Friday, February 08, 2019

Menjemput Rezeki Dan Mencapai Impian Hidup Dengan Amalan Surah Al Waqiah

As Salam,
Menjemput Rezeki Dan Mencapai Impian Hidup Dengan Amalan Surah Al Waqiah-Ini bukan cerita tiba-tiba atau kebetulan ya! Saya yakin Allah dah atur dan tentukan saya mendapat kebaikan daripada seseorang ini, seseorang yang tidak saya kenali tapi dia menjadi asbab terbuka hati untuk saya memulakan amalan ini.InshaAllah, semoga Allah beri jalan dan permudahkan bagi saya dan anda semua.aamiin.

Saudara CarlSamsuddin bersama isterinya dihadapan bangunan kedai mereka Bella Ammara

Kali ini, saya mahu berkongsi apa yang saya perolehi dari seorang instagrammer yang juga seorang bisnessman.Saya follow instagram beliau kerana menyukai passion dan bagaimana beliau mengembangkan perniagaannya.Pernah dengar produk dengan label Bella Ammara? Yup! beliaulah pengasasnya:)

Bukanlah setiap hari saya tengok instagram beliau, tapi sesekali bila saya buka instagram, saya akan cari update terbaru beliau.Sehinggalah suatu hari, dalam tahun baru ini, saya membaca statusnya tentang amalan surah Al Waqiah.Saya terus mahu mengamalkannya.Jadi lembut hati mahu terima hidayah Allah.Alhamdulillah.Segala pujian bagiNya yang melembutkan hati saya untuk menerima ini sebagai kebaikan buat diri saya.

inilah posting saudara Carlsamsuddin yang mengerakkan hati saya untuk beramal dengan surah Al Waqiah.Saya mahu anda juga seperti saya, tidak melepaskan peluang dan hidayah yang Allah ingin bagi.Dia hanya asbab.Mungkin saya juga hanya asbab.Beruntungnya mereka yang menjadi asbab kebaikan kepada orang lain.Allahhuakbar.

Sebelum ini, saya suka buka youtube sambil memasak.Sambil dengarkan zikir atau alunan ayat Al Quran.Ada sekali waktu selepas tahajud, sebelum masuk subuh, saya mengikuti bacaan tadabbur surah ini melalui youtube.Entah, tapi selepas itu, saya terkenang-kenang ayat-ayat dalam surah ini, sehingga saya baca posting saudara Carl, saya terus ingin mengamalkan surah ini.Allah yang maha kuasa mengizinkan ia berlaku.

Hari pertama saya mula membaca surah ini, saya sudah mendapat satu keajaiban.Allah bukakan satu lagi pintu rezeki untuk saya terokai.Saya dan Suami mempunyai komitmen yang agak tinggi.Kami mahu buat bisnes tapi kami tiada masa untuk uruskan.Kami mahu buat part time sahaja.Ya, itulah yang Allah lorongkan kepada saya dan Suami.Subhanallah.

Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran,

Fadilat dan Kelebihan surah Al Waqiah ( Sumber :shafiqolbu.wordpress.com )
Surah Al-Waqiah adalah surah yang ke -56 di dalam Al-Quran, terletak pada juzuk ke 27 dan terdiri dari 96 ayat. Dinamakan Al-Waqiah kerana diambil dari lafaz Al-Waqiah yang terdapat pada ayat pertama surah ini, yang ertinya kiamat.

 Di dalam surah Al-Waqiah ini menerangkan tentang hari kiamat, balasan yang diterima oleh orang-orang mukmin dan orang-orang kafir. Diterangkan juga penciptaan manusia, tumbuh-tumbuhan dan api, sebagai bukti kekuasaan Allah SWT dan adanya hari berbangkit.


Al-Waqiah Surah Kekayaan
Surah Al-Waqiah memang terkenal dengan beberapa khasiatnya dan kelebihan tersendiri dan hadis mengenainya adalah sahih.

1.Dengan mewiridkan surah Al-Waqiah sebagai bacaan rutin setiap hari dan malam, maka Allah menjauhkan kefakiran selamanya. Sa’ad Al Mufti mengatakan, bahawa hadis ini sahih.Rasulullah SAW bersabda:
Man qara’a suratal-Waqi’ati lam yaftaqir abada.
“Sesiapa (membiasakan) membaca surah Al-Waqiah, maka ia tidak akan kefakiran selamanya.”

2.Rasulullah SAW bersabda: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap hari, ia tidak akan ditimpa kefakiran.”

3.  Daripada Ibnu Mas’ud r.a., Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah setiap malam, maka dia tidak akan ditimpa kesusahan atau kemiskinan selama-lamanya.” (HR: Al- Baihaqi)

4.Rasulullah SAW bersabda:  “Ajarkanlah surah Al-Waqiah kepada isteri-isterimu. Kerana sesungguhnya ia adalah surah Kekayaan.” (Hadis riwayat Ibnu Ady)

5. Rasulullah SAW bersabda:  “Sesiapa yang membaca surah Al-Waqiah setiap malam maka dia tidak akan tertimpa kefakiran dan kemiskinan selamanya. Dan surah Al-Waqi’ah adalah surah kekayaan, maka bacalah ia dan ajarkan kepada anak-anakmu semua.”

Menurut fatwa sebahagian Ulama’ katanya: “Sesiapa membaca surah Al-Waqiah pada setiap hari dan malam dalam satu majlis sebanyak 40 kali, selama 40 hari pula, maka Allah akan memudahkan rezekinya dengan tanpa kesukaran dan mengalir terus dari pelbagai penjuru serta berkah pula.”

Khasiat Surah Al-Waqiah
Di dalam surah Al-Waqiah terkandung beberapa fadhilat dan khasiat, antara lain:

1.  Mereka yang membacanya sebagai wirid, Insya’Allah akan beroleh kesenangan selama-lamanya.

2.  Bila orang membiasakan membaca surah ini setiap malam satu kali, maka dia dijauhkan dari kemiskinan selamanya.

3.  Mereka yang membacanya sebanyak 14 X setiap lepas Solat Asar, Insya’Allah akan dikurniakan dengan kekayaan dan rezeki yang berlimpah ruah.

4.  Jika dibaca surah ini sebanyak 41 X dalam satu majlis, Insya’Allah ditunaikan segala hajatnya khususnya yang berkaitan dengan rezeki.

5.  Menjadi orang kaya yang sentiasa bersyukur, amalkan membaca surah ini sebanyak 3 X selepas Solat Subuh dan 3 X selepas Solat Isyak. Insya’Allah tidak akan berlalu masa setahun itu melainkan ia akan dijadikan seorang yang hartawan lagi dermawan.

6.  Amalan orang-orang sufi, supaya dilimpahkan rezeki; Insya’Allah berhasil:
Hendaklah berpuasa selama seminggu bermula pada hari Jumaat.
Selepas tiap solat fardhu bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali sehinggalah sampai pada malam Jumaat berikutnya.
Pada malam Jumaat berikutnya, selepas solat Maghrib bacalah Surah Al-Waqiah sebanyak 25 kali dan selepas solat Isyak sebanyak 125 kali.
Diikuti dengan selawat ke atas Nabi sebanyak 1000 kali.
Setelah selesai, hendaklah ia memperbanyakkan sedekah.
Kemudian amalkanlah Surah Al-Waqiah ini sekali pada waktu pagi dan petang.

7. Selepas solat Isyak, ambillah segelas air lalu bacalah Surah Al-Fatihah sekali, Ayatul Qursi sekali dan Surah Al-Waqi’ah, ayat 35-38 sebanyak 7 X. Tiup dalam air dan minum. Dalam hati, niat untuk menjaga kecantikan diri dan kebahagiaan rumahtangga kita.Makna Surah Al-Waqi’ah Ayat 35-38 ialah : “Sesungguhnya, Kami telah menciptakan isteri-isteri mereka dengan ciptaan istimewa. Serta Kami jadikan mereka sentiasa dara (yang tidak pernah disentuh), yang tetap mencintai jodohnya serta yang sebaya dengan umurnya.”

8.  Surah Al-Waqiah ini jika dibaca di sisi mayat atau orang yang sedang nazak, Insya’Allah di permudahkan untuk roh keluar dari jasadnya. Jika dibaca disisi orang sakit, diringankan kesakitannya. Jika di tulis, kemudian dipakaikan kepada orang yang hendak bersalin, Insya’Allah segera melahirkan dengan mudah. Boleh juga dibaca di sisi orang yang hendak bersalin sebagai selusuh.

Petua Kaya Syeikh Abi’l Abbas
Menurut As’Syeikh Abi’l Abbas katanya;  Dengan mengamalkan seperti berikut, Insya’Allah, ia akan menjadi orang kaya.

 1.  Bila hendak mengamalkan surah Al- Waqiah ini, terlebih dahulu berpuasa selama 7 hari, di mulai pada hari Jumaat berakhir pada hari Khamis. Buka puasanya hanya makan sayur-sayuran / tumbuhan sahaja (tidak memakan sesuatu yang bernyawa seperti tidak makan ikan, daging, segala haiwan).

2.  Dalam 7 hari itu, sesudah solat fardhu, membaca surah Al-Waqiah sebanyak 25 X. Apabila bacaan tersebut di mulai setelah solat fardhu Subuh pada hari Jumaat pertama, maka diakhirilah pembacaan Al-Waqi’ah itu pada setelah fardhu Isyak pada Jumaat berikutnya.

3.  Pada malam Jumaat terakhir ini hendaklah membaca surah Al-Waqiah sebanyak 125 X, kemudian berselawat 1000 X.

Insya’Allah, dengan mengamalkan surah Al-Waqiah seperti yang diberitahu dalam hadis-hadis Nabi SAW, kita akan memperolehi rezki yang banyak, supaya kita dapat menolong dan membantu orang lain yang memerlukan bantuan dan memperbanyakkan lagi amal jariah kita supaya dapat dibawa ke sana nanti.
Bacalah surah Al-Waqiah ini dengan hati yang ikhlas memohon rezki dariNya. Jangan berniat untuk kaya di dunia yang sementara. Dalam niat kita dengan rezeki yang banyak kita dapat beribadat kepadaNya dan membuat amal jariah. Barulah Allah SWT memperkenankan doa-doa kita.
Semoga menjadi manfaat yang tidak terhingga buat kalian readers blog yang saya kasihi:)

RANDOM POST :

2 comments:

  1. Alhamdulillah ,Perkongsian yang hebat. Terima kasih berkongsi.. :)

    ReplyDelete
  2. sama-sama sis:) semoga bermanfaat kepada kita semua:)

    ReplyDelete

Sila kongsi Komen anda disini dan terima kasih atas kesudian singgah membaca post dalam blog ini- Semoga ada manfaatnya kepada anda semua:)

Loading...