Dengan Bismillah,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Macamlah sekarang ni jugak ko nak masak untuk berbuka kann.muehee.Dah lama saya teringin nak masak daging dendeng bercili, yang kalau makan dengan nasi lomak tu, pheww..punyalah sedap.Saya pernah buat sendiri daging dendeng tu, tapi sudahnya jadi macam daging masak sambal merah je.hoho.Mungkin masa buat tu, saya belasah guna resepi sesedap rasa sendiri je.hehhe.
Ok.Saya dah bulatkan tekad, petang ni memang saya nak masak daging dendeng yang sebenar.ceh gitu.Siap tengok dan bukak youtube lah, tengok depa dok buat daging dendeng.Padahal simple je pun cara buat dan bahan yang digunakan.
Dendeng Kering dan Dendeng Basah
Setahu saya , dendeng daging ni adalah masakan orang minang dan dendeng ni boleh dibahagikan kepada dendeng kering dan dendeng basah. Daging yang digunakan untuk dendeng kering akan dijemur dahulu barulah dimasak dan boleh bertahan berbulan-bulan lamanya tanpa diletakkan didalam peti sejuk . Bagi dendeng yang basah pulak, dagingnya direbus dan diketuk. Yang ni lah yang kita selalu buatkan. Bumbu bagi dendeng daging sepatutnya ditumbuk dan tidak terlalu halus.
Meh, saya kongsikan bahan dan cara buat Daging dendeng yang sebenar. Jom kita buat sama-sama daging dendeng nih.
Resepi Daging Dendeng Berlada Basah
- 1 biji bawang besar (dihiris)
- 3 ulas bawang merah ( dikisar)
- 3 ulas bawang putih ( dikisar)
- Daging batang pinang 500 gram@ 1 kilogram (dihiris nipis)
- 10 tangkai cili kering dikisar
- 1/2 cawan air asam jawa@ ikut kesesuaian. ( untuk digaul dengan daging sebelum digoreng)
- Gula secukupnya
- Halia dihiris ( resepi asal tak letak, tapi saya letak.hhehe)
- serbuk ketumbar
Cara Buat Daging Dendeng Berlada Basah
- Rebus daging sampai empuk.
- Hiris daging nipis-nipis.kemudian tumbuk daging ( dengan anak lesung batu) yang sudah dihiris nipis tadi supaya tak liat dan lembut bila dimakan.
- Gaulkan daging yang sudah ditumbuk dengan halia yang sudah dikisar atau tumbuk, serbuk ketumbar, air asam jawa dan gula ikut secukup rasa.
- Panaskan minyak, kemudian goreng daging yang sudah dipotong nipis tadi.
- Angkat daging dendeng yang sudah digoreng, kemudian masukkan cili kering yang sudah dikisar dengan bawang merah dan putih.Masukkan jugak bawang besar dan halia yang dihiris nipis tadi.Masak sehingga naik bau.
- Masukkan daging dendeng ke dalam kuali.Kacau bagi rata semua bahan.
- Masukkan gula, garam dan perasakan secukupnya.
Makan daging dendeng ni sedap dengan nasi panas,So, buat lebih sikit boleh makan sampai ke sahur.Terima kasih baca entri Cara Masak Daging Dendeng Berlada Basah.
Selamat berpuasa dan semoga air tangan kita untuk suami dan ahli keluarga akan dapat mengeratkan lagi kasih sayang dan bertambah kemesraan sekeluarga:)
0 Comments
Thanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!