Masak Asam Pedas Ikan Siakap Yang Pekat dan Sedap Style Orang Melaka

Dengan Bismillah, 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Masak Asam Pedas Ikan Siakap Yang Pekat dan Sedap Style Orang Melaka-Yup.Saya orang Joho sejati. Tapi bab masak-masak, saya ikut je style negeri sapa-sapa, asalkan sodap memikat selera Tok laki saya kat rumah.hiks. Sebenarnya banyak versi masak asam pedas ni, cuma saya nak kongsikan resepi yang saya pernah tengok kat Instagram, katanya tu cara emaknya masak, yang berasal dari negeri Laksamana Hang Tuah tu.So, bila kita ikut resepi tu, jadi sedap pulak asam pedas kita, dia ikut selera kita, so ngamlah resepi itu saya pergunakan sehingga suami dan anak-anak ikut suka dengan asam pedas versi pekat dan memikat selera sep kito.heh.

Asam pedas Ikan siakap style pekat dan pasti sedap. Saya kalau makan lauk berkuah ni, cerewetnya ialah saya suka yang pekat.Misalnya masak kari, masak lemak putih atau masak cili api, mesti nak yang pekat.Kalau kari cair atau masak lemak cili api kuahnya cair, memang potong mood nak makan.haha.Kalau nak kuah cair, baiklah kita makan sup sayur atau sup ayam kan.Siapa yang selera macam saya ? Tu belum lagi jumpa mi rebus, mi bandung atau mi kari yang kuahnya cair.Sakit hati kita tau. Tapi tulah, selera orang kan lain-lain.Semua nak ikut dia.Macam dia betul semua.aduuhh Cik Matahariku oiii.

Orait, kita kembali ke niat asal saya berkongsi resepi asam pedas ikan siakap. Sebenarnya, bukanlah takat ikan siakap,boleh juga kita tukar ikan tu kepada ikan kembung, ikan tenggiri, ikan jenahak atau ikan mayong sekalipun. Itu ikut bajet tok laki dan selera sekeluarga.

Tok laki saya kalau bab kacang bendi dalam asam pedas ni, dia tak suka kalau batang/ tangkai bendi tu ada sekali. Dia suka saya potong habis bahagian tangkai dan juga bahagian hujungnya. Jadi, begitulah kejadian akhir bendi saya.

Resepi Asam Pedas Ikan Siakap Yang Pekat dan Sedap
Oleh : Blogger Cik Matahariku

Bahan-bahan
Ikan siakap 7 ketul dah siap potong dan cuci bersih
1 labu bawang besar saiz sederhana dihiris nipis
satu batang serai diketuk

Bahan-bahan kisar :
cili kering dah siap blend setengah cawan/ satu mangkuk
satu inci halia
satu inci lengkuas
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
satu batang serai
1 inci belacan
satu sudu teh lada hitam
satu biji tomato ( untuk pekatkan kuah )
Air asam jawa secukupnya
Daun kesom, kacang bendi dan bunga kantan,  ( option kalau suka )
Minyak secukupnya untuk menumis bahan kisar
Garam, gula, serbuk perasa secukupnya

Cara Menyediakan Asam Pedas Ikan Siakap
1. Panaskan minyak secukupnya.Biasanya kalau kita masak apa-apa yang ada guna cili kering, kita kena lebihkan sedikit minyak untuk menumis sebab nak bagi cili itu masak elok.
2. Masukkan bawang yang dihiris dan serai yang diketuk dalam kuali/ periuk. Tujuannya nak bagi minyak menumis dengan rasa manis bawang. Ini tips rahsia asam pedas kita lebih mantap rasanya.hiks.
3.Bila dah naik bau bawang tadi, masukkan bahan-bahan kisar. Kacau semua bahan hingga sebati.Biarkan seketika hingga terbit minyak.Boleh masukkan air setengah cawan supaya bahan kisar tadi dapat blend well dengan cili kering blend.
4. Sebenarnya cili kering tu boleh je blend sekali dengan bahan kisar lain. style saya pula sebab saya dah siap cili blend dalam fridge, maka saya masukkan secara berasingan dengan bahan kisar.
5. Bila dah terbit minyak, kita tambah air dalam dua cawan setengah.kalau suka kuah cair sedikit, boleh masukkan tiga cawan air.
5. Biarkan air tadi mendidih, barulah masukkan ikan, kacang bendi, atau daun kesom/ bunga kantan.
6. Perasakan ikut citarasa masing-masing.Bagi saya asam pedas yang sedap selain kuahnya pekat, ia mestilah ada rasa masam, masin dan manis yang seimbang.Kalau asam pedas terlebih manis, itu bukan asam pedas ya, itu pengat pisang.adeehh.
7. Biarkan dalam 15 minit, dah boleh tutup api.Tips masak ikan, kalau nak tahu ikan dah masak betul ialah kita tengok mata dia.Kalau mata dah terjojol atau kita tekan bahagian badan isinya ke dalam, maka ikan tu dah masak ya. Masak ikan ni, kena jaga jangan sampai overcook, kalau tidak alamat hancurlah isi ikan tu.Sebab isi ikan ni lembut je bukan macam kita masak daging ya.

Selamat mencuba ya, Kalau ada orang Melaka yang pandai buat asam pedas yang lagi power, mehlah kongsi kat komen.Kita boleh belajar sama-sama :)

Cik Matahariku,
Seni memasak ni kadang takde pun yang betul atau salah, asalkan hujung-hujungnya air tangan kita tu dapat gembirakan orang tersayang, itu sudah rezeki besar bagi si Tukang masak:)




Post a Comment

0 Comments