Cara Paling Mudah Buat Puding Roti Coklat Marble

Dengan Bismillah dan Selamat Sejahtera,
Saya antara peminat puding yang suka makan tapi tak berapa pandai nak buat puding sendiri.erkk.Kali ini saya nak kongsikan cara mudah buat puding roti coklat Marble.Pernah beberapa kali saya makan puding ni dan sedang belajar cara membuatnya sendiri.

Terima kasih kepada empunya resepi.Resepi Puding Roti Coklat Marble ni memang enak dan menawan kalbu dan telah dicuba oleh ramai penggemar puding.Sebelum tu kita jamu mata dulu dengan gambar-gambar puding roti coklat marble hasil ilham resepi yang sama.


  


Bahan-bahan Puding Roti Coklat Marble
Sumber Resepi :Hana`s Family

  • 4 keping roti (cth roti gardenia dll)
  • 2 biji telur
  • 1/2 cawan susu pekat
  • 170ml susu cair
  • 10 gram serbuk agar2 @ sepeket
  • 1/2 cawan gula - boleh kurangkan
  • 2 sudu besar butter@marjerin (cairkan)
  • 31/2 cawan air
  • 2 sudu besar serbuk koko @ coklat emulco
  • campur coklat Hersheys (kalau suka )
  • tambah sedikit browning sugar ( kalau suka )
Cara-Cara Buat Puding Roti Coklat Marble

  • Didihkan 3 cawan air,serbuk agar-agar dan gula ke dalam periuk.
  • Blend roti (tak payah buang kulit tepi roti),telur,susu pekat, susu cair dan balance air tadi (1/2 cawan). 
  • Kemudian masukkan dalam periuk agar-agar yang sudah didih tadi.
  • Masukkan butter/marjerin dan kacau rata sampai mendidih lagi. matikan api.
  • Bahagi kepada 2 adunan Satu adunan biarkan warna asal dan satu adunan masukkan serbuk koko atau choc emulco.(Jika menggunakan serbuk koko, bancuh dahulu dengan sesudu air panas jadikan pes agar tidak berbiji atau bergentel-gentel serbuk koko tersebut).
  • Ambil sesenduk warna putih atau plain dan tuang di tengah-tengah loyang. 
  • kemudian ambil sesenduk warna coklat, tuang di atas warna putih atau plain tadi. biarkan puding gerak sendiri ke tepi. Tak payah ratakan atau kacau. 
  • Ulang smula tuang adunan putih atau plain dan buat hingga habis.
  • Ketika melapis atau me'marble'kan hendaklah dengan cepat sebab puding atau agar-agar mudah sejuk dan membeku.
  • Simpan di dalam peti sejuk sekurang-kurangnya sejam.
Nota :

  • Kemanisan puding boleh disesuaikan mengikut selera masing-masing
  • Jika yang kurang gemar berlemak, kurangkan sukatan susu pekat.
Selamat mencuba dan boleh kongsikan resepi jika suka:)

Post a Comment

0 Comments