Assalamualaikum,
Kari Ikan Tenggiri Resepi Sedap Ala Restoran Mamak-Haih.Lama betul den tak kongsi resepi atau cara masak-masak yang mudah kat korang kan.Sebenarnya ramai jugak yang bertanya dan berharap-harap supaya saya kongsikan lagi resepi-resepi masakan di Blog.Tapi tulah.Kadang bila rajin nak berblog, masa pulak tak mengizinkan.Dan selalunya, memang dah tak rajin la bila dah siap masak nak ambik gambo makanan apatah lagi nak upload kat media sosial.haha.
Bercakap pasal masakan kari ni, saya pernah share dalam blog ini beberapa resepi yang mamak style. Boleh tengok sini cara saya masak Kari Kambing yang super sedap Style Mamak- Macamlah ko bersaudara baik dengan depa kan.kihkih.Paling boleh dirumuskan tentang pengalaman saya ialah kerana Encik Suami rajin bawak saya makan kari atau breakfast pagi di Restoran Mamak.
Walaupun hanya breakfast makan roti canai, tetaplah suami saya pilih sendiri kari yang dia suka sebagai kuah cicah untuk kami makan bersama.Dari situlah, saya belajar dan memahami bagaimana rasa sebenar kari mamak.
Jom, saya kongsikan resepi Kari Ikan Tenggiri Resepi Sedap Ala Restoran Mamak
Ikan Tenggiri ( boleh pilih bahagian kepala atau hirisan badan ikan )
3 sudu makan kari ikan Babas
2 sudu makan kari daging Babas
2 sudu makan cili kering yang sudah dikisar
3 ulas bawang merah, 3 ulas bawang putih, i inci halia, setengah inci lengkuas, dua sudu ketumbar ( semuanya dikisar sekali )
satu sudu makan serbuk kunyit Babas
1 keping asam keping
separuh bawang besar merah dihiris, 2 ulas bawang putih dihiris, daun kari dan 2 batang serai dititik
Rempah masakan 4 sekawan-bunga lawang, kayu manis, buah pelaga, buah keras
Minyak untuk menumis, garam gula dan serbuk perasa yang secukupnya.
Cara Memasak Kari Ikan Tenggiri Resepi Sedap Ala Restoran Mamak
0 Comments
Thanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!