Showing posts with label Edisi Khas. Show all posts
Showing posts with label Edisi Khas. Show all posts

Monday, October 16, 2017

Cara Mudah Buat Begedil Kentang Homemade Yang Sedap

Monday, October 16, 2017 2
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Cara Mudah Buat Begedil Kentang Homemade Yang Sedap- Kalau ikutkan ini bukanlah kali pertama saya buat Begedil Kentang di rumah.Cuma sempena cuti-cuti sekolah satu Malaysia ni, saya berkesempatan untuk kongsikan dengan anda semua cara dan tips mudah saya buat Begedil Kentang sendiri di rumah.

cara buat begedil kentang homemade
Begedil kentang dengan bahan yang paling ringkas dan mudah By Cik Matahariku

Maklumlah, anak-anak dara semua sibuk nak menolong, jadi mak dara ni tukang bagi arahan je.kihkih.Askar diraja yang lagi dua ketul pulak dah tak ambik port hal dapur sebab tengah sibuk buat gerak gempur sepahkan rumah.huwaaaa.Bertabahhlah ibu-ibu yang ada anak kecik, tambah-tambah time cuti sekolah panjang ni.mueheheh.

Sebenarnya memang banyak cara kita boleh buat begedil kentang ni.Asalnya dulu, kalau ikut cara mak mertua saya ajar, antara bahan yang digunakan selain kentang ialah bawang, ikan bilis,lada sulah, cili, garam dan juga telur untuk mengoreng.Tapi bila suatu hari, saya tengok kakak Ateh saya buat begedil kentang guna resepi lebih ringkas dan mudah, sedap pulak tu rasanya,Jadi kali ini, saya nak kongsikan cara yang saya tiru kak Ateh saya buat begedil kentang.

Begedil kentang yang dah siap dibentuk oleh anak-anak dara saya:)

Dalam bab resepi dan bahan yang digunakan untuk buat begedil ni, bagi saya takde yang salah atau betul, ikut korang nak buat cara mana.Resepi yang saya kongsikan ini, lebih kepada cara saya sendiri.Kalau suka boleh ikut, kalau tak suka, boleh tengok je.hehheeh.

Resepi Begedil kentang Ringkas Dan Sedap
Sumber resepi : Blogger Cik Matahariku
Bahan-bahan :
Kentang saiz sederhana 10 biji
Bawang Goreng dua cawan
Garam secukup rasa
Lada sulah secukup rasa
Telur gred A dua biji
Minyak untuk mengoreng
Daun Sup jika suka ( Saya tak letak )

Cara-Cara Bergambar Menyediakan Begedil Kentang

Orait, ni bahan asas yang saya gunakan untuk buat begedil kentang.Tak payah susah hati kalau kat fridge korang takde daging hancur atau isi ayam bagai, begedil tetap sedap walau tanpa daging dan ayam bagai tau.hahah.Dah kata resepi ringkas dan mudah kann. Kentang tu kupas bagi bersih dan potong ikut suka asalkan bila kita goreng nanti dia senang masak lah kan.Jangan lupa masukkan dalam tapis untuk sejatkan air selepas kita membasuh kentang tu supaya senang kita nak mengorengnya.

Goreng kentang dalam minyak yang sederhana banyaknya.Saya sengaja guna api besar supaya kentang cepat lembut dan masak, banyak lagi benda lain nak masak kan.kihkih. 

Kalau warna kentang dah kuning keemasan maknanya dah boleh angkatlah tu.Jangan sampai hangus sudahlah ya!karang tak jadi pulak begedil kentang korang.

Kentang yang dah goreng tadi, saya masukkan terus dalam periuk sebab nanti senang kerja menumbuk kentang kita.Nak bagi dia lumat dan lembut supaya sebati dengan garam dan lada sulah.
Lagi satu, pandai-pandai ko lah nak bubuh garam dan lada sulah banyak mana.Macam yang saya buat ini, bajet untuk family besar dan juga untuk simpan juga dalam fridge.Jadi sekali buat tu, terus buat banyak.Jimat masa dan tenaga beb!  

Orait, kerja menumbuk kentang nak bagi lumat ni diserahkan kepada anak nombor tiga,Dia memang dah biasa buat kerja-kerja menumbuk nih.hahaha.Banyak alat ko boleh guna nak bagi kentang ni lumat, sama ada guna anak lesung macam saya, atau guna sudu atau garfu ( tapi makan tahun nak siaplah, atau guna cawan plastik.apa-apalah asal bahagia.:)

Taraa.begedil kentang saya dah siap dibentuk.Encik Ayah depa memang dah pesan awal-awal, kalau nak buat begedil, jangan buat besar-besar.Buat comel-comel je, nanti senang nak ngap gitu.iyolahh.

okey, siap sedia untuk mengoreng begedil kentang kita.Sebenarnya, kalau taknak kentang ni hancur time kita goreng dia, saya akan simpan sekejap dalam fridge sekitar dua jam.Jadi bila kita nak goreng begedil tu, taklah lembik atau lembut sangat.Lagi satu, masa kita bentukkan dia, tekan kuat sikit biar padat dan tak cepat hancur.Insha Allah.

Celupkan begedil ke dalam telur sebelum kita goreng dia.Lepas tu, bila minyak dah panas, boleh masukkan begedil kentang tu.

Yeahhh.Dah siap pun begedil kentang saya yang simple dimple tapi rasanya tetap mantap.Begedil akak tak letak daun sup sebab anak-anak tak suka.Lagi satu, saya buat begedil ni sebab nak buat lawan makan dengan mi sup.Dalam sup ayam tu pun saya dah masukkan daun sup, jadi fair and square lah kann.haha.

Barulah complete bila dapat makan mi sup dengan begedil kentang dan kalau orang Johor, bila makan sup haruslah ada sambal kicapnya sebagai penyeri majlis.eh..eh..

Orait, yang ni baru betul style orang Johorean makan mi sup, ada begedil kentang plus sambal kicap yang pedas meletup.yeahhh.Jemput tengok jelah ya:)

Alhamdulillah, gigih ko kongsi cara buat begedil kentang je pun.hiks.Saya niatkan perkongsian resepi ini kepada readers yang memang baru pertama kali mahu mencuba buat begedil kentang sendiri di rumah.Kalau hampa yang dah terorr tu, tak payahlah nak ikut resepi ni.Entah-entah pejam mata je dah siap.Orait, selamat mencuba Begedil Kentang Homemade Yang Sedap ini ya!

Terima kasih kerana baca post ini dan boleh share kepada rakan taulan yang suka makan begedil kentang:)

Sunday, October 15, 2017

Resepi Kek Pandan Kukus Cheese leleh Sukatan Cawan

Sunday, October 15, 2017 1
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh-Saya tengah cari masa lapang untuk buat kek kegilaan ramai nih.Pulak tu, yang jadi viralnya, kek pandan kukus cheese meleleh ni nak jugak sama macam yang dibuat oleh Kak Azlina Ina-Chef kek yang sangat selamba dan juga kelakar dalam facebooknya tu.

Inilah rupa kek Pandan kukus Cheese Azlina Ina 

Orang baik ni memang ramai orang sayang kan.Tuhan lagilah sayang!Kak Azlina Ina sangat tidak kedekut berkongsi cara buat kek padahal itulah sumber rezekinya.Hebat tak hebat, memang hebat!Saya sangat impress dengan jiwa besarnya yang berkongsi ilmu dan keyakinannya terhadap rezeki itu dari Allah semata-mata.

Semoga Allah tambah dan luaskan rezeki kak Ina sekeluarga.aamiin.Orait, memandangkan saya memang tengah kemaruk belajar buat kek, jadi haruslah kek kukus pandan dengan cheese ini menjadi salah satu koleksi dalam simpanan saya.hehe.

Jika anda juga berminat, bolehlah tengok-tengok resepi Kek Pandan Kukus Dengan Cheese Meleleh air tangan Kak Azlina Ina-Terbaik dan tersedap:)

Bahan asas membuat Kek Pandan Kukus Cheese
Sumber Resepi : Fb Azlina Ina 
Bahan A: 
5 biji telur gred A
1 camca besar ovellate
3/4 cawan gula kastor
1 camca besar pes pandan
1 camca kecil pewarna hijau ( kalau nak hijau yang cantik, beli jenis dark green)
semua bahan di atas putar dengan kelajuan tinggi selama 20 minit/warna jadi pudar)
Bahan B:
1 3/4 cawan tepung gandum
1 camca kecil baking powder
1/2 camca kecil soda bikarbonat
 (semua bahan dia atas ayak)
1/2 camca kecil cream of tartar
1/4 cawan susu cair
1/4 cawan minyak -
Cara Menyediakan Kek Pandan Kukus Cheese
  1. Masukkan bahan ayak sedikit sedikit ke dalam Bahan A - 
  2. Putar lebih kurang 5 minit - 
  3. Masukkan minyak dan susu dan kaup balikkan (sebatikan) 
  4. Sapukan loyang dengan minyak dan letak kertas kek
  5. Masukkan adunan - Kukus guna api sederhana selama 40 - 45 minit atau sehingga kek masak 
Bahan Topping Kek Pandan Kukus Cheese 
  1. 250 gram cheese
  2. 1/2 cawan susu pekat manis 
  3. 1/2 cawan whipping cream
  4. Putar hingga sebati (kalo ikut resepi asal simpan dalam peti sejuk 10 minit)  
  5. Curah atas kek 
  6. Tambah 1/4 susu cair - untuk lapisan cheese jika mahu cheese yang meleleh
  7. Curah atas kek 
  8. Parut cheedar tabur atas curahan krim tadi sbg hiasan
Step By Step Kek Pandan Kukus Azlina Ina

 Ini ialah campuran telur, gula, ovalate, emalco pandan dan pewarna hijau yang disudah diputar menggunakan mixer. Mix adunan sampai adunan jadi sedikit cair.Bila kita jatuhkan dia, adunan jatuh dengan perlahan.

Kemudian, masukkan minyak dan kacau laju untuk buang angin dalam adunan. Step ini penting bagi mengelakkan kek berlubang-lubang banyak dan mendap di bahagian tengah.
Yang ini pula kita sudah masukkan adunan dalam bekas yang kita sediakan.Adunan mesti dimasukkn 3/4 atau separuh dari bekas yang nak dimasukkn dalam pengukus. Pastikan pengukus sudah dipanaskan terlebih dahulu.Selain itu, jangan lupa wrap bekas tadi dengan plastic wrap supaya kek tidak bantat bila terkena wap air.

Kalau menggunakan bekas seperti ini, kukus dalam tempoh 10-15 minit.Kemudian, kecilkan api sedikit ( jika meggunakan pengukus manual), angkat plastic wrap seperti dalam pic, dan cucuk menggunakan lidi atau garfu.Dalam pic ni, Kak Azlina kita guna pisau selamba jek.kihkih.Ingat, jangan angkat bekas pengukus keluar dari pengukus.Kalau belum masak, teruskan mengukus lagi.

wahhh..kek pandan sudah siap dikukus! nampak sangat gebus dan moist kann.
terbaik betul resepi kak Azlina Ina ni:)

Perkara wajib tak kira bekas tu kecik atau besar ialah wajib terbalikkan kek atas board untuk 
elakkan kek mengecut.Kena buat cepat-cepat tak payah tunggu sejuk sebab kalau lambat graviti akan menarik kek ke bawah dan kek akan jadi kecut.

Kek pandan kukus ini nampak gebu dan elok rupanya selepas proses kita terbalikkan kek sekejap tadi.

Bile sejuk bolehlah  belah kek kepada dua bahagian dengan menggunakan benang.Bahan yang digunakan untuk buat topping cream cheese ini ialah 250g cream cheese,1/2 cawan susu pekat ,1/2 cawan whipping.Putar sehingga sebati dan simpan sekejap dalam peti sejuk sekitar 10 minit untuk dapatkan cream yang pekat dan kental.Lapisan pertama tuang cream cheese yang pekat.Kemudian bila dah sejuk, masukkan lapisan kek yang separuh tadi dan tuang cheese yang cair pula.Untuk dapatkan cheese yang cair,baki cheese tadi tambah 1/4 cawan susu cair dan tuang atasnya.

Akhir sekali untuk hiasan atas kek pandan kukus ni bolehlah parutkan cheddar cheese dengan parutan jenis halus.Barulah nampak macam snow white gitu.heheh.

Selamat mencuba juga kepada geng yang suka buat kek:)-Harapnya time saya buat nanti hasilnya sama macam kek pandan kukus Cheese kak Azlina Ina punya.huhu.aamiin.



Monday, September 25, 2017

Eksperimen Buat Kek Marble Kukus Moist Sukatan Cawan Berjaya!

Monday, September 25, 2017 0
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Marble Kukus Yang Sangat Moist-Sebelum ini saya ada kongsikan resepi kek Marble Moist dengan sukatan cawan. Memandangkan hati saya dah teringin sangat nak cuba buat sendiri kek marble ni, saya cuba buat eksperimen dengan mengukus kek marble tersebut dengan menggunakan resepi yang sama.

yelah, oven kat rumah ada problem kat fius dia.Tapi sebab dah kemaruk sangat nak membaking bagai, saya cuba guna resepi yang sama tapi guna teknik kukus.Pasrah jelah akak.Tak cuba sendiri mana kita nak tahu kann.

kek marble kukus dengan resepi sukatan cawan di cuba oleh Cik Matahariku.heheh.

Kalau ikut resepi asal, depa dok bakar kek marble ni.Tapi hasilnya jangan risau.haha.Tetap menjadi cuma bagi saya yang baru belajar ni, tekstur kek menjadi sangat moist sampai susah den nak potong.huhu.Apapun percubaan ini belum berakhir sebab saya nak cuba sekali lagi lain kali dengan teknik bakar pula seperti yang mereka dah hasilkan sebelum ini.Insha Allah.

Hasil kek marble selepas di kukus:)

Resepi Kek Marble Kukus Moist Sukatan Cawan
Resepi :Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn)
Dicuba Oleh : Blogger Cik Matahariku

Bahan-Bahan Kek Marble Kukus
1 cawan butter
3/4 cawan gula castor
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1 sdb baking powder (ayak)
1 sdt esen vanilla
3 sdb susu pekat manis
2 sdb serbuk koko.
(guna loyang saiz 6@7)
1 sdt pewarna perisa coklat ( saya tambah, resepi asal tak letak)

Cara Menyediakan Kek Marble Moist Sukatan Cawan

  1. Pukul butter dan gula selama 10-12 minit.Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan. 
  2. Kemudian, masukkan esen vanilla, tepung gandum, baking powder.Guna kaedah kaup balik sahaja dan masukkan susu pekat manis.Gaul hingga sebati semua bahan.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama warna asal/plain.Warna kedua pula letakkan dua sudu besar serbuk koko.
  4. Jangan lupa sapu marjerin pada loyang saiz 6inci atau 7inci dan lapik dengan kertas minyak.
  5. Ambil satu senduk adunan dan letak ditengah-tengah loyang.Jangan ratakan.Kemudian ambil satu senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi, jangan ratakan juga.
  6. Ulang hingga habis adunan tersebut.
  7. Kalau dah siap, boleh buat corak dengan lidi atau boleh tengok contoh cara nak buat corak kat bawah.
  8. Didihkan air dalam pengukus terlebih dahulu, kemudian masukkan loyang yang berisi adunan kek dan kukus sekitar 50-60 minit atau sehingga kek masak.
  9. Jangan lupa tutup pengukus dengan kain bersih supaya air kukusan tak jatuh atas kek.
Langkah Demi Langkah Menyediakan Kek Marble Kukus

Ini bahan asas yang digunakan untuk menyediakan kek marble kukus.Sukatan sebenar ada pada resepi di atas.Ada satu lagi saya tambah pewarna perisa coklat, tapi takde dalam gambar.

Ini pula butter dan gula kastor yang sepatutnya diputar dengan mixer tapi saya guna tools manual iaitu guna pemukul telur je.haha.Masa buat ni baru teringat mixer dah hantar ke rumah baru.huhu.belasah jek.

Adunan dah sebati, jadi kita bahagikan kepada dua.Ini adunan asal yang belum dicampur dengan serbuk koko.Sebenarnya boleh je kek ko nak letak warna apa, tapi bagi saya kalau kek marble, warna tradisinya mestilah coklat dan kuning.yeahh.

 Orait, yang ini saya dah campurkan satu bahagian adunan dengan tiga sudu makan serbuk koko.nyesal pulak guna mangkuk kecik time tu.susah nak kacau beb!hahha.

Masukkan adunan secara berselang-seli.Tak payah ko gigih nak bagi rata.Each time ko masukkan adunan yang seterusnya, automatik dia akan merata atau mengembang sendiri atas permukaan loyang tu.Don't worry be happy:) 

part ni memang saya failed.Tak reti nak adjust macam mana nak lorek bagi lawo corak marble dia.kihkih.den pasrah je ni. 

Bolehlah kot ni.Lepas ni kalau buat lagi insha Allah, kita bagi cun sikit. 


Lepas kukus dalam 50-60 minit, alhamdulillah menjadi juga kek marble akak ni.Kalau ikutkan resepi asal yang depa kongsi, kek ni untuk di bakar. Saya cuba kukus sebab dah tak sabar nak cuba buat kek marble ni.Okeylah.Not bad right? Cantik pulak kejadiannya.kihkih.

Kek marble kukus ni mendapat pujian dari Encik Suami akak tau..muehhehe.Tapi seriously, rasanya memang sedap, manisnya pun sedang elok dan tak rasa muak bila kita makan.Resepi ni memang very recommended lah.

Kalau readers nak tengok hasil kek marble dari resepi asal yang menggunakan teknik bakar, boleh tengok kat post ini ya : Kek Marble Moist Sukatan Cawan

Orait, macam nilah kerja saya.Baru belajar buat kek segala bagai nih.Mungkin orang lain pejam sebelah mata je buat kek marble nih, tapi bagi saya pula setiap aktiviti atau eksperimen kek yang saya buat adalah suatu proses learning untuk diri saya sendiri, supaya dapat buat yang lebih baik dan mantap lain kali.haha.Insha Allah.Meh, doakan ramai-ramai ya:)

Terima kasih kalau sudi mencuba resepi ini, boleh share kat komen di bawah kalau ada readers yang sudah mencubanya.Sampai jumpa lagi:)



Saturday, September 23, 2017

Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth

Saturday, September 23, 2017 6
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Roti Sarang Lebah Sukatan Cawan Dengan Sos Butterscoth-Alhamdulillah.Dah lama saya tengok Roti Sarang Lebah ni viral sejak tahun lepas.Tapi masa tu saya belum teringin lagi nak mencubanya.Kali ini teringin nak cuba, tapi oven pulak buat hal.Ada problem kat fius.So, saya bertabah sahaja buat masa ini dan hanya mampu simpan resepi dulu dalam blog.huhu.

 roti sarang lebah dengan sos butterscoth yang enak

dapat makan roti sarang lebah ni time panas-panas memang heaven kann.hehhe.

Bab roti meroti ni memang kesukaan saya sebab saya sendiri suka makan roti, dan anak-anak juga sudah mula ada yang ikut kesukaan saya ini.Ada masa memang mahu mencuba pelbagai jenis roti tapi kadang-kadang perlu cari masa yang bersesuaian.

Resepi roti sarang lebah ini saya ambil dari facebook yang telah dikongsikan oleh saudari Noy Yullan. Nampak sedap roti sarang lebah yang dikongsikan oleh akak ni, jadi saya usahakan pula untuk dikongsikan pula dalam blog saya.

rupa roti sarang lebah yang belum dimasukkan ke dalam oven.

Resepi Roti Sarang Labah Sukatan Cawan
Sumber resepi :FB Noy Yullan

Bahan A
1 cawan air suam
3 sudu besar gula
1 sudu besar susu pekat
3 sudu kecil yis (1 bungkus/11gm)

Bahan B
1 biji telur
3 cawan tepung roti/high protein flour
1 cawan tepung gandum
2 sudu besar mentega

Bahan C
* 1 biji kuning telur
* 1/4 cawan susu segar kotak atau bancuh
(Satukan dan kocak rata)
Kuaci
Almond flakes
Bijan

Sos Butterscotch
2 cawan gula perang
2 cawan susu cair atau susu segar kotak
2 sudu besar tepung gandum
1 sudu kecil esen vanila
2 sudu besar mentega

Penyediaan sos Butterscoth
Dengan api sederhana, cairkan gula sehingga menjadi karamel. Satukan susu, esen vanila, dan tepung gandum. Kocak rata. Tapis dan masukkan campuran susu tadi perlahan-lahan. Kacau. Masukkan mentega. Kacau lagi. Apabila agak pekat, tutup api.

Jika anda suka akan kelembutan dan kegebuan roti sarang lebah seperti ini, 
anda harus mencubanya sendiri di rumah:)

Cara-Cara Menyediakan Roti Sarang Lebah
  1. Satukan bahan A. Rehatkan sekitar 10 minit atau sehingga berbuih. Jika tidak berbuih, maknanya yis sudah mati atau tidak aktif.
  2. Satukan bahan B. Masukkan bahan A sedikit demi sedikit sambil diuli. Tambah air mengikut keperluan doh.
  3. Uli doh sehingga doh tidak melekat di tangan dan mangkuk mixer.
  4. Sapukan tepung pada tangan. Bulatkan doh. Letak di dalam bekas yang disapu mentega atau minyak. Tutup permukaan bekas. Rehatkan doh sekitar 30-40 minit atau hingga doh naik berganda. Jika cuaca panas, doh cepat naik.
  5. Tekan doh bagi membuang udara dalam doh.
  6. Sapu loyang dengan mentega atau minyak. Bahagi dan timbang doh mengikut saiz yang diingini. (Saya buat 24gm). Susun doh. Jangan terlalu rapat kerana doh akan naik sekali lagi.
  7. Tutup permukaan loyang dengan plastic wrap. Rehatkan lagi sekitar 30 minit.
  8. Sapu atau sembur permukaan doh roti dengan bancuhan susu dan kuning telur.
  9. Tabur kuaci, bijan, dan almond flakes.
  10. Panaskan oven dengan suhu 170'C api atas bawah terlebih dahulu. Bakar doh sekitar 20 minit. (Nota: Suhu dan masa membakar roti bergantung pada oven masing-masing, ya).
  11. Apabila roti masak, sapu permukaan roti dengan mentega ketika roti masih panas (jika suka). Tuang sos butterscotch dan sedia dimakan.
sos butterscoth yang pastinya menambah keenakan roti sarang lebah


Selamat mencuba 😊.


Wednesday, September 13, 2017

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan

Wednesday, September 13, 2017 1
Dengan Bismillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan-Mesti ramai yang mencari-cari resepi istimewa kek Marble dengan sukatan cawan sampai jumpa blog ni kan.haha.Saya pun lama mencari resepi kek marble yang senang kita nak buat dan sukat.Tambah-tambah lagi saya ni beginner dalam bab buat kek mekek bagai ni.

Kek Marble kredit air tangan Rozmaliza Omar (fb)

Teringat zaman kecik saya dulu, mak saya suka beli kek marble yang dijual kat kedai.Bukan sahaja musim raya, kalau tak raya pun mak saya tetap beli kek marble dengan colour coklat dan kuning dia tu.

Asalnya saya masa tu kan bebudak lagi, manalah minat dengan kek "orang tua" macam tu, tapi entah kenapa satu hari tu, saya teringin nak cuba rasa kek marble tu, lepas rasa baru dapat jawapan kenapa mak saya suka bebenor dengan kek marble ni.Sedap gila ko! Kek ni lembap dan sedikit padat.Tapi bila masuk mulut, moistnya sampai ke tekak..pheww!!

Orait, bab buat kek dengan sukatan cawan memang hobi saya.Kalau readers baca mana-mana kek yang saya buat dan kongsi dalam ni, sure saya guna sukatan cawan.

Kek Marble Daripada Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn)

Kali ni saya dapat resepi kek marble dari Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn) yang juga sudah berjaya dicuba dengan jayanya oleh orang yang kongsi resepi ni.Sebab tu saya berani share resepi ni.Teringin juga nak cuba sendiri, tapi buat masa ini, saya dok di luar kawasan kat Negeri Pasir Berdengung, jadi susah sikit den nak membuatnya..mueheheh.

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Sumber :Grup Masakan di Facebook : Masak Apa Hari Ni (Mahn)
Sumber gambar : Jom Belajar Buat Kek
1 cawan butter 
3/4 cawan gula castor 
3 biji telur gred B
1 1/2 cawan tepung gandum (ayak)
1 sdb baking powder (ayak)
1 sdt esen vanilla
3 sdb susu pekat manis
2 sdb serbuk koko.
(guna loyang saiz 6@7)

Nampak moist tekstur kek marble ni kann..

Cara Menyediakan Kek Marble Moist Sukatan Cawan
  1. Pukul butter dan gula selama 10-12 minit.Masukkan telur satu persatu sambil pukul perlahan. 
  2. Kemudian, masukkan esen vanilla, tepung gandum, baking powder.Guna kaedah kaup balik sahaja dan masukkan susu pekat manis.Gaul hingga sebati semua bahan.
  3. Bahagi adunan kepada 2 bahagian. Adunan pertama warna asal/plain.Warna kedua pula letakkan dua sudu besar serbuk koko.
  4. Jangan lupa sapu marjerin pada loyang saiz 6inci atau 7inci dan lapik dengan kertas minyak.
  5. Ambil satu senduk adunan dan letak ditengah-tengah loyang.Jangan ratakan.Kemudian ambil satu senduk adunan koko tindihkan tengah adunan pertama tadi, jangan ratakan juga.
  6. Ulang hingga habis adunan tersebut.
  7. Kalau dah siap, boleh buat corak dengan lidi atau boleh tengok contoh cara nak buat corak kat bawah.
  8. Panaskan oven suhu 170 darjah dan bakar selama 45 minit atau hingga masak.Gunakan api atas dan bawah.(Sebaiknya juga ikut kepanasan oven masing-masing ya).
Step by Step buat Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Sumber gambar : Jom Belajar Buat Kek

Bahagikan adunan kepada dua bahagian dengan satu adunan yang asal, adunan kedua pula yang sudah dicampur dengan serbuk koko. 

Masukkan satu senduk/sudu besar adunan asal kemudian diikuti satu senduk adunan yang mengandungi serbuk koko tadi.Tak payah gaul atau ratakan, biarkan je.Buat step ni sehingga selesai. 

Ini hasilnya bila kita dah masukkan semua adunan tadi 

 Baki adunan dengan serbuk koko tadi letakkan sedikit di atas permukaan adunan

kemudian, lorekkan dengan lidi mengikut corak yang disukai.

Ini hasilnya selepas di bakar:)

Resepi Kek Marble Moist Sukatan Cawan
Resepi dari Rozmaliza Omar
Sumber: Azlina Ina
Bahan-bahan:-
1 1/2 ketul butter (SCS)
3/4 cawan gula kastor
5 biji telur gred A
1 sudu (kecil) esen vanila
1/2 cawan susu pekat
2 1/2 cawan tepung gandum
1 sudu (kecil) baking powder
3 sudu (besar) serbuk koko

Cara Menyediakan Kek Marble Moist Sukatan Cawan
  1. Masukkan Gula,butter,esen vanila ke dalam mixer atau bekas adunan dan putar dengan kelajuan tinggi selama 15-20 minit sampai gebu. 
  2. Masukkan telur sebiji demi sebiji, akhir sekali putar 15 minit. 
  3. Kemudian masukkan susu dan putar sebati.
  4. Masukkan pula tepung sedikit-sedikit  sambil perlahankan mixer dan masukkan semua. Speedkan balik dan putar selama 3-4 minit.
  5. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian masukkan 3 sudu (besar) serbuk koko. 
  6. Masukkan dalam loyang berselang seli sampai habis. 
  7. Panaskan oven dan bakar pada suhu 170 C selama 15 minit pertama. 
  8. Turunkan suhu pada 150 C selama 45 minit. Bila masak terbalikkan atas redai kek dan buang baking paper, kemudian terbalikkan semula serta merta pada kedudukan asal.
kek marble hasil resepi Azlina Ina yang dibuat oleh Rozmaliza Omar (fb)

Harapnya kepada readers yang berminat untuk mencuba resepi ini bolehlah cuba buat sendiri kat rumah ya.Kalau ikutkan, banyak versi resepi kek marble yang kita boleh jumpa khasnya kalau kita google dalam internet, pilihan di tangan anda.Kalau pertama kali kita mencuba sesuatu resepi, kita kena rajin dapatkan banyak tips dan info berkaitan pembuatan kek marble supaya kita dapat menyediakan kek yang betul dan sedap, yang penting tidak membazir:)

Boleh tengok post saya buat kek marble versi kukus di sini dengan menggunakan resepi yang sama yang saya kongsikan di atas : Eksperimen buat kek marble kukus berjaya!

Thanks for reading this entry n God Bless:)

Monday, June 19, 2017

Order Tart Mawar Yang Super Sedap Dah Sampai!

Monday, June 19, 2017 0
Dengan Bsmillah,
As Salam dan Salam Sejahtera,
Tempahan Tart Mawar Saya Yang Super Sedap Dah Sampai!-Alhamdulillah.Nampaknya masih ada rezeki saya pada raya tahun ini menikmati Tart Mawar air tangan sahabat zaman persekolahan saya dulu.Masih ingat lagi tatkala sahur pagi tadi,sempat saya rasa dua ke tiga ketul tart mawar ni.Kalau ikutkan, mahu saya hadap sorang-sorang je tart mawar ni.Tapi sayang pulak nak makan banyak-banyak, karang cepat habis pulak!haha.

Tart Mawar air tangan sahabat sekolah saya- rasanya memang heaven!

Saya juga ada ceritakan dalam post ini : Tart Mawar Idaman Kalbu- tentang betapa enaknya tart mawar ni sebab inti dia yang gemuk-gemuk tu buat kita selera nak makan dengan kulit tart yang juga tebal dan gebus.pheww!!.

boleh call sahabat saya ni kalau ada sesiapa yang teringin sangat nak try tart mawar paling win yang saya pernah makan ni.Nah no phone dia :019 6335794-Fajar Hayati-

Sejak mencuba tart mawar air tangan rakan saya ini buat kali pertama pada tahun lepas, saya memang dah tak mahu cuba tart nenas orang lain.Nampak sangat ekstremnya tu! Kalau saya jumpa tart mawar yang rasanya sehebat tart mawar rakan saya ni, mungkinlah saya boleh mencubanya pula.hehe.

nampak tak kegebuan kulit tart mawar ni..memang sangat ngam bila kita makan sekali dengan inti nenas yang fresh tu.

Gambar-gambar tart mawar ini saya ambil sebab nak kongsikan betapa lazatnya tart mawar ni.Tengok gambar pun tahu kann.Saya order dua balang dengan sahabat yang saya panggil Fajar, saya sempat keluarkan dari balang dan susun tart mawar ni sebab nak dapat angle gambar tart mawar yang lawa..haha.

 Tengok inti tart mawar ni, sangatlah fresh dan melampau sedap betul rasanya.Tak masam dan terlalu manis.Senang cakap memang terbaiklah!

Tolong jangan kecur air liur tengok close up gambar tart mawar ni ya..kihkih..

Entri ni saya post sebenarnya sebagai follow up sebab saya tak sangka sharing resepi saya tentang Tart Mawar telah menjangkau 13k padahal baru sahaja saya publish pada minggu kedua puasa. Alhamdulillah.Tapi resepi yang saya kongsi itu bukanlah resepi sahabat saya ini, itu resepi yang saya dapatkan hasil menggoogle dari alam maya.Harap sesiapa yang sudah mencuba resepi itu, dapat kongsikan dengan saya hasilnya ya!

layan jelah gambar-gambar yang saya dah kumpul ni ya!

Orait, kalau sesiapa yang belum cuba resepi tart mawar yang saya dah kongsikan tu, kali ini saya kongsikan semula di sini.Semoga resepi ini dapat bantu anda dalam menghasilkan tart mawar yang gebus, sedap dan inti yang fresh!

Resepi Tart Mawar Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
Bahan-bahan buat Pastri Gebu Dan Sedap Sukatan Cawan
  • Tepung 2 3/4 cawan
  • Butter 1/2 cawan ( pure butter, Anchor Salted)
  • Minyak Sapi 1/2 cawan (pure ghee, no added vege oil)
  • Telur Gred B 1 biji
  • Garam 1/4 sudu kecil

Cara-cara Menyediakan doh Tart Mawar
  1. Ayakkan tepung, letak tepi.
  2. Dalam bekas lain masukkan butter, minyak sapi dan telur. Mix guna whisker sampai sebati. Tak payah kembang.
  3. Masukkan tepung perlahan-lahan dan gaul guna tangan. Gaul sampai adunan jadi doh. Paling best bila semua adunan boleh membentuk jadi satu doh besar.
  4. Lepas tu, rehatkan sekejap dalam 15-20 minit dalam peti sejuk.
  5. Bolelah mula membuat tart.
  6. Bakar dalam suhu 170 darjah selama 20-22 minit.

Bahan-bahan buat inti Tart Nenas
  • Bahan bahan:
  • 1 kg parutan nenas - tanpa air
  • 1/2 kg gula pasir
  • Air nenas
  • Kayu manis dan bunga cengkih
  • Daun pandan
  • Pewarna kuning

Inti tart nenas yang buat kita teringa-ingat rasanya kann

Cara Cara Menyediakan Inti Tart Nenas
( Boleh rujuk sini : Cara Sediakan Inti Tart Nenas untuk lebih jelas dan details dengan bantuan gambar cara menyediakan inti Tart Nenas)
  1. Selepas diparut hendaklah ditapis dan ketepikan air. Tujuan ditapis adalah untuk mendapatkan berat isi nenas dan menentukan jumlah gula yang digunakan.
  2. Jika parutan agak kasar, bolehlah dikisar seketika dengan menggunakan air nenas tadi menggunakan blender.
  3. Tuangkan bahan kisar tadi ke dalam periuk. Masukkan kayu manis, bunga cengkih dan daun pandan. Masukkan sedikit pewarna kuning.
  4. Nyalakan api perlahan dan dikacau sehingga air nenas kering. Inti nenas menjadi berkilat dan tidak melekat di daun pandan.
  5. Bolehlah angkat dan sedia untuk digunakan. Gentel inti seberat 8 gram dan ia dapat menghasilkan 58 biji inti.
wow..terliur rasanya tengok inti tart nenas yang macam ni.

Alhamdulillah.Syukur saya dapat kongsikan review mengenai tart mawar air tangan sahabat saya ni.Jika ada sesiapa yang mahu mencuba tart mawar air tangan sahabat saya ni, jangan lupa contact no phone yang saya dah kongsi kat atas tu ya!

Thanks for reading this entry! sampai jumpa lagi..:)