Sunday, October 11, 2015

Cara Buat Karipap Rangup Dengan Inti Kentang Sedap

Dengan Bismillah,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Cara Buat Karipap Rangup Dengan Inti Kentang Sedap-Dah beberapa lama saya selalu terlepas peluang nak kongsi gambar dan cara buat Karipap Rangup dengan Inti Kentang yang sedap.Biasanya saya memang tak sempat nak tangkap gambar segala bagai time memasak di dapur.

karipap inti kentang yang sedap
Karipap Rangup Dengan Inti Kentang Sedap by Cik Matahariku:)

Tapi kali ini, saya dah bagitahu awal-awal kat Encik Suami yang saya mahu kongsikan cara buat karipap rangup gabungan resepi mak dan mak mertua saya.Paling kurang pun, Encik Suami saya hanya geleng kepala tengok gelagat Blogger Part time kat kitchen rumah dia.haha.Sambil masak sambil terhegeh-hegeh tangkap gambar sini sana.hihi.

Kalau ikutkan sejarah saya belajar buat karipap ni, bukanlah belajar hari ini, esok lusa dah boleh bagi anak suami makan karipap yang sedap.Saya memang seorang beginner chef.Cehh..bajet nak jadi chef ko.Ada hati.uhuk..uhuk.

Cara Dan Gambar Buat Karipap Rangup Dengan Inti Kentang Sedap
Boleh dapatkan resepi dan cara buat karipap rangup dengan inti kentang di sini ya
  1. Petua Mudah Buat Karipap Rangup
  2. Resepi Inti Karipap Kentang Homemade Yang Berempah dan Sedap


Antara bahan-bahan utama buat inti karipap kentang

Bahan buat kulit karipap dengan tepung gandum, 

air garam dan minyak panas.



Bajet family saya kalau buat karipap ni mesti sampai satu kilo, sebab orang dalam rumah ni semua hantu karipap..hoho


 Panaskan minyak masak yang ada kat rumah kita tu.Lagi jimat dan mudah khasnya kepada mak-mak yang buat bisnes karipap


Buat lubang kat tengah tepung gandum tu, 
kemudian tuang minyak panas tadi 

sementara minyak masih panas, gaul tepung dengan senduk dulu.Kalau korang tangan kayu (tahan panas katakan)
bolehlah gaul terus dengan tangan.muehehe. 

Gaul sampai rata ya

Lebih kurang macam nilah gayanya sambil menguli sambil 
masukkan air garam sikit demi sikit

Uli tepung sampai tangan dah tak lekat dan permukaan bekas menguli tepung juga bersih dari tepung yang melekat

Doh karipap yang rangup hasil adunan tepung gandum, air dengan larutan garam
dan juga minyak masak yang dipanaskan atau planta/ marjerin yang dicairkan.
 Cara Bergambar Buat Inti Kentang Yang Sedap

Lepas minyak dah panas, mula-mula sekali masukkan hirisan bawang besar yang dipotong dadu.
kalau buat sebiji bawang, masukkan separuh dulu.

Ni campuran bahan kisar untuk inti karipap kentang iaitu cili kering blend, serbuk kari,bawang merah, bawang putih, ikan bilis, garam dan gula serta serbuk perasa yang dibenarkan.Biarkan sampai naik minyak.

Kemudian, barulah masukkan kentang yang dah potong dadu.
Gaul sampai rata ya!

Masukkan air sikit je supaya inti tak over cook.Paras air tu jangan lebih inti kentang dalam kuali.

Biasanya saya tutup inti kentang ni supaya dia cepat empuk.


Bila air dah semakin kering, kacau semula inti kentang tadi.
Taburkan bawang besar yang lagi separuh dan juga daun sup kalau anda suka

Nampak sedap kan dan kentang tu masih kekal bentuk dadu.Inilah petua letak air sikit je time kita masak inti kentang tu.
Rasanya memang sedang elok.Cubalah ya

 Inilah antara hasilnya.Bila buat sendiri, ikut suka kita nak letak inti banyak mana kan..tu yang nampak bulat-bulat karipap saya tu..hhaha



 petua supaya kelim karipap tak terbuka ialah sapu air masak dekat "mulut karipap" sebelum kita kepit dia dengan acuan karipap 

Goreng dalam minyak sederhana banyak dan api yang sederhana kecil.Jangan lupa balik-balikkan karipap anda supaya warna karipap tu setara

Karipap rangup inti kentang yang sedap dan mudah

nampak tu, sekali goreng penuh satu pinggan..
banyak ni setakat sorang dua biji je kat rumah saya..hehhe..

cara buat inti karipap kentang yang sedap
Yay!! karipap rangup yang mudah dan inti kentang 
yang sedap complete already!!!

Pheww...sangat panjang berjela nampaknya entri karipap saya kali ni.Tak larat dah nak kongsi resepi bagai.Tapi takpe, boleh je singgah sini, kalau nak buat karipap macam saya :)..-Petua Mudah Buat Karipap Rangup.

Kalau anda ingin ahu cara mudah dan sedap buat karipap inti sardin, boleh klik sini :Cara mudah dan sedap buat karipap inti sardin-

Terima kasih baca post ini.Semoga bermanfaat kepada sesiapa yang memerlukan:)

RANDOM POST :

23 comments:

  1. tqvm - ilmu yang di share dapat pahala... InsyaAllah...

    ReplyDelete
  2. sis biasa sekilo tepung blh dpt bape biji?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau buat sekilo tepung boleh dapat sekitar 60-70 biji karipap yang saiznya macam dalam pic.Sangat sesuai guna resepi ni kalau berminat untk menjual karipap:)

      Delete
  3. salam.anak sy suka karipapa tp tak reti nak baut.ada resepi ni bolehla buat.nak tanya mana nak dpt mesin canai tepung bagi nipis tu...menarik tu.

    ReplyDelete
  4. As Salam, terima kasih singgah blog ini.saya mula belajar buat karipap dulu pun sebab suami dan anak-anak suka.Bolehlah cuba buat karipap sendiri lepas ni ya..:)mesin canai tepung tu sebenarnya juga dikenali sebagai mesin mi.saya beli dahulu di giant, boleh juga dapati di tesco.Masa saya beli dulu harganya sekitar RM25-28..

    ReplyDelete
  5. Salam sis.. 1kilo tepung kne pakai brpa byk minyak ye??

    ReplyDelete
    Replies
    1. wkmslm Dayah, secara anggaran kalau 1 kilo tepung, saya masukkan dalam tiga senduk minyak masak..tq

      Delete
  6. tq sis
    mohon izin guna resepi

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama tuan, boleh kongsi kat komen hasilnya macam mana ya..:)

      Delete
  7. Oh puan guna cili kering ya utk inti..sy guna rempah daging..tqvm utk petua bg lekat mulut karipap tu kalau guna acuan.. Dan resepi doh karipap..semoga Allah merahmati puan sekeluarga..aamiin

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya juga ada masukkan serbuk kari daging dalam inti karipap ni, boleh tengok semula dekat cara saya masak inti diatas,terima kasih sudi singgah blog sy yang tak seberapa ni:)

      Delete
  8. Kalau beli kat luar skrg karipap inti angin jer...

    ReplyDelete
  9. Salam. Saya nak tanya kenapa bila dah siap karipap tersebut
    Lekat dalam dulang( sebelum nak goreng).

    ReplyDelete
  10. Salam puan...menarik dan mudah faham tngok gambar...boleh bagi detail tak resepi karipap...saya budak baru nak belajar..terima kasih puan.😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tengok resepi kat sini ya :http://cikmatahariku.blogspot.my/2014/05/petua-mudah-buat-karipap-rangup.html

      Delete
  11. Resepi karipap terbaik, banyak gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah,semoga dapat membantu sis buat karipap dengan lebih mudah:)

      Delete
  12. Hi! Puan, saya ada cuba resepi ini sebanyak 4 kali memang menjadiπŸ˜—πŸ˜—πŸ˜— dan saya ada buat perubahan pada inti kentang ialah tambah ayam.... sedap sangat dan anak2 saya suka sangat....😚😚😚

    ReplyDelete
    Replies
    1. great job sis!bab inti karipap tu memang berganda sedapnya kalau kita tambah isi ayam, boleh juga masukkan daging hancur selain isi ayam untuk inti karipap:)

      Delete
  13. terima kasih atas perkongsian ilmu puan.sy akan cuba buat.mmg da ready bli brg2 utk buat karipap cuti hujung minggu ni.

    ReplyDelete

Sila kongsi Komen anda disini dan terima kasih atas kesudian singgah membaca post dalam blog ini- Semoga ada manfaatnya kepada anda semua:)