Dengan Bismillah dan Salam Sejahtera,
Bukan selalu cikgu sorang ni masak daging.Jadi, bila tengok dalam fridge ada daging yang dah siap potong kecik, terus terfikir nak cuba masak daging kicap.Biasanya saya suka masak dendeng atau masak merah.Terus pi google resepi masak daging kicap lada hitam.Wahh..mesti best ni kalau dapat makan dengan nasi panas kan..hehehe.
Resepi Daging Masak Kicap Lada Hitam
Sumber resepi : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan Daging Masak Kicap Lada Hitam
- 500 gram daging lembu, hiris nipis, cuci dan rebus hingga empuk
- 1 camca besar tepung gandum
- Secubit garam
- 1 biji bawang besar, potong bulat dan leraikan
- 1/2 inci halia*
- 3 ulas bawang putih*(*ditumbuk halus)
- 1/2 camca besar lada hitam biji, tumbuk hancur, tak perlu halus sangat
- 2 camca besar sos tiram JALEN
- 1 camca besar kicap pekat JALEN
- Garam dan gula secukup rasa
- 1/4 cawan air
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
Cara Membuat Daging Masak Kicap Lada Hitam
- Toskan daging, kemudian gaul rata dengan tepung gandum dan secubit garam, goreng hingga daging perang, angkat dan toskan.
- Tinggalkan kurang lebih 3 camca besar minyak. Tumis bahan tumbuk halus hingga harum, masukkan sos tiram dan lada hitam, kacau rata dan masak sekejap.
- Masukkan daging, kicap pekat dan cendawan, gaul rata dan tambah air. Masak dengan api sederhana hingga pekat. Masukkan sedikit gula dan garam secukup rasa, kacau rata. Masak sekejap dan rasa, jika ok boleh matikan api.
- Tabur hirisan daun bawang sebelum dihidangkan. Sedap dimakan panas bersama nasi putih..
Yay..dah siap!Amacam lulus tak daging masak lada hitam saya ni...hehhe. |
selamat mencuba dan happy memasak untuk insan tersayang..:)
0 Comments
Thanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!