Dengan Bismillah,
As Salam dan salam Sejahtera,
Cara Mudah Buat Kuih Apam Gula Hangus Dengan Sukatan Cawan-Alhamdulillah. Haih.Seronoknya perasaan time taip post kali ini sebab masih terkenang-kenang kejayaan kecil saya dapat buat kuih apam gula hangus yang gebus, sedap dan sangat moist teksturnya.pheww.
kuih apam gula hangus by blogger Cik Matahariku:)
Post ini saya kongsikan dalam blog, khasnya kepada readers saya yang mahu buat kuih apam gula hangus buat pertama kalinya dalam hidup anda.huhu.Umur dah level mak-mak orang baru akak belajar buat kuih apam gula hangus ni dik.
Apapun yang berlaku dalam hidup kita, sebenarnya tidak ada yang terlambat atau tercepat kan, semuanya Allah dah atur dan saya yakin inilah waktu terbaik Allah rezekikan saya untuk belajar dan berjaya buat kuih yang sangat mudah rupanya.
Tengok tekstur apam gula hangus ni memang moist dan gebus kan, memang tak jemu ulang makan kuih apam ni.Nak-nak kalau dapat teh o panas secawan.pheww.mantap!
Orait, meh saya kongsikan resepi dan cara buat kuih apam gula hangus yang sangat mudah dengan sukatan cawan.
saiz apam gula hangus yang comel-senang nak ngap gitu:)
Resepi Apam Gula Hangus
Sumber Resepi : Surianti Ramli
Berjaya dicuba oleh : Blogger Cik Matahariku
Bahan gula hangus :
1 cawan gula pasir
1 cawan air
panaskan gula dalam kuali hingga cair keperangan. -tuang air perlahan-lahan.
Masak hingga didih dan gula sebati dengan air. Matikan api, sejukkan.
Bahan ayak :
1 1/2 cawan tepung gandum
1 sk soda bikarbonat
1 sk baking powder - satukan bahan di atas, ayak. Ketepikan.
2 biji telur
1/2 cawan minyak jagung
2 sb mentega
2 sb susu pekat
Secubit garam - satukan bahan ini dan whisk hingga sebati.
masa first time akak masukkan dalam acuan, akak letak penuh, jadilah saiz dia macam ni.Kali kedua kukusan barulah akak buat comel-comel, baru senang nak makan.kihkih.
Cara penyediaan Kuih Apam Gula Hangus
1. Satukan bahan gula hangus, bahan ayak & bahan lain dalam mangkuk besar.
2. Gunakan whisker dan whisk sebati.
3. Panaskan periuk kukusan, balut tudung periuk dengan kain bersih untuk mengelakkan air menitis. 4. Gunakan berus kecil dan sapu acuan dengan sedikit minyak. Sudukan adunan hingga memenuhi 3/4 bahagian acuan.
5. Kukus selama 20 minit, api sederhana. Bila masak, terbalikkan acuan dan apam akan tanggal sendiri.
rupa apam gula hangus sebelum dikukus.Masa ni akak tuang penuh adunan apam gula hangus, sepatutnya tuang adunan kurang lagi daripada pic kat atas untuk dapatkan bentuk yang comel.
Apam gula hangus ni boleh makan bila-bila masa sahaja. Ada yang suka sediakan kuih apam ni untuk minum petang, ada juga buat sarapan pagi.Kalau dah sejuk pun, kuih ni tetap sedap dan moist.Kalau anda sudah mencuba resepi ini,jangan lupa kongsi kat ruangan komen di bawah ya:)
Selamat mencuba kepada yang ingin buat kuih apam gula hangus untuk pertama kali:)
4 Comments
allahu, sedapnya kalau mkn waktu bukak posa ni..
ReplyDeleteAlhamdulillah.saya pun baru belajar buat apam gula hangus ni, tak sangka sedap betul apam gula hangus ni, saya pilih apam gula hangus daripada kek gula hangus kalau diminta buat pilihan..heheheh..yup! sedap dimakan time buka puasa:)
Deletebookmarked!!, I love your blog!
ReplyDeletethank you:)
DeleteThanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!