As Salam,
Dengan Bismillah,
Resepi Burger Malaysia Viral @ Pau Sambal Sukatan Cawan Yang lembut, Sedap dan Gebus-Mungkin ramai yang mencari resepi Burger Malaysia Viral dengan sukatan cawan kan.Orang lain saya tak tahu, tapi saya memang sejak dulu suka mencuba resepi jika dibuat dengan sukatan cawan.Sebabnya dah tu je yang saya reti.haha.
Beberapa hari ini saya perasan ramai yang share kat FB stories, grup masakan dan juga Instagram akan keenakan Burger Malaysia ni.Kalau ikut saya yang "budak kampungan ini" (walaupun sebenarnya dah pangkat mak budak ) saya lebih kenal kuih ni sebagi pau sambal sahaja.Tapi tulah, ada juga yang kenal kuih ni dengan panggilan Burger Malaysia, jadi kita raikan semua orang mengikut kesukaan masing-masing kan.
Ada beberapa kali saya share resepi dan cara saya buat Burger Malaysia ni dalam Blog, cuma kali ini saya update post dengan refresh namanya kepada Resepi Burger Malaysia.Kalau nak tengok post-post saya yang sebelum ini boleh cari kat "search box" dengan nama Pau sambal. Boleh tengok sini entri terdahulu saya tentang step by step buat Pau Sambal Gebus dan Sedap @ Burger Malaysia sedap dan gebus.
1.Cara Mudah buat pau sambal ( step by step)
2.Resepi pau sambal yang gebus dan sedap
3.Petua mudah buat pau sambal yang lembut dan gebus.
Jom, kita tengok resepi Burger Malaysia Viral Sukatan Cawan Yang lembut Gebus, Sedap dan Menjadi dengan menggunakan sukatan cawan.Yeahh.
Resepi Mudah Burger Malaysia Viral @ Pau Sambal Sukatan Cawan Yang lembut, Sedap dan Gebus
Sumber Resepi : Cik Matahariku
Bahan-Bahan Untuk Doh ( dapat 18-20 pcs)
5 cawan tepung gandum
2 sudu besar buttercup/ marjerin/planta
3 sudu besar gula halus
1 biji telur ( tak letak pun boleh jika alergik telur )
1/2 sudu teh garam
Bahan-bahan Untuk Yis ( Kembangkan yis)
1 paket instant yeast 11g
2 sudu makan gula halus
2 sudu makan susu pekat/ susu cair
1 cawan air suam
Cara Menyediakan Kuih Burger Malaysia yang sangat sedap dan lembut gebus
1. Sediakan bahan-bahan untuk kembangkan yis.Campurkan semua bahan dan biarkan sehingga yis berbuih.Jika Yis tidak berbuih ia menunjukkan yis sudah tidak elok digunakan atau sudah expired.
2. Dalam bowl lain, masukkan tepung gandum dan bahan-bahan untuk buat doh.
3. Selepas yis dah kembang atau berbuih, masukkan larutan tersebut sedikit demi sedikit ke dalam tepung.Uli tepung hingga sebati.Saya guna mixer untuk uli doh supaya lebih cepat lembut dan gebu.
4. Apabila doh sudah lembut dan elastik, biarkan sehingga 40-45 minit atau sehingga doh mengembang dua kali ganda. Balut bowl doh dengan plastik wrap atau penutup yang sesuai. Jangan pula biarkan doh mengembang melebihi masa, ia akan menjadi lembik dan menyerap minyak apabila digoreng.
5. Selepas doh mengembang dua kali ganda, boleh bulat-bulatkan doh mengikut saiz yang dikehendaki.
6. Biarkan doh yang sudah dibulat-bulatkan tadi mengembang sekali lagi dalam sekitar 20-30 minit.
7.Kemudian, panaskan minyak dengan sukatan agak banyak supaya doh Burger Malaysia kita dapat digoreng dengan cantik.Gunakan api perlahan supaya isi dalam masak elok.
Cara Menyediakan Sambal Bilis Untuk Inti Burger Malaysia.
Bahan-Bahan kisar/ tumbuk
2 cawan cili kering blend ( 15-20 tangkai cili kering )
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
setengah gengam ikan bilis
1 sudu teh paste asam jawa abadi / perahan air asam jawa
1 labu bawang besar dihiris
setengah cawan air suam/ air masak
minyak yang secukupnya
Bahan Untuk Hiasan : Timun, Daun Salad. telur rebus, ikan bilis goreng.
Penyediaan Sambal Tumis (Inti Burger Malaysia )
Mula-mula, panaskan minyak.Masukkan hirisan bawang besar.Biarkan sehingga naik bau.Masukkan bahan yang dikisar dan kacau hingga sebati. Masukkan air masak atau air suam. Perasakan dengan garam, gula dan paste asam jawa adabi atau perahan air asam jawa.Kacau lagi sehingga sebati.Perlahankan api dan biarkan sambal hingga terbit minyak barulah tutup api
Langkah Demi Langkah bergambar Cara Buat Burger Malaysia Yang Sedap Dan Gebus
2 Comments
Awesome
ReplyDeleteselamat mencuba ya:)
DeleteThanks Read This Entry:) Drop your comment, So I know That You Are Visit My Blog.Thanks In Advance My Sweet Readers!