Loading...

Monday, January 21, 2019

Story Mory Cikgu Buku Teks Di Sekolah:)-

Monday, January 21, 2019
As Salam,
Kisah Cikgu Buku Teks Sekolah Yang Tak Viral-Masa kali pertama saya diminta dan dicadangkan mengambil alih pengurusan Buku Teks di sekolah, ketika itu saya baru sahaja 5 bulan berada di sekolah ini.Saya memohon pertukaran ke Negeri Sembilan kerana mahu berpindah ke rumah baru yang sudah boleh didiami.Rupanya aturan Allah itu memang tidak pernah tidak baik untuk kita.Masa saya diminta mengambil alih tanggungjawab tersebut, guru yang bakal bersara itu berkata kepada saya begini :
Siapa yang sanggup ambil tugas ni Sham? Semua cikgu lain tak nak.Akak harap Sham boleh uruskan dengan baik, akak akan bantu sham.
Gambaran biasa tatkala hujung tahun, time cuti sekolah, cikgu-cikgu SPBT akan bertungkus lumus menyiapkan urusan memproses buku-buku teks yang dihantar oleh pembekal buku.Saya pula sangat bertuah kerana dibantu oleh anak-anak kecil Pengawas SPBT yang sangat rajin, dedikasi dan komited dalam membantu saya.

Antara aktiviti pengawas SPBT, membantu saya membuat agihan buku, mengecop buku dan mengasingkan buku mengikut tahun dan aliran.

Saya sangat hargai pengorbanan pengawas-pengawas SPBT sekolah yang komited menjalankan tugas walau sedang bercuti sekolah pada cuti hujung tahun.

Ini cerita setahun yang lalu.Saya ambil yang positif sahaja.Saya memang tiada pengalaman langsung dalam hal-hal pengurusan buku teks.Tambah menyesakkan dada ketika itu, sejak posting, saya juga bukanlah guru kelas yang biasanya hujung tahun sibuk membantu guru SPBT menguruskan buku teks murid. Saya mula uruskan buku teks di sekolah dengan bantuan guru yang bersara, selebihnya saya pandai-pandai sendiri.haha.

Rutin biasa pengawas SPBT tatkala menerima buku baru, mereka sedang menulis nombor perolehan pada buku teks yang baru sampai di sekolah.

Sistem agihan tugas yang sudah sebati bagi pengawas-pengawas SPBT. Mereka dibimbing dengan sistem agihan tugas sehingga boleh bertugas dengan pengawasan minima daripada saya:)

Time flies.Kini tahun kedua, saya sudah faham dan follow procedure yang sepatutnya saya buat sebagai seorang Guru Buku Teks di sekolah.Rupanya Allah nak bagi saya pengalaman, ilmu dan pengetahuan baru di sekolah baru:) Thanks to God, Saya manage segala masalah atau cabaran yang datang sebagai guru SPBT sekolah yang mungkin hanya kami-kami yang berada di dalamnya sahaja yang tahu.Bukan tidak gembira tapi anda juga harus tahu, tidak mudah untuk uruskan buku teks yang secara zahirnya nampak seperti bermusim, namun hakikatnya it is a lots work to do.

 Buku teks dan aktiviti murid disusun dalam bentuk set lengkap bagi memudahkan urusan agihan kepada murid-murid.

 Saya akur, tak akan mampu buat semua ini sendirian jika tanpa kerjasama dan bantuan pengawas-pengawas spbt saya.

Buku-buku teks yang sudah diikat kemas bagi tujuan agihan kepada murid-murid bagi sesi persekolahan tahun 2019.

Paling merisaukan semua guru SPBT pastinya jika mendapati bilangan buku yang tidak mencukupi.Prosedur bagi mendapatkan bilangan guru yang tidak mencukupi ialah dengan mendapatkan lebihan buku yang terdapat di Bilik Boss Daerah (BOSSD) atau mendapatkan buku dari sekolah yang berhampiran.Cabarannya pula ialah, bukan semua sekolah mempunyai masalah kekurangan buku atau lebihan buku seperti yang kita harapkan.

longgokan borang SAP dari pembekal buku yang helaiannya lebih kurang sama banyak dengan bilangan order buku, yang pastinya boleh buat penyelaras SPBT kena sign dan cop setiap helaian sampai lebam.hahaha.

Bagi ibu bapa yang hanya tahu "buku anaknya mesti lengkap dan cukup" akan bertanya kita bertubi-tubi, bila buku ganti akan dapat? atau bila buku akan lengkap? Selalunya saya terus terang je dan beritahu stok buku berkenaan tiada dalam bilik BOSS, jadi kena sabar dan tunggu sehingga saya mendapatkan tambahan buku atau ganti buku.

Ada juga ibu bapa yang sangat memahami dan bertanya dengan baik.Ramai juga ibu bapa yang memberi sokongan dengan memastikan buku teks anak berbalut kemas, bertulis nama dan dijaga dengan baik sepanjang tahun. Ramai juga rakan guru yang memberi sokongan dan memudahkan tugas saya di sekolah dengan tolong menyemak dan memastikan murid dalam kelasnya mempunyai buku yang mencukupi, memulangkan kepada saya jika terjumpa buku yang bersepah di mana-mana dan sentiasa menyampaikan info-info SPBT dari saya kepada ibu bapa melalui grup wassap kelas.

Salah seorang murid saya, yang ibu dan bapanya sangat gembira bila saya berjaya dapatkan buku teks yang lengkap dan mencukupi untuk anaknya.Murid ini antara yang tidak bernasib baik pada hujung tahun lalu kerana stok buku yang kehabisan dan banyak rosak, hanya  baru-baru ini saya dapat lengkapkan kesemua 7 buah buku yang tidak diperolehinya semasa agihan pada hujung tahun 2018.

Penghargaan Kepada Pengawas SPBT sekolah
Hujung tahun lepas, saya berkesempatan meraikan anak-anak kecil yang banyak membantu saya sepanjang tahun dengan sedikit jamuan.Merekalah tulang belakang saya dalam membantu semua urusan pemulangan dan agihan buku sehingga semuanya berjalan lancar dan teratur.Sungguh, saya benar-benar terharu dengan komitmen dan sikap tanggungjawab mereka terhadap tugas yang diamanahkan.

 Jamuan hujung tahun bersama pengawas SPBT sekolah.

 Merekalah tulang belakang saya dalam menguruskan SPBT sekolah.

Mereka yang saya anggap sebagai "Malaikat kecil" yang Allah pinjamkan untuk saya:) mereka yang sangat rajin, tidak banyak kerenah dan selalu menghiburkan.

Fahamlah saya, mengapa Allah pilih saya untuk urus hal buku teks di sekolah.Allah dah sediakan malaikat-malaikat kecil untuk bantu dan back up saya.Subhanallah.

Thanks reading this entry, keep reding this blog guys!

Sunday, January 20, 2019

Koleksi Soalan Sejarah Sekolah Rendah Untuk Kegunaan Pembelajaran Vle Frog di Sekolah

Sunday, January 20, 2019
As Salam,
Pembelajaran Virtual Learning Environment Frog (Vle) : Koleksi Soalan Sejarah Sekolah Rendah-Gigih pulak cuti hujung minggu ini saya buat soalan sebagai pengukuhan kepada murid-murid saya bagi subjek Sejarah.Tahun kedua saya di Sekolah baru, akhirnya saya dapat kembali mengajar subjek Sejarah di sekolah.Happy tu, memanglah happy.Selain ia major opsyen saya, subjek Sejarah bagi diri saya mempunyai nostalgia yang tersendiri.haha.Nostalgialah sangat kann.

Kalau budak-budak kat sekolah, depa dah biasa dengan icon ni.Kebanyakan murid juga akan gembira bila cikgu-cikgu ajar depa dengan kaedah Vle Frog ni. 

Orait, selalu kongsi pasal masak-masak kan, tapi kali ini saya kembali ke pangkal jalan sebagai Cikgu Blogger.muehehe.Pada masa sama, bila saya sediakan koleksi soalan sejarah sekolah rendah ini, ia sebagai sokongan kepada hasrat pentadbir dan rakan penyelaras Vle Frog Sekolah yang berharap semua guru dan murid menggunakan kaedah pembelajaran Virtual Learning Environment 
( Pembelajaran maya) di sekolah.

Ini site yang saya sediakan bagi kemudahan murid mencapai atau mengakses latihan sejarah yang saya dah share dalam Vle Frog.

Kebetulan saya memang mempunyai koleksi soalan sejarah bagi kegunaan murid-murid semasa di sekolah lama.Alhamdulillah.Sejak berpindah ke sekolah baru, saya jarang menggunakan kemudahan bilik Vle Frog sekolah.Tambah lagi dengan mengajar subjek Matematik.Saya seperti kehilangan "arah" untuk meneruskan pembelajaran dalam Vle Frog.huhu.

Realitinya, bila kita bawa murid ke mana-mana bilik khas, secara tak langsung, ia akan mengambil masa kita bagi subjek tersebut.Pergerakan murid pula, paling kurang 10-15 minit, barulah boleh kita memulakan pembelajaran.Itu idealnya.Karang kalau kita nak guna Chrome Book, nak bimbing pula murid log in ke dalam site.Itu belum lagi ada murid yang tak tahu, tiada atau tak ingat id masing-masing.Bertabahlah wahai rakan guru semua.huhu.

InshaAllah.Tahun baru, kita buat azam dan semangat baru.Chaiyokk.

Panjang pulak intro.Padahal nak kongsi site yang saya sediakan untuk kemudahan guru buat ulangkaji atau aktiviti pengukuhan bagi subjek sejarah di sekolah.Meh, klik link yang saya bagi.Lepas tu, korang share dalam site masing-masing.Sonang bukan.Kita buat dia:)


Klik pic di atas untuk terus menjawab latihan yang disediakan 

Klik pic di atas untuk terus menjawab latihan yang disediakan 

 Klik pic di atas untuk terus menjawab latihan yang disediakan 

  Klik pic di atas untuk terus menjawab latihan yang disediakan 

Site Laman Pembelajaran Sejarah Tahun 4


Dalam site ini, saya buat link untuk murid-murid akses latihan yang disediakan.Murid boleh menjawab latihan pengukuhan ini di sekolah atau rumah.

Orait, inshaAllah, jika saya ada buat soalan atau latihan bagi tujuan pembelajaran Vle Frog, saya akan kongsikan dalam blog.Thanks reding this entry, sampai jumpa lagi.Boleh kongsikan dengan rakan guru yang lain, semoga bermanfaat kepada semua:)

Friday, January 18, 2019

Blog Capai 36 Juta Pageviews @ January 2019

Friday, January 18, 2019
As Salam,
Sekali lagi syukur pada Allah Taala, blog ini mencapai pageviews yang terbaik setakat ini.Angka 36 juta pageviews bukanlah mudah untuk kita capai, tambah lagi sebuah blog personal yang suam-suam kuku je entrinya.haha.Percaya atau tidak, bilangan post yang dah published di blog ini sejak 8 tahun lalu tak sampai pun 1000 entri.

Boleh tengok kat sini story mory saya dalam edisi  : Blog Cik Matahariku capai 35 juta Pageviews-

Tahun ke-8 berblog yang sangat mengembirakan:) Saya melihat perkembangan blog ini dan berharap Allah terus beri peluang saya memberi manfaat kepada alam dengan berblog.aamiin.

Cabaran Blogger Part Time
Kalau boleh memang saya nak update blog setiap hari.Yelah, dengan pekerjaan kita yang setiap hari menghadap ragam anak murid yang pelbagai, memang banyak benda nak story mory.Kat kepala hotak ni, macam-macam benda nak share dengan korang.Ada yang lucu, sedih dan juga menguji kesabaran.

Cuma keterbatasan waktu yang menjadi cabaran saya. Saya pula sejenis Blogger yang tak boleh duduk menaip dengan aman dan tenang, kalau dalam masa sama, ada kerja lain yang lebih penting saya perlu setelkan.Dah namanya Blogger part time kann.

Orait, kali ini kita dapat cuti hujung minggu yang panjang, sempena Thaipusam.InshaAllah, saya akan usahakan untuk berkongsi lebih banyak cerita nanti.

Iklan Adsense Tidak Muncul di Blog
Meskipun blog ini mendapat pageviews yang agak tinggi, baru-baru ini blog saya hadapi masalah.Sejak dua minggu ini, saya dapati iklan Adsense dalam blog tidak muncul. pening jugak memikirkannya!

Puas sudah saya hantar pertanyaan kepada Google, namun masih tiada respon.Ada juga saya cuba buat apa yang dicadangkan oleh Blogger lain yang pernah alami situasi sama, tapi still tak berhasil.Anyone rakan Blogger yang hadapi masalah sama seperti blog ini? Apa solutionnya? Pls, siapa yang tahu tolong saya!

Doakan yang baik-baik untuk blog kecil saya and happy weekend:)



Saturday, January 12, 2019

Make Over Living Hall Sempena Tahun Baru 2019

Saturday, January 12, 2019 0
As Salam,
Make Over Living Hall Sempena Tahun Baru 2019-
Rasanya kalau ada readers blog yang rajin follow update blog saya, depa tahu yang saya dah masuk tahun ke-2 berpindah ke rumah baru di Bandar Springhill, Port Dickson.Masuk tahun kedua ni, kalau boleh suasana rumah pun nak berbeza.Tambah lagi masuk tahun baru 2019, nak harap sofa dan televisyen baru tu memang taklah kot-bak sepatah kata my Husband, No money no Talk-haha.So, saya pun satu hari tu dengan penuh semangat buat make over kat living hall rumah sendiri.

Ini rupa susun atur sofa masa raya pertama di rumah baru. Lama-lama rasa macam rugi sebab biar ruang kosong belakang sofa panjang tu.Maka terhasillah idea make over macam kat bawah ni.

living hall yang dah saya transform.hihi.Padahal ubah susun atur sofa je tu kak mah oi.Tapi feel dia memang lain macam.Macam ko duduk rumah baru gitu.At least dapat hilangkan bosan dengan susun atur sofa yang sama kann.

Sebenarnya, saya bukanlah pandai sangat nak buat make over bagai ni.Tapi ada satu hari tu, dalam pertengahan bulan Disember, saya ada menginap di sebuah homestay di Batu Pahat.Berkenan betul saya dengan susun atur sofa dan perabot dalam homestay tu.Lagi satu, saya perhatikan, design ruang tamu homestay tu, lebih kurang living hall rumah saya.Jadi, balik dari homestay tu, saya terus nekad nak cuba make over living hall rumah saya seakan ruang tamu homestay tersebut.

living hall dengan simple dekorasi.Ini ruang tamu saya sebelum saya make over.Selepas make over boleh tengok pic kat bawah.

Dengan make over terbaru, ruang kosong dekat dengan tingkap depan sebelum ini, telah saya tukar  ke belakang sofa kelabu tu.Belakang sofa tu jadi laluan pejalan kaki lah kiranya.hahaha.My Husband pun kata, its better coz kalau sebelum ni sofa rapat ke dinding bawah frame ayat Quran tu, kalau ada tetamu duduk kat sofa tu, ada pulak anak kecik lalu lalang atau berlari, macam tak sesuai.

belakang sofa kelabu ni jadi tempat laluan ke ruang makan atau dapur.

Tujuan asal beli rumah double storey ni dulu memang nak stay kat rumah landed dengan ruang living hall yang luas.Maklumlah kaum kerabat meriah, jadi kalau ahli keluarga datang, depa boleh pilih nak lepak mana-mana yang depa suka.Asal bahagia.kihkih.

Masa ni family Kak Ateh dan Abang Long saya datang rumah. Laluan kosong depan sofa tu yang mengganggu tetamu sedang bersembang dan kebetulan ada orang lalu nak ke ruang dapur.

Encik Suami sedang melayan family yang datang ke rumah. Family Abang Long dan mak saya:)
Masa ni belum buat make over lagi.

ruang tamu sebelum make over.Setakat ini ruang makan tu memang takde buat apa-apa renovation lagi.Bajet belum sampai seru lagi.kihkih.Akak redho jelah dengan ruang kosong kat bahagian tu.Buat pejam mata jek.

Ruang tamu selepas make over.Nampak macam sama, tapi tak serupa kann.

Macam biasa, saya bukan juga interior designer punya orang, ini baru cobaan.haha.Ada seorang kawan di sekolah yang saya kongsikan pic ruang tamu kami ini, berikan suggestion.Dia ni kira memang power dan trusted bab interior design rumah ni, dia cadangkan saya tambah bunga atau pokok hidup kat living hall saya ni supaya nampak lebih menyerlah kononnya. Saya pun setuju sangat dengan suggestion kawan sorang ni.

Memang ada plan nak letak pokok artificial kat sudut ruang tamu ni.Tapi tahulah, kena buat tabungan khas dulu kalau nak dapatkan pokok artificial yang harganya bukan singgit dua ni.huhu.

printscreen kat instagram.Entah rumah siapa saya pun tak ingat.Kalau boleh nak pokok macam dalam pic tu.lawa kann.

Nak letak kat sudut yang macam ni.Tak tahulah My husband setuju ke idak.Hari tu siap bergaduh bagai sebab sorang nak pokok artificial, sorang lagi nak pokok sebenar.Nak bagi oksigen dalam rumah.Dia tak tahu, akak sorang ni yang kena jaga maintenance pokok tu nanti.huhai.

Nak letak pokok artificial kat sudut kiri sofa tu.Okey tak?

tengok rumah orang lain memang lawa.Kalau rumah sendiri, inilah hakikatnya.muehehe.Ini part yang korang nampak, yang korang tak nampak lagi seram.Macam kena serang garuda rumah dibuatnya kalau hero dua ketul mula buat operasi.Sabo je.

Masa ni kalau depa start main, siap doa bagai, janganlah ada orang call dan cakap nak datang rumah.huwaa.bertabahlah mama oii.

Sekian entri bergambar pasal make over rumah kononnya.Padahal tak make over sangat pun.Cuma feel berbeza sikit di tahun baru.gitu.Orait, thanks for reading this entry guys!

Keep reading this blog, plss:)

Thursday, January 10, 2019

After 10 Days in 2019 :)-

Thursday, January 10, 2019 0
As Salam,
After 10 Days in 2019:)-
Wahh.kemain up tajuk post kali ni. Of courselah kan.Ini merupakan post pertama menjelang tahun baru 2019.Baru sempat mengupdate blog sendiri.Rasanya ramai jugak yang geng Cikgu Blogger ni, bila dah start masuk sekolah pada bulan Januari, masing-masing jalan pun macam tak cukup tanah.kihkih.Kepala otak bukan setakat fikir keperluan anak sendiri di rumah, tapi kena jugak fikir keperluan anak didik kat sekolah.Tambah lagi kalau jadi Guru Kelas.Syukurlah saya, sejak jadi cikgu, kali terakhir saya memegang title guru kelas sekitar tahun 2005.Kalau tak silaplah.

Sungguh.Banyak-banyak tugas saya di sekolah, kalau boleh elak, saya memang tak minat jadi guru kelas.Takpe.Saya okey je kalau kena jadi Pengurus kelab Bola Sepak sekalipun.haha.Yup.Semua orang pun ada kesukaan masing-masing kan.Anyway, Allah knows the best for us.Saya belajar untuk faham hikmah kenapa Allah makbulkan doa saya supaya tidak menjadi Guru Kelas.Meski saya tidak pikul tanggungjawab sebagai Guru Kelas, makanya saya harus sanggup memikul tanggungjawab di bahagian lain di sekolah.

Nah, 
Inilah tanggungjawab saya sejak dua tahun yang lalu, di sekolah:)

Sebagai Penyelaras SPBT sekolah, kesibukan saya bermula seawal cuti hujung tahun, bersambung ke tiga minggu pertama persekolahan dan seterusnya menguruskan bilik operasi SPBT (BOSS) sekolah.

Buku dan saya berpisah tiada:) 

Kesibukan dan kepenatan berganda tiap kali tempahan buku sampai ke sekolah.Bersyukur saya dikurniakan "malaikat kecil" yang banyak bantu saya dalam mengendalikan urusan memproses buku-buku teks dan aktiviti yang sampai ke sekolah.

Namun ianya tidaklah seindah seperti yang kalian fikirkan.Saya bermula dengan zero pengalaman dalam pengurusan buku teks sekolah.Tahun pertama menguruskan buku teks, saya benar-benar kelelahan.Do your own work without mentor.Allah sebaik-baik pengatur.DIA mahu saya belajar sambil bekerja.Yup, dari situlah datangnya kepuasan bekerja apabila kita mula master dalam bidang baru yang kita sebelumnya tidak expert.

Melaksanakan kerja atau tugas secara organised atau sistematik memang sangat berkesan.Sistem yang kita apply, menjadikan tugasan menjadi lebih ringan dan mudah.InshaAllah, saya dalam usaha train pengawas-pengawas SPBT saya supaya lebih berketrampilan dan bertanggungjawab dalam pengurusan buku teks di sekolah.

Saya akui, memang masih banyak lagi kelemahan saya yang perlu dipertingkatkan, dan menjelang 2019, tahun kedua saya memikul amanah ini,saya mahu melakukannya sebaik mungkin.Mohon, doa semua, semoga hasrat saya dipermudahdahkan.aamiin.

Eh, awal tahun dah story pasal kerja.Memang potong stim.haha.
Semua orang mengharapkan yang indah-indah dan terbaik akan berlaku dalam setahun 2019 ini.Begitu juga saya.Saya mahu lebih banyak masa bersama anak-anak dan keluarga.Tatkala usia menjangkau 40-an ini, saya melihat kegembiraan dan kebahagiaan itu ialah apabila kita dapat mengembirakan dan membahagiakan insan-insan yang kita  sayangi dan cintai.aamiin.

Dia yang dulunya saya kenali semasa usia penghujung belasan tahun, kini menjadi best friend forever saya,geng gaduh dan juga geng makan dan geng jalan-jalan:) Semoga Allah rahmati rumahtangga kami dan menjadikan anak-anak kami, anak yang menjadi penawar dan penyejuk dalam rumahtangga kami.aamiin.

 Harapan tak akan menghampakan sesiapa, kerana di situlah letaknya kekuatan meraih impian:)

Positif dan Yakin akan keajaiban Tuhan dalam memakbulkan semua hasrat dan impian kita pada masa ini dan masa depan:)

Ini pic lama, sekitar tahun 2011.Tapi saya sungguh rindu moment anak-anak masih kecil seperti ini dan semuanya ada depan mata.Sungguh.Fitrah alam kita tak dapat nak tolak.Bila anak semakin dewasa, seorang demi seorang akan tinggalkan kita, demi tuntutan pelajaran dan pekerjaan.

Meski hujung hidup kita nanti, kita akan sendirian bertemu Ilahi, saya mohon sementara hayat ini, Allah izinkan saya dapat memberi manfaat, ketenangan, kegembiraan kepada keluarga saya.Merekalah tulang belakang saya, sehingga saya mampu meraih kejayaan dalam kerjaya dan cita-cita saya.Alhamdulillah.

Yeah, after 10 days in 2019, i manage to up this post.Semoga kalian baik-baik sahaja di tahun baru dan jangan pernah putus harap dan kebergantungan kalian kepada Allah, kerana DIAlah sebaik-baik tempat berharap dan pergantungan kita.

Sampai jumpa lagi:)


Monday, December 31, 2018

Jom Bercuti Ke Genting Highland!

Monday, December 31, 2018 0
As Salam,
Jom Bercuti Ke Genting Highland!-Baru-baru ini, seorang kenalan, saya bernama Dahlia, berkongsi pengalamannya pergi bercuti ke Genting Highland. Seriously, saya belum pernah ke sana dan teringin sekali untuk menikmati percutian di sana.Wahh, bila baca story mory Dahlia ni, rasa nak pergi sekarang jugak sebab banyak tempat best yang kita boleh lawat walaupun hanya dalam Malaysia.

Snow world Genting Highland-bolehlah kita feel ala snow white kat sini gitu..kihkih-

Apa lagi yang orang pompuan macam kita ni suka selain shopping? Yeahh.Genting Highland juga salah satu port shopping yang korang patut masuk dalam list.haha.

Orang-orang Lembah Klang yang busy bekerja, mesti korang nak getaway at least dalam seminggu tu. Kalau nak lari dari kesibukkan bandar ni saya ada nak suggest kat korang untuk pergi bercuti masa weekend nanti. Tak jauh pun dari Klang Valley, nama tempat tu ialah Genting Highland. 

Haa tak jauh kan. Senang nak ke sana, korang boleh drive, jalan dia pun selamat cuma jangan la buat macam Tokyo Drift. Nak naik teksi atau bas pun ada. Senang dan dapat jimatkan kos dari korang nak pergi luar negara. Sudah semestinya korang terpikir nak bermalam kat mana kan? Saya cuba share kat sini beberapa hotel yang korang boleh stay for the weekend. 


Genting Premium Outlets-tempat shopping best barang branded:)


Yang first sekali mestilah First World Hotel. Location dia memang cun sebab kat sebelah SkyAvenue, tempat shopping and tempat untuk bawak anak-anak enjoy. Cable car Awana Skyway pun ada kat sebelah je kalau korang plan nak pegi ke Genting Premium Outlet untuk shoppind barang-barang branded. Hotel ni adalah hotel terbesar sebab diorang pegang rekod World Guiness of Record so kalau korang tak focus boleh sesat woo.

Staff dia pun agak friendly cuma bilik dia kecik sikit. Tapi kalau dah kat genting takkan korang lepak bilik je kan. Awana Hotel mesti korang kenal kan. Salah satu hotel yang dah bertapak lama kat Genting. Sedikit ke bawah dari puncak. Ini adalah tempat yang nice untuk menjadi sama ada korang pengembara solo, keluarga, atau atas hal bisnes. 

Sky Avenue Genting Mall-Kat sini je macam-macam tempat best korang boleh visit eg: Dinosaur rides, zombies, oddities and a trick art museum.

Hotel ni mewah, sangat mesra pengunjung dan style. Kawasan dia besar, customer service yang terbaik, makanan pun ada pelbagai. Ada free wifi kat setiap sudut hotel so its a great news untuk yang kaki pegang smartfon je. Mempunyai padang golf sendiri, menunggang kuda, memanah dan banyak lagi. Kondo sini besar sekali lagi dengan view yang indah dan decor yang sangat menarik dan indah. Better stay sini lama sikit untuk korang enjoy the view yang nyaman dan indah. 

Next is Grand Ion Delemen Hotel, bilik yang agak selesa dan besar dengan view yang menarik kat bukit Genting serta bufet sarapan pagi yang sedap dan mengenyangkan. Saiz ruang makan sangat besar cukup untuk crowd hotel yang ramai. Kat sebelah ruang makan ada taman dan indoor swimming pool untuk adults dan kanak-kanak. Ada juga ruang kecik untuk taman permainan kanak-kanak di tingkat 6. Senang juga untuk korang setelkan hal Check in dan Check out sebab staff kat sini effisien. 

Twentieth Century Fox Theme Park di Genting

Experience yang akan korang dapat kat sini boleh dikatakan hingga mencium jari muahhhh. Kalau korang nak stay kat tempat yang jauh dari segala noise yang ada, korang boleh check it out Seri Malaysia Genting Highland. Kat sini bilik dia besar, dengan keadaan yang kemas dan selesa dengan harga yang lebih rendah compared dengan other hotel in Genting Highlands. Choice of food pon kira okaylah, sesuai dengan rate yang korang bayar. 

Selain tu, korang boleh pergi shopping kat Genting Premium Outlet sebab dekat je dengan hotel ni. So jimat kat hotel, belanja besar kat shopping. Haha. Genting Grand pulak adalah destinasi bagi korang yang pentingkan kepuasan, gaya dan eksklusif. Sebut camtu je mesti korang menggigil nak tau rate dia kan. Tapi kalau ada extra apa salahnye kan. Digabungkan dengan jaminan bahawa selesa macam kat rumah dengan perkhidmatan yang sempurna dan kemudahan ekslusif. 

Ada orang kata bila korang stay kat sini umpama korang dah rasa syurga dunia. Kalau nak tau betul atau tak korang book la situ. Saya nak nasihatkan kat korang kalau nak book hotel yang saya ceritakan tadi korang book melalui Traveloka, web app atau apps untuk fon korang. Dijamin selamat dan senang nak guna dengan banyak review yang ada untuk tolong korang buat pilihan. Korang boleh jugak compare antara hotel kat situ. 

Experience best dari Dahlia ni saya harap dapat guide korang pilih percutian best kat Malaysia, especially kat Genting Highland.Dekat je kot:) 

Sumber gambar : Ihsan Google-

Tuesday, December 25, 2018

Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour

Tuesday, December 25, 2018 1
As Salam,
Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour-Dah lama sebenarnya saya tak buat kek minyak kukus ni.Sebab utamanya anak-anak tak minat sangat kek ni.Balik-balik kek oren jugak yang depa request, sampai si Mama pulak yang fed up.kihkih.Kali ini, saya buat juga kek minyak kukus moist bila tahu adik ipar nak datang ziarah umah.yay!Bolehlah lepas gian nak baking kek time cuti sekolah ni kann.

Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour -by Blogger Cik Matahariku-

Pertama kali saya buat kek minyak dulu, saya ada kongsikan resepi di sini : Kek Minyak Kukus Moist Sukatan Cawan.Masa tu baru belajar buat corak kat kek minyak, jadi excited nak buat kek minyak banyak kali.haha.At least dapatlah saya beberapa pengalaman berharga bila dua tiga kali buat kek minyak kukus moist ni.Alhamdulillah.

 Kali pertama saya buat kek minyak kukus moist dengan colour hijau epal dan yellow ( warna adunan asal )

Masa ni teruja sangat sebab kek menjadi dengan jayanya:)-

Ini pula kek minyak kukus moist yang saya buat kali kedua.Masa ni buat bekalan anak ke jamuan akhir tahun  di sekolah lamanya.

Resepi Kek Minyak Kukus Moist
Sumber resepi : Dari Dapur Madiha
Dicuba dengan sedikit olahan oleh : Blogger Cik Matahariku

Bahan-bahan ( loyang 8x8inci / 9in)
5 biji telur
1/2 cawan gula halus
2 cawan tepung gandum 
1 sk baking powder
1 cawan susu pekat 
1 sudu besar ovallate ( saya tak letak)
1 cawan minyak masak
Perasa dan pewarna ikut kesukaan masing-masing.
1 sudu teh esen vanila

Cara Menyediakan Kek Minyak Kukus Moist Pink And Yellow Colour 
  1. Sediakan air kukusan dalam periuk.( Resepi asal kek ini dibakar, saya kukus).
  2. Ayak tepung gandum bersama baking powder.Ketepikan
  3. Lenser loyang kek dengan mentega.Alaskan dengan baking paper.
  4. Pukul telur bersama gula dan ovallate hingga kembang.
  5. Masukkan susu pekat dan esen vanila. Pukul lagi sekejap.
  6. Masukkan minyak masak dan perasa sambil dipukul lagi tapi hanya sekadar untuk adunan bergaul rata.
  7. Akhir sekali masukkan gandum. Gaul rata. Selepas itu, bahagikan adunan kepada 3 warna.
  8. Tuangkan ke dalam loyang, marble ikut kreativiti
  9. Kukus kek sehingga 50 minit atau satu jam.
  10. Tutup tudung pengukus dengan kain supaya air kukusan tidak jatuh atas permukaan kek.
  11. Biarkan kek sejuk barulah dipotong dan hidangkan.

sebenarnya corak kek minyak ni ikut kreativiti kita sendiri.kita yang buat dia kan.Cuma saya memang suka dengan corak kek minyak yang macam ni.Ini baru first step.kita tuang kek selapis demi selapis ikut warna yang kita suka:)

Step kedua, kita guna tooth pick  dan mula buat lorekan dari tengah ke tepi.Kalau nak mudah kita lorek by pecahan empat dulu, then baru kita lorek lagi jadikan ia lapan bahagian.Kalau suka corak macam ni pun dah lawa kek tu kan.hehehe.

Step ketiga, tarik tooth pick dari tepi ke tengah pula.Akhirnya jadilah corak yang macam kat atas tu.

 kek ni kalau disimpan semalaman memang lagi sedap.Lepas tu ko makan sambil minum kopi o atau teh o panas.Memang feel lah.:)

Alhamdulillah, walaupun anak-anak tak berapa gemar kek ni, tapi  biras saya suka akan kek ni dan saya bawakan dia balik buat bekalan dalam perjalanan ke Bukit Beruntung:)

Orait, thanks for reading this entry-selamat mencuba kek kukus minyak moist Pink and Yellow colour:)
Loading...