.


List dokumen yang kite perlu bawa time buat permohonan mykad anak
yang genap 12 tahun.sumber: http://www.jpn.gov.my/

Memang langkah kanan, time kami masuk pintu pejabat Pendaftaran tu, tiada orang yang sedang beratur, saya terus ke kaunter ambil no giliran, dan staff kat situ bertanya untuk urusan apa.Kemudian staff tersebut berikan saya borang pendaftaran permohonan untuk buat ic baru anak.

Staff tu siap tunjukkan mana bahagian yang saya perlu isi.Memang cekap dan baguslah khidmat depa ni.Dalam 5-7 minit, saya siap isi borang tersebut. Dalam borang tu dia mintak kita lengkapkan no ic anak, nama penuh dan alamat rumah kita. Selain maklumat agama, keturunan dan negeri kelahiran anak.Ok, setel bab ni, kami tunggu nombor giliran dipanggil.



contoh borang yang kita perlu isi time buat permohonan mykad
hanya borang asal yang diambil dari JPN sahaja yang diterima ya.Tak boleh download atau fotostat.Sumber : http://www.jpn.gov.my/


 Kakak Iman sedang menunggu staff pejabat Pendaftaran proses
permohonan buat ic baru

Sedang elok kami tunggu dalam 5 minit gitu, nombor giliran kami pun naik.Di kaunter pendaftaran tu, saya serahkan borang tadi dan staff minta saya berikan ic saya sebab saya yang daftarkan nama pemohon dalam borang tu.

Orait, kemudian staff tersebut ambik pengesahan ibu jari kanan dan kiri kakak, juga pengesahan ibu jari kanan dan kiri saya untuk pengesahan kad pengenalan saya.Selepas tu, kami diminta tunggu sebentar untuk proses mengambil gambar dalam sebuah bilik yang disediakan.

 Kakak tengah nak touch up muka sebelum proses tangkap gambar
kat bilik sebelah

 sama je muka tu kakak..dia ni memang tak minat nak lawa-lawa..kihkih

jangan senyum sampai nampak gigi sudah ya kak time tangkap
gambar untuk buat ic nanti..control sikit ayu tu.hahha..

Dalam 10 minit menunggu, tiba giliran kakak.Sempat juga saya mintak kakak touch up sikit muka tu dengan bedak compact.karang taklah muka tu sememeh je.haha.Ambik gambar pun tak lama.Bagus pulak kakak yang ambik gambar tu.ramah pun ramah walau kena kerja hari Sabtu.hihi.


 Staff yang ambik gambar, nice je orangnya.Dia siap mintak kakak
tanggalkan spek sebab boleh sebab flash time dia ambik pic nanti.So, gambar ic kakak tanpa spek lah kiranya nanti

Orait, setel bab buat ic kakak:)

Haa, mudah bukan proses daftar kad pengenalan baru untuk anak-anak kita yang dah cukup umur 12 tahun.Seingat saya ada tempoh tertentu selepas tarikh lahir anak kita cukup 12 tahun untuk buat ic.Lepas tu, kita akan dikenakan bayaran tertentu jika lewat mendaftarnya.


ini bayaran denda yang dikenakan jika kita lewat daftar 
bila usia anak genap 12 tahun : Sumber http://www.jpn.gov.my/

Kami dimaklumkan, ic baru boleh ambil di pejabat tersebut pada keesokaan harinya.Alhamdulillah, harap perkongsian dan pengalaman kami ini dapat beri kebaikan dan manfaat kepada readers blog ini.

Thanks reading this entry!

Graduation Day Kakak Iman di Seri Al Huda, Gombak

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Alhamdulillah, dalam sekejap masa, puteri sulung kami yang senang dipanggil Kakak Iman telah pun selamat meraikan Graduation Day di Seri Al Huda, Gombak.Rasanya seperti baru semalam saya mengajarnya membaca sehingga dia menangis-nangis.haha.Dan masa yang sangat mencemburui kami ini, telah mengingatkan saya bahawa saya semakin berusia tatkala puteri sulung kami menginjak genap usia 12 tahunnya pada 21 November lalu.


Graduation Day kakak-

Bagi kami, saya dan ayahnya, Kakak telah menamatkan alam persekolahan rendahnya dengan sangat cemerlang dan sungguh mengembirakan kami sekeluarga.Alhamdulillah.Kami antara insan yang rapat dan selalu bersamanya, tahu bahawa anak kesayangan kami ini telah mendapat ganjaran yang setimpal dengan usaha kerasnya.Gud job kakak!

Graduation Day Kakak Iman
Selepas mendapat makluman tarikh Majlis Graduasi sekolah kakak, kami telah sepakat untuk hantar budak kemetot ke pengasuh.kihkih.Takut nanti dengan dia-dia sekali grad karang.haha.Majlis ini diadakan di Experimental Hall, UIA.Oklah, taklah jauh sangat dengan rumah kami, dan tak perlu gerak subuh sapiee ke sana.Malah sempat lagi kami layan teh tarik dan roti canai kat mamak dulu.hihi.


 Encik Ayah saja buat muka ala-ala manja time saya ambik pic ni..pheww..

Okay, ni selfie kami sebelum ke UIA.Pipi memasing dah macam pau kukus.grr.

Majlis Graduasi Yang Teratur dan Terbaik
Meskipun inilah pertama kali kami hadir as parents dalam majlis ini, tapi secara peribadi saya sangat suka dengan susun atur acara majis ini.Dimulai dengan lafaz Asmaul Husna dan Nyanyian lagu Negaraku, langsung tidak mencacatkan majlis formal ini.Seterusnya kami diperdengarkan dengan bacaan Surah Al Baqarah yang sangat merdu dan dialunkan oleh  pelajar sekolah itu juga.

Penghargaan Untuk Kakak Iman
Alhamdulillah.Kami tak sangka sebenarnya, selain mendapat sijil graduasi, hadiah kedudukan dalam kelas, hadiah mata pelajaran terbaik, kakak juga mendapat pengiktirafan sebagai Tokoh Murid Perempuan di sekolahnya.Tatkala pengacara majlis membacakan serba sedikit latar belakang penerima anugerah tersebut, instinct saya dapat rasakan ia mungkin anak sendiri.Walau macam manapun, kami tenangkan diri dan dengarkan sahaja pengumuman daripada pengacara majlis.


Kakak Iman diminta menyampaikan ucapannya selepas diumumkan
sebagai Tokoh Murid Perempuan 

Antara foto bersama kakak yang sempat kami ambil
selepas majlis Graduasi.Encik Ayah memang suka main-main kalau 
bergambar.haha.

Begitulah kakak Iman yang kami kenali.Dia memang seorang yang fokus dan sentiasa tahu apa yang mahu dicapai dalam hidupnya.Saat pengacara majlis mengungkapkan moto hidupnya, saya hampir pasti, kakaklah orang yang dimaksudkan!

Motto Hidup Kakak
"Andai Kemahuanmu Tinggi, Bintang di Langit Pun Bisa Kau Milikki-"Ya, inilah antara ungkapan yang tertulis pada salah satu sudut berhampiran meja study kakak di rumah.Kami satu rumah memang tahu, itulah keazaman kakak yang utuh dan teguh.Itulah rahsia kecemerlangannya! Kemahuan yang tinggi.


 Antara hadiah yang diterima kakak Iman

 Barisan Ustaz dan Ustazah di Seri Al Huda yang sangat komited dalam tugas 
mendidik dan mentarbiyyah anak-anak kami. Sangat terharu dengan segala pengorbanan dan kebaikan mereka,semoga Allah memberi kurnia dan ganjaran yang lebih baik dan besar kepada
para ustaz dan ustazah yang juga sahabat-sahabat saya:)

 Bersama Ustazah Zaliha yang dikasihi

Bersama Ustazah Sapura yang kami kenali sejak saya 
mengandungkan kakak Iman, Alhamdulillah:)

 Bersama Ustazah Puziah dan rakan sekelas kakak yang juga anak bujang Ustazah Puziah.Dulu budak dua orang ni, kemetot je.Selepas 12 tahun, inilah hasilnya.kihkih. 

Alhamdulillah, potret keluarga:)

Ganjaran Untuk Penat Lelah dan Dedikasi
Pada sebelah malam, saya dan si Ayah sempat berbual-bual dengan kakak di bilik kami.Kami bercerita tentang perasaan kami dan bersyukur.Kami mahu Kakak tahu, apa yang dia dapat itulah ganjaran atas usahanya dan penat lelahnya dengan bantuan guru-guru, rakan-rakan dan sesiapa sahaja yang mendoakan kejayaan untuknya.


Bersama jiran yang juga rakan yang baik kepada kami sekeluarga

sahabat seperjuangan dan sepermainan

Teman gembira dan berduka


Kata si Ayah, kejayaan yang kakak dapat itu akak sendiri yang mahukannya.Sebab itulah, mama dan ayah nasihat dan pesan belajar sungguh-sungguh, mama dan ayah tak dapat apa-apa pun.Akak berusaha, akak dapat.Mama dan Ayah tumpang gembira sahaja.

Kata ayah kepada adik-adik Kakak Iman pula, siap sedialah sebab kakak Iman dah bagi satu standard untuk adik-adik yang lain ikut dan jadikan contoh.Oh ya, dalam UPSR baru-baru ini, kak Iman berjaya dapat 6A dan juga Mumtaz (cemerlang) untuk peperiksaan PSRAnya.Alhamdulillah.Rezeki untuk kakak :) syukur ya Allah.

Harapan dan hasrat kami, semoga kakak juga dipermudahkan urusan untuk mendapat ke sekolah menengah yang terbaik, yang dapat beri peluang kepada kakak meluaskan lagi bakat dan kebolehannya, sekolah yang dapat beri peluang supaya anak kami ini ditarbiyyah dan dididik untuk lebih mengenal TuhanNya..aamin.

Doakan puteri sulung kami cemerlang dalam urusan temuduga ke asrama pada minggu hadapan ini.

Terima kasih baca entry ini, semoga anda juga mendapat kebaikan yang banyak dengan perkongsian ini.Sampai jumpa lagi:)

Pageviews Blog Cik Matahariku Capai 13 Juta

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tatkala saya sedang menaip entri ini, sempat juga saya belek tarikh bilakah saya kongsi berita blog saya capai 12 juta Pageviews (PV).Sebulan yang lalu, blog ini masih lagi dalam lingkungan pv 12 juta.Hari ini, syukur saya kerana dengan izinNya, blog saya telah capai 13 juta pv.Pheww!Happy beb!..kihkih.Macamlah ko nak dapat RM13 Juta..:)

Walaupun tugas hakiki seorang Blogger ialah berkongsi info dan panduan kepada pembaca blognya, tapi bila kita dapat jumlah paparan halaman blog sampai juta-juta macam ni, satu bonus jugak sebenarnya kan?hehe.


Pageviews Blog Cik Matahariku capai 13 Juta pv

Kelebihan Template Responsif
Semenjak saya memberanikan diri menukar template blog kepada yang responsif hasil nasihat kakak kesayangan yang juga Blogger, saya dapati perubahan yang paling mendadak ialah bilangan traffik ke blog saya semakin meningkat dengan banyak.

Pun begitu, saya tidaklah bercakap kosong akan hal ini kerana bila anda rajin membaca dalam mana-mana artikel dalam blog yang ada kongsi tentang ini,kebanyakan pakar dalam dunia blog mencadangkan supaya para blogger menggunakan template yang responsif untuk blog masing-masing.

Ya, kenapa mesti pilih template blog yang responsif?
Apakah sebenarnya maksud template yang responsif? Ringkasnya dengan menggunakan atau memasang template responsif ia akan membolehkan blog kita dibuka dengan mengikut format mobile.Ini kerana dewasa ini, kebanyakan pengguna atau pelayar internet di negara kita menggunakan smart phone sendiri untuk mendapatkan pelbagai maklumat.



overview stats Blog Cik Matahariku

Dengan template responsif, paparan blog kita akan lebih cantik dan kemas apabila diakses menggunakan mobile.Tentu anda sendiri akan lebih selesa jika dapat membaca atau mendapat maklumat dari blog yang mobile friendly bukan?

Apapun terserah atas pilihan anda semua.Ada juga kalangan Blogger yang tak kisah jika blognya tidak dilawati sekian lama.Mungkin menulis blog bagi sesetengah Blogger part time hanyalah ruang untuk mengisi minat atau atau sekadar suka-suka.

Tapi jangan tak tahu, sudah ramai juga Blogger yang menulis blog dan pada masa sama dapat menjana ratusan dan ribuan ringgit daripada blog mereka.Ya, bagaimana mereka melakukannya?Suatu ketika dulu, saya juga memikirkan, bagaimana mereka boleh jana pendapatan pasif hanya dengan menulis blog?

Perniagaan Online Semakin Berkembang
Faktor ini juga salah satu sebab mengapa Kerjaya Blogger jadi semakin menarik dan memberikan pulangan yang lumayan.Kadangkala, anda hanya perlu tulis apa sahaja yang anda sukai dalam blog, kongsikan kepada pembaca pengalaman anda, kongsikan gambar atau beritahu tentang sesuatu yang anda tahu,ia sudah memadai bagi mengajak pembaca datang ke blog anda.

Pada masa sama, anda juga memasang iklan atau banner dalam blog.Secara tidak langsung, pembaca terdorong untuk klik atau ambil tahu tentang iklan di blog anda.Jika anda mempunyai akaun Adsense, bilangan klik iklan dalam blog anda juga sudah cukup memberikan hasil yang memberangsangkan kerana ia dibayar dalam USD.

Selain itu, anda juga boleh mendaftar sebagai Affiliate marketer, atau menjadikan blog anda sebagai dropship kepada produk online.Boleh juga memberikan khidmat review kepada mana-mana peniaga atau usahawan yang berminat atau menulis iklan bagi produk tertentu.Mudah bukan buat duit dengan blog?

Pageviews Blog Cik Matahariku Capai 13 Juta
Alhamdulillah, terima kasih saya kepada anda atau sesiapa sahaja yang sudi singgah ke blog kecil saya ini.Saya akui, masih banyak kekurangan dalam penulisan saya ini, maafkan saya jika banyak kelemahannya.

Semoga anda semua mendapat kebaikan yang banyak dengan adanya blog kecil saya ini, sampai jumpa lagi, dan terima kasih sekali lagi:)




Makan Steambot Murah Di Aniq Steambot Kuantan

Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Makan Steambot Murah Di Aniq Steambot Kuantan-Ini merupakan entri kedua saya kongsi dalam blog ini tentang Buffet Steambot.Walaupun ini bukanlah kali kedua kami pi makan steambot, sebab kali ini baru sempat dan ada masa tangkap pic tempat makan steambot, maka dengan senang hati trip makan-makan kali ini saya kongsikan dengan anda readers yang saya sayangi.cehwah!

Aniq Steambot-Buffet Steambot murah di Kuantan

tengok tu, mana ekau nak dapat harga steambot RM19 perhead beb!

Orait, sempena dengan cuti-cuti Malaysia kami di Kuantan, yang saya dah kongsikan dalam part 1 di sini :Percutian keluarga di Swiss Garden Resort Kuantan, Pahang- sebenarnya pakcik Google memang banyak berjasa kepada kami sepanjang percutian 3 hari dua malam di Kuantan ni.

Sebenarnya tak tahu pun ada Steambot murah dan best kat Kuantan.Bila kami nak pi keluar makan, Si Ayah confident je ajak kami makan kat Aniq Steambot,saya siap tanya mana tahu tempat steambot ni?Dia sengih dan tunjuk semartphone kat saya.Kat Google ni cakap..jawabnya.( yolah Abang Haji wei..baik benor pakcik Google tu kat Abang ya, siap cakap bagai..huh!)

Inilah kali pertama Encik Husband bawa kami bercuti hanya dengan kami anak-beranak.Selalunya kalau kami pi bercuti, pasti akan bersama adik ipar dan mertua sekali.Pakcik Waze juga banyak tolong Encik Suami tunjukkan jalan yang lurus dan benar.kihkih.

Rombongan Abang Haji berbaris masuk dalam Restoran Aniq Steambot:)

Kami sampai kat restoran ni sekitar jam 6.20 petang.Kira-kira 20 minit jugaklah dari tempat penginapan kami di Swiss Garden Resort.Paling best, time ni orang memang tak ramai lagi, jadi suasana lebih selesa dan lapang.Kalau nak datang sini, boleh guna waze ikut adress ni :

ALAMAT ANIQ STEAMBOT, KUANTAN
Jalan Seri Teruntum 1,
Kampung Damak Medan Warisan
25100 Kuantan, Pahang

MASA OPERASI
Hari: Isnin-Ahad

Masa: 5.30pm-12am

Buffet Steambot di Restoran Aniq Steambot
Kalau anda peminat makanan steambot seperti kami, pilihan makanan steambot biasanya hampir sama kat mana-mana pun.Kali ni, jom kita tengok pilihan menu makanan yang disediakan time saya dan family datang situ.Katanya, menunya berbeza setiap hari.Ikut nasiblah, kalau time korang datang, tak sama dengan apa yang saya kongsi kali ni.hehe.

pilihan air yang disediakan, termasuk air panas dan juga air gas.

 Ada ikan, udang, sotong, ketam. Isi ayam dan daging yang sudah 
diperap juga ada

 Pau goreng inti kacang merah, potato fries, nugget.
Pic kacang hijau, bawang dan kobis tu untuk set makan Laksam

Kuah laksam yang pekat, my favourite nih.Budak pompuan ni pun hantu Laksa dan Laksam, sebab tu dia interframe kat pic ni.haha.

 Nasi goreng kampung, kueteow goreng dan bihun goreng

 potongan buah nanas, jambu dan buah epal siap dengan kuah rojak petis dia.

 Boleh buat ABC sendiri

 Aneka pilihan sos pun ada

 Kek pisang dan brownies

 Pelbagai isi seafood seperti bebola udang, ketam, sotong, ikan dan banyak lagi

 pilihan seafood segar

 Pilihan mi

Kupang dan kerang pon ada 

Tak macam tempat steambot yang biasa saya pergi, kat sini kami buat
steambot dengan dapur arang, tapi still ok, takdelah asap berkepul satu restoran ni.cuma baju ada bau itu asaplah.hihi.

Encik Husband happy dapat belanja pamannya, inilah saudara yang kami ada kat Kuantan. Bukan senang tau nak bawak Paman kami ni makan steambot, dua hari dua malam baru dapat buat appointment..:)

Alooloh..cutenya Abang Haji buat muka macam tu..kihkih.
Nasib baik lesung pipit sebelah kanan, kalau tak mahu bersemut pic ni.hoho.
manis hoi!

photobooth special untuk customer. Aikk..Mak Haji pon buat muka cute time
tangkap pic ni.haha.Macam biasa budak kemetot buat hal.Seluar dah habis kotor, tu yang tinggal pampers je.Confident je pulak tu ikut bergambar sekali..

Sesiapa yang nak datang sini, buat tempahan awal pun ok jugak, dapat meja yang dekat dengan kaunter makanan, senang sikit nak ambik makanan kan.hihi.Orait, just contact atau boleh tengok kat social media Aniq Steambot:

NOMBOR UNTUK TEMPAHAN
019-9203300 (SMS / Call / WhatsApp)

FACEBOOK


INSTAGRAM


Orait, harap entri ini dapat guide readers yang nak try makan kat Aniq Steambot,overall oklah.Alhamdulillah:)Thanks for reading this entry!