Thursday, July 09, 2015

Cara Sebenar Buat Donut Kentang Supaya Gebu dan Lembut

Dengan Bismillah,
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,
Pejam mata, bangun sahur dan berbuka..eh..eh dah masuk 22 Ramadhan kita ya?AlHamdulillah.Kesempatan berada dalam Ramadhan kali ini saya sekeluarga dikurniakan kesihatan tubuh badan dan dapat menjalani ibadah puasa dengan tenang dan lapang dada.

donut kentang yang gebus dan lembut di dalam

Beberapa hari sebelum ini saya ada berkongsi cerita, bagaimana Encik Suami saya sampai terlanggar "pantangnya sendiri" kerana terlepas cakap dengan memuji Pau sambal gebu dan lembut.Boleh klik sini untuk melihat step by step cara buat Pau sambal yang gebu dan lembut.



Donut kentangku sedang dalam proses pengembangan..heheh..
Punyalah gebu donut kentang ni, sampai tertutup lubang dia..hahha..
Donut kentang disamping menu berbuka puasa semalam :)daging black pepper, sup sayur plus meatball dan mango 
Petang semalam, saya teringin mencuba buat donut kentang pula sebagai antara hidangan berbuka kami sekeluarga.Kalau ikutkan sebelum ini saya ada beberapa kali juga buat donut ni, tapi kebanyakannya tidak menjadi dan ada pula doh yang saya uli lembik semacam.hahha.Itu belum part lagi donut saya tak kembang.Ada jugak yang keras sampai boleh pecahlah dinding buat baling..hahha.

Time bentukkan bulat-bulat donut ni memang tak licin,
bila dia kembang, dia akan licin dengan sendirinya
Itu pengalaman pahit saya dalam arena pen"donutan"lah.erkk..maafkan bahasa yang tak berapa senonoh yang saya guna tu.muehee.

Tapi semangat nak belajar dan buat donut yang terbaik tak pernah pudar dalam diri saya.ceh gitu.Sebabnya saya dan anak-anak pengemar donut yang sedap dan gebu.Encik Suami? Err.dia kurang sikit bab kuih atau makanan yang manis..tapi masak apapun kalau sedap, dia belasah jugak..heheh.

kalau dapat makan seketul time panas-panas ni memang mantaplah!..:)

Gigihlah saya google merata dapur geng blogger masakan untuk dapatkan resepi yang saya mudah hadam.Maklumlah, resepi donut kentang di alam maya ni memang banyak, kena cari satu resepi yang kita betul-betul boleh buat dan faham cara menyediakannya, barulah berbaloi dan tak membazir kan.Akhirnya, saya jumpa satu resepi ni, dan saya pilih untuk mencubanya.

Boleh juga tengok entri ini kalau nak tengok cara saya buat bebola donut kentang yang gebus dan sedap:)- Step By Step Buat Bebola Donut Kentang yang gebu dan sedap-

bab tangkap gambar supaya photogenik,
memang bukan skill sayalah tu..:)
Hasilnya cukup memuaskan hati.Memang sangat terbaik.Sekali buat terus jadi beb!Sampai anak-anak saya mintak buat lagi donut kentang pada hari esoknya.nampak tak penangan donut dengan resepi ni?muehee.Meh, kepada sesiapa yang tengah dok cari resepi donut kentang yang confirm jadi gebu dan lembut, boleh ambik resepi ni:)

Cara Sebenar Buat Donut Kentang Supaya Gebu dan Lembut
Sumber resepi : Yatiememories
Bahan-Bahan
  • 500 gram tepung gandum ( setengah kilo tepung )
  • 200 gram kentang/ keledek yang telah direbus dan dilenyek ( saya guna 2 biji kentang saiz sederhana )
  • 4 sudu besar susu tepung ( saya guna susu dugro anak )
  • 1 biji telur ( dipukul sedikit)
  • 200 ml air suam ~ saya uli doh guna tangan je, so masukkan air sikit2 ya 
  • 3 sudu besar marjerin/butter ( saya guna butter)
  • 3 sudu besar gula
  • 2 sudu kecil yis ( bersamaan separuh paket yis 11g)
Caranya Menyediakan Donut Kentang Gebu
  • Masukkan semua bahan dalam bekas adunan dan uli hingga tidak melekat pada tangan. Pastikan Doh betul-betul lembut, 
  • Uli selama 8 hingga 10 minit. Kalau guna BM, tekan ON dan tunggu je siap, kemudian boleh terus bentukkan.
  • Kemudian perap doh dan tutup bekas adunan dengan plastic wrap dan biar doh naik dua kali ganda. Masa perapan lebih kurang 40 minit atau 1jam.
  • Selepas itu tumbuk-tumbukkan doh bagi mengeluarkan angin. bahagi doh pada beberapa bahagian kecil dah lubangkan di tengah-tengahnya seperti bentuk donut. Susun donut di atas dulang dan biarkan sehingga donut naik dua kali ganda.
  • Goreng di dalam minyak panas sehingga perang, dan salut donut kentang bersama serbuk gula ataupun coklat masakan. Sedia untuk dihidangkan, Selamat Mencuba
Memandangkan donut ini dibuat dengan campuran kentang, saya lebih suka salut dengan serbuk gula. Apapun, saya memang reccomended resepi donut kentang ini sebab saya sudah mencubanya dan menjadi biarpun baru pertama kali membuatnya ( ikut resepi ini).

Buat Bisnes Bakeri Dari Rumah
Saya ingin menarik perhatian Golongan Isteri / Suri Rumah Yang Ingin Menambah Pendapatan Sampingan Hanya Dari Rumah! Mari Saya Tunjukkan Anda Bagaimana Memulakan Bisnes Bakeri Dari Rumah Dan Menjana Pendapatan Sampingan 3 - 4 angka Sebulan!!

Apakah perasaan anda jika anda boleh menjana pendapatan RM200 hingga RM1,000 sebulan SECARA SAMPINGAN DAN HANYA DARI RUMAH! Serba-sedikit.. pasti ianya akan dapat membantu kehidupan anda bukan?


Terima kasih sudi baca entri ini dan selamat mencuba buat Donut Kentang gebu dan lembut :)

Blog Personal Berkongsi Panduan Kekeluargaan, Informasi Dunia Pendidikan dan Berita Semasa Serta Menulis Tentang Pengalaman & Hikmah Kehidupan.InsyaAllah.

2 comments

salam
kalau tak nak guna susu tepung dan diganti dengan susu soya boleh ke

wkmslm tuan,
saya tak pernah cuba lagi.Tapi kalau susu soya tu serbuk susu soya macam yg saya guna serbuk susu tepung, mungkin boleh..kalau nak cuba, buat sikit dulu ya!

Sila kongsi Komen anda disini dan terima kasih atas kesudian singgah membaca post dalam blog ini- Semoga ada manfaatnya kepada anda semua:)
EmoticonEmoticon